Протестиращи събраха стотинки за оставка на Рашидов

Стотици се събраха пред Министерството на културата и поискаха оставката на Вежди Рашидов. Той се извини в писмо до медиите, но протестиращите не му простиха.

Обратно в новината

Коментари - Протестиращи събраха стотинки за оставка на Рашидов | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Оставка да, но не за изречени думи, а за похарчените 250 000 хиляди за тази изложба в Лувъра. Вместо Лувъра да плани на НИМ, че му предоставя експонатите си, Рашидов харчи пари на данъколатците, за да подпомага Лувъра и Френската туристическа индустрия. За нас остават само разходите, защото сме много богати. В БГ МРЗ е 180 евро, във Франция е 1200 евро. Къде е Киро на кирия, бе Рашидов? ОСТАВКА!

Само идиот може да постъпи така със свой колега, ако въобще помни че му е колега и да се изгаври така. Срам за всички, срам и да Вежди Рашидов!

Какви са ФИНАНСОВИТЕ ползи за България от изложбата и концерта?Лувърът преди много години прати Мона Лиза в Япония и бившия СССР, но не безплатно. Тези приказки за престижа прикриват факта, че българският данъкоплатец поема разходите по изложбата, концерта и представянето на книгата на мадам Валерия Велева. Като беше реч за неговите лични пари в КТБ, Рашидов беше полудял, сега прави нас на луди.

Това огромна реклама за България алена кратуно

Наистина огромна реклама. Колко струва и кой я плаща? Кой печели и кой губи от нея? Какви приходи има от това изложение? Хора, битието наистина определя съзнанието.

loyola

И най-елементарният анализ (сравнение) на речта на министъра и на писмото показва съвсем различна риторика и езиков фонд. Спокойно може да се заключи че извинението е написано от съвсем друг човек, и следователно въобще не е искрено, в смисъл че не тразява вътрешната позиция на министъра. За него е нормално да има огромна сметка в КТБ а другите (артистите), да работят за чест и слава.

И протестна мрежа и Веждичката да правят като вятъра!

в този случай подкрепям Веждичката

Не разбира се. Завистливите псевдо интелигенти и също некадърните не заслужават никакво внимание. Кой от тия които му искат оставката са направили колкото него за България? Колко от тях са известни с постиженията си? Използват случая да излязат под светлините на прожекторите. Срам ме е от тях.

А той какво е направил за България? Кой ще си спомня за него и с какво след сто години? Отговор: Никой няма да си спомня за този!

Всеки, това е историческо събитие, повратен момент в историята. Гърците окрадоха нашите предци, случая с Ахил е показателен (керамичната плочка с надписа че е българин. Сега се къпят в стотици милиарди евра а ние тънем в мизерия ограбени и непризнати. Е това вече се промени най-малкото е в процес на промяна. Агенциите коментираха, че България е пожелана да бъде посетена от най-много анкетирана.

Ще си спомнят само за Стефан Данаилов който за един мандат смени дамаската на столовете на два театара

а патуването на хора/певеца/е за сметка на данакоплатците-самолет,хотел,храна,дневни,и заплата от данакоплатците ли иска.и рашидов е безпардонен и невазпитан.

Доколкото разбрах, в Лувъра е имало изложба, а тези които са пяли, са ги взели Допълнително. Тия Певци, като са разбрали че ще ходят в Франция, сигурно са очаквали да станат милионери с това пътуване. Може би не е имало нужда да взимат хора, които да пеят, а е трябвало да направят само Изложбата. И тогава нямаше да има проблеми с това че някой е останал недоволен от Командировъчните пари които получава. Интересно, тия Певци, не са ли знаели предварително колко ще получат, като отидат в Франция ?? А може би, тоя Певец е решил да се вземе повече от това което му се полага ??? Както има разни Корумпирани служители в Данъчно, Полиция- взели го след като дал Подкуп, и след това очаква като взима подкупи, да си върне дадените пари.

Това, мисленето, не се отдава на всеки, но ограмотяването е задължително когато се напъваш да изпишеш "мислите" си.

