КАТ започва проверки за готовност за зимни условия

От следващата седмица започват проверките на автомобилите за пригодността им за движение при зимни условия.

Обратно в новината

Коментари - КАТ започва проверки за готовност за зимни условия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

намалете налягането в нови летни гуми до 1,5 бара и получавате зимни гуми. На пътя съм от 1967-ма година, ако някой иска, да пробваме!

С така намаленото налягане, минаването през дупка на пътя може да има по-сериозни последствия, отколкото ако е с нормално или леко завишено налягане! По-лесно се пука гума, изкривена джанта или повреди по предницата...

глупости. ще спукаш гума по- лесно при 1,5 бара, ама друг път. а ако предпочиташ разбити шарнири пред изкривена джанта, какво да коментирам?

Така. Изчетох всички коментари, сега да ОБОБЩИМ: - ЗАКОНЪТ позволява да караме с летни гуми през зимата, стига да имат милиметрите дълбочина на грайфера, т.е. ЗИМНИ/ЛЕТНИ ГУМИ Е ЛИЧЕН ИЗБОР на шофьора! - Летните гуми имат по добро сцепление на пътя при суха и мокра настилка, дори и при ниска температура, т.е. поне 8-9 месеца от годината се кара спокойно с летни гуми. - Зимни гуми по желание на шофьора може да се сменят като настъпи зимата - кога точно е по преценка на шофьора. Но да се има предвид, че карането на зимни гуми в топло време (напр. 20 градуса.) съсипва зимните гуми и стават твърди, губят сцепление и вече представляват опасност и създават условия за хлазане. Аз лично сменям зимните гуми на 1ви Декември и слагам летни през март. Зимни губи повече от 5г. не държа. Имах неприятен инцидент със зимни гуми Корморан на 8г. и грайфер като нов, но бяха станали като пързалка и на един влажен път разбрах защо трьбва гумите да са пон-нови, а не стари с голям грайфер.

Добро утро!

За некои си е баш утро!

пропуснали сте да отбележите колко километра изминавате за ден/седмица/месец в този период... летните гуми имат занижени показатели за устойчивост в завой и спиране при температури под 8 градуса... стилът на каране определя сигурността - някой може да кара цяла зима с летни гуми и да не направи катастрофа, но друг и със зимни да направи мелето! Добре е гумите да са в съответствие с атмосферните условия, а другото е дистанция, използване на спирачки, подходяща предавка и скорост...

Chefo77

Не е вярно! Лятна гума доказано спира по-добре и е по-стабилна при завой НА СУХА настилка, дори и при температура под 8 градуса, от зимната. Да, по-зле са показателите от тези при 30 градуса, но спрямо зимна гума са по-добри. Причината е точно по-доброто сцепление на лятната гума, което се обуславя от по-голямата контактна площ спрямо зимната. Лятната гума има в пъти по-малко ламели, респективно по-малко набраздявания. Обратното - повечето ламели и набраздявания на грайфера правят зимната гума толкова по-добра на сняг, там колкото повече "ръбчета" има, които да "захапват" снега, толкова по-добре.

Тенев, те светофарите открай време са по-умни от катаджиите! Ти виж да организираш акция срещу гонкаджиите, дето ги има по всеки по-голям софийски булевард вечер, недей да ми обясняваш как тия катастрофи ставали от неготовност за сезона!

А пък снощи в Пд правиха голяма специализирана операция срещу гонките-на Кукленско шосе.Резултата- глоби за 3 колана и 4 телефона.Не установиха наличие на гонка, щото операцията била предварително оповестена по СМИ.Може ли да са толкова задръстени? Или за тях ,ние сме си пълни идиоти.

