Промени в етажната собственост: Онлайн събрания и глоби за нерегистрираните в домовата книга

Улесняват достъпът до средства за енергийно обновяване в многофамилни жилищни сгради

Обратно в новината

Коментари - Промени в етажната собственост: Онлайн събрания и глоби за нерегистрираните в домовата книга | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Престъпен проект! Протести до дупка!

Задължават ни да живеем в комуна!

...ще може да тегли кредити....., а после сбогом апартаменти.

Лобизъм в полза на банките е задължителната банкова сметка. Трябва да се позволи на желаещите собственици да гласуват да не се ползва банкова сметка или да се ползва платежна сметка, която не е в банка. Има доставчици на платежни услуги, които позволяват внасяне на пари с машина без такса или с по-ниска такса, отколкото е таксата на банките за внасяне по сметка. Собствениците трябва да решават как да се съхраняват парите, а не законово да се задължават да ползват платежни услуги от банки. Това е лобизъм и нелоялна конкуренция на банките спрямо доставчиците на платежни услуги, които не са банки.

В предложенията които четох има възможност да създаване на обща банкова сметка по решение на Общото събрание , но това не е задължително. Въпреки всичко даже факта че някой иска да даде едни тлъсти суми за някаква банкова сметка която ще е най-вероятно разплащателна а по такива сметки всяка банка прибира и месечна такса за поддръжка! Да не говорим че при всяко внасяне или теглене има комисионна която пък е процент от внасяната или теглената сума! Тоя закон е мрак и ужас за населението ..

Кл.Шваб: 'Човешките и конституционните права ще бъдат заменени от Етика" Да ни е честита!

Искат да вземат пари от етажната собственост ,а предлагат да не идват до блока за събрания,а виртуално да го ръководят.Що не предложат и нещо за хората,като например да отпадне в Закона,правилото,че щом две трети искат парно останалите една трета са длъжни автоматично доживотно да плащат загубите на Топлофикация,дори и когато не са подписали договор с Топлофикация,защото се отопляват на друга енергия или още по фрапиращото не живеят там,а са в чужбина или командировка в провинцията.Това грабителство от Топлофикациите го няма никъде в Европа,а ние тук сме го узаконили е Закон.

Този закон за енергетиката, който въведе безумието "сградна итсталация" е най-бързо приетия закон в историята на България. За няколко дни. Не знам колко са платили на Милко Ковачев /тогавашен министър/, но от много години той живее в къщата си на брега на женевското езеро.

там у коо-перациите как ще става...?...или законът там няма да действа или ще действа друг "закон" И това, ако не е ДВОЙСТВЕН стандарт...хм, стандарт...

С този закон или без него дължимите суми по поддръжка или ремонт на етажна собственост във всяка една сграда се събират с изпълнителен лист издаден от Съд ! Ако живеш с къща и комшията не плати ремонт на общите части то останалите от тази етажна собственост правят ремонта а после с фактурите вадят изпълнителен лист от съд за дължимите суми на нежелаещият да плати а накрая ЧСИ събира дългът. Тоя закон който предлагат просто създава още по-голяма каша и не променя това как едни суми могат да се изискат и в каква сграда живее дали е къща или блок пътеката е една и съща и тя няма никаква връзка с тоя Закон. Това което тези промени които предлагат в не малка част няма нищо общо и със сънирането а имат други цели които същп нямат нищо общо с ПВУ. Финансови зваимоотношения и спорове в една правова държава се решават пак да го кажа от съд а не от някой частен домоуправител , служител в общината или чиновник.

Тия ,,планини,, нямат бъдеще! ....Особено в Булгаристан.

Около 7000 са сградите, които се управляват от професионални домоуправители в цялата страна, а 3000 от тях се менажират от компаниите, членуващи в АДУЕС. За тая услуга не казват колко се заплаща допълнително!!!

