Три квартала се надигнаха срещу мръсния въздух в София

Tроен паралелен протест "Заедно срещу лошия въздух!" организират жителите на три квартала в София - "Красна поляна", "Западен парк" и "Овча купел".

Обратно в новината

Коментари - Три квартала се надигнаха срещу мръсния въздух в София | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Масови протести срещу мръсния въздух , презастрояването и геноцита който се извършва от управляващите след 01 01 2018 год.

Бетон и кал - това е София. Как да е чист въздуха?

Бих добавил и прекалено много цигани - те са основните замърсители защото никой друг не гори кабели, гуми, дрехи, пластмаси и т.н..

У София се мъкне всякакъв келипир от провинцията и после като се изядат тези манджи и започват едни гадни шопландерски пръдни и се зацапва ситуацията значи. По-малко крадете и по-малко плюскайте за да сте по здрави. А сега сериозно - безогледната сеч и нелегалния добив на дървесина са причина за масовото ползване на дърва - особено от оня европомазания и държаворазграбващия етнос, в т.ч. мокри и неподходящи за горене отпадъци даже, а не дърва. С въглищата е подобно, няма донбаски въглища убави като едно време или поне ако има не са хубави. Мафията си прави парите с боклуци явно. Брикетите са жива отрова и смърт вече. КАжете на любимия ви политик Тиквата да остави световните проблеми и да си нагледа мутристаня.

Държавата да се вземе в ръце и да предприеме мерки срещу дивашкото поведение на циганите, защото иначе пак ще я съдят за 5 милиона.

,,Факултета, а на местното шопско наречие Факултето, е квартал в София, разположен в район Красна поляна. Намира се северно от кв. Барите, южно от жк Западен парк, западно от жк Красна поляна-2 и източно от кв Суходол. Факултета е известен като ромското гето на София. Факултета е с население от ч5 000 жители. ш1щ Безработицата в квартала е почти 20%.ш2щ Причините за тези мащаби на безработицата сред ромите са преди всичко липсата на образование и закриването на промишлените предприятия.ш Намира се на 4 км западно от центъра на София. Разположен е върху най-високата точка от цялата Софийска котловина. Надморската височина надвишава дори тази на кв. Лозенец. Има бърз достъп до центъра. В подножието му в миналото е имало обширни гористи местност, сега поради урбанизацията територията им е значително намаляла. В северна посока кварталът граничи със Западен парк. Намира се на 4 км западно от центъра на София. Разположен е върху най-високата точка от цялата Софийска котловина. Надморската височина надвишава дори тази на кв. Лозенец. Има бърз достъп до центъра. В подножието му в миналото е имало обширни гористи местност, сега поради урбанизацията територията им е значително намаляла. В северна посока кварталът граничи със Западен парк.,, един град горящ гуми и каквото им падне...??? вие долу в ниското да му мислите...!!!

фандъкова ,,желае,, супер коли...??? ,,гумите,, на тези коли ,,екологичночисто,, ли горят...??? ,,защитеният вид,, трябва да се ,,пази,, за изборите...!!!

Ами значи е време да се забранят таралясниците над 15 - 20 години.. :)))

Мръсен въздух и се тровят, а се натискат всички да живеят в Софето. В големите градове ще е тъка вече. А колко еснафи има , еколози и зелени.

Светът е готов да похарчи 1.000.000 милиона долара, за да не позволи въглеродният двуокис да се покачи с 2%. Колко са точно 2% от 0,03811%(съдържанието на СО2 във въздуха)...? Малоумие, малоумие, малоумие! Кога изпростя толкова народът по света бе?

Като начало на протеста и трите квартала да спрат от движение всички автомобили, произведени преди повече от 10 години. После да обесят 100 цигани, горящи гуми... Малоумници некакви протестират... Да кажат какво искат...

