Депутатите отказаха да вкарат психично болните в регистър

Парламентарната комисия по здравеопазване отхвърли на свое заседание идеята да се създаде регистър на лицата с психични разстройства.

Обратно в новината

Коментари - Депутатите отказаха да вкарат психично болните в регистър | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Проблема е наистина много сериозен.Болните са без никакви грижи,закона за психично болните е една недомислица.Как е възможно човек с такова страдание да определя кога да се лекува ,да се съгласи с лечение като той не съзнава ,че е болен.Колкото до депутатите те са психясъли от кражби,за което те също не съзнават .Г-н Москов, ако е възможно нека да наблегне на неправомерно издадените болнични.Въобще проблемите в здравеопазването са необхватни и стават още по.

нали списъка ще трябва да започне с техните имена

Това,драги депутати, е безотговорно и вие добре го знаете! И не толкова липсата на регистър, колкото липсата на всякакви адекватни грижи към този род болни, които в голямата си част не са безобидни и безопасни за околните! А на психолюбците Адемов и Кърджалиев предлагам нещо простичко - като начало да поемат всички разходи по възстановяване на запалените жилища на хората от Димитровград! Там, драги депутати, докато ваканцувахте, едни психичноболно семейство остави без домове цял вход!

В Регистъра на психично болните могат са бъдат вписани само лица, които са освидетелствани от психичен специализиран ТЕЛК относно колко процента са увредени от болестта. Има 10 такива ТЕЛК-а в България. И ако съответния ТЕЛК е освидетелствал шизофреника с 0 % увреждания въпреки, че той е бил на задължително лечение по Закона за здравето как е възможно той да присъства в подобен Регистър ? Логичното е всички, които получават инвалидна пенсия въз основа на Експертно Решение на психичен ТЕЛК да бъдат вписани в този Регистър. Които не получават инвалидна пенсия нямат място в Регистъра. Проблемът е, че държавата ДЪЛЖИ социална инвалидна пенсия на всички шизофреници А НЕ им я предоставя, а на някои от тях даже и месечна социална помощ не им дава. Отрязани са отвсякъде, а обществото ИСКА те да си пият хапчетата. Поради тази причина на държавата не и е удобно да изготви такъв Регистър !

твърдо съм за регистър. така разни престъпници и мамини синчета няма да могат да оттърват затвора с мотива ,че видите ли човека е болен и трябва да се лекува. Ще излезе и наяве кой взима пенсия ей така, без да е болен. После трябва и да има контролни прегледи периодично, тези хора които се лекуват - как са, пият ли си хапчетата и т.н. В любимата ни америка, психиатъра ако прецени ,че не си добре, те вкорват в лечебно заведение колкото и да не искаш и стоиш там до пълно излекуване.

е статията за мъж страдащ от шизофрения убил бременната си съпруга.Е ...трябва да има регистър.

Ми то първо тоя алкохолизиран комсомолец, играещ си на министър требе да се впише у него!

този за който говориш не е министър

Този регистър противоречи на основна опорна точка на безкрайния "Преход" , а имено да се разбива държавата ида се малтртира населението повсякаъв начин като се осигури комфорт на деструктивни дейности и елементи.

Регистърът за хора страдащи от шизофрения го е имал винаги.Не го създават сега.В него не влизат и не са влизали хора с временни психози.Този регистър е важен за полицията и така е редно.

Трябва не само регистър, а и принудително лечение, ако оторизирана, компетентна и непартийна комисия реши така! Защо? Защото тези болни са МНОГО и са заплаха за всички. Забравете за Солженицин, където неудобните "ставаха луди" и ги затваряха, защото аз не предлагам "ТОВА". Над 10 % в България са с психо заболявания, /както над 40 % имат кардио такива/ но знаеш че са болни , а не луди За всички, които искат да усетят проблема 2 сериални вица: - Лайно в коридора, точно пред входната врата. Гражданите викат полиция и Инспектора го близва и казва само : Фантомас - На другият ден има Инспектор,защото има сигнал, но човекът чете, а не близва. Чете бележката на лайното пред входа, на която пише =Фантомас се развихря" Инспекторът изчисти всички лайна от асансьорите, стълбите и пред всяка врата, изтри потно чело и написа : Неизвестен извършител на не особено опасно престъпно деяние

Pesh0

Не може да има регистър , Защото , няма ка кмафиотите , да ги изкарват психично болни, след всяко престъпление . Виж ако може по желание да се вписваш и отписваш , тогава ще се навият .