Защо изобщо държавата трябва да се меси в собствеността на гражданите. Тя няма собственост в блока ни, електромерите ни са пред блока, водата я отчитат по един на вик и ако не излезе сметката от личните вик си събира парите от всички и не я интересува защо и кой евентуално краде, държавата си събира данъците от всеки един, остава и ако някой не си плати да си го събират пропорционално от останалите. Всеки блок съответно вход, трябва сам да си решава проблемите, това че има някакъв закон никак не помага за решаване на проблемите. А това за сметки в банка допълнително ще усложни и без това трудното събиране на средства, не стига че банката ще увеличава тежестта с такси, за регистрацията си има държавни органи и всеки трябва там да се регистрира, когато си в къща да не би да водиш домова книга, или в къщите никой чужд не идва. Полицията има право да проверява и да си проверява, домоуправителя не е държавен служител да се занимава с регистрации. Като искат да си назначава държавата по един държавен служител който да отговаря за даден район и да я върши тая работа. Външните домоуправители само събират пари и то повече, но когато ти трябват за дребни неотложни проблеми трябва да се решат от живущите. всичко законно но полза от тях няма. „Мога цяла книга да напиша, но каква полза от това.

само да напиша, че едно време баща ми беше Домо-управител и имахме домова книга /незнам дали е имало закон тогава/, и записваше доброволно и без пари тези, които идваха да живеят в нашата кооперация...е, вярно, нямахме парно......и общите части си бяха общи, имахме и чистачка /само на нея й се плащаше - ние, не държавата/... та какво сега - да се връщаме назад ли или да даваме малко хляб /мъни/ в ръцете на още кооперации, пардон, корпорации - професионални?

Държавата не се меси пряко, а създава законова рамка, която да се използва при конфликт между съсобствениците. Никой не задължава наемане на външен домоуправител, но в много случаи това е неизбежно и желано от самите собственици. "Сами да си решават проблемите" хората рядко умеят и в масовия случай се изпокарват, защото имат различни интереси.

Само повод за караници.

защото сега вече държавата ще има законното право да ти бърка в джоба! и всичко е направено по западен образец, да им го...

да помогна и аз - ....начукам!

Само поводи за караници. Съседи да издевателстват над други съседи, да им се бъркат в живота и само да искат пари.

Само поводи за караници. Съседите да издевателстват над другите съседи и все да намират нещо, което им пречи, а то все им пречи. Не могат да ти забранят да ползваш жилището, както прецениш. Това дава повод на домоуправителя само да има претенции и да събира неограничено пари.

Искаме и промени по отношение на шума. Не е нормално съседа да има право да си надува чалгата по цял ден с изключение от 2 до 4 и след 23 часа. Който иска музика да си ходи на заведение или да си слага слушалки....а в най-добрия случай да си купи къща!!!

може да се обадиш на поицията, ако съседа се трепе или си пуска силно музиката - само трябва да знаеш до колко децибели е разрешено...и ако не върши работа...ако тоя е под теб...му пусни нещо да му изтропа...през нощта в 2 или ппрез деня му пусни флекса...ако нямаш такъв си купи :)

Я стига сте измисляли глупости. Аман.

Това са само предложения. Правителството НЕ може да приема закони. Няма никакви промени в етажната собственост докато парламнта не превърне предложенията на правителстовото в закон! Не лъжете хората така безочливо другари журналисти!

така кажи де...щот иначе каквато съм си съзнателна...ще съм първа...

А КОЙ ЩЕ НИ ЗАЩИТИ ОТ ЛУДИТЕ ВЪВ БЛОКА 1. СТАРЦИ 2. БАБИЧКИ ОТ ПРОВИНЗИЯТА 3. НАЕМАТЕЛИ 4. ПРЕСТЪПНИЦИ 5. МЪРЗЕЛИВИ СЪСЕДИ НОН СТОП ВКЪЩИ

а тях кой ще защити от такива индивиди като вас? :-) Само да вметна, че вие също някой ден ще остареете. ;-)

въпросът е много резонен...и не става въпрос за остаряването...