За всичкото ромие, което танцуваааа

не са 3 квартала, а цялото Софийско поле. Имаше един виц за една черна дупка и една черна галактика, на една черна планета, на един черен континент, в една черна страна, в един черен град с една черна махала, имало една черна колиба, от която излязло едно черно същество и викнало: Хасане, бе! Стига си горил тия гуми! Хасан и той хора - трябва да съ грей.

Проблемът е породен само и единствено от презастрояването и всичко, свързано с лошо управление и планиране на София. Просто е мръсно, и няма как да е друго. Мръсотията няма къде да отиде освен на улицата и оттам пак във въздуха. В момента пиша от гетото на Амстердам. Вижте в сателитните снимки как панелките и останалите блокове са по на минимум 150 м един от друг, средно към 200 - 250 плюс празни пространства през 4-5 сгради. Това е край жп линията за Утрехт, Amsterdam Bulewjik спирка на метрото. Това е град с най-голяма липса на каквото и да е свободно пространство. Сравнето с който и да е Бг квартал.

а въздуха в софия е мръсен щото го замърсяват жителите на...козлудуй, да речем!

Късно е вече, кочината е свършен факт и връщане назад няма.

Преди дни СО обяви плановете за развитие на София за следващите 20 години. Не се предвижат нови квартали по 2 причини: 1.Заради липса на "инженерни връзки". 2. Ако се изградят нови квартали това ще означавало нови улици, а следователно и задръствания. Ето защо в близките няколко години ще има бум на застрояване и вплътняване на сградния фон за да се отговор на прииждащият поток към София. Ако отидете в Косово, Черна Гора, Албания, ще видите че там се строят нови квартали, но не от коперации а фамилни къщички. В Румъния- Букурещ в момента се застрява с къщи цялата дъга под тяхното околовръстно. В Молдова-Кишинев на няколко километра от центъра се строят къщи. В Беларус - Минск се строят панелни блокове, НО на отсояние 200! метра един от друг а помежду им огромни паркинги от типажа на Кауфланд с по 200парко места. В Турция-Истанбул, но говоря за най-новото строителство, а не онова от започнато от преди 10 години, та най-новото строителство в Европейската част на Истанбул е от типа на Американски предградия с широки улици и къщички. България обаче е решила да превърне София в онзи Китайски квартал - "Зазиданият град" - справка гугъл, който беше нарицателно за дебилизъм и който дори китайците бутнаха до основи като отричане на безумито да живееш като скот. С всяка изминала година България изпада все повече.

Да преустановят всички строежи, защото от тях се носи най-много прах, миризма и мръсотия. И камионите обслужващи тези строежи. Колкото до вдигане на цените, вижда се , че се гледа да се печели от проблема, а не да се решава.

Трябва да се забрани паркирането по софииските улици, който има кола да си я паркира в гараж или двор или да плаща на паркинг, освен това всяка година да се вдига застрахоеката с по 20%, така след 5 години собственика трябва да плаща два пъти повече, така ще се нама ли трафика в София

Цяла София смърди и е в пишилки, а само три квартала... Само тщфлеците на бщджетна издръжка не знаят какво се гори.... Да пратят спец 4асти в кв. Хр Ботев

При автомобилите завишено количество от прах се отделя от колите със широки гуми (тип джип) особено при рязко ускорение. Предлагам тяхното движение да бъде забрано в София. Изобщо коли над 2000 кубика да не влизат в центъра на града.

Автомобилите само разпрашват мърсотията, която вече се намира по улиците, която не е почистена. Забелязали ли сте каква кал е по улиците, когато завали.

И това е вярно, но ако добавим проблема с въглеродния двуокис то основен проблем става кубатурата на двигателите. За градски условия оптималната кубатура е някъде около 1400 кубика, но понеже гледаме автомобила които имаме да е универсален т.е. за града и за дълги пътувания то разумния избор е между 1500 и 2000 кубика. В задръстванията и с 5000 кубика да се е все тая, само увеличаваш отделянето на вредни емисии.