Ами да - те всички депутати ще бъдат записани в този регистър, а и министрите и дори президента !

По-важното е да изискват медицинско за преглед от психиатър преди да станеш депутат. Гаранция че Волен повече няма да може да види парламента отвътре.

Регистъра,регистъра дано не го унищожат!!!

В първия триперлив хотел ти искат личната карта и някоя недоспала кака пита : " ама ти от там ли си " ?

там ли ходиш?Много си закъсал!

Че то на първо място в тоя списък трябва да е тоя на снимката! Как ще е съгласен?

Говорим за категорично, неизлечимо болни. Тези хора се превръщат от любими и желани, в истински семейни чудовища. За съжаление, роднините често не издържат и се държат по съответен начин. Присъствието им в в такъв регистър може да не означава нарушаване на техни права, а напротив - по-добра защита срещу тяхното системно и епизодично ограбване и ощетяване от много посоки. Ако не е задействан механизмът на попечителство, а може да не е, болните са с всички права - т.е. някой със сигурност ги употребява. Малоумно е този въпрос да бъде оставен на самотек.

Депутатите отказаха преброяване на симпатизантите на АТАКА.

- Защото те трябва да са начело в листите, да са водачи :-)))))

половината са за "под запрещение" и не им отърва да приемат създаването на регистър!

Трябва да има регистър!раздават пищови на луди, назначават ги на важни постове и т.н.

Така ще имат и второ досие - освен от ДС и от психодиспансер!!!

Sm3hurk0

Направете такъч регистър ! Ако не съм в този на МВР, ще съм този на психично болните ! Правете регистри всякакви и след време, няма да остане човек, който да не е познайник на полицията или на някой диспансер за душевно спкойствие. Да не забравяме и НАП !

Ами да, ако го приемат, това означава че 240 бройки автоматично влизат в списъка...

Трябва доста да се внимава когато се предлагат всякакви централизирани регистри. При настоящото ниво на информационните технологии всяко централизиране става много опасно за правата и свободите на хората. Дори за здравното състояние на пациентите е препоръчително да няма централна база данни, а пациентите да разнасят някаква по-особена флашка например. Иначе опасно лудите не трябва да се разхождат сред обществото, но за прибирането им едва ли е необходим регистър.

ТЕЗИ ДЕПУТАТИ ДА ДОЙДАТ В МОЯ КВАРТАЛ И ДА ВИДЯТ ЗА КАКВИ БОЛНИ СТАВА ВЪПРОС ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТЕЗИ ХОРА ТРЯБВА ДА СА ПО НАБЛЮДЕНИЕ ДА ГИ ИЗПРАТИМ В КАРЛУКОВО И ДА ВИДЯТ КАКВО ПРАВЯТ С ТЕЗИ ХОРА ТАМ СА ВСИЧКИ НА ЕДНО ....

Много от депутатите са психично болни и могат да влязат в този списък и за това не искат !

за ТЕЖКИТЕ психични болести следва до се води регистър...С оглед: постъпване на работа в МВР,в МО,летци,охранителни фирми, издаване на мед.удостоверения за сключване на брак, за осиновяване.... и много други...Често шизофренията не е явна..или болният е в ремисия....но в даден момент се проявява...И като застреля някого....Тогава надаваме врява....Ама как така е назначен на тази служба....РЕГИСТЪРЪТ просто е необходим...Не че е панацея....но има своята превантивна роля....

Е, няма нужда да се харчи напразно - просто копирайте базата на ЕГН и готово - ето ви списъка на психично болни :)))

Щото 98% от тях ,трябва да се впишат ,в РЕГИСТЪРА!

