На Сирни заговезни е ден за прошка

Българската православна църква почита днес църковния празник Неделя сиропустна, наричан от народа Сирни заговезни или Прошка.

Обратно в новината

Коментари - На Сирни заговезни е ден за прошка | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Доста съм на възраст. Всичко което е написано е вярно . Паленето на огньовете е по рядък ритуал , но на много места съществува. Само последното изречение не е вярно. Заговезни ,първото или второто си е един голям празник на Българската Православна Църква.Но БПЦ не признава кукерите . Кукерския ритуал за прогонването на злите духове , някъде съвпада по традиция но не е задължителен за заговезни. За това ако ви е направило впечатление , от Нова година до сега и много още за напред кукерски празници се провеждат из цялата страна.

Изключително неподходяща снимка. Днес е ден за прошка. От днес християните започват да страдат за убийството на Христос.От днес до Великия ден на Възкресението се опитваме да смирим бесовете си и да ги преборим -с пост и молитва. Какви са тези кукери? А и липсва новина за престъпление от преди години....Простено да ви е! За пари го правихте...и пак ще го правите...Трудно ми е, но ви прощавам.

Харесвам всички мацки! Ей, нама да Ви простя , да знаете!

Би трябвало политиците от всички политически партии управлявали България през годините да поискат прошка от българския народ за всички грешки и глупости които са извършили.

Днес не се чисти!Дори с прахосмукачка !Така е !

Както си я подкарал, да не ни вкараш ,,в пост,, още от днес?

Като се погледнете тука, мноооого сте изкукали. Какъв комунизъм, какво робство, цял живот намирате с какво да оправдаете, че сте мутки. Ей така минавате през живота и все някой ви е виновен . МатрЯл

#евро-операторите, кога ша поискат прошка за откраднатите милиарди от популацията, ?а ? мама-ти-тел, чезарията и др?

АЗ не ПРОЩАВАМ НА GANDERS, защото те ми мислят толерантно "доброто" /леталният изход от днешната зверилница/.

Аз не съм бил никога в нито една партия, омръзнахте на хората с вашата злоба да ровите в миналото, дерзайте в бъдещето.

Това минало ни направи най бедните в ЕС и първи умираме,как да им простим,а ,че ни посягат на децата никога няма да простим на УПРАВЛЯВАЩАТА ХАЙКА

Само политиците и топлофикация не прощават за откраднатото от народа !

Въх,комунделите от кога станаха христиени,бе?Тези ли дето провъзгласяха,че "религията е опиума на народите" и взривяваха църкви и други християнски храмове,трепеха свещеници.Поне днес се скрийте,бе безбожници.Та как няма постоянно да говорим срещу комунизма.Та те са проклятието на 20 век и продължават с неокомунизма си/вече хамелеони/ в 21 век.

Дайте да си простим защото имагинерния ни приятел така ни заръча..... Смех и пошлост....

Какви християни сте, соросоиди и гробари,като на този християнски празник е казано "да ти е простено и прости", а вие и днес демонстрирате злобата си, и все комунизма Ви е виновен. Омръзнахте на хората.

Богохулник.На днешния църковен празник да се гавриш със Христос. Ами какво да се прави? С комунист и дебил оправия няма.

Ние трябва всеки ден да си прощаваме понеже всеки ден съгрешаваме. Не един ден в годината. Това което много ме натъжава е езичеството в православната църква. Паленето на огньове също не е християнска практика, а пък прескачането на оньове или жарава е сатаниска практика която е строго забранено от Бога на силите. Моленето на идоли каквито са иконите на свеиите също, защото Един е ходотая на човеците пред Бог и Той е Исус Христос, Който е пътят, истината и животът.

умира.Ами като е безбожник и не пости.Въпреки всичко...Бог да го прости.

На тези, които допускат възраждането на неокомунизма НЕпростено да ви е невежеството!!!

ХРИСТОС Е КОМУНИСТ ! Простено да е на първият фашистки режим 1923 г. в света, който отряза главата на законен премиер , удуши с тел и изгори живи над 7 000 леви интелектуалци.Така отвори в България гражданската война.Простено да е на фашисткото правителство на цар Борис ,раздало 62 млн.лв. срещу отрязани глави, избила 6 200 сърби и откарало за изгаряне на 12 500 евреи от т.н. Нови земи.Убийте ми децата и тогава ще видите Народен съд /създаден от Великите сили/на Кукуво лято.

всъщност Комунизма и Божието праядък са несъвместими. Затов акомунистите направиха хората атеисти за да служат на тях а не на Бог от Който сме получили всичко добро даром.

прошка не искам и не приемам.Те са безбожници,въпреки,че последните години със комунистическото си лицемерие ходят да палят свещи и се кръстят в църквата,даже целуват ръцете на свещениците.

Жаблянов на извънредна пресконференция на БСП щял да се извини на българския народ,на близките на избитите без съд и присъда и след това осъдени от мракобесния комунистически трибунал да им вземат имотите и да тормозат родата им до девето коляно,наречен садистично"Народен съд".Днешният църковен празник е "ЕДНО НЕОБХОДИМО И НЕИЗБЕЖНО "мирновременно ,християнско и божие послание,дори към безбожните комунисти.

Сега е моментът да поискам прошка от всички нормални форумци, които съм засегнал по някакъв начин. От комунистите прошка не искам. Те са атеисти и нямат страх от Бога. Техният Бог е кражбата.

Езически ритуали на аборигенския празник

Това само показва какъв родоостъпник си! Благодарение на вярата в Бог и тези празници сме се съхранили като нация. Друго си е да се превъзнасяте по хелуин, да се правите на вампири, да празнувате свети вслентин, и други подобни събития вкарани от западната култура с единствена цел да губим същността си като народ. Отивай на козяк и протегни ръчичка з няколко цента.

За каква нация говориш Антоне? Тук и сега, определяш като нация? И твойта не е лесна, Антоне. Никак не е лесна.