Българският данъкоплатец финансира Лувъра Българският данъкоплатец финансира Лувъра В договора не са предвидени никакви отчисления от приходите за българските музеи. Няма застраховка, а държавна гаранция за безценните експонати.

Като отнесем това към скандално известната изложба на тракийските съкровища в музея Лувър, става ясно, че не просто няма такова споделяне, а на всичко отгоре българската страна е ощетена финансово. Обичайната практика при подобни международни изложби е приемащият голям европейски музей да заплати за следните разходи: Застрахователна полица. Вместо застраховка от френската страна, българската страна издава държавна гаранция в размер на 1 млн. лв. С тези 1 милион лева българската държава ще овъзмезди сама себе си, ако бъдат унищожени тракийските съкровища. Или по-право българската държава, която е собственик на експонатите ще се овъзмезди за сметка на българския данъкоплатец. Всички разходи по консервация-реставрация на предоставените за изложбата предмети; опаковката, транспорта, застраховката на експонатите, както по времето на транспортирането, така и по време на експонирането им пред публика. Авторските права за изработването на каталога на изложбата, брошури и съпътстващи материали. В случая с нашата изложба в Лувъра това е покрито финансово от българския данъкоплатец.

Обикновено големите европейски музеи наемат изложби от малките развиващи се музеи, като правят отчисления от цената на билета за гостуващите експозиции. Сключеният от Министерството на културата Договор не предвижда такава опция. Това значи, че музеят Лувър задържа всички приходи от билетите за изложбата. Едновременно с това седемнадесетте български музеи, които са предоставили експонати за изложбата във Франция, са получили заплащане за своите експонати от българската държава. Ние не знаем сумите, които са изплатени на българските музеи, но сме сигурни, че те са за сметка на българския данъкоплатец. Абсурдна е и ситуацията с каталога от изложбата. Според договора, министърът на културата изкупува авторските права на българските автори на каталога на изложбата и ги предоставя безвъзмездно на френската страна. Остава неясен тиражът на каталога, но от договора става ясно, че каталогът ще се продава от френска страна. Продажната цена на каталога е 50 евро. Консервационно-реставрационните дейности на предметите, участващи в изложбата, са организирани направо цинично. Създаден е фонд за дарения в полза на изложбата в музея Лувър, от който фонд ще бъдат покрити неговите финансови задължения. Фондът набира пари от територията на България, от български физически и юридически лица. Сред тях се открояват имената на видни родни бизнесмени като Цветелина Бориславова. Така България, най-бедната страна в ЕС, набира дарения не за собственото си културно наследство, което е в критично състояние, а за да подпомага един от най-богатите музеи в света. На фона на тези абсурди, разкритата цена от 60 евро дневни командировъчни за министерските представители в Париж, съответстващи на френските стандарти, е дребен детайл. Но след като обществото дълго време беше занимавано с пословичните 35 евро командировъчни за българските певци, редно е да го споменем.

Ако някой (Европата) ти е одирал кожата 25 години, то е логично пак да ти я одира!

След Лувъра и рекламата на Б-я по няколко канала, Б-я е на първо място по пожелали да я посетят.

Потресаваща неграмотност лъха от псевдо патриотите комуноиди......КАКВО направихте вие за да се говори за България по цял свят бе селски подлоги освен,че създадохте само мутри,крадци и бедност.....колкото и да пищитите и храчите тук само вие останахте и скоро и вас няма да ви има и ще си умрете със злобата с която сте живяли целият си мизерен животец

А това е най-важното - хонорара на някакъв си певец. Ми да ходи да пее чалга, ще му лепят 20-левки на челото. Жалко е, но това е истината днес.

