200 000 пчелни семейства са измрели у нас през 2012 г.

Пчелари от Шумен, Варна, Силистра, Разград и Търговище излязоха на протести днес, съобщи БНТ. Причина за това е решението на България да се въздържи от гласуване на забраната за използване на опасните неоникотиноидни пестициди при отглеждане на посевите, заради които измират пчелните семейства.

Обратно в новината

Коментари - 200 000 пчелни семейства са измрели у нас през 2012 г. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

НАЙ-ПОСЛЕ И П4ЕЛАРИТЕ СЕ СЪБУДИХА БРАВО НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ БЛАГОДАРИМ И НА ВРЕМЕННОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЗА ПОДКРЕПАТА

Да живее Монсанто и генно модифицираните тикви! Като изчезнат пчелите, великия боко сам ще успее да опраши всички култури, халтури и чалги!

Спокойно, идват ГМО-тата....Важното е да е добре пакетирано, да хваща окото, както се казва.....

Ето една добра позиция на премиера, Бойко щеше да изръмжи и да каже, " абе насекоми на кой са му притрябвали". Ако масата е толкова малоумна отново да подкрепи ГЕРБ поне ви апелирам да настоявате за премиер да бъде издигнат човек като Райков или дори самия той, може да е протеже на ББ ,но е интелигентен ,взима добри осмислени решения и говори културно и задържано. Защо този народ все бие към простотията , не мога да разбера. Иначе браво на сегашния премиер за позицията в защита на медо производителите и дано наистина се вземат мерки за защитата на този отрасъл, защото той е ключов не само за хората препитаващи се от него, а за всички нас като хора и общество.

Абе каква храна ви гони? Важното е да има пачки със стотачки, много апартаменти и далавери. Я го вижте Цецо какъв е ухилен от ухо до ухо на снимката в дясно.

"Масовото изчезване на насекомите застрашава не просто реколтата, но и самото съществуване на природата и хората във вида, в който ги познаваме, предупреждават еколози и фермери. Около три четвърти от световните хранителни култури разчитат на пчели и други насекоми, за да оплодят техните цветове." Това е самата истина. Проблема е въпрос на живот и смърт. Ето какво е казал още Алберт Айнщайн по темата: "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора." Основните врагове на пчелите са пестицидите и генните технологии.

"Основните врагове на пчелите са..." някои генни мутации сред хората. И най-вече това, че тези мутанти са със силни позици в банките. Оттам в икономиката и медиите, оттам в политиката, оттам в цялостният живот на хората и природата.

Еййй като се позагледа човек , то освен Айнщайн други умни и мъдри хора на земята нямало бре. Сигурно и мойте прадядовци до 9то коляно ще да са били роднини на Айнщайн или поне обикновени евреи щом са знаели и опазвали пчелите . А да открехнем ли кой етнос дърпа конците по коридорите на властта и в ЕС? Че представителите му да спират , иронизират, променят мъдростта на другите хора и бавние , че така , но координирано и с възпитание от малки, че така им се пада на останлите щом го пише в святите книги. Има един район в ориента обявена за божа теритроия - интересно там дали умират пчелите и най- вече с какви препарати пръскат. И братовчедите им по европейските коридори как са гласували? като се позагледата ще видите как упорито и тихомълком се налагат клишета колко мъдри и гениални са еврите. Това не е лишено от обосновка. На фона на налаганата повсеместно пошлост, затъпяващо образование и консуматорско хитреците ще се виждат мъдреци. И тези мъдреци дали ще кажат кой внушава темите по масмедийте?И дали ще разгадаят поради коя причина на ЕС парламентаристите им е изпит разума? Btw нашата Антония Първанова депутат в ЕС също би могла да съдейства- тя по рождение също е от 'мъдрите' :-)

Малко хора ще те разберат.

Пчелите умират заради джиесемите

Изчезнат ли пчелите и хората ще изчезнат. Айнщайн

Още през 70 те баба Ванга е казала,че ще изчезнат първо пчелите и чесъна... Според някой учени пчелите изчезват заради мобилните комуникации

Аман от тия пестициди и шиното им ГМО! За слънчогледа не знам, за рапицата съм почти сигурен, че е на 100% ГМО. При царевицата не знам докъде са стигнали.. Но за култури мутанти - такива пестициди. После ще сънуваме мед или ще ни продават синтетичен такъв.

какъв мед, какви 5 лева... помислете за това което е казал Айнщайн преди години - ако пчелите изчезнат до 3-4 години ще изчезнат хората. защо? ами защото растенията се размножават чрез опрашване, плодовете им и семената им се получават, чрез опрашване - няма опрашване, няма и храна - нито за нас нито за животните. Хайде честито...

Какви пчели,какъв мед... То човеците изчезнаха или от стрес спряха да се опрашват...