Поредната рекетьорска професия за ограбване на собствениците чийто представители си пробутват лобистки закон за това. Освен данъци ще плащаме и на домоуправители за такса спокойствие. До ги посрещем с хляб сол а?

Бах. Точи ни се поредната секира.

Това с глобите за домовата книга за по-лесен контрол и проследяване кой къде живее ли се прави? Защото ако е така, ние гледаме видеата от Китай, където яко се злоупотребява с тези неща и не искаме такава робия и при нас.

Трябва да има някакъв ред в комуната. Ще се плаща няма къде да се ходи.

Ако в блока живее някой луд/пияница/наркоман , който тормози всички си е редно и законно стига да се е вписал в книгата така ли? Тогава с какво тези промени са в услуга на обществото?

могат да те изхвърлят с парцалите, ако не си плащаш ЗАКОННАТА такса на асоциацията на многофамилната жилищна кооперация, но с останалите криминални случаи...престъпници, наркомани и луди...се занимава полицията, а като знаем на какво ниво е в България...кауза пердута...само ще крадат и без това измъчения български нормален гражданин! дЪжавата - на законно основание...пригответе се...да изперкате!

и тогава Законът няма да ви лови!

що забранихте коментарите за оръжето за украина ?

Можело да получават кредити. И ако задлъжнеят, кой плаща? Част от споменатите глоби, на кого се плащат? При дефинирано "50 до 250 лева", кой определя колко ще е?

по български...законово...уреждане...а сетете се кой се УРЕЖДА...?

Това с тези 15 дни е добро - тия "нощувки" из апартаментите трябва да се регулират! Промените около професионалните домоуправители вероятна а пак ОК. Ноо .. В законопроекта е направено предложение и за неприсъствено гласуване на решение на общото събрание ... Как ще знае неприсъстващия предвартелно какви ресжхения и как ще се гласува? И пак не ги махнаха тия тия намаления при неживеене на адреса - или поне прецизиране, че те не се отнасят за определени видове разходи.

тея от държавата нали трябва нещо да работят и да изработвят закони...да си ги набутат в ...ама не - искат на нас да го набутат :):(

Нема по тъпо създание от мейлета булгаристански,много обича да бъде шибан от векове

Регистрация на гераните,...етажна съсобственост -Еб....ха ни майката!

комедия беше...но ще стане трагикомедия

Хаха Мунчо Радев е номер 1 хаха

ㅤ

Тъп въпрос: една баба, дето не прави разлика между таблет и дъска за рязане, как ше присъства на онлайн събрания?

а някой кара ли я?

Абе тя да нареже салатата на таблета па ти ще видиш ще посети ли друго събрание.

Пак недоносче ще се обнародва с куп пропуски и недомислици

промени, допълнения, изменения, корекции и прочие усилена дейност ...

Каквото и да си говорим нещата бавно и постепенно се подкарват в посока българинът да бъде освободен от собствеността си! Откъде накъде ще живее в собствен апартамент и ще се разпорежда сам и няма да иска "саниране"!? Я на запад как живеят всички на квартира! Ние тука европейци ли сме или ще си играем на шикалки?! А най-прецакани ще се окажат тия дето са продали земите на дядо си, за да си купят панелен коптор у "сититу". ха-ха...

Щерев, моля те... вземи се в ръце. На "запад" хората си правят много по-добре сметката, кое им е по-добре - да живеят под наем или да си купят имот. Никой не кара никого да си продава имота, напротив - през няколко месеца всичкото брокер се втурва да обяснява по медиите колко е подходящ момента да се купи жилище и народа кълве на гола кука.

Утре, като ти се развали асансьорът или ти протече покривът, или ти избие канализацията кой и с какви средства ще отстранява повредите? Или предпочиташ да ти мирише на лайна до като катериш пеш стълбите, гледайки мухлясалите заради течове стени?