Е ТОВА СА ПРИКАЗКИТЕ НА ХОРАТА КОИТО ПОДЪРЖАТ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО - ДОЛУ ГОРЕ СИ ПРИЛИЧАТ В ГОВОРЕНЕТО С ДВЕ ДУМИ ЧАЛГАДЖИЙСКА РАБОТА- НАЛИ ВИЖДАТЕ КАК ЛЕПЯТ 20-ЛЕВКИТЕ ОТ ОПИТ ЗНАЯТ - ИСКАМ ДА КАЖА ЧЕ ВСЯКА РАБОТА СЕ ЗАПЛАЩА И ТЕЗИ ПЕВЦИ СА БИЛИ НА РАБОТА

Сега искам да уточня някои факти.....хора е частен,не е държавен и като всеки частен субект трябва сам да си организира работата(в случая турнета или записи) от което следва,че след като са поканени от държавна институция е било редно да се договорят предварително условията за това-пътни,нощувки и дневни +хонорара за участниците.....така се парви от всички изпълнители по света(Лили Иванова като пя в Париж КОЙ и плати хонорара и разноските за залата??) от което следва,че след като в договорните отношение м/у министерството на културата и хора не е имало точка за допълнителен хонорар какво иска този "гениален"певец от министъра???Но тук се използва явно момента да се оплюе един министър кой е направил повече от всички взети заедно до сега за БГ а е .......чистокръвен турчин....за това е обесен Левски,защото не сме народ а мърша!!!!!

Най-големите ни таланти на нас Българите са: 1. да се караме и дрънкаме непрекъснато. 2. да скапваме живота си непрекъснато като правим драми и трагедий от всичко. 3. Нищо да не харесваме и с всичко и всеки да се подиграваме. 4. ДА СЕ ПОГРЕБВАМЕ ЖИВИ!!!

Тук се пише на същия език с който министъра Ви отговаря!!!

Всички в тази държава са простаци, но когато се видят по телевизията, простаците са крайно възмутени.... И преди да скачате, когато прочетете това, изгледайте новините по-телевизията и ще се познаете.

Този се извини за пира през Виденовата зима, извини се, че е участвал в митинга на Гоце против НАТО, извини се, че нападна оня полицай пред общината, сега пак се извини... Извинява се, но оставка не дава.

с две думи -дупе дава , оставка не може....въпрос на култура все пак.

Долу ръцете от Веждичката!!! Веждичката е един от малкото ИСТИНСКИ хора в правителството на Националното закриване.......................

С уважение, г-н Рашидов по принцип е прав и това, че имаме тази изложба е добре. Изказването му за хориста, обаче беше просташко, съжалявам. Второ!, щеше да е по добре да не си плащаме, както да изложбата, така и за журналистите. Това показва драги г-н Рашидов точно колко струваш, смешно малко...не си струва да пиша повече

Ами той Веждичката нали лично назначи за директор двама отявлени протестър, единия, музиканта, който в момента си трае само. Навлизането на ПМ, само ос*ра работата и може да е нарочно.

голяма идея . Събрали 3 евро на стотинки за да свалят министър! Ха, ха.

мухлювци

Оставка , и то веднага ! Циник и наглец е министърът на културата !

Ще ти купя колело, ама друг път.

ПРАВИЛНО! КАТО СИ ПОМИСЛЯ КОЛКО ПОДОСТОЙНИ ЛИЧНОСТИ СА ПИСАТЕЛЯТ АЛЕКСАНДЪР ТОМОВ ПРОФЕСОР НАКО СТЕФАНОВ И МНОГО ДРУГИ ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИ! ИЛИ ДОСТОИНСТВОТО НЕ ВЛИЗА В ПОЛИТИЧЕСКОТО БОРИЧКАНЕ?

Що ревете на Вежди-ту бре, че той си е направо цвете, спрямо Москов. Потърсете в нета, що е то геноцид: Москов: НЗОК няма да покрива лекарства за диабетна полиневропатия

Този смешен плач, ми напомня, за оня флейтист сега добре платен кадър на ДПС. Може и тогава да е бил добре платен, кой знае. Платени ли сте, хористи Б1 Б2?

Г-н Рашидов, добрите дела не са извинение за непочтените постъпки.

Непочтено е написаното от теб. Вежди ни изписа вежди а такива като теб искат да му избодат очите. На това се казва помияри. Просташко но вярно.

Той постигна много. Запази уродливия соцреализъм в - музей. С изложбата в Париж осъществи мечтата на някоя си Людмила от Правец. Нека още да стои за да може да изложба за Тато му Янко зад океана , например.