Фирмите, които изнасят мед за чужбина често им го връщат заради наличие на ГМО. Интересно как става така, след като е забранено отглеждането на ГМО култури в България?

Това няма значение, защото вече никой не бърка в кацата с мед, а в съответните касички, фондове и т.н. Та докато там бръмчат пчеличките и търтеите тлъстеят всичко ще е песен.

"Когато пчелите изчезнат и човека ще изчезне"!!! -

На "Монсанто" не им трябват пчели.

А на хората не им трябва "Монсанто". Но в действителност това няма кой знае каква тежест...

За съжаление мнозинството хора (не изключвам корпорации и политици) все още смятат че с пари се купува всичко! Парите не се ядат уважаеми! А от това че тровим природата страдаме и самите ние - само се огледайте...

"Парите не се ядат" Всъщност не знам дали знаеш, че ако го нямаше модерното земеделие 80% от човечеството щеше да гладува.

Модерно земеделие не означава ГМО и яки пестициди до дупка.

всъщност, ако го нямаше модерното земеделие (мултимилиардните корпорации и т.н.) хората щяха да са доста по-добре нахранени - сега западните общества ядат празни калории дебелеят, а организма умира от глад за ценни вещества, а третият свят щеше да се прехранва сам в голяма степен, компаниите унищожиха малките фермери и занаятите и не предоставиха решение на хората, а само проблеми.

Хайде, хайде всички разбираме от всичко :) Идиотско е да се вторачвате в една допусната грешка, която не е кой знае каква.... ама типично по български ще се вгледаме в запетайката, а НЕ В ПРОБЛЕМА. И ще изпишем стотици безсмислени коментари. Аз лично се съмнявам че и тази цифра е коректна, защото има доста хора, които не членуват в браншови организации и си гледат по няколко кошера в дворовете и са извън статистиката. Но не това е важно, не грешката не бройката, а същността на проблема. Още повече, че тези химикали не морят само пчелите, и ние ги ядем, вече не знаем какво ядем и какво му е съдържанието.

Не се прави на ментор пък и ти! Имаме си един нарцис - Цвъко, нямаме нужда от друг! Да не се обидиш? Нищо лично!:)

Геноцидът над българите не е изолиран случай. Както българите са с мисия за спасение на Човечеството и планетата Земя, така и пчелите са модел за природен фашизъм, но са и отговорни за съхранението на растителните видове, осигурявайки чрез опрашването тяхното опазване и възпроизводство. Търпението, БЕЗКРАЙНОТО БОЖЕСТВЕНО ТЪРПЕНИЕ НА ГОСПОД, може да се прекъсне за един исторически момент и Той да застане на страната на Гея и Човечеството, ДАЙ БОЖЕ.

Напълно сте прав.Всеки е с много акъл и празни джобове.А много малко суперкрадци с препълнени.Заслужено сме на такъв хал.Най лошото е че мнооооого хора са на далеч от курника и никога няма да цуят петела!

Добре е протестиращите пчелари да проверят колко генно модифицирана царевица се сее в районите на пчелините им. Тази царевица съдържа гени, произвеждащи токсини, които поразяват насекомите, за да запазят растенията...

Де да беше само царевица. То най-напред институциите са ГМО, защото според тях такива култури няма в България. Е как би ралзичил себеподобен!?

При пчелита има матриархат, а търтея го изяждат други насекоми или умара от студ и глад... Жестоки са

При хората е обратното! Търтеите благодентстват, а пчелите мрат! Търтеите са жестоки! Но насекомите покрай тях като тип скарабей/торен бръмбар/ живот си живеят!

Напълно подкрепям пчеларите! Вземете изгледайте "Мълчанието на пчелите" и "Къде изчезнаха пчелите". Мафиотските концерни като Монсанто и подобните нему и политиците, които са си продали задниците и защитават техните интереси, трябва да бъдат спрени, защото иначе децата на вашите деца ще умират от глад и ще бъдат напълно зависими от благоволението на тези безсърдечни създания

Журналистите са си журналисти, и не се интересуват от мерните единици. Не пчели, не пчелини, а пчелни семейства.

Отворете сайта фермер. бг и прочетете новините от последната седмица там ще откриете как американците са създали пчела робот и няма да ви трябват други пчели а и меда ще е биологично чист:))) Казвам ви да си копувате мед по 8 лв. а вие ми давате отрицателни отговори.

ами не е мястото да си правиш реклама

и това ли краде този жалък народ, Боже пази ни от самите нас.....

Какви пчелари сте бе ? Големи пчелари за големи печелбари - толкова големи, та сте готови да ви умрат пчелите ? Да ви имам желанието да трепете животинките и да режете от клона, на който седите, господа ? Вие не сте пчелари, а печалбари !

