Здравните услуги се разделят на два пакета

През 2016 г. хората ще имат 6-месечен период да платят пропуснатите през последните 3 г. здравни осигуровки. Ако не го направят - ще платят всичко неплатено.

Обратно в новината

Коментари - Здравните услуги се разделят на два пакета | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Така е, няма безплатен обяд....... Червените Боклуци и ДПС боклуците си защитават избирателите си цигани, които масово се лекуват на гьрба на Бьлгарите, които си плащат редовно вноските за здраве!!!

Браво, герберасти! Да си ви честити списъците с чакащи умиращи! Да живее герб!

фашагите се варнаха на власт в лицето на герб. честито на останалите. време е да доиде господ и да ги тресне тия министерски фашисти .убиици родении на магистралите.

да лишавате хората от лечение които не могат да си плащат эдравни вноски поради това че са беэ работа болни,които не могат да си купят лекарство храна ,си е геноцид над хората,да им иэвивате ръцете да поставяте ако условия но то мирише иэнудвате,ще се срамувате ,началника от горе гледа ,вие хора ли сте,вместо да спрете теча от болниците,оформят се фиктивни болести пътеки вэемат се пари от касата,не правилно от хората отделно ,мъродерят ги много лекари,нямате право да не лекувате хората беэ эдравни,конституцията дава право на всеки гражданин , при нужда да бъде лекуван беэ платно спрете се,ще иэпратите хората на терминал 2

В момента има една точно определена малцинствена група, която не работи и не плаща вноски, но за сметка на това генерира 90% от разходите за здраве. Болниците са пълни с цигани, които се лекуват за сметка на добросъвестните данъкоплатци. Това не е ли геноцид над изрядните платци?

Точно тази малцинствена група не е проблем, повечето имат не само здравни осигуровки,но и ТЕЛК, за разлика от българите, които се срамуват дори да са болни да се явят на ТЕЛК и да ползват социални придобивки.

След 10 години лекарите, които искат да се занимават с медицина, а не с източване на здравната каса, ще са се изнесли от България, а с тях и голямата част от реално плащащите здравни вноски работещи хора.

Ани

Всеки, който има бизнес и работа си плаща вноските по определен ред. Дори вече е криминализирано неплащането им. Т.е. държавата трябва да събира парите или да наказва виновните. Но от хора, които не работят, какво може да вземе? Ясно е, че на тях не им трябват болнични, че да висят пред кабинетите за щяло и нещяло. И пари за лекарства нямат, за да го правят. А и таксата от 2.90 лв. за преглед е достатъчна да ги спре. Пък и болниците не ги искат. Не само, защото нямат осигуровки, но и, защото не могат да платят допълнително за това или онова, особено в частните клиники. Където дори осигурените плащат за преглед, за медикаменти, дори за престой / хотел/, а и за храна на цени по-високи от ресторантските. Трябва държавата да си плаща вноските в пълен обем, защото държавните служители, пенсионерите и децата ползват най-много здравни услуги. А всъщност те не плащат нищо, а тя плаща за тях, колкото да не е без хич. Това е главния проблем. А и още по-главен е защо има хора, които се вкарват в болница без да имат нужда, с което се точи Здравната каса, а няма пари никога за онези, които понякога имат нужда от специалист или лечение. Изобщо не е решение да се лишат хората от здравни услуги, защото това ще предизвика епидемии, а и инвалидизация на населението. После кой ще плати за това и ще носи последствията?! Или като с наводненията ще му берем дерта чак като се случи?!

Да, здравето струва пари. Само ние българите плащаме двойно, веднъж изнудвани да заплатим скъпи здравни осигуровки, след това по 20-50лв на лекарите. А с този закон хората масово ще са ощетени, няма да имат достъп до частни болници, няма да могат да избират добри лекари, няма да имат право на трансплантации т.е. от 2016 или ще напуснат родната България и няма да се завърнат никога или в гроба, като ще им разреши марихуаната, за по-лесна смърт.

Здравето струва пари.... Откьде ще се взимат е друг вьпрос. При всички положения народа ще плаща, дали чрез здравни осигуровки, или както беше при бай Тодор Живков "безплатно" от бюджета-демек пак хората го плащат само че по-тьпичките ги манипулират за "безплатното" здравеопазване...... :-) Безплатен обяд няма, колкото и да ни се иска!!!

Правилно е да се изисква всеки който не се е осигурявал на времето да не забравя ,че трудът го прави човек , а за неизплащането на суми се заплаща с живот.