Много от коментиращите засягат друга болна тема, а именно прхта и пепеляка по улиците. Прави са за това, но прахта не мирише на кокс и бакелит. Като застудее хората казват "Мирише на зима.". Зимата в София се асоциира с миризма на кокс и гуми.

Не случайно в София има два сезона - прашния и калния.

Три квартала не са се вдигнали, а активисти на герб от СО симулират народен подем. СО крие мърсотиите отстроежа на метрото, но сочи въображаеми виновници! Толкова сив прах , а не сажди от години не е имало, но Со строежи не вижда! Вижда бедните хорица на въглища, за да ги набута на газ, за да им променя договорите както си иска.

Столична община вчера обяви мерките, с които смята да бори мръсния въздух вдигане на таксата за престой в синя зона от два на четири лева за час, когато основно проблема е в кварталите, а не в синя зона. Лично на мен ми е много интересно, как по този начин ще реши проблема на хората от Красна поляна", "Западен парк" и "Овча купел". А за любознателните на сайта на Столична община са публикувани Програма за управление на качеството на атмосферния въздух на Столична община за периода 2015 2020 година и Анализ и оценка на изпълнението на програма за управление на качеството на атмосферния въздух в Столична община за периода 2011 2014 година. Интересно четиво и всъщност доста депресиращо, като се има предвид, че проблемите засягат живота и здравето на повече от милион граждани (моят, твоят, на моите и твоите деца, внуци, родители ) на фона на сериозните демографски проблеми на милата ни татковина.

Четете бе хора, четете и не се оставяйте да ви манипулират. На сайта на РИОСВ София има доклад (задължени са да го публикуват) - РЕГИОНАЛЕН ДОКЛАД ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ОКОЛНАТА СРЕДА ПРЕЗ 2016 ГОДИНА. Това е последният доклад, публикуван на интернет страницата. Та в самият доклад пише: в Изводи: Превишени са средногодишните норми за ФПЧ10 във всички пунктове за мониторинг през разглеждания период най високи концентрации са регистрирани на следните пунктове: АИС Дружба, АИС Младост, АИС Надежда, АИС Павлово, АИС Хиподрума и АИС Гара Яна, т.е. във всички пунктове на територията на гр. София. При норма 35 броя годишно броя превишения на средно денонощните норми за фини прахови частици, ФПЧ 10, за отчетената 2016 година са: Надежда (АИС) - 40 броя, Дружба (АИС) - 74 броя , Павлово (АИС) - 60 броя, Хиподрума (АИС) - 59 броя. Това го пише в доклада на официалният орган РИОСВ София. Друг е въпросът доколко точно се мери, какво и как се мери и дали автоматичните измервателни станции (АИС) са поставени на правилните места и са достатъчни на брой. В доклади на органи на ЕС София е посочена като един от градовете с най-мръсен въздух.

София тепърва ще се превръща влошава. В момента се издават поголовно разрешителни за строеж, но не за нови квартали, а вплътняване на междублоковите пространства. Тепърва всичко ще се задръства и парализира.

Странно е, че в този адски мръсен и ужасно беден град цените на недвижими имоти са както в Ню Йорк и строителството расте лавинообразно. Въздуха в Ню Йорк е стократно по чист от този в София, защото града се отоплява с газ, автомобилния трафик е по слаб от този в София, дизелите са забранени, градския трансчорт е на газ и електричество и никой не пътува с кола из града, защото е неизгодно да плаща по $30/час за паркинг. А София е затворен котловина, половината неотоплена, с 2 милиона автомобила по над 20 год. И тъпа корумпирана общинска управа.

да отидат при нея да искат да се вземат мерки. като копират от запада тогава да копират как се справят с газовете от колите заспал народец гласуващ за лапачите на Вуда

Пелетите са добра алтернатива ,,но не за всеки ,пък и тази година бяха недостъпни (скъпи)и дефицитни

Защо да са добра алтернатива? Имат повече твърд остатък от дървата, зависи от какво са, разбира се.