Абсолютно съм съгласен колега! Първо зарязват обикновения Дедан-Блатов кошер и минават на американската му разновидност, а после реват че им мрели пчелите! И защо от Тракия и странджа не протестират?!... ако не е тайна де...м?

Ти си мислиш, че всичко що лети се яде но има и горчиво от мен да знаеш. Ще дойде ред и на твойте ДБ кошери и ще видим тогава каква песен ще пееш!?

Ами, защото няма хора, толкова е просто, а и хората от този регион почти не протистират.

Простете на журналистите! Хора са и "понякога" правят грешки като всички! Там където работя, се налага да се отчита силата на вятъра! Беше силен и мина журналистка, на която казахме каква е силата, посоката и какви са поривите. Беше с пориви до 18 м/сек, наистина силен вятър. Знаете ли какво беше написала ? 180 м/сек. Не знам къде в космоса може да има такъв, но там живот със сигурност няма! Извод! Не е нужно в случая да сме компетентни по пчеларство. По-важно е да разберем, че проблема е сериозен!

Грешката е системна. В България през последните 70 години се осъществява ИЗКУСТВЕН ПОДБОР. Особено в политиката и медиите, но и в стопанската сфера. Така както направиха мутрите "бизМесмени" и политици, по същата логика избират и малоумници за журналисти и педали за шоу звезди. Създава се един "елит", който да граби, манипулира, дезинформира, опростачава нацията. Целенасочено се толерират посредствеността и безморалността във всички сфери.

Щастливи да са кокошките,приюти за кучета,грижа за най различни животни,сега и пчелите,а на така наречените хора в бг къде е мястото?

За такива като теб място няма

Няма нужда от нерви.Живота ще покаже за кого ще има и за кого няма да има място!Спококойно!

Винаги е нездравословно да реагираш първично като ужилен пчелар!

грабвай една четчица и бягай да опрашваш растенията, щото скоро съвсем няма да те има и то не заради крадливи, а заради безхаберни управници, заради които няма да има какво да ядеш.

Тъжна държава.Много хора явно не разбират ,че хората са по важни от пчелите.Аз подкрепям пчеларите,то е ясно че са много важни пчелите за нас хората.

Проблем има, но според МЗХ всичко е наред. България всичко я заобикаля - кризата, радиацията, гладът и т.н. Що се отнася до пестицидите ще кажа, че който и каквото да направи лобито на производителите им и на земеделците ще надделее. Но платеното лоби, защото пчеларите какво биха предложили с изкупна цена на меда под 3,50 лева. Само празни кошери втора употреба. Жалко и страшно е това което се случва!!!

Народът го е казал много мъдро: "Гъ... глава затрива"

Ма ти още ли не си разбрал, че пчеларството засяга всички. Ако не са пчелите да опрашват, няма земеделие, няма нищо.

ами не е точно така, в БГ уж няма ГМО, но масово се сади самоопрашващ се слънчоглед, който нямал добри медоносни качества абе всичко е тръгнало по дяволите

Според мен е достатъчно точно. Но пък може да се приспособим на самоопрашващ се слънчоглед вместо на хляб, плодове и т.н.

Докато не унищожим Земята, няма да се спрем. Но не се безпокойте. Вече се замисля проект за заселване на Марс.

Пчелите умират зимата и от глад защото медът от репица на студено е твърд.

200 000 пчелиНИ, а не пчели. 200 000 пчели са 5 кошера...

Бе малоумните джураналя, дето ги събират по медиите не ги интересува. Те гледат да е яко, да е гот и да има мъни.

А 200 000 пчелина са средно по 15 = 3 000 000 кошера

Благодарим за забележката

Пишете "пчелни семейства" бе, Викторе! "Пчелин" е група кошери на едно място

И ти май се изказваш неподготвен - кой те знае колко кошера имаш в пчелина, та да е 200000 пчелина!

Ми в един пчелин може да има 3-4-5 кошера. Ако имат предвид това. Иначе вероятно става дума за пчелни семейства - т.е. за брой кошери. Неподготвеният си ти.

Решително трябва да ги подкрепим. Няма ли обществено недоволство нищо не се решава. Колкото и глупости да пишем трябва да залеем форумите с нашето недоволство от нерешаването на този въпрос. Лично аз ще пиша навсякъде - във Фейсбук, в блог-а си - навсякъде.

ТОЧНО ТАКА!!! ПРОБЛЕМЪТ Е ДОСТАТЪЧНО СТРАШЕН, ЗА ДА ОСТАНЕМ САМО С ПИСАНЕ ТУК!!!

Да подкрепим пчеларите

Искам да кажа, че информацията в статията е неверна, но това е нормално за герберската журналистика! Умрелите пчели са 199 999 бр., като последната е била само припаднала от глад, но наши другари са я захранили с кеБапче и се е съвзела!

