Профилактиката може да намали смъртността от сърдечни болести с 20%

Осем от десет инфаркта могат да бъдат предотвратени при добра профилактика и избягване на основните рискови фактори, които водят до преждевременна инвалидност и смъртност.

Обратно в новината

Коментари - Профилактиката може да намали смъртността от сърдечни болести с 20% | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ПРЕВЕНЦИЯ е здравословен начин на живот (пушене, пиене, наркотици, храна, въздух, стрес, спорт "за народа", работа-почивка и пр.). Всичко това зависи от материално-битовите условия (жилище, месечен доход, околна среда). ПРОФИЛАКТИКА е мерки срещу определено заболяване с медицински средства по нареждане от МЗ (периодични прегледи и изследване на няколко показатели, диспансеризация, ваксинации, нагревки, йодни таблетки, флуор, вит. Д на бебета и пр.). В резултат от профилактичните прегледи и изследвания най-често получаваме съвет за превенция. Която е трудно осъществима, почти невъзможна! :)

Аз лък, ЛИЧНО, НЕ искам да ми намалят ЛИЧНО МОЯТА смъртност!!! Така, че моля профилактиката и прочие "услуги" да останат по желание. До колкото знам преди в историята само в концлагерите са предлагали ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ лекарски "услуги".

Профилактиката в Р.България намалява числеността на населението!

за солта - зависи какво ядеш, аз не ям приготвени от друг храни, най-преработеното нещо, което ям е масло и бял ориз, там няма много сол, проблема идва от боклуците които се ядат, а там има много сол, за консервант, а и за дехидрататор, за да пиеш още - кола например

iham

Хайде , хайде , сега почнахме да си мерим пишките и с Финландия . Вие ни отровихте с храни , стресирахте ни, дайте сега да правим профилактика .

Според мен българите ще имат по-малко сърдечни проблеми, ако се увеличи секса и момите станат по-дашни. Ако българите имат по-добри условия за работа и жизнен стандарт и се намалят пречките и простотията нещата доста ще се подобрят. Нещата не се оправят само с хапчета и прегледи! Освен задължителни такси и данъци нищо друго ли не можете да измислите?

Сексът, като здравословен човешки секс, се прави от щастливи хора! Другото е порно! Тук щастливи кокошки може и да има, но щастливи хора със сигурност НЯМА! Да си виждал тъдява щастливи?? Кои да са щастливи ? - безработните дето трябва да внасят по 17 лв здравни осигуровки, нищо че нямат доходи???? - работещите-бедни??? с 300-500 лв заплата... която е мираж и за много от тях - продавачите на марули, които трябва да имат касов апарат, способен да регистрира всяко плащане директно в НАП??? - хората, повярвали, че е демокрация и излезли против изсичането на горите??? - проклетите пушачи, прибягващи от ъгъл на ъгъл да дръпнат малко некотин, белким се успокоят - майки, които удушват бебетата си при първо виждане - обезумели старци, принудени да се бият на живот и смърт с кучета в столичните паркове КОИ ????

Математика отдавна не съм учил, но като намелее заболевоемостта с 20% ще се намлята инфарките с 2 а 10, не с 8 на 10?

е прерогатив на богатите общества! Когато 3-ма първобитни рибари са хващали 2 риби - те просто са убивали един рибар - не им се мисли за дроби!!! Същото е и с този добре стопанисван форум (да се свети името му и да грее като дирник на месечина в борбата на свободното слово с цензурата, абсолютно непозната (последната) в link)

Това е доста черен хумор! Дори и за такъв като мен!

Ако мога да избирам - все пак предпочитам инфакт пред рак.

Естествено, като причина за смърт инфарктът или инсултът трябва да се приемат като милост Божия...

За да направиш профилактични прегледи трябва да седиш с часове пред кабинета първо на личния л. и ако няма направления другия месец отново.

Каква профилактика? Джипито не ми е давало талон от осем години. Или статията е призив всеки да даде по 25 лева на кардиолозите?