силни думи.....само гледай да не те стигне тебе ...да не ти стигне осигуровката да трябва да доплатиш солено като много здравно осигурени и да нямаш пари ....и ?какво ще правиш а ?ще мреш ли умнико?дрънкаш глупости

Едно време имаше класация на популизма- 1.популист,2.по-голям популист и 3.най-голям популист сега има 4. Московист.Та московиста предлага нещо което няма и нулев шанс да мине защото няма съд във вселената който да допусне един закон противоречащ на десет други както и на конституцията както и на европейското и световно законодателство.Та след като закона не мине московиста ще каже "ето на ние започнахме реформа,но съдът я спря".А истината е че освен като див популист москов ще остане в историята като най-слабият здравен министър.

Аз съм здравно неосигурена от доста години.Отиваме миналата седмица с майка ми на преглед-тя с талон срещу 5 лева разбира се иначе няма.. Аз платих 20 лева за преглед и ехограф,а тя 20 лева за ехограф-той разбира се не се поема от здравна каса!Равносметката -с талон 25 лева,без 20 лева.Ееее за какво да плащам здравни осигуровки,за да ми излиза по-скъпо ли когато въобще ми се наложи да отида на лекар?!?

Къде преглеждат за 5 лв, та да ида и аз там? Платен преглед е минимум 30лв.

Що не четете, бе! На майката талона е за 5 лева, човека е платил 20 лева, а толкова е прегледа в доста часни поликлиники!!!

Честито узаконяване на държавния рекет за наливане на грешни пари (от пусто в празно) в здравната каЦа (без дъно).

Тези /СДС/, които през 1999 г. започнаха здравния геноцид над българския народ, сега /РБ/ го продължават затвърждавайки погрешния модел на противоконституционното събиране на задължителни здравни вноски. И никой не протестира...

Един византийски хроникьор е писал....на тази прекрасна земя дойде едно МЪРЗЕЛИВО,КРАДЛИВО........племе... нямам думи.....чудят се как само да окрадат народа/а че той е прост е друга тема/.Здравеопазване няма,всичко е сбъркано,господ да ни е на помощ.....но се искат ПАРИ,ПАРИ ,ПАРИ.З а какво ви е здравна каца,всеки болен е като ходеща касичка,МОРАЛ,СЪВЕСТ НЯМАТЕ ЛИ?Въпрос на ценностна система.....

Само като си помисля,че на този ТЪПАНАР някой му е разрешил да оперира в Пирогов, се замислям дали въобще да ходя на лекар и на какъв ще попадна!!!!!

Споко, само слага упойките. Няма да боли.:)

OgnenDemon

Така. Сега дишайте, недишайте... дишайте, недишайте... недишайте, недишайте... е недишайте де! :)

не ни ли умръзнаха 26 години реформи, 26 години ни откраднаха от живота

И на мен ми омръзна да ми говорят за реформи, а те все не се случват. Крачка напред, после две назад. А хората са измислили топлата вода много преди нас.

Дав пакет сиреч безплатен и платен. Като в САЩ минимално колкото да не умреш и да останеш жив труп и другото вече платено. ХА СЕГА ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БОКО ПАТРИОТИы РЕФОРМАТОРИ Т€Н€

Да ги ожалиш американците.:)

Sm3hurk0

НАП търсят пари за 5 години назад във времето и заличават задълженията. Максималния срок на давност е 10 години ! Москов се надскочи и ще търси пари за 15 назад във времето. Смешник ! Палячо ! Клоун ! и т.н.. Явно имат спешна нужда от пари за злоупотреба.

Само едно малко уточнение от правна гледна точка - задълженията имат давност САМО ако се позовеш на ЗЗД! Ако не се позовеш, институциите могат да си те въртят както си искат. А повечето хора нямат идея как да използват малкото закони дето могат да им свършат работа...

Най - добре е да си остане както е сега. Тарикатите не плащат, а когато се отиде на лекар плащат всички.:)

майка ми има проблеми с бъбреците. пенсионерка е, цял живот е била осигурявана.наскоро я оперираха плати 900 лева , но с 1 операция не става,след 10 дни предстой втора , а по преценка на доктора, може би и трета операция.това значи че ммайка ми ще плати общо, или 1800 лева или 2700 . и аз, и моето семейсто ,като виждаме всичко това ,как да сме мотивирани да плащаме осигуровки.

Тоя по-скоро е роден за бранша на братчед му Теди Москов, а не в бранша на медицината...