Хора ,разберете , мръсния въздух не е от автомобилите ,а от горенето на въглища и автом. гуми и какво ли не Държавата трябва да стимулира отоплението да е с алтернативни източници на отопление ,каквито са пелетите например .

Не виждаш по-далече от оная си работа, нали.

Шопа е уникално просто животно - ем иска сичкото да му е вътре ем се кахари че много цапа.

Тази снимка с "колите-замърсители" е прозрачно шикалкавене на тема "цигани" от страна на DIR-а... Ако някой си кара колата с изхвърлени дрехи и чарчевета, заслужава пиметник... Хайде стига, не сме дебили!

Не е причината, а по-скоро следствие от това, че соф. улици и въобще градът не се чисти: мете, мие и пр. , както нормално се прави навсякъде. В София вече няма промишленост (заводи, Кремиковци и т.н.), а въздухът не е по-добър. Когато улиците са покрити с прах и мръсотия, трафикът ги вдига във въздуха. Ако бяха поддържани и чисти, трафикът нямаше да бъде сочен за виновник, г-да офицери, дами и г-да, които по старт и изпитан маниер разменяте местата на причина и следствие!

Да, поддържам мнението Ви. В София не се чистят улиците, редовно наблюдавам, как служители на фирми, чистещи улиците, само разпрашват с метли. Не съм виждала камиони да извършват машинно чистене. И още нещо любопитно, чух, че не се мият улиците, тъй като мърсотията запушва канализацията по улиците.

три от най-скапаните квартали в тая кочина...

Нали през Овча купел минавал потокът с най-чистият въздух през София,уж!!!

В София нямате ли и уличен прах? тревните пложи до бре затревени ли са, и превозните средства изнасят ли пръст, пясък и прах на платното? Преди години имаше много мръсна рядка кал навсякъде. Ако още е така, проблемът не е в колите и горенето, а в праха. Просто прах, няма нужда да се търсят скрити хитроумни неща като прах от горене или от изгорелите газове. Или поне не трябва да се затварят очите за очевидното. другото очевидно е, че липсва приятен градски транспорт, ако въобще е функциониращ. Трети фактор е липсата на свободни площи, които нормално са депа за уличния прах и го събират и задържат във вид на почва. Трябва да има свободни от движение площи, където да се случи това. Или начин да отива в канализацията с отточната вода или след миене на града. И накрая, наистина, в изгорелите газове има и прах, и друго. Но надали това е основната част от проблема. Общината, медиите (знаете чии) и всякаква администрация се чувсват по-добре, когато вината НЕ сочи техните грешки (на администрацията), а именно лошото качество на самия град - улици, кръговрата на праха, зеленина и потоци чист/мръсен въздух.

Ми нормално е. Хората нямат пари. Който се възползва от новите технологии е наказан. Държава, община са само свидетели на замърсяването те са без участник

Последно като проверих тука е България. Бацо ще си гори маслото и ще се топли.

Комунистическите изроди не топлофицираха централния софийски квартал Лозенец, защото там живеела ненавижданата от тях буржоазия, но си построиха блокове над резиденцията Лозенец, които топлофицираха, сега Лозенец е зелена неотопляема зона с комини бълващи пушек от камини и печки. Въздуха е мръсен, тротуарите са разбити и изкорубени от коли и корени на гигантски дървета, но това не впечатлява Фъндънкова и общинарите.

Ето някои решения. Нова кола по нисък данък. Старите остават на сегашното положение докато остареят. Новата кола с всяка година ти се вдига данъка докато остарее. Цената на дърва и въглища Х 2. Дизел автомобил допълнителен данък мръсотия. Ето малка част. Трябва да се започне от някъде за да може след 10 години да видим нещата...

Аз например съм инвестирал 20 палки еднократно и имам топло и ток до края на живота си. Нито паля боклуци нито ходя да изривам някакви мръсотии. Директно соларен ток на подовото което е напрвено тип (ТАП) който помни навремето. Цялата къща на 2 етажа и никви грижи. Останалия ток за лампи и копачки :)

Защо мислиш,че ни интересува какво и как си направил.

