Лекарство поевтиня с почти 700 лв. след проверка

Още 50 лекарствени продукта са с по-ниска цена след проверки на Комисията по цени и реимбурсиране, каза на пресконференция здравният министър Десислава Атанасова.

Обратно в новината

Коментари - Лекарство поевтиня с почти 700 лв. след проверка | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

заплатите са проблема на българите!

заплатите са проблема на българите.

Лелее, какви нелепи коментари! Не ви ли стана ясно, че "кожодерите" не са аптеките а големите фармацевтични компании! Стига с тези заблуди! Престанете да бъдете толкова лесна плячка в ръцете на мръсните ни политици. Започнете да мислите с главите си!

Защо чак сега? Крадлива и корумпирана сган са тия от Здравната Каса. Единственото здраво и е краденето на Здравната Каса.

не се притеснявайте, и аптекарите са хора като всички нас, и те ще ползват лекарства, но дано не им помогнат, защото гъз глава затрива

То си е така, но надценките на аптеките са регулирани от закона. Истинската измишльотина я правят производителите и дистрибуторите на принципа че, всичко струва толкова, на колкото все още се купува. Понеже лекарственият бизнес не подлежи на чиста пазарна регулация от страна на крайния потребител, то цените винаги ще бъдат безпределно високи. А истинска пазарна регулация няма поради две причини. Първо, наличието на задължителни общи каси, които се пълнят със стотици милиони от здравни вноски, т.е осигурява се клиентски капитал за този вид бизнес. Второ, дори и пациента да трябва да доплаща много, като му зависи живота от това, ще продаде и дрехата от гърба си, и то не само той ами и цялото му семейство. По този начин тривиални синтетични продукти, производството на които струва стотинки, се продават за хиляди. За да бъдем честни обаче, изпитанията на новите лекарства струват милиони, така че това е още една причина за високите цени.

Единственият метод за промяна е непризнаване на патентите и самостоятелно производство на лекарства, които да се пускат на народни цени. Само че бизнес лобито веднага ще гракне и затова политиците никога няма да допуснат такава организация, а ак някой се опита да я създаде, освен че ще го преследват по НК, ще всяват и недоверие у хората, че лекарствата му са нелицензирани и следователно опасни за здравето. По-реално е поне генериците (лекарства с изтекъл патент) да се произвеждат от една държавна компания и да се пускат на нуждаещите се за стотинки, колкото струва синтеза им. Само че и това не изнася на бизнеса. Истината е,че здравни вноски се събират главно за да се събират пари от хората, които след това се разпределят някъде. Здравните грижи са само страничен ефект в тази схема.

Ще ми кацнете вие гадняри-аптекари трупащи пачки от нещастието на хората. Всички в казана с катрана!!

Ама разбира се, че е така. Това е такъв доходен бизнес. На едно място в центъра на Софето, наскоро се откри още една аптека от една верига, която по принцип, по мои наблюдения, държи малко по-ниски цени от другите аптеки. Замислих се, че тези от веригата печелят доста добре, щом отварят поредна аптека, на централно място, и пак на по-ниски. Смятай колко още могат да намалят цените и пак ще са на печалба.

Ей това се казва Гьобелсова пропаганда. Преди една седмица хванаха ББ да нарежда на министрите: "Говорете за лекарства, цени, цени, цени. Да изглежда че падат, нищо че хората ще плащат даже повече, защото се намалява процента който плаща Здравната каса. Говорете за цени на лекарства, да се не се говори за поголовното повишаване на всички цени." И ето гьобелсовата прогаганда в ход.

Има чувствително намаление поне на мойте лекарства - сърдечно болен съм. Ти ОТВРАТ мисля, че си измекяр на Донев. А тези по-долу които реват незнам защо,не разбрах малко ли им е намалението, то и за мен е малко и трябва да се намали и ДДС. Да си плащат по старите цени.

КАКВА ДЕМАГОГИЯ , НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА ...АМА И ЖУРНАЛИСТИТЕ ,АКО СИ ИЗКАРАТ ГЛАВИТЕ ОТ ЗАДНИКА НА ....... . ЗАЩО НАСТРОЙВАТЕ ХОРАТА СРЕЩУ ФАРМАЦЕВТИТЕ ? ИСТИНАТА Е ,ЧЕ НЯМА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА С ТАКОВА ДДС ЗА ЛЕКАРСТВАТА -ЗАТОВА ЦЕНИТЕ СА ВИСОКИ , А ПОКРАЙ ЛИЗАЧИТЕ НА ПРЕМИЕРА(ФУТБОЛНО-ФАРЦЕВТИЧНИ) -НЯМА ВЕЧЕ И НИКАКВИ НАДЦЕНКИ ! ТОВА ТРЯБВА ДА РАЗБЕРАТ ХОРАТА !

Падат цените на 100% заплащаните от касата лекарства, а другите остават със същата цена, Но-касата намалява реимбурсната цена( тази, която тя плаща) и за пациента цената се вдига. Справка-сайта на НЗОК - link -

Абсолютно те подкрепям! От средата на месец Юли НЗОК извъртя поредния номер с цената на лекарствата от позитивния списък. Де факто НЗОК намаля цената като увеличава дела на заплащане на болния! И като се има предвид, че в болшинството си това са пенсионери с мижави пенсии, как да наречеш това "намаление", освен геноцид и позор! Пример: Мадопар ( за Паркинсон) до 12.07. се поемаше на 100 % от НЗОК, а след тази дата - касата поема само 12,5 % от цената му. Останалото се заплаща от болните!!! И това ако е "намаление" ...

