Прокуратурата обвини бивши шефове на НЕК за АЕЦ ”Белене”

Софийска градска прокуратура обвини двама бивши изпълнителни директори на НЕК за сключване на неизгодна сделка, от която е произлязла щета за над 77 млн. евро.

Обратно в новината

Коментари - Прокуратурата обвини бивши шефове на НЕК за АЕЦ ”Белене” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

От всички писания не се разбира много добре за какво точно оборудване става дума?Доколкото разбрах чрез този т.н. " неизгоден" договор се изнася към РФ вече получено оборудване за възстановително технически работи на стойност 205млн.от което са приспаднати 77млн. и нещо за транспортирането му и което обвинението счита за загуба!Как са преценили че сделката е неизгодна,освен ако ,но само предполагам, това оборудване е било в гаранция и не е трябвало да се плаща или нещо друго!Явно не са реакторите,те са друга " песен" !

Всъщност изнесеното оборудване от АЕЦ Белене за Русия е на стойност 168 мпн.евро заплатено от купувача " Атомстройекспорт",но нашите умници са решили да дарят 77 млн. от тази стойност на купувача за разходите му,което си е както и да го погледнеш ненормално!И тези парици как са фактурирани,одитче имало ли е ,а уволнения за безстопанственост Р.Овч. има ли участие?

Направо го закривайте от сега този случай,тъй като на всички е ясно,че нищо няма да произлезе от него,само ще потрошите поредната порция народна пара по него:)))!!!

Нито ще плащат ,нито ще ги осъдят ,докато не вземем сопите.Това тука никой не го чете.

ли , че тия дребни риби са вършили нещо без подсказването на едрите енергиини шарани ? Навремето друга рибка назова Р.Овч. и какво ? Дано сега Темида си открие очите !

Освен това сключването на неизгодната сделка, двамата обвиняеми са извършили без да са получили разрешение на едноличния собственик на капитала в едноличните акционерни дружества с държавно участие. Аз мисля, че едноличният собственик на капитала в лицето на Станишев и Доган са наредили това да стане, макар и устно. Всичко това е кьорфишек.

и да го преведем на по прост език Баце никога няма да пипне Доган! Щот Доган е мъж!

Този Боко иска да надмине Хиларито в предизборните интриги. Ама тя Хиларито има опит, я да видим какво ще измисли, че май рейтинга и пада а този на нереза расте.

Тя далаверата е още по-дебела. Навремето Царвула обяви конкурс за строеж на Белене с използване на готовите реактори Шкода (руски лиценз), съответно ликвидираха всякаква конкуренция, защото единственият отговарящ на това условие бяха руснаците. И вместо да се довършат нещата за тези блокове, за да има повече крадене от комундетата, при Гея Станишев промениха нещата, като решиха да платим нови реактори, съответно проект и блокове, новите-стари реактори Шкода да подарим на руснаците за символична цена, а готовите строежи да разрушим и да почнем наново под предтекст за по съвремнни блогове тип 3+. Така вместо 3-4 милиарда още, трябваше да плащаме и строим за 23-24 милиарда и съответно има мегдан за краденье. Разбира се почнаха празнодумки -4-6 милиарда евро, ама без конкретен договор, а само благопожелания.

доказателство, как 75 години се точи кръвчицата на България.

но другите на власт преди него нямаше да направят и това.

за 80 000 000 подписка - ще умра от смях, тея закони за корупция и кражби са писани от престъпници за престъпници

Мисля че познавам строителството и добре зная, че там без кражби не може. Доказателство за това са безбройните анекси към всеки договор, който може да оскъпи строителството многократно. АЕЦ Белене не прави изключение в това отношение. При нея проблема е, че се краде, но не се строи нищо. Ето това е характерното за нашият преход. Хора стават богати, без да произвеждат нищо. Ще спомена и един неизвестен факт. Хилядите тонове стомана, доставени за строителството, бяха продадени от Таджер по инфлационни цени, тоест за жълти стотинки. Познайте от първи път, на кого беше продадено желязото? Познахте, на Израел, разбира се. Ако вземат да се вкарват в затвора всички виновни, ще трябва да се постои още една сграда, специално за тях.