захраня с една дебела наденица

Как те е смачкал живота бе гадино, за да бълваш толкова жлъч? Сигурно си го заслужил! Бог да ти прости! Хората, няма да могат!

Проблема е изключително сериозен, а твоето "чувство за хумор" е просташко.

Проблемът не е сериозен - или поне никой не го приема така. Като започнем да измираме от глад, защото няма реколта от липсата на опрашване - тогава ще стане сериозно. А засега не спирайте да режете клона, на който сме седнали!

Знаеш ли, колко малко истински "честни" и трудови хора познавам! Това клише отдавна е загубило смисъл! Всички масово се надлъгваме и гледаме да не работим!

Продавам пчелен мед 8лв. килограма.

То хора не останаха ...

какви 200000 пчели-та това са три кошера. аман от малоумница

Същността на проблема не е допуснатата грешка в статията, нали?

Аз помня от времето на Живков как масово се пръскаше с пумия из полетата и после хората на село се жалваха, че са им измрели пчелите. Даже пилота, като е пиян караше самолета над селото... за да съкрати пътя за връщане. Трябва сериозно да се вземат факторите, влияещи върху популацията на пчелите и да се спазват като част от екологичните норми със закон. Стига сме демонстрирали простотия в безкрайни граници. Скоро тези насекоми няма да работят по нашите ширини, защото сме глупави и надути.

ще имаш да взимаш! Такова нещо се наказваше тогава много строго!

Дочух че протеста за Сф ще е на 22 април, някой разполага ли с по подробна информация. Това е инициатива в която бих се вкл. И спрете да спорите, за грешката в статията, ясно е че става за брой пчелни семейства :) ейй ама типично по български за кусура се хващаме не за същността на проблема, и за това сме на този хал - проблема я ни е някаква неточност, я някоя запетайка .... мислете хора, не е трудно нито вредно

Подкрепям ги напълно

На нас за пчелите не ни пука! Партията и партийците могат да оцелеят и без тях! На Червената планета да не би да има пчели?! И кво - виреем си чудесно!

сте кухи като кратуни

Затова ще си изберем Боко тиквата и ще си отидем в Зала Арена Армеец в една утопична Геребрландия в и ще се радваме по "детински" като Цвъки слушалката, на урудливите си образи! ЛозУнг ни е"Ялов Е мами"!

Не е вярно - загинали са точно 200 003 колежки. Лично ги преброих. Както знаете, много е умно и става лесно. Ми ще мрат, като ви гледат простотиите и като няма някой "Уйли" за размножаване. Така де. И ние сме хора, макар и пчели. Ха-ха-ха.

Сестро, сбъркала си в броенето. Загинали са само 50,000 работливи пчелички и 150,000 търтеи-управници на кошери.

Знаеш ли, колко малко истински "честни" и трудови хора познавам! Това клише отдавна е загубило смисъл! Всички масово се надлъгваме и гледаме да не работим!

Уважаеми пчелари,фотоволтаиците са в основата на изчезването на пчелните семейства!Идете в Австрия,вижте и теглете една българска на идиотите еколози...!

Я се вземете в ръце с това "200 000 умрели през 2012"!!!! Що за глупости пишете-това не са брой пчели, а вероятно пчелни семейства!

Нищо не може да се разбере от тази информация! В един кошер има СРЕДНО окло 50 000 пчели. Според информацията излиза, че са умрели пчелите в 5-6 кошера(?!) Такава ни е и информацията и за разните там социологични пручвания, развитието на икономиката, безработицата....

Пчеларите, а и по-умните хора, викат "една пчела" на едно пчелно семейство.

Ами много "викат"

ХОРА, ГЛЕДАЙТЕ ФИЛМА "ПОВЕЧЕ ОТ МЕД" - ДАВАТ ГО В КИНАТА ! ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ МНОГО НЕЩА ЗА ИЗМИРАНЕТО НА ПЧЕЛИТЕ В СВЕТА И ГАДНАТА АМЕРИКАНСКА "ПЧЕЛАРСКА ИНДУСТИРИЯ". Айнщайн е казал : Ако пчелите изчезнат - човечеството ще изчезне до 4 години. :( Да спасим пчеличките !!

Абе хайде за пчеларство да пишат комхетентни хора, 200 000 пчли са 5-6 пчелни семейства!Не подвеждайте храта една пчела не е едно пчелно семейство моля ви!Така че е коректно да се каже че са умрели 200 000 пчелни семейства от 1 000 000 пчелни семейства!

Писали с краката си... 200 000 пчели се събират в няколко кошера...

Дори да е печатна грешка, това променя ли факта ... бе? Иди на друга статия ...баси...

Някой да ми каже - колко са общо пчелите в България и тогава да правим извод - 200 000 колко процента са.Може целта е да ни шашкат с големи цифри.Това трябва да го каже журналистта,който е изтрелял тази новина.