Със или без гуми,решаваме ние сами.Не забравяйте да носите в себе си достатъчно пари за да сте спокойни при проверка.Разбира се трябва да имате малко повечко парички,за да ги раздавате щедро на лицата от правната система,когато премажете заслужено поредния идиот,който е решил да пресече спокойно на пешеходна пътека.Е ще ви трябва и малко артистичност за да плачете ,като момиченца в съда,докато адвоката Ви,полага кански мъки да Ви осигури заветната и Ента поредна условна присъда

ОСТАВКА ЛИЛЕ ОСТАВКА ЛАЗАРОВ

Къде да паркираме? На покрива ли? Защо първо не осигурят нормални паркинги, нормални улици, нормални тротоари, нормални градинки и тогава, който не спазва правилата да го глобяват. Винаги започват с рестрикциите, но никога не осигуряват нормални условия за тези, които искат да спазват закона.

Прекалено южна страна сме за да се въведе задължително изискване за зимни гуми както е по северните страни. Че то половин България гледа на снега като екзотика, особено по Петричко.

Мен вчера ми писаха акт за износена задна гума. Явно е пропуск от моя страна, но не казаха нищо за зимни гуми?!?!?

какви проверки другата седмица дават 20 градуса....тогава защо не правиха тези проверки август месец, защо да слагам гуми на 20 градуса, тази сутрин в Банско е 15 градуса пред деня 20 и на горе, или защото началника на КАТ е прияте с 2-та вносителя на гуми и ай , коко по рано сложиш толко по бързо ще ги износиш и пак ще си купиш ....бизнес с преспектива

Къде в статията прочетохте за зимни гуми? Споменава се смяна на гуми, но не пише с какви. Например, моите предни са за смяна - и ще ги сменя. Защото грайферът е почти напълно изтрит, най-дълбоките канали да са по 2 мм, а повечето е едва забележима шарка. Та ще ги сменя с летни. А зимните гуми, които са изключително за сняг, а не като евро-всесезонките в Бг, ще сложа като има сняг. Прогноза за страшна зима няма поне до средата на ноември, с изключение за малко дъжд и хлад сега по-скоро.

Какви зимни гуми бре идиоти, днес 12-ти октомври и вали дъжд като из ведро и е 11 градуса. За сведение на тези дето ще ми цъкнат минус, аз карам с два комплекта куми и джанти на кола и ги сменям с нови на 2-3 години или най много до 4мм като паднат.

Те и гларусите по Бургас ,карат само с летни гуми целогодишно,ама една зима бая сняг ги затрупа ,та тогава се бяха видяли в чудо.Та такива ми ти работи....

Ха-ха-ха ,щели да проверяват и какво ще му проверят на бай Кольо от Сусурлево със старото Опелче и летните гуми на 9 години-като в закона никъде не пише-зимни гуми.Пишат само за минимална дълбочина на протектора.Така че,КАТ първо да си оправят закона и другите бакий......

да не ми обясняват къде е забранено да се паркира и да търсят поводи само да глобяват ами да направят паркинги, където да е разрешено да се паркира. Ама не масти паркинги за 2 лева на час. Ако поне половината от парите измъкнати от глоби и такси ги бяха вложили в общински паркинги София щеше да е зарината с разрешени места за паркиране. Със забрани за сега успяват да удържат положението само в Северна Корея. И фандъкова май нещо се напъва в тази насока.

Да се изградят подземни паркинги под училищните дворове като се съобрази входът им така, че да не създават проблеми за движението на учениците.

Такова чудо като "зимни" гуми има само в БГ, навсякъде другаде има гуми подходящи за зимни условия. Понятието "зимни" гуми се налага от самия български гражданин, който чул някъде нещо и без да се заинтересува, провери и опита да разбере за какво става дума започва да го повтаря като мантра. В закона правилно е записано "гуми с протектор не по- малък от 1,6 мм". В контекста на темата не ми е ясно какво ще проверява КАТ?!! Още повече, че зимата в северното полукълбо е "обявена" с начална дата 22 декември:-). Гумите подходящи за зимни условия се препоръчват при температури под 7 гр. Целзий- в колко населени места в БГ, тези температури са факт през по- голямата част от денонощието?!!! Може би е по подходящо да се провери от КАТ състоянието на пътищата и да се проведат разговори между тях и АПИ за поддръжката и сигнализацията.

е ползата, че светим с фаровете целогодишно, когато проишествията се увеличават? Аз се сещам само за повече сменени крушки и акумулатори.

Това беше целта, някои хора да им се вдигнат продажбите.