Въпрос към министъра на културата Вежди Рашидов: Договорил ли е приходи за България от излагането на българските безценни съкровища в Лувъра и КОЛКО? Защото чухме, че отначало за изложбата на безценните български археологически съкровища Лувърът е искал България да плати 800 хиляди евро (?!?!?!). В същото време входната такса на Лувъра е 10 или 12 евро и в новините съобщиха за хиляди желаещи да видят българската експозиция. Защитил ли е Вежди Рашидов българския икономически интерес, както е редно за един достоен български министър?

Анти българите са бесни Един турчин направи нещо велико за България, просто се пукат от яд. Да се пукат.

Тук храчат предимно русофилистици,кохортата на перхидролената златка.....все хорица бедни духом и зомбирани от комуноидната идея,че всички хора са равни и трябва поравно да получават но какво ще дават не ги интересува......това възпита социализма в тези бедни селски хорица и сега беснеят,че едни имат а те са все бедни

Това драги протестиращи е долно, излагате се. Подлостта се състои в това, че вие винаги сте ходили на участия при условия, който не са били по различни. Целта ви не са парите, целта ви е да върнете в казана този който успя да изпълзи и направи нещо наистина голямо в Париж.

Това същото отношение към българите, като към помияри демонстрирано вече 25 години, изгони по-будните и самоуважаващи се да се трудят зад граница, около 1,5 млн. Какво толкова е направил министъра, изхарчи 1 млн евро малко след като взеха още 8 млрд. заем. Приятелю, това е подло и нечестно към мизерстващия български народ. Тази изложба можеше да я направят и в центъра на София или Пловдив и да взимат по 20 евро вход, така чужденците щяха да научат къде е България :(

Ако ти кажа,че си уникално тъп ще е комплимент за теб...явно по-далеч от родното си село не си ходил и точно такива невежи хорица се използват за да храчат по поръчка.....нещо като мангустите по време на избори

явно ,българският данъкоплатец е богат и щедър !

Шило

Че Вежди Рашидов се издъни, издъни се, но едва ли точно той трябва да си ходи от това правителство. С цялото ми уважение към творците, актьорите, художниците, певците

Бе то и Левски се издъни, но остана в историята. Да е жив и здрав и дано повече се "дъни".

какво се е издънил левски?

А какво направиха за културата комунярските алтернативи на Вежди- дрогаря Збогом и ,,барона,, Петър Стоянович,особенно последния свръх Ентелектуалец ,който дори и на работа не идваше защото била за плебеи!Назначи си 2 либовници в министерството и толкоз,иначе на ,,ле гран финес ,, много го докарваше!

Не харесвам Вежди, ама щом тия тъпаци от "Протестна мрежа" подкрепят свалянето му, Вежди ще ми стане симпатичен направо.

Сложен възел. Протестна мрежа = Сорос. Протестна мрежа доведе Вежди на власт. Какво става???!!!! Вежди е турчин. Турски поток, Римския папа -арменски геноцид.

Той да си оди! Те да се почерпят за туй , че културата се е отървала от тоз чиновник и набеден творец!

общо има с протеста протестна мрежа или си пишете просто така , да не забравим боклуците от тази мрежа?

Протестна мрежа - това са осем асенчовци в следствения Арест на майор Векилски в килия с десет рецедивисти

по добре да бяхте отишли на изложба или на музей .

Уважаеми културтрегери,много ревахте срещу Слави Бинев, мутра бил,простак бил и т.н. Е сега ще видите какво е простак и какво е мутра. За Бинев може да говорите всичко но се оказа честолюбиво момче и просто се оттегли. От този мултак обаче не чакайте нищо подобно. Елементарен слугинаж на управляващите.За такива келепиреца е важен,па макар и дегизиран с Българска култура.

Когато го видиш Вежди ,да се чекне като шафрантия с Мишо лайнара из европарламента ,тогава ще го сравяваш с добитъка Бинев - мутроархонта!

Кога ли на Борисов ще му писне от тези бокогъзолизни протесторчета - геновчета и ще ги прати на кариерата за по 15 дни заедно с разтривка от рецедивистите

СМ

За съжаление Културата на Министъра и Министъра на Културата са несъвместими при Веждито. Иди си с мир !

КакъФ мир, ай сиктир.