Инфарктите -драги ми професоре,могат да намалеят драстично,ако се вдигне стандарта на живот с около300-400%,ако не ни управляват шутове със случайни хрумвания и ако не използват същите тия държавата да ни малтретира ,ограбва и подиграва т.е. направиха така ,че БГ е най-големия душманин на българина. А иначе тя ракията си върви и без тютюнопушене.

сега и почти всички инфаркти у млади са СВЪРЗАНИ С УПОТРЕБА НА КОКАИН ,който има мощно действие върху сърдечно-съдовата система-свива съдовете в тежък спазъм и предизвиква арт хипертония,акцелерирана атеросклероза, инфаркт,инсулт и преждевременна смърт ,понякога с първата доза,дори и да е приета не по желание /данните са от САЩ,но на картата на наркоманиите и кокаинова такава ,България е с "епидемичен " -червен цвят /

Не забравяй и анаболните стероиди. Познавам човек с два инфаркта на 25 години, а друг с инсулт на 19. И 2-та са фитнес маниаци.

Мисля,че ако бяхме по-малко стресирани, по-малко щяха да бъдат и инфарктите.Притесняваш се за децата си, за работата си, по улиците те стресират с клаксони ,в транспорта с агресия,цените растат.......Е, как да е спокоен човек?

Заглавие: "Профилактиката може да намали инфарктите с 20%" Първо изречение: "Осем от десет инфаркта могат да бъдат предотвратени при добра профилактика" Ако не ме лъже математиката за 4и клас 8 от 10 са 80%, а не 20%. Може ли драгият автор да разясни какво точно се опитва да каже?

Пенсионираш се и умираш,чиста работа.Остава ти блъскането цял живот.

Може да се предотвратят като махнем от управлението крадците, некадърниците, комплексарите и откровенните идиоти. Това ще намали интенцитета на стресовите фактори и ще доведо естествено до пряко и косвено увеличение на живите в България- първо щото ще живеем повече тия дето са тук и второ , ще довтасат сънародниците дето са навън, при "душманите".

Абе то наистина здравословни проблеми се получават от стоене пред телевизора, ама не е защото гледаш ББ, ЦвЦв по новините, а защото не си мърдаш с часове дупарата.

Ади бе!?

Може, разбира се, че може, но ако можеш да му забраниш на бай ти Ганя домашната каменярка и самостоятелно свиваните цигарки, да му махнеш солницата, тлъстичките мръвки, белият хляб и шекеря от софрата, пък ако мож го накара и да поспортува....! Ще речете едно време като са яли солена сланина и са пили домашна ракия и вино, та не са доживявали до старост....да, ама са работили като идиоти на полето....едто е да плувнеш в пот от кърски труд, а съвсем друго да се надумкаш и да се пльоснеш пред телевизора!

Тлъстичките мръвки, солта, алкохола, сами по себе си не водят до инфаркт. Важно е количеството и балансираното хранене. Липсата на сол в организма може да доведе до тежки нарушения на електролитния баланс, холестерола участва в синтеза на много хормони и клетъчната мембрана, а алкохола разгражда натрупаната плака в съдовете. Има един много по-важен фактор, викат му СТРЕС, който повишава нивото на кортизола, а продължителното му въздействие е много вредно за организма: Намалява секрецията на тестостерон и хормон на растежа Причинява остеопороза Намалява мускулната тъкан и увеличава мазнините Възпрепятства работата на човешката памет По-трудно оползвотворяване на глюкозата Уврежда имунитета

Признавам - прав си! Така е, наистина многото стрес ни довършва! Уважавам хората, които умеят итнелегентно и възпитано да спорят и убеждават останалите!

само забраната за тютюнопушене ли е профилактиката,или ще има и друга - по-истинска профилактика?И какво като си проверявам холестерола?Ако няма достъпно и адекватно лечение-пак съм обречен.И ако човек почете повече,става ясно,че факторите за инфаркт далеч не се изчерпват с пушенето...

Холестерола като опре до "лечение" вече е станала белята. Виж правилно хранене и физическа култура могат да помогнат. Ако предишното изречение не ти говори нищо виж няколко предложения от Кукумицин в горния отговор.