Всички ли в България са пистови състедатели...поне от Формула 3? Живея в САЩ и досега не съм видял такова чудо зимни и летни гуми. А снеговете стават по метър в централните щати. След третата година, каквато и да е гумата, протектора остарява от слънцето, водата, солта. Бил съм в Германия - на магистралите изрично пише през няколко километра: веригите забранени.

До "Какви са тези зимни гуми&q" Не само ти си живял в САЩ. А какви катастрофи стават и там - виж линкаlink

Пич, явно живееш в южните щати, където само са чували че на Север от тях вали сняг :)

Наистина и в Североизточна Америка, където зимата е пословично тежка, не се сменят гумите за зимата. Но ... много е важно качеството на гумата за да е спокоен водачът.

в коя германия си бил че си видял такова нещо като забранени вериги ????? а за щатите е ясно че са с малко акъл и затова като им падне 20смсняг се лизгат на поразия

"Той коментира, че в града покрай ремонтите вече има монтирани доста "умни" сфетофари" E каква е файдата от тези светофари като зад мониторите, които ги управляват има тъпи фуражки...

Ушанките явно не четат sinoptik bg, там се очакват до 21 градуса в следващите дни. Весело ЦИГАНСКО лято на всички ;-)))

При зимни условия трябва да имате: 1. Топло одеало 2. Дебели дрехи 3. Шапка или ушанки 4. Задължително ръкавици 5. Туба за бензин. 6. Дамаджана с ракия. 7. Убава мацка да ви топли. 8. Вериги.... не за мацката бе... за гумите. Да му мислят тези с малките багажници.

Към подготовката за зимата на водачите на мпс: -малко ракия около 200 литра -туршия и чушки печени в буркани да стигне до към средата на март! -сланина към каче и нещо за гости -бахур, кървавица, суджук две прасета и сложени на убав сух въздух и зад рабица да не ги барат гълъби и други нагли твари -в готовност няколко пуйки за гости -вино към тон да има и за гости дълбок зимник с голяма маса и пейки с китеници и маскировка да не се знае къде е заверата А за да е наред всичко, трябва да е хваната навреме тихата ферментация Такава кола с такъв водач зло ги не застига! Защото водачът отдалече си мисли как да опази товара и не се хвърля като тракиец от амфора- пиян на колесницата да препуска диво в нощта.

Ха така!

Да ме проверяват, автомобилите ми са изрядни. Днес ме провериха също. Зимните гуми още няма да слагам по колите, обикновено всяка година ги слагам началото/средата на Ноември. Когато навън е около 5-10 градуса през деня.

КАТ имат правото да преглеждат и пътищата - не само автомобилите. Могат да съставят и актове на общината за неподдържани пътища, неозначени дупки неравности и т.н. Да се надяваме, че ще си изпълнят всичките задължения а не само да ми гледат гумите.

Не виждам каква е драмата и защо КАТ трябва да ни проверява?Антифриза ли ще ми мерят или стъргалката за стъклата... Нали съм минал техн. преглед...аз самият карам със зимни и летни гуми,и смятам че,зимата не е уместно да се ползват летни гуми макар и нови!В закона обаче не е упоменато изрично да се кара със зимни гуми!

от кога е записано , че трябва да се кара със зимни гуми ?

Това, че не е записано не значи, че не трябва да си със зимни гуми овча главо .... Трябва да си пълен малоумник, че да караш в снега с летни гуми...

Резултатът е - пари за топло йок.

Нека да ти го кажа, СПЕЦИАЛНО на теб, с псевдонима "Мухахахах", Шофирал ли през зимата с летни гуми? Аз съм го правил, с Траби (комби), при ОБИЛЕН снеговалеж, от центъра до Княжево, в багажника една акумулираща печка (650кг), допълнително втори комплект кахлени тухли (450кг) Плюс двама пътници на предната седалка (общо около 1250кг) Имах и вериги, не ги сложих. Всички Шкодички и други, останаха на първото кръстовище. Обърнах Трабито на заден ход, то е с предно предаване, да натовари предния мост. Пристигнахме. После надолу свалих една печка "Мечта". P.S. Гумите ми бяха нови, летни "Mishelin", досега карам с такива, не е реклама, но никога не се ме подвели.