Защо сега му идва решителноста чак след 7 години ? Иначе аналитично си прав за строителството! Давам пример: строежа на улици започва август септември, защото през септември и октомври завалят дъждове това дава възможност да се откраднат бая кубици чакъл и пясък

Браво,тиквеници за милиони подписка.Нищо няма да им направят.

Тези директори още като са подписвали договора са знаели, че са бушони, за което са получили съответната компенсация и са чакали да им се размине. Да, ама не. Някой вярва ли, че един директор може да сключи такъв договор без знанието на правителството?

Просто са им обещали, че ще им се размине. И ще го изпълнят - изгърмят ли директорите не остава защита пред Р.Овч. и сериозните енергийни мафиоти. А Съдът е техен - какъв е проблемът. Осъден за милиони у нас няма - последен пример Батко и Братко. Пак на същите.

ТРЯБВА ДА СА В АРЕСТА ЗА ТОЛКОВА МНОГО ПАРИ А НЕ ДА СА САМО С ОБВИНЕНИЕ НА СВОБОДА.

На пръв поглед - цитираното по-долу няма връзка с НЕК. На второ четене обаче иначе активната ни прокуратура, по аферата КТБ проявява завидна сънливост! Що така бе, Цаца?!;) "Свързано с Делян Пеевски дружество е придобило имота и сградите, в които се намира печатницата "ИПК Родина 1". Това научи "Капитал" от частния съдебен изпълнител Стоян Якимов, който е провел публичната продан в средата на миналата седмица. Купувач е новосъздадено дъщерно дружество на "Печатница София", което депутатът придоби преди около половин година, а наддаване очаквано не е имало, тъй като сградата трудно може да се използва за друго, а и е пълна със скъпо оборудване, което не се продава заедно с нея. Така имотите, които се намират до летище София, са купени на началната обявена за продажбата цена - 4.4. млн. лв., която е близо седем пъти по-ниска от стойността, за която те са били заложени в Корпоративна търговска банка (КТБ) преди три години."

Надявам се Боко също на съд га падне от власт ама със задържане под стража. Обвинението: опит за затриване на държавата България чрез политическа и икономическа подривна дейност. Спиране на всички значими енергийни проекти донесли големи директни и коствени загуби на държавата. Заробване на поколения с теглене на непосилен външен дълг с цел да се задържи на власт и да плаща глобите от първото обвинение. Посяване на всички важни държавни постове на агенти работещи за чужди държави и интереси. Самия той (обвиняемия) предал изцяло суверинитета ба БГ на една изкукала склерозираза меркантилна германка. Има и още, но и това е достатъчно за доживотна. То си е за смъртна ма нали е отменена...

Трябва със смъртна присъда и обвинение: престъпление срещу човечеството. И не само за него, за всяка жива твар на всички наши "управници" от 1990 г. до днешна дата.

До кога народа ще плаща за далаверите на комунистите-явни, бивши, маскирани и други!!?? Сега пък не било така, а инак! Да плащат тези, коитоса подписали с руските бандити подобен договор, зад гърба на парламента, без знанието на народа!!! Да плащат и да връщат огромните комисионни за подобен предателски договор!!Да се открият сметките им в офшорки, защото със сигурност там крият парите, да се разпродаде цялото имущество и тяхнотои прехвърленото на роднини по целият свят!! Стига са се гаврили с нас!! Комунистите са престъ пници, те създадоха престъпни верски партии, те крадът и ще продължават да крадът, трялва да бъдат спряни на всяка цена! нищо да не се плаща на крадливите убийци на Путлер!! никакви лихви-нищо!!

Защо ми се струва че пак ще ни хвърлят прах в очите и отново обвинението ще бъде оборено защото пак ще са използвали не който трябва член от НК.

Въпросната "стока" да не е върнатите на Русия готови два реактора? Таксувани близо милиард, продадени за 140 милиона, от които даже 70 сме им приспаднали, че да не им е скъпо на братушките? Белене не е корупционен проект - той е пример за мафиотско безобразие на най-висшо ниво - енергийна мафия + Правителствени органи.

jingiby

Ала, бала, портокала. Поредния кьор-фишек. Добре е, че мярката за неотклонение е подписка. А можеше да ги арестуват със заснемане на филм, от който се чува: падни, легни и пр. простотии. Така поне, когато осъдят държавата в Страсбург след няколко години, ще плащаме по-малко...