Значи и аз мисля че списъка е недемократичен защото: -Не се знае кой е по-по - психично болен,тоест няма го състезателния дух! Пример: -Как да обявим Болен за най -най-психо след като не го е прегледало поне едно европейско светило в областта психиатрия? Така ако го сложим като 2 или 3 -хем ще се сърди ,хем ще обвини тия дето съставят списъка че са: - Кравари,соросоиди.....и т.н.! Ами тия дето дават зелника на нашите депутати - в отделен списък ли ще са ? Един вид "супер психо балък"!:)))

Болен не е Волен, а си е тарикат - плюе срещу Америка, ама се кланя само на $ ;)

Какво значи да има регистър, от който всеки да чете ? Болните им се предписва лечение и се лекуват, а не да ги вкарват в регистър.

"Не е луд тоя, дето яде зелника, а тоя дето му го дава" ... и що си мислите, че депутатите ще се откажат от народната хранилка...

Аз

Мчи кък... Няма вече психично болни - има Различно здрави. Няма ненормални - има специфично нормални. Няма откачени - има особени.

Ми то началото на списъка е ясен! Вземете списъка на депутатите и ето, първите 240 са на лице!

абе да неса 240, но поте 50 от тях са били на лечение...особено от етическите групи

гръмне 2 пъти в НС, тези хрантутници ще се бият кой да попълни списъка..

Защо да въвеждат регистър - сега са на власт. Те искаха регистър преди 10 годдини, когато бяха в немилост!

Ами те -депутатите трябва да са на първо мЯСТО в този регистър!!1

КАТ??? Дайте им на всички шофъорски книжки и им гледайте сеира...ама на чужд гръб!!!

Тунчер Кърджалиев и Хасан Адемов от ДПС се обявиха против създаването на регистъра, защото не всички пациенти от групата на ДПС може да желаят да фигурират в него.

това е доста цивилозована позиция.

Психиатричната помощ е приоритет само за развитите държави. По Африка, Близкия изток и всякакви държави от третия свят включително ичезваща България делят хората само на психично болни и психично здрави. Доста допотопно мислене, но пък типично за интелектуалното ниво на депутатите и техните избиратели.

От цялата статия ми стана ясно, че трябва веднага да стана психар. Мога да убивам и крада на воля без да ме съдят. От друга страна даже няма да ме регистрират някъде, за да не ми нарушат свободата на изява. Има нещо сбъркано в цялата история.

Психовците ще продължават да убиват но пък важното е, че депесето пак спасиха белата златка

Тоя, втренчения, трябва и него да сложат в списъка.

80% от политиците ни работят за освобождаването на тази територия от българите. Къде през некой Терминал къде в гробищата. Значи може жълтата книжка да го освобождава от отговорност дори и като убие човек, а ще го осрамим като го вкараме в регистър. Алоу. Тоя няма там да лежи. Само ще го пише!

Регистър на онкоболните няма, но това не е пречка да умират не обезпокоявани със задължителна профилактика. ПАРИ ЗА НАС НЯМА, ЗА ТОВА СЕ МОЛИМ СВЕТИ ПЕТЪР ПО-СКОРО ДА НИ ПРИБЕРЕ В СВОЯТ СОЦИАЛЕН ДОМ. А за лудите е писал Христо Ботев в стихотворението си "БОРБА", "... у нас, свестните считат за луди ..." И вместо да се прави регистър за лудите, то трябва да се направи съвсем кратък регистър на СВЕСТНИТЕ. Така на електората ще е лесно, КОЙ ДА ИЗБЕРЕ?

защото има някои които трябва да оглавяват този списък.

Ами той регистъра е ясен и се обявява ПРЕДИ всеки избори от ЦИК!

аз предлагам и да няма списък на затворниците - някой от тях може да не иска да присъства там. Понеже е попаднал мимолетно в затвора. И с депутатите е така! Ама те се взимат много на сериозно, ........ сякаш са богове, а всъщност са мижитурки.

Синьор Дон Амичи,май теб Възродителния процес не те е засегнал...имаш по няколко имена като турците..ха..ха

Депутатите се страхуват да не попаднат в този списък....Сещате се за една цяла путеноидна пасмина в НС ,нали?

ДПС ли? Това се турски агенти!

Ами ДПС кой е създаде? и тези хора нямат ли досиета като доносници на КГБ. Даже терористите на гара Буново са агенти на руското разпознаване...Та нищо чудно тероризма да е поръчан от Москва както мноооооого други атентати в България(списъка е дълъг)