Гледай следващият път да сложиш зимни, защото това че един път си изкарал късмет, не значи, че вечно ще е така. Много моля тъпаците които се мислят за големи тарикати - ПОЛЗВАЙТЕ МЕТРО АКО МИСЛИТЕ ПАК ДА КАРАТЕ С ЛЕТНИ ГУМИ ПРЕЗ ЗИМАТА. НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ ДРУГ ТЪПАК МОЖЕ ДА Е КАТО ВАС ДО УЧИЛИЩЕТО НА ДЕТЕТО ВИ

Шофирам АКТИВНО от 1979, без ППТ, достатъчно ли е?

Въпрос е до ГУМИ, какво купуваш и от КЪДЕ, моите са с ОГРОМЕН грайфер и много ШИРОК канал за изхвърляне на вода, Michelin, НИКОГА НЕ СА МЕ ПОДВЕЛИ.

Имаш още МНОГО да се учиш как се шофира. Айде, безпроблемно каране.

в трабанта като се качат четирима по-едри мъже и задницата се разкрачва

Траби карал ли си, това ми беше второто, гарантирам, че можеше, поне комбито.

Трабантът (комби) беше с подсилен заден ресьор, 4, вместо 3 листа стомана.

Трабанта съм го бухал догоре с вестници. Разчеква се и върви без проблем, и не беше усилен. Адска машина ама на спускане от Княжево си умял от студ.:)

За да събират пари може и синоптичните карти да коригират.

"МВР подчертават, че проблемът в столицата е особено сериозен" Да така е, но причината е липсата на места за паркиране!

Ми няма къде да се паркира,като всички селяни се довлякахте в столицата

А това, че ти си от столицата те прави автоматично гражданин?! :D По-скоро, не. Особено с такова изказване ...

места за паркиране има метро.

Какъв КАТ? От там за поредна година доказват, че нищо не правят. Като се появи проблем, имат едно решение : увеличаване на наказанията+намаляване на скоростта. Нещо друго да са предложили до сега??? Поне аз не се сещам. Явно такива са им способностите. Трябва дълбока РЕФОРМА в КАТ. Само е наказания и намаляване на скоростта няма да стане. Справка - Германия - там няма таван на скоростта.

Така е, като не разформироваме КАТ , той ще ни разказва играта за всевъзможни глупости. Корумпираните дебелосерковци са на седмото небе!

Има хора, които биха си сменили гумите със зимни, но само ако им напомнят.

Ето какво означава подготовка за зимата, когато му дойде времето: подготовка на ходова част= спирачки, гуми, носачи, биелетки, щанги.. антифриз- евентуално, който е с вода, течност за чистачки... Я стига лъгали народа! Температурата на асфалта е над 6 градуса! Пада дъжд.. Как така да караме със зимни гуми, като те не държат на лед? Към опасност и самоубийство ли ни кара този форум или куките са толкова тъпи , че искат да сложим зимните гуми и във водата да се носим като сърфове? Тия олигофрени знаят ли, че зимната гума на вода дъри по- малко от лятната или си мислят, че клишето важи за всяка ситуация? АЗ МИНАХ ПРЕЗ ТУНЕЛА ВИТИНЯ В ДЕНЯ НА КАТАСТРОФАТА И НИКАКВО ГОРИВО НЕ Е ПРИЧИНА ЗА НЕЩАСТИЕТО А МЪГЛАТА И ДОЛЕПЕНИЯ ДО БУСА ТИРАДЖИЯ ! Какво се правят на идиоти тия ? 50 коли пострадаха, защото всички карат с повече от 80 във всеки тунел, а тировете обичат да се долепят зад колите и ги натискат във всеки тунел. Всички виждат, че има голяма колона коли, а натискат онзи пред себе си, сякаш им е длъжен да ги пуска да дефилират важно, за да са по- напред в колоната до светофара на Горубляне. КАТ няма какво да кажат при температури от 18 градуса през деня и липса на какъвто и да е лед и никакво произшествие! Сдуханяци без камери и рекет не можете да преживеете, че хора пътуват, където си искат свободни!г

КАТ е виновен за всичко Кой друг?!