де са зелените софиянци днес-да си гледат витоша банско е наше

НПО-тата яко плашат хората. И те горките - вярват. Кой да прочете документите, кой да им ги разясни !? Да, 50 ug/m3 е границата, но тази граница трябва да се превиши 35 пъти (!) в годината, за да се счита, че има някаква нужда от вземане на мерки. Такива са нормите, европейци са ги писали, има ги в мрежата. 35 дена в годината трябва да има превишение ! Не един път, не няколко, не често, не "редовно", а цели 35 пъти и повече. И дори и тогава тези норми са изключително предпазливи, с огромен, най-често 1000% запас. Но кой да го каже на хората !? Дойчевелето потрива ръце доволно - българите срещу циганите, пешеходците и велосипедистите срещу водачите, водачите на бензинови двигатели срещу водачите на дизелови двигатели, софиянци срещу новодошлите, кварталите с парно против кварталите без парно и разбира се - всички срещу общината и държавата ! Прекрасно за антибългарите състояние на хаос, неразбиране и омраза, заради 50 микрограма частици ! Които вятърът отвява за 10 минути и идват нови, чисти въздушни маси откъм Драгоман.

Ти добре ли си бе? Изкарах една седмица в София това лято. Мръсния въздух ме удари половин час след кацането и така си беше всеки ден.

stan_posta@

Идеално съм си. Тези "данни" са получени от една абсолютно любителска мрежа. Двама души ходят и ги слагат, тези "измервателни станции". В пластмасови тръби за канал, със стърчащи кабели и свински опашчици. Китайски датчици за прахови частици и електронни части от детски конструктори. Няма тариране, няма калибриране, няма метрологичен контрол при пускане, няма метрологичен контрол всяка година (както е по закон). А става въпрос за фалшиви сигнали за бедствие, наказуемо е. Срокът на годност на датчика е 8000 часа (има движещи се части), т.е само една година, хайде, с прекъсвано включване - 2 години, които вече минават ! Няма план за разполагане на датчиците. Всеки може да си го сложи на терасата или в двора, на най-прашното място, над паркинга или барбекюто на съседа и почва "да предава" "данни" и започва да плаши хората, уж че са валидни за целия квартал. А те са валидни само за неговата тераса. И сам започва да си ги тълкува и да плаши хората, а на тях колко им трябва, всички са изнервени до крайност от журналистическите раздувки. И най-важното - фърмуерът (програмата) се разпространява в двоични кодове !? Къде са изходните кодове, защо никой не може да ги погледне ? Какви коефициенти са заложени, какви константи на усредняване, какви времена на предаване на първичните данни ? Целият хардуер е отворен, публикувани са схемите и спецификациите, но софтуера - не е, затворен е !? Защо ? Защо, питам ? Каква е тази публичност, каква е тази гражданска позиция - със затворени кодове, които по лиценз не може да се затварят ? И защо файлът с фърмуера се казва "latest_bg.bin" ? Специална версия за България ? Че праховите частици не са ли едни и същи по целия свят ? И знаете ли кой я е правил тази програма - немци. Дето излъгаха за 10 милиарда цяла Америка точно заради замърсяването на въздуха и измерването му с компютър !! Много, много неприятна история !

Написаното от Вас е меко казано невярно и манипулативно. Ако търсите някакви политически дивиденти го правите по изключително неподходящ и неубедителен начин. Поне съберете малко информация по темата и тогава се изказвайте. Ако просто ви е дошло от вътре и сте се поддали на порива "на всяка манджа мерудия" по-добре не замърсявайте форума.

Месецът има средно 30 дни. Е тогава на 31-12-2018 ще са станали поне 60 дни с превишени норми за последните 2 месеца. И ти го казвам като човек, който живее там и чието дете диша тази мръсотия. Сега чакам някой да ми каже, че ме манипулират

Който не му харесва въздуха да иде на село .