цитирам,ако не ме изтрият за нередност извода -''Здравният ни модел се върна 15 г. назад, но срещу много повече пари Щом държавата дава за вноските на 2/3 от гражданите 1/3 от бюджета на НЗОК, това не може да се нарича осигуряване''

тоя москов отде се взе бе..баси мутрата....аз пък искам като не ме излекуват, като поради тяхна грешка зар. положение ми стане по лощо и т.н., та искам бърз процедура и у затвора, а не да се покриват колегиално и да минат метър. тия дето ядат бой, май има защо да ги бият. като бях малък, с ухото имах мнохо проблеми, и тая от поликл. си ми предписва едни лекарства, едни чудесии и даже ми вика, че се преструвам, за да не ходя на у-ще, докато на края положението стана нетърпимо и отидохме на специалист професор и той ми каза, че ако още малко съм бил изчакал, то сега нямаше да пиша...та имам стопяване на ушна кост, закърпиха ме, но сега след 15 години пак имам проблеми, а и от тогава съм с намален слух на едното ухо. Ако можем само да си спомня въпросната лекарка, сега щях да я посетя доброволно. Да не говорим пирогов на какво се е првърнал...нищо общо от преди 20 години.

Не е законно да плащаш за нещо в сегашно време, което не си ползвал в минало време!

Pesh0

Ама Дължиш и лихви за това което не си ползвал .

Тук се говори все повече за ПАРИ а не за ПРЕВЕНЦИЯ и ЗДРАВЕ. В БЪЛГАРИЯ ВСЕ ОЩЕ НЯМА СЪВРЕМЕННА СПЕЦИАЛИЗИРАНА МНОГОПРОФИЛНА ДЕТСКА БОЛНИЦА но поредния "медицински холдинг" е на път. Поредния министър който мисли все повече за ПАРИ а не за ЗДРАВЕ. ЖАЛКО ЗА БЪЛГАРИТЕ НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ТОВА.

Разгеле, доѝде един дето разбира, само че вноските са много малко като сума, трябва да се увеличи процента за да се повиши и качеството на услугата, С прьдня боя не се прави.

Трябва да се увеличат доходите на хората и тогава същия процент ще стига. То не може с нашите мизерни доходи да се прави съвременна медицина

Освен заплатите, трябва да се увеличат и работните места! От там ще дойдат и приходите от данъци и осигуровки!

Що пишете глупости! Кое джипи ще ви лекува по здравна каса, ако не сте си платили осигуровките! Нали ако е така лекарите губят пари! Повтаряте като папагали!!!

Хайде бе! Я да ни кажеш колко от кафявите плащат нещо на НЗОК - но пък всички те ползват услугите на здравната система, и то на макс!

Циганите ходят и ползват спешна помощ, не джипи и здравна каса!

ПРИПОМНЯМ викат спешна помощ да им дойде и бият лекарите ако не са доволни

Какви цели залагате бе, дойде един министър с налудничав поглед и единствената цел по това, което чета е да не дава възможност на бедните да се лекуват - с две думи директно да умират. Що за справедливост е това - хората не могат и една вноска да си платят, умните глави върнаха три години назад, а сега този малоумник връща от началото на задължителното осигуряване. И как ще стане това, кой ще има пари за осигуровки и няма да си плаща, освен милионерите. Те с парите си се лекуват не в скапаната ни здравна система а в страните наистина с висок стандарт на този вид услуги. Засрамете се г-н Министре, ще ви запомнят хората, не се знае до кога ще се лигавите с недомислиците си, но това ще коства живота на много хора.

Омръзнаха ми шибаните ви реформи, от които става все по-лошо и по-лошо. Искам си комунизма. Тоя лайнян капитализъм ми дойде до гуша.

Москов,нали щеше да махаш направленията?Толкова ли сме тъпи,че не можем да отидем при специалист,без да минем през джипито за да загубим 3 часа и 3 лева?А какво става със здравната карта?Мафиоти...мръсни!

Независимо от високия си рейтинг май този министър ще остане като най-калпавият от Реформаторския блок. Защо: 1. Има очевидни ЗАКОНОВИ проблеми. Не може да се плаща нищо петнадесет години назад във времето, ако през това време длъжникът не е бил погнат от онзи, на когото дължи. Това няма как да стане и е смешно въобще да се предлага! 2. Дори по време на първото четене се появи и ПОЛИТИЧЕСКИЯТ проблем. Едно и също министърче едновременно ни говори, че няма да праща линейки в ромските махали, че ще взима пари от Европа за да осигурява медицински пунктове пак в тези ромски махали, като едновременно с това ще плаща здравните осигуровки на социално слабите там (като че ли е плащал до сега на държавните си служители?) и се оправдава, че разходите за здравеопазване в България последните петнадесет години били скочили десетина пъти. Това са алогизми, ако са изречени от една и съща уста, и то за по-малко от половин година! 3. Ще се появят и сериозни организационни проблеми, проблеми в болници, всред съсловието. И никакви пиар акции в ефирните им телевизии няма да помогнат! Накратко - мисля, че реформата трябва да започне от капата. Не че следващият ще е по-читав, но е възможно ;)