В тунела на Витиня виновен е тира, който вероятно е бил долепен зад буса. а останалите са летели като гъски и като са видели мъглата масово са напълнили гащите! Даже едни кадри на един депутат показват превишената му скорост и лъжата му, че вътре се е хлъзгало. Запомнете 20 метра е недостатъчен спирачен път за скорост от 80 км/ч Това е било в тунела и масовото тръшкане е провал за масовото съзнание да се кара долепен до предния автомобил. Не е КАТ виновен за Витиня, а за тази мисия никой друг освен подложените журналя и КАТ не трябва да се бъркат.

Зимни гуми се слагат ако се задържат температурите на 5 или под 5 градуса за три денонощия! За сега не се очертава в близките 3 седмици такова време,така,че никой няма право да ни задължава да бързаме със слагането на зимните гуми!!!

Под седем градуса. А и зимни гуми не се държат добре на много добре на мокър път. Те са за сняг.

Май никъде няма изискване за зимни гуми, макар да има смисъл. Само дълбочина на грайфера.

Много е рано за зимни гуми,от края на другата седмица го дават и циганско лято да има! Чудят се само,как да вземат пари от хората,за друго в тази държава не се мисли!

Пълен фарс тъпаците да подкарат колите към гумаджийниците. А като започнат да се плъзгат по локвите понеже ламелите не спират на дъжд какво правят, тогава? Дали Дир,бг ще плати за лошия съвет? Дали КАТ ще платят за катастрофите по тяхна вина? Ако са се навъртели във Витиня няма за какво да се търси тревата в тунела? Тя не е във вашия телевизор! Просто някой си е дръпнал три пъти, докато другите сецат веднъж!

Глупости на търкалета. Все още е много рано за гуми меча стъпка в снега. Разбира се се съобразявайте с това че вече има много влага. Спазвайте дистанция и се движете плавно без резки спирания и ускорявания. Ушевите няма какво толкова да проверяват.

Дано никога не ти се налага да спираш рязко докато деца пресичат на пешеходна пътека и да си виж и здрав!

Ама те пешеходните пътеки са обозначени точно за да не спирам рязко. Иначе няма смисъл от тях.....

Какви зимни гуми при 20 градуса бе?!

Вие само през деня ли карате? Към 3-4 сутрин колко градуса са? 30?

Сутрин е 10 градуса,пак е достатъчно топло!

Ами към 3-4 не знам , но към 5 си е около 8-9 градуса, а на Пампорово (около 1600 м надм. височина) през идните дни температурите ще паднат до 6 - 7 градуса На вр. Мусала все още няма сняг и температурите са положителни.

3евзек

А мога ли със зимните да карам кат формула 1? И без това каучука го отлагам по улиците и за 20 обиколки е свършил.

Ами , вуйчо и при нулева температура при вода по пътя лятната гума спира, докато зимната носи повече! И това е така заради ламелите, които се пълнят и огъват. Те са за сняг и кал, а не за вода..

Хубавото на такива като теб е че със всяка катастрофа намаляват а има доста катастрофи на ден

"...вече има монтирани доста "умни" сфетофари..." Да турят у поне малко по-умни ченгета, по-умни от светофарите, ама къде да ги обучат, в Симеоново ли, училището на Тиквата ;-)))

българина докато не завали сняг не вярва в зимата всякагодина е така смешно е

sawo

А на какво да вярва българина ? На глупостите на КАТ ? Зимни гуми следва да се поставят, когато средната температура за денонощието падне под 7 градуса. За следващата седмица температурите се очаква да са между 9 и 20 градуса. Дали е време за смяна ?

кажете го това на опашката след първия сняг пред гумаджийницата много ще е забавно, пък и ще чакате 3-4 часа

На въшкар зимни гуми, и на комунис истина не им трябват .