А СЕГА ПЕНСИЯТА ДА Я ВДИГАТ СЪС 720 ЛЕВА.

Само да вмъкна, че намаление от от 885 лв. на 325 лв. не е 172% (тъй като намаление от 100% е равно на нула има по-голямо намаление от 100%), а е 63%.

Подробности, важното е да има хляб и зрелище, а кервана да си върви.

Журналя - какво да ги правиш. Ама пък иначе гордо е написано - б.р. :)

Абе Вълчо, ако приемем че нормална е намалената цена с колко според теб са пре.бани пациентите. Само поради тази цена ти предлагам да му прегризеш гърлото на този алчен измекяр.

Аз нищо не разбирам от бизнес. Моля някой да ми обясни икономическия механизъм, по който една цена може да падне от 5000 лв на 500 лв и продуката пак да се продава на пазара?

Ако реалната цена е 100 лева.

Това се случва в много алчно- безчовечни корумпирани икономики само, когато част от печалбата потъва в нечии джобове, които подписват покупката му.Такива подписали в Китай ги бесят публично.

Ама в Китай е комунизъм, а при нас е капитализъм.

Аз съм инж.химик и съм наясно горе-долу колко е себестойността на едно хапче или ампула от дадено лекарство.Буквално някои са стотинки.Това е престъпление.Да търгуваш по такъв безогледен начин със страдащи и бедни хора.Има Бог.

Ако имаше, това нямаше да се случва.

Ако не се случваше, нямаше да има нужда от Бог...

Е, нищо не разбрах! Оня ДУШМАНИН, ходи на свобода с млади гаджета, купонясва, а толкова години и сега, отврат цени на лекарствата!? Ма, къде сте, бе , алоооо, органи и прочие, а сега ще ви кажа милиционерски виц:пък вие решете , в кое време живеем. При социализЪма се обърнал камион, натоварен с яйца. На караулката, милиционерът сигнализира до " Спешна помощ": "Ало, шофьорът си счупи яйцата, помощ!" Отвръща му доктор:"А, органът, органът здрав ли е?"; "Органът е на телефона", отговаря милиционерът . Е, ние сега , къде живеем, бе хора? Ма цял народ знае, кво ни "праят" с лекарствата, е, докога, Бойчо, ква стана тя, че не разбрах!!?

То да беше само с лекарствата... По-правилно би било да се кажи "с живота". Ама овчедушието си е овчедушие.

Хайде сега, дело за източване на НЗОК, за злоупотреба с монополно положение и за картелни споразумения + куп дела за престъпления по служба, след това глоби, затвори, уволнения и възстановяване на надплатените суми от НЗОК за последните 10 години. Или никой няма топки за това ?

А осъдени с ефективни присъди ще има ли или задавам риторични въпроси? Ако няма, няма да има и промени.

Голямо биене на тъпана, че някои лекарства поевтиняват. За сметка на това другите тихомълком поскъпват всеки месец с по лев-два.

Интересно предните министри какво са правили!?Защо не им се потърси отговорност,нали имаме прокуратура?

Как иначе да станат спонсори на Локо Пловдив ?!

Един фармацефт взема заплата от 1000 до 1500 лв. заплата,а един хирург колко.... ?

Ей, тия фармацевти не се напечелиха........И то от болните хора. То бива алчност,ама чак толкоз....... Огромни разлики в цените и всичко в техния джоб.По-скромно,хора, за малко сме на този свят.Хайде не бъдете алчни,че.......

..а "честните" частници - производители и техните политически покровители от всички цветове. Но, това е системата - имаш пари - живееш, ако нямаш - надай се на боговете!

Направо съм потресена, няма думи - 700 лв. надценка- убиици и крадци.

Има ли някой арестуван или повдигнато обвинение за ВИНВНОСТ!

Не само фармацевтите са мафия а фармацевтичните фирми чрез техните представители. Ясно ли е на българина какви финансови средства, какви екскурзии в чужбина получават докторите за да изписват лекарствата им ??? Всичко е за "благото" на "пациента" като уж по ново, по пречистено лекарство !!! То е същото но фирмата Х дава пари, следващия месец ще е друго и така българина се лъже, че е лекуван правилно и...... без думи. Всичко ще е на място когато тази мафия бъде забранена. А може би е в света на илюзиите !!! Пак ще намерят начин - директно във банковите им сметки :))

Пак държавата печели.Ще плаща по-малко за полу-безплатните лекарства, а обикновения човек, ще си плаща в аптеките на старите цени.

А, защо спахте 3 години питам ?!

Щото вие спахте 15 години.

...ама не са спекулирали чак толкоз баш със здравето и живота на хората!

Нъпълнихне ни кошничките. Благодарим Ви. Ето какво значело Капитализъм-властта напарите. Върнете ни това,коаето сме го нямали !!!! Всичко се оказа вярно за властта на КАПИТАЛА.

Само с проверки нищо не се прави, само се отчита дейност. Седмица или месец след проверката цените пак ще скочат, до следващата поверка. Трябва и глоби, и затваряне.

тц, не, и това няма сми... спасението е само зад граница. Виж сега... да кажем аналогично се направи проверка на бензиностанция и се установи калпаво нискокачествено гориво. И кво правим - налагаме глоба. И кво се получава - веднъж бензинката е платила акциз на държавата, втори път плаща глоба пак на т.нар. държава. А къде ме мене в целата схема за злоупотреба - аз дето съм платил за калпавото гориво веднъж, втори път да ми оправят колата от пораженията и върхо цялото това акциз и няколко данъка на същата т.нар. държава? Същото е с лекарствата, пътищата, мръсотията... не се сещам с кое не е така само.

Баси смеха...