С носталгия за здравеопазването преди 10-ти. Бях от активните участници в митингите през 90-те и дясномислеща. Сега си спомням като дете как детската лекарка от 20 п-ка минаваше в квартала и когато бяхме здрави, за да поговори с родителите и да си види малките пациенти. Как за баба ми често идваше в къщи лекар, заради сърцето/7-8 пъти най-малко в годината. Сега търсех съдов хирург за майка ми, която е със счупена тазобедрена става/оперирана/ и дори срещу заплащане не можах да намеря такъв за домашно посещение. Всеки над 50 г ще си спомни за онези доктори от времето на социализма - знаещи, можещи и всеотдайни. Никакъв проблем да те приемат в болница и не си носиш консумативи и накрая кутия бонбони и бутилка за благодарност - доброволно. Какво си мислехме преди 25 години, а какво стана.

в началото на демокрацията все още съществуваше това за което говорите. синът ни е роден 199з,първите месеци от живота му беше посещаван от детската лекарка в къщи.после ходехме в поликлиниката и не след дълго емигрирахме-за добро или зло не познаваме системата с джипитата. за 20 години само веднъж отидохме по спешност в една поликлиника,имахме нужда от първа помощ,предложихме да си платим веднага- ние трепетим от уж ас,те ни гледат въпросително и не реагират,после ни пратиха да купуваме лекарства-нямали нищо под ръка.

valivasev

Пълен геноцид спрямо обикновения Българин . Това е прикрита тенденция от много време насам , но сега може да срине тая държава с глинени крака . На въпроса на Сашо Диков : Защо Правителствена болница получава в пъти повече милиони от другите болници без никой да разбере ???? Москов отговори , че тя тя не е към неговото министерство а към секретаря на НС -Защо.........? Тоест тя е институция за богоизбраните , които творят тъпи модели защото не им пука . Те и семействата им са отдавна здравно застраховани . В същото време не се намират 200 000 за повредена апаратура в детско отделение . Докога бе братя ще ни яздят и ще си траем............?

Първо, до колкото знам, има давност на периодичните плащания. Как ще стане това с плащането на стари вноски? Второ, някой разбра ли какво ще включват основният и допълнителният пакет и допълнителният изисква ли допълнителни вноски? Моля, ако някой знае повече да внесе яснота.

основният включва дупка, допълнителния - сандък

напълнете я тая каса до средата на 2016, да можем да я източим и да си тръгнем обидени...

Когато върнете откраднатите от Пицата пари за здраве, тогава евентуално ще преразгледам решението си да плащам здравни вноски...

Москов, ти си изключително тъп

Не го знам този Миков, но добре се е исказал. Когато въведоха здравните осигуровки, аз бях тъкмо след казарма с някакви несигурни работи и не си плащах първите години. После реших да съм съвестен и за близо година всеки месец отделях. Имах 700лв да давам. Работих допълнително за да отделям. Започнах зимата и съм ходил за допълнително от 6 сутринта на работа, дори кучета нямаше по улиците а замръзвах от студ в трамвая и работех за 250лв тогава. Събрах и дадох. За какво - незнам. Полза нямаше никаква. Всеки път на преглед плащах, джипито ми се стиска за направление хем рядко ходех. Навсякъде си плащах. Накрая ми писна и подадох че се отказвам. В общината бяха ужасени "Ма как така?" "Еми така!". Проблеми с плащанията нямам, но не виждам защо да плащам два пъти - един за мен и един за пасмината дето експлоатира цялата държава.

Браво!

Не разбрах какво стана с електронната здравна карта, дето я гласят от 2009 и още я нЕма? И това ли е "реформата" - малко под два милиона работещи да плащат данък "здраве" за седем милиона? Кога най-после ще чуем, че системата ще отреже тъмнозелените от безграничните им медицински привилегии? Кога държавните чиновници...пардон, служители - ще започнат да си плащат здравни вноски? Кога, кога, кой, как - аре стига сме хранили и обгрижвали паразити! Защото, не отрежете ли от корен, батакът ще става все по-голям въпреки "реформите"!

