Две трети от българите - полуграмотни здравно

Над 60 на сто от българите имат ограничена здравна грамотност - търсене, намиране, разбиране на здравна информация.

Обратно в новината

Коментари - Две трети от българите - полуграмотни здравно | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Професорке, бива ли накава срамота?! Да не можеш да вденеш, че има разлика между ограничена здравна грамотност и недоверие и страх! Не е вярно, че хората не разбират, особенно тези над 55, които минаха през друго качество образование, което днес е непознато. Истината е, че колкото повече човек се самоограмотява здравно, толкова повече отказва да "асимилира" приказките на лекарите. Цялата здравна система е лишена от съдържание и е долно лицемерие да се обвинява населението за това. Знаеш ли, колко платени статии на педиатри излязоха на времето, за да внушават, че памперсите са жизнено необходими за здравето на бебето? Можеш ли да асимилираш, колко е глупаво и невярно това твърдение?

Писах: Знаеш ли, колко платени статии на видни педиатри излязоха на времето ...

Какво ти е виновна професорската?!. Тя само КОНСТАТИРА което си е правилното. Що не се обърнеш с въпросите си към министъра -управляващия? Тези неща касаят ВЛАСТОВИТЕ ИНСИТУЦИЯ , а не служителите без власт. Лекарите ( служителите) само изпълняват разпорежданията на властта.

Прав си! "Лекарите ( служителите) само изпълняват разпорежданията на властта" без да се замислят, дали тези разпореждания имат общо с медицинската наука и с истината за проблема. Пояснявам за тези, които искат да знаят: здравната грамотност зависи от здравната информация, източник за здравна информация са лекарите, но лекарите не се занимават със здравна информация. Това се учи в курсовете по здравен мениджмънт и не вярвам, че професорката няма представа, че е така. Но, говори изпълнително, като че ли е с пагон!

Ах каква смешна и манипулирана новина! НЕ българите са полуграмотни здравно, а ЗДРАВНАТА СИСТЕМА Е НАПЪЛНО НЕГРАМОТНА. А тя е създадена от БЪЛГАРСКИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ. Управляващите политици докараха здравната ни система до септичната яма на Европа. А тези управляващи се избира от негово величество българския избирател, само той е в състояние да свали некадърните си управляващи и да сложи на тяхно място кадърни.

Холандците най-грамотни здравно?! Няма такъв виц!!! 50% от тях не знаят какво означава думата далак, а останалите наказват децата си ако си мият ръцете преди хранене и след тоалетна! Пълен фарс и "европейски" ПР на ниво СССР от 1970.

Излиза мъж от лекарския кабинет и си мърмори. Дева, козирог, везни, водолей, абе не беше туй. Връща се обратно при доктора и го пита. Какво казахте че беше? - Рак бе, мой човек, Рак!

+1

Кои са полуграмотни последно? В Русе ми казват: бъбреци. В Търговище: ишиас, кой ти каза бъбреци? Във Варна: глупости, какви бъбреци, какъв ишиас?! Имаш проблем с черния дроб. Е, ха, де?..

" От доктор здраве и от зъболекар зъби да не дава Господ" /Народна поговорка/

НЕЛИ НЕШЕВА Е ГРАМОТНА ФИНАНСОВО!

Не знам за българите, но в България работят лични доктори, които не са достатъчно грамотни в здравното образование. Така преди известно време мой близък почина, защото личният му доктор, при когото навреме отиде, не разбра симптомите за евентуален инсулт и му предписа "топла супичка", предполагайки, че е настинал. Неграмотни са гражданите, неграмотните са и докторите...Повечето българи не са наясно какви са симптомите на инфаркта, инсулта и колко важно е да се приемат редовно медикаменти за регулиране на холестерола, например- елементарни на пръв поглед елементи от здравната култура на всеки човек.

Само искам да кажа,че никой лекар досега не ми е обяснявал как ще ми протича лечението...Пишат рецепта и глдат да влезе следващия.

Длъжни са не само да обяснят лечението, но и да обяснят причината и всичко останало, което се случва в организма в резултат на болестта. От своя страна пациентът, ако е достатъчно интелигентен , е наложително да потърси по проблема допълнително литература сам; информацията в интернет също доста помага.

И какво против имаш холестерола? Реклама на медикаменти ли се опитваш да правиш. 70-75% от холестерола се произвежда в черния дроб. И да го намалиш външно, най-много да стимулираш черния дроб да го произвежда, АКО МУ ТРЯБВА. Затова целта е не да се намали холестерола, а причините, поради които той се произвежда в повече. На първо място са наднормените килограми - повече килограми, повече клетки, повече нужда от холестерол, необходим да изолира клетките от водата, за да могат да фукнционират правилно. Така че хайде стига с тези медикаменти за сваляне на холестерол.

"81 на сто от запитаните твърдят, че разбират какво им говори лекарят" - а доста лекари сами не разбират какво говорят.

Така е! Освен това е недопустимо да учат толкова много години и да получат диплом за висше, но да пишат бисери от типа- образУвание,лекЪр,гЕнИколоК,пОлмолоК... За владеенето на чужди езици не става дума изобщо.

Пътуващ гражданин му прилошава рязко по пътя и отбива с колата в най-близкото село. Вижда една баба и я приближава питайки: - Бабо, имате ли лекар в селото? - Какво да имаме?.. - Лекар. Имате ли лекар в селото? - Аааа, нямаме, нямаме. Тук си мрем от естествена смърт.

Ах каква смешна и манипулирана новина! НЕ българите са полуграмотни здравно, а ЗДРАВНАТА СИСТЕМА Е НАПЪЛНО НЕГРАМОТНА. А тя е създадена от БЪЛГАРСКИТЕ УПРАВЛЯВАИЩ. Следователно,Българите си избират

Е да, в Холандия, където живея, са много просветени за здравето. Затова са на едно от първите места по болни от рак - защото са им излъскали мозъците със здравни съвети.

Напротив! С това здравеопазване станахе половин лекари! Неволята учи!

'Най-слабо се разбира темата за промоцията на здравето. ' За промоция на здраве и аз не знаех, признавам си. Да не би да раздават повече здраве някъде и да трябва да се наредя на опашката?