Да те питам теб какво те е грижа кое предпочитам аз и кой ще ми го оправи покрива и асансьора. Кой ми го е оправял до сега? Като сте се сетили да го играете на загрижени погледнете че няма тротоари, колите паркирани къде ли не. Една майка с количка не може да мине. Улиците- прах и пепел. Не се мият , а всичко в дробовете ни. Не стига това, ами толкова години не научихте електората да не гори парцали и гуменки за отопление. Тровите ни, но като има домова книга е ок?

То на Професионалният домоуправител ще му се ,,накриви курът,, ,че е протекла канализацията.

Ами сега като избие канализацията на съседите отгоре и ми протече от тавана на банята, домоуправителят ми казва, че това си е мой проблем и да си се разправям аз със съседите отгоре. Затова съм за външен домоуправител, който да си гледа работата. Ама ако и външните са като вътрешните, няма смисъл.

също се развалят покриви, канализация се запушва и климатика ви не работи - ако сте под наем - трябва да ви го оправи този, който ви отдава апартамента под наем /и съответно ЗАДЪЛЖИТЕЛНО после ще ви вдигне наема!/, а ако сте собственик ще си го плащате със собствени пари---във всички случаи ще плащате..от скъпо по-скъпо, защото друг ще ви определя цената

Който е инвестирал парите си в бетонена клетка, наречена апартамент да му мисли за затягащия се контрол.

що си мислиш, че къщите не са бетонни клетки? Що си мислиш, че като не е апартамент няма разходи за поддръжка? Ти под наем ли живееш?

Не е живял в къща и си няма представа.

Където и да отидеш да живееш, съседа с бормашините е до теб!

- Комши, може ли да ми заемеш дрелката и къртача за уикенда? - Да, разбира се, няма проблем. Ремонт ли ще правиш? - Не, мисля да се наспя един път!

ами флекса...що му го оставяш бе

този закон не работи! Никой не го спазва и няма начин да бъде накаран. А само балъците плащат таксите за входа!

тези дето не са балъци ги чака съдя изпълнител. Районният съд по местоживеене ги вади тези решения за ден.

Колко наема е това? Комшийката пита.

1/10 до 1/2, средно

Това ли е най важното в държавата ??????? Няма да се оправим никога ...... Тоталитарният строй се завръща .....

Служебното правителство по-добре да не пипа нищо важно в държавата

"допускащо пребиваване на лица различни от собственика в самостоятелния обект, да подаде декларация за вписване в книгата на етажната собственост на съответните данни" Тва милиционерите нямат умора бре. Започнаха да връщат комунистическите правила. Очаквам скоро време и чипосване да има.

В цял свят е така. Омръзнало ми е от анонимни квартиранти във входа, които само рушат.

Когато си купувал апартамент, а не къща!

Не може да живееш в него без да си регистриран. Точка.

Ти ако си в къща, какво те бърка? Или ти си от анонимните дето сега ще ги щавят!

бях под наем при една баба в една къща...по едно време полицията реши да прави проверка кой живее в къщите /и понеже там няма друг начин освен чрез колата ти да докажат...нещо/ и тря...бваше в един определен ден всички на определена улица да си извадят на улицата определените коли /собствените де/...обаче бабата ми каза - е, нема нужда ти да си вадиш колата...:) може би защото й плащах наема на ръка всяка седмица във вторник...

Кога ще забранят отдаването за нощувки на апартаменти без съгласието на останалите собственици ? Жилищните ни блокове се превърнаха в хотели - всяка вече различни субекти търчат по коридора. Не знаеш тази вече детето ти с каакъв човек ще се размине по стъбите. НИщо не ги интересува - викат, крякат, цапат ... и утре ги няма. Не можем да ставаме падари в домовете си заради азни печелбарчета. Да забранят това отдаване на нощувка !!!