Може и на село. Аз съм отишъл по чужбина. Мръсният въздух в София се набива на очи (а по-скоро на бял дроб) на всеки нашенец живещ в чужбина, когато кацне в София. Чак след това са графитите и другата цигания.

Еми вече сме там и хич не ни е зле. Който иска да се трови. Тарикатите с белите престилко чакат новите си жертви....

Глобяване на място на всички мангали, които палят гуми и сметища! А за камините какво решение има?! Дали са измислени вече някъде филтри за комините, та сажди и пушеци да се филтрират на излизане, и да се прибират грижливо от стопаните, за да се хвърлят заедно с пепелта в контейнера после?! (ейййй, ма го измислих! като за немци, френци, англичани ... щото ганьото балканикус пожизнено не може да възприеме такава идея кат грижа за комфорта на ближния си! а дори и за своя ... на него все правителството му виновно, че собственият му комин пуши, а поради климата и местоположението на града пушекът пак връз него се стеле ... )

да набутат де що има производства в бг и въздуха ще стане кристално чист

До 1960 година цяла София се отоплява на дърва и въглища и въпреки това въздуха не е толкова мръсен ,но колите са съвсем малко а дизелите рядкост ,сега на дърва и въглища се отопляват само някой крайни квартали но автомобилите са стотици хиляди и повечето от тях са дизели ,така че основната причина е ясна.

не приказвай глупости бе , имало е много голям проблем с замърсяването и дори се е забранявало да се палят печки в някой дни.

Стига плюхте автомобилите де !! Не ви ли омръзна да баете едни и същи простотии. Проблема е че столицата е пренаселена с всякакви диваци, не може в наше време в града да гориш боклуците които си ги събрал от кофите. Автомобилите допринасят за едва 25% от замърсяването а останалите 75% от къде идват мислите ?

Напротив! Имало е много сериозен проблем с мръсния въздух. Точно заради печките са се образували много гъсти мъгли, в които дори кореняк-софиянците са се губели. Към края на 60-те и началото на 70-те години изчезнаха врабчетата в София. Ако забелязваш, в последните 15-20 години, се завърнаха отново.

В централните градски паркове напоследък няма врабчета, децата не са виждали врабче изобщо. Не знам как са ги изтровили, може би като пръскат срещу инсекти, но има само гугутки ли са, гълъби ли, не знам.

Тъпаците дето не си спират двигателите на сфетофари, си мислят че тровят само другите, не и себе си.

Тия селяндури с 30 годишните барутарници с отрязани кятализатори няма и няма кой да ги санкционира и това си е!!!!

Малко ви е, сега ви почват! Когато ние от прованса пропищяхме от циганските издевателства, вие кротко си седяхте и се наслаждавахте на театрото. Ние имахме нужда от помощ вие пасувахте! Е сега ние сме на трибуните и ще се наслаждаваме на шоуто!! Ха ха давайте братя булгари ние сме зад вас :)!!!

Циганетата горят гуми, боклуци даже и дрехи. Къде е общината и защо не си гледа задълженията?

Докато се оправдавате с циганите, няма да се оправите. Погледнете под блоковете в Люлин, Младост и т.н. каква кочина е. Масово се хвърлят боклуци през прозореца. НЕ от цигани. Аналогично е положението и с много други неща. Понеже сте вътре в батака, не можете да видите колко много сте се циганизирали.

Общината събира купчини с пари от данъци, а нищо не правят. С парите поне да закупят парцели и да изградят паркинги, но засега само крадат. Толкова ли е трудно, да се забрани продажбата на въглища и мокри дърва? Всички знаят, че през топлите месеци няма проблем с мръсния въздух. Да се обвиняват колите звучи малко смешно

Абе, защо така както са се събрали толкова много хора на едно място, не започнат да духат в една посока силно и дружно. Със сигурност ефекта ще е по-добър отколкото само така да си протестират