Така е , бай Васо. Прав си- все едно някой да дойде вкъщи и да ме проверява дали съм си сложил пантофите или ходя бос. Ние сме си виновни, че им позволяваме този узаконен рекет. Абсолютно нарушение на правата и свободите на гражданите.

КАТ ги боли ку-ра за гумите на хората. пари требват, пари за бюджета на МВР и за заплати, затова е целата дандания. Плашилата от КАТ вместо да улесняват трафика, само затрудняват движението и допълнително стесират наплашения български гражданин, което е и основната цел на ЕС и техните подлоги по места( за нашето място подлогата е Боко Тъпото). Затова- аз, лично, гледам 200 метра напред, и когато видя изроди в зелени жилетки, веднага давам десен мигач- слагам колан, обмислям ситуацията, ако съм в града, давам ляв мигач и обръщам, ако не- чакам да спратя някоя риба и тогава минавам, правя го защото всеки път се карам с тия дебили и малоумници, ама вече реших да си не хабя нервите. Ако са в града- пешаци- подминавам ги като малки гари. Боклуци мръсни. Нещастни келеши. да не говорим, че проверката за поставен колан е абсолютна идиотщина, защото с поставянето или непоставянето на колан не застрашавам ничий живот, здраве или умущество, освен моите такива. Поставянето на колан, драги ми дебили от КАТ е личен избор!!! Все едно да дойдете у дома да ме проверчвате дали съм си сложил гащи или ходя гол. Малоумни олигофрени!!!!

..

Коланът е ЛИЧНО прадпазно средство, все едно да ни карат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да си слагаме презерватив, понеже имало СПИН. Въпрос е на ЛИЧНА преценка. За ГУМИТЕ, както и по-горе, всеки САМ да си прецени, кога и как да ги сложи, когато е НЕОБХОДИМО. P.S. Шофирам от 1979 с качествени всесезонни гуми, предно предаване, проблем не съм имал. P.P.S. То пък и една "зима", поне в София.

Каза достатъчно за себе си.

Зимни гуми при 19 градуса? Тия малоумни ли са?

Ганьо е дъ бест драйвър и зимни гуми не му трябват само БМВ-то да е яко и бензина да е в кръвта мрете на килограм всеки ден и не се усещате защо е така и колко са зле някои хора в мозъка

Зимни гуми трябват, когато температурите паднат. Към средата на ноември обикновено.

Да, Ганьо. То и колан ти трябва само миг преди да се удариш ама можеш ли да го сложиш тогава?

Кьор фишек са тези проверки на КАТ- - с неизвестно съдържание и цел. Ако знаеха какво да проверяват, щяха да го кажат. Следователно не знаят, пък и как да пречат на гражданите да се придвижват с автомобил, противоконституционно е. Те едно си знаят, да се съобразява скоростта, ама как не знаят. Повтарят като заклинание "съобразена скорост" или "несъобразена" такава.

Ето тук не си прав. Когато стане ПТП, скоростта според КАТ е несъобразена, но в общия случай не е превишена. Иначе ако питаш шефовете на КАТ, ще ти кажат, че превишената скорост била най-основната причина за ПТП. А ако погледнеш статистиката им на сайта на МВР, ще видиш гореописаното: - 8 ПТП поради превишена скорост; - 2400 ПТП поради несъобразена скорост.

valentor

А аз препоръчвам : КАТ да се закрие..

бензин в кръвта а?

Да сменя гумите? Ама вие сериозно ли? Ще ги сменя тогава, когато условията го изискват! А това значи - когато температурите паднат под 7 градуса! Огромна грешка е да се слагат зимни гуми в момента, спичния път с тях е по-гълъг, а и не отвеждат водата толкова добре, колкото летните!

добре, ганьо ти знаеш най-добре а колата ще го сложиш миг преди да се удариш в тир-а

Ганьо викай на баща си, затова че не те е възпитал добре и си позволяваш да обиждаш непознати!

добре промит мозък,каквото ти втълпяват това е то,ти не си мъти баката....

Как ще се удари бе, нали е със запалени фарове през деня. Те предотвратяват всякакви произшествия!

До КАТ, адаптирах се към условията, обух се вълнените гащи и оставих джапанките в къщи.