НЕ ЖЕЛАЯ ДА ПЛАЩАМ ЗА ЧИСТАЧКИ, АСАНСЬОРИ И НА НЯКОЙ ДА ДОСАЖДА НА ХОРАТА И ДА МУ СЕ ПЛАЩА? БИВШИ ДОНОСНИЦИ НА ХРАНИЛКА, БЕЗДЕЛНИЦИ А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО РЕГИСТРАЦИЯ СИ ИМА СГРОН КЪМ ВСЯКА ОБЩИНА, ХОРАТА НЕ СА ДОМАШЕН АРЕСТ И СИ ГОСТУВАТ И ИМАТ ДИНАМИЧНИ ВРЪЗКИ... ЩЕ СЕ ВОДИШ У ВАС И ВЪВ ПОЛОВИНКАТА ТИ???? И ДО КОГА??? ЗАЩО??? СВОБОДА НА ШЕПЕТА МЛАДИ ИСКАМЕ ;)

а там вече има тотално ограничаване на свободата...така както ние я разбираме...да, комунизмЪ е дошъл вече там

Не видях глоби за домоуправители които не изготвят задължителния финансов отчет. Не виждам механизъм при който ако домоуправителя се китне как етажната собственост ще придобие набраните средства от таксата за подръжка и реиновиране на етажната собственост.

Има промени! Не пишат нов закон! Ако прочетеш закона може и да ги намериш?

за това се разкрива сметка на името на ЕС, която се управлява от двама човека, избрани от ОС на ЕС. сумите се теглят с подписа и на двамата и след протокол от ЕС за теглене на конкретна сума. има банки, които предлагат разкриване на такива сметки. просто е.

Кога ще приемат нещо съществено , само глупости

Защо трябва да плащам на някой капут да събира такси и си ги слага в джоба един път 5лв още един път 5лв за капута

повечето като тебе няма да се сетят сами да предоставят необходимото за поддръжката на общите части на кочините , които обитават, щото поддръжката на имота ти не приключва извън входната ти врата на апартамента ти или къщата ти. А разправията са такива предпазни средства като тебе е доста изнервяща и трудоемка и времеотнемаща, те затова ѝ монетарната компенсация за човека , съгласил се да поеме тази нелека задача. Отделно Ганьо Гражданн, трябва да се научи , че за всяка работа, или услуга в негов интерес, трябва да се отплаща подходящо, за да са му чисти и ясни сметките и взаимоотношенията с околните.

закона не го интересува кой и как събира парите за поддръжката. ако си намерите човек дето да ви плаща, че ви събира парите - също е ОК.

САМО ТАКСА ЗА МЕТАЧКА, АСАНСЬОР И ПОДРЪЖКА ТРЯБВА ДА Я ОГРАНИЧАТ ТАЗИ ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ???? ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е КАТО ТЕРОР НА НЯКВИ ДОНОСНИЦИ НА ЗАПЛАТА КОИТО ИМ ПЛАЩА ЦЕЛИЯ ВХОД????? ЩЕ СИ РЕГИСТРИРАШ ВСЕКИ ПЪТ РАЗЛИЧНА ЖЕНА ИДВАЩА ПРИ ТЕБ ЛИ??? ТЯ КАТО ЖИВЕЕ ДРУГАДЕ КАКВО НЕ МОЖЕ ДА ДОЙДЕ ОПРЕДЕЛЕНИ ДНИ ПРИ ТЕБ :)))))))

А къде живея ? Я познайте :) хахахахахахаха, друг път. Нека някой да докаже, че живея на някое от тези места.

Браво, голем си тарикат!!!

вечер след работа ще се събираме ли пак в ОФ-клуба за Доброволни отряди? Пуснахте селянията да наводни града, сега не можете да му видите края кой къде как с кого и защо и пак ние да ви вършим работата, некадърници!

Трябва и глоби за нерегистрирани в общината !!!

ВРЕМЕ Е!!!