Здравните услуги се разделят на два пакета: - По първия пакет, заболелите няма да бъдат лекувани. - По ВТОРИЯ пакет, за клинично доказанo здрави граждани ще бъдат полагани специални грижи

Май ще се окажеш абсолютно прав.

Това министърче май ще е един от тези 20-30 човека (според Борисов),които ще трябва да влезат в затвора.

Споко! Ще / може би, важи от 2016, а тогава, я "хамилата, я хамиларя" Важното е да си оправдаем името на рИформатори чрез симулиране на дейност Никой не може да ти даде толкова, колкото аз мога да ти обещая!

Москов ходи си.Това е изнудване българите ще останат без осигуровки.Достъпа до болница ще е платен, а тези които ще се завърнат в страната ще останат без осигуровки.По- малко българи по-малко проблеми. След 2016 българи в България няма да има

Преди да се договорят отстъпки, лекарствата трябва да са включени в позитивния списък. Ако отстъпки не се договорят, по какъв мехавизъм ще се изключат от списъка? Може да не се заплащат от фонда, но ако се изключат но това основание, няма изобщо да се продават у нас и дори свободно няма да могат да се купят. Нещо неточно е написано / или предложено/.

Държавата пак има нужда да посъбере някой лев. Това го направиха и преди време, когато хората теглиха заеми за да си възстановят здравното осигуряване. Какво се случи след това, нищо. НЕ приемам това изменение на закона. Считам, че с него много хора ще останат без здравна помощ, просто защото нямат пари за вноски на куп, а до момента държавата е неглежирала събирането на здравните вноски. Народа е много болен, благодарение на начина на живот, на профилактиката която се прилага, на здравословните условия на труд, които се "осигуряват" на всички. Нека държавата да започне да събира от днес напред, но системно и с точни механизми, вноските от всички. Така както си събира данъците. А не да се чудят как да съберат пари за минали периоди и същевременно да оставят голяма част от хората без здравеопазване. Циганите не ги коментирам, те имат пари и ако не тук в чужбина ще се лекуват. А и те по-често ползват здравната система при раждане, отколкото за нещо друго. Изводите са за нас!

"Обаче циганите не искат работа, а помощи" Глупости на търкалета. На циганите им предлагат да работят без пари. Това е причината. Вземи един циганин от улицата и му предложи европейска заплата да ввидиш дали не може да работи. Това са хора като всички останали. Просто разсъждават абсолютно логично. Не работят без адекватно заплащане. А българите са съгласни на ква-да-е заплата. Колкото да си платят тока.

хахахахахахахахахахахахахахахах

А защо няма всеки партида със събраните си здр.осигуровки ? Колко години вече внасям осигуровки, а някой друг ги ползва. Нека всеки да си ползва това, което си е внесъл. И не е редно да издържаме толкова служители в Здр.каса, те се прескачат там. Въобще не си уплътняват работния ден.

МОДЕЛА е солидарен...всички внасят а ползуват тези на които се наложи ...със събраните си вноски не можеш сам да покриеш дори операция от херния ...ТЪПАКО !!

Моделът може да се нарече "солидарен" когато ВСИЧКИ пълнят системата солидарно! Как се нарича модел, в който 2 милиона внасят, а 4 милиона ползват?;о) "Издухан" , "пробит"... - харесва ли ти?

Ами в нормалните държави е така бе умник

Вчера бебето Никодим събра всички парички от понудата и прощапулника си и авансово си внесе здравните осигуровки до навършване на пенсионна възраст. Московски предложи на негово име да се кръсти педиатричното отделение в новостроящата се правителствена болница

Прави впечатление, че се предлагат мерки за повишаване събирането на приходи за здравната каса. А кога ще се предприемат мерки за ефективно лечение и здравеопазване на населението. В момента повишаването на приходите на касата означава само 1 - повече източени пари, а не по-малко болни хора. Смея да твърдя, че в момента се извършва целенасочен геноцид в България - нищо не се лекува, храните са отрова, въздуха и водата също. Лекарите те гледат като все едно гледат банкомат, от който ще изтелят някой лев. А хората са болни. Срещу 5-6 милиарда на година лекарите ни предоставят само скъпи рецепти и нагли коментари колко ниско са заплатени.

Ами изписват ти скъпи рецепти,защото лекаря трябва да изпише 100 пъти дадено лекарство,за да може да отиде в Италия,Франция,Бразилия или на майната си ако щещ!Някой по-долу го беше изкоментирал

Май скоро ще питате за Орешарски.