Рано или късно Плевнята, Тиквата,Цв.Цв. , Лизашки, Шаламанов, Сюлейман ПасиПетърчо-коня,сталинка(кристалина) георгиева,първанов,тиквуня,кукунева,филип димитров,костов,калфин,станишев,меестаня,доганя,хафъзов,изкормен исмаилов,валерката симеонов,бинев-мутрата,мангала-московски,протестна мрежа и други знайни бандити на ЦРУ-ка каишка ще отговарят пред международен военен трибунал за 25 годишен геноцид над Българското население. Да си припомнят Закона на Стамболийски за съдене на виновните за националната катастрофа в ПСВ и Народния съд след ВСВ.

Вежди Рашидов сам призна в интервю, че за командировъчни по повод изложбата министерството на културата е изплатило 250 000 лева на министъра, неговите съветници, журналисти и прочее. На фона на тази сума ми се струва напълно справедливо хористите да се чувстват унизени от министъра.

Протестна мрежа за кого работят?????

Като ги приберат да пренощуват при рецедивистите ще забравят всичките ишейрети

От както е Бойко на власт забелязвам непрестанен натиск и заплахи за да ни се вменяват все повече и повече работа и задължения разбира се за същата заплата. Всеки месец ни карат да работим събота и неделя. Случая е същия. Самозабравилите се властници алчно гледат да ни преберат трохите за да натрупат поредния си милярд. В същото време се насаждат настроения, че не работим, че сме мързеливи и глупави и т.н.

Не съм държавен служител, но и при нас е същото. Освен това дори ни намалиха заплатите. Същото се случи и при предишния мандат на ББ. Явно едни пари трябва да отиват на друго място, а не към работещите. Върхушката е страшна, алчна и безскруполна - не се свенят да оставят гладни и унизени стотици хиляди българи, само и само те да живеят в охолство.

Година и половина никой не работи. Да Ви намалят на 70 % малко Ви е. Мързеливците на България сте Вие

Вежди Рашидов е един достоен българин. Де да бяха повечко като него!

СМ

Вземи си го у Вас, като толкова го харесваш !

Най-точното в коментара ти че е "българин".

Само журналистите " командировани" за сметка на културното министерство са 27 бройки,без останалите " герои".Направете си сметката за бедното министерство!

В събота отивам на контрапротест в София в подкрепа на Рашидов. Не са ми приятни кукузелския тенор и шумящите около него културисти.

Най-добре ще бъде , повече да не го коментираме този мултак. Техния етнос не заслужава да му обръщаме внимание,това по ще ги вбеси.

Злите езици твърдят ,че голяма част от разходите по тази изложба са поети от една частна фирма занимаваща се с внос от Фр.Вярно е че творецът трябва да получи възнаграждение за таланта си както е и вярно,че има творци превърнали изкуството в търговия.Имахме примери за това от близкото минало- да си спомним М.Щ. и Л.И. Грозно нали...! Жалко за това което бяха постигнали...

Този си епръдльо! Колослно е нахалството ти! А тия медии дето толкова го пишат са жалки и купени! Не го понасям и изобщо не смятам, това,че си разхожда гъза и тези на някои медии за голя култура - Анкова, Блъсков, Патрашкова и другите сте едни подлоги, които само гледате да се уредите на аванта!

Така е, трябва да се плаща за да видиш нещо уникално.То, ако не беше така и Стоичков щеше да ходи да играе в Барсата без пари, само за слава.

Истината е,че ако не са поискали пари експонатите,значи са се подиграли със значението им за световното изкуство !Хората искат луди пари за да си представят съкровищата ,не само да печелят, а да покажат стойността им.Това да не са картофи на Женският пазар,че да ги разкарват насам натам!Ами ,ако ги поиска Ермитажа и т.н пак ли безплатно ще ги излагат? Да не са на баща им!

Нищо не са поискали и Вежди Рашидов лично е подписал договора. Документите вече ги има в мрежата и се разпространяват.

Личи ти търговския нюх... Ето-точно за това говоря - за някои от вас изкуството е само пари...

А не е ли? Откъде тогава скулпторът Вежди Рашидов е натрупал (поне) 2 млн., които си беше вложил в КТБ? От благотворителност ли?