Тези двамата са две глави на една и съща змия НЕК - единият е от квотата на БСП , а другият от квотата на ДПС. Те задължително ще се оправдаят с политическите си назначения и отговорности , затова с тези които са зад тях ... в панделата по най-бързият начин !

Не знам дали мнозина българи оценяват какво се случва. ГЕРБ с политическа воля адресира обвинение по съдебен ред към служители, които са ощетили държавата в международна сделка. Това е голям прогрес за България. До сега никой не беше посмял да атакува такава мащабна далавера! Ето че има герой, който се опълчва. Ако някой се заблуждава какво означава това, то той няма умствен капацитет да го оцени. Така, както ГЕРБ се опълчват срещу грабежа на комунистите, са се опълчвали срещу турците Лески и Ботев. Моля да не звучи като излишен патос, защото смятам че това Борисов прави с опасност за живота си. И по времето на турско робство мнозина са смятали националните ни герои за пройдохи и престъпници. Днес това, което прави ГЕРБ е чистене от големия комунистически обир на държавата ни, който комунистите продължават благодарение на властта, която от време на време получават. Заедно с турците вече, защото бройката им в парламента намалява и не могат сами. За това се налага да продават част от опциите за кражби и на ДПС. Дето Доган получи 2 милиона за работа на стойност 24 000 лева, е само троха! Става дума за милиади, кото се появяват в хазната, щом ГЕРБ дойде да управлява. Днес 14 милиарда резерв показват как има пари. Защо ли е нямало преди? Отговорете си сами. Лукойл. АЕЦ. ВЕЦ. Заменки. Митнически далавери. Аз само давам възлови думички. БСП...

Тези шефове на НЕК и Белене от свое име не могат да подписват нищо без министъра и премиера. И тук голямото престъпление е спирането на проект,който вече е почти задействан,и огромната неустойка,която се оформи. За това нито дума.

Споко, Путя ще се обади на Боко и ще им снемат обвинението...

Докато нямаше нито един бос на организирана престъпна група в затвора, с идването на ГЕРБ в управлението имахме подадени на съд такива босове. Нова практика! Одобрявана! С второто идване на ГЕБР в управлението имаме и политико-икономически престъпници дадени на съд. Още една нова практика! Одобрявам! БСП какво ли ще излае на извънредните заседания на НС? Може би болката си, че на бял свят излиза начинът, по който се финансира, докато потъва все повече морално и политически? Как ли ще излее тази болка? Може би ще нарече Борисов отново деспот, че посяга на далаверите им? Общо взето доста е деспотичен на такава тема, а аз лично бих искал да е още по-деспотичен. Но времената са талкива, че ако направи всичко наведнъж, няма да постигне нито едно. Силата на такива пари е голяма и ако с резки движения накърни няколко интереса едновременно, няма да спечели народът от това. Просто всичко ще пропадне. Така че тази смела стъпка приветствам и разбирам защо не може да се правят веднага следващи големи такива. В политиката на България има голяма гнус и тя си личи от истерията на БСП по въпорси, които имат формален характер и по съпротивата срещу въпроси, които имат истинска сила за бъдещето на България. Неадекватно не бих го нарекъл, а по-скоро деградивно и мафиотско това, което БСП прави в политиката ни.

Прокуратурата да не се мотае ,а да свърши основното : СПЕШНО ДА АРЕСТУВА ПЪРВАНОВ , СТАНИШЕВ и ОВЧАРОВ - главните криминални престъпници организирали гигантски далавери в Енергетиката !!! ДА СЕ ТРЪГНЕ ОТГОРЕ НАДОЛЕ !!!!!!

Ееее! Ма Р.Овч.сега е представител на държавата в ЛУКойл, бе - ти сега стабилността на отношенията ли искаш да развалиш?!;)

ако не беше спряно строителството но АЦ Белене сага щяхме да изнасяме електроенергия и да се върнат всички копиталовложения, а този който спря изграждането на централата е отговорен за всички последствия, а власт имащите си търсят изкупителна жертва в лицето на тези изп. директори, на които им е било възложено да изпълняват взети преди това правителствени решения. нашите надупени политици са виновни и тези от ГЕРБ, защото тях ги командват от отвъд океана.

Че какъв е проблема да изнасяме и сега електроенергия. Можем да произвеждаме 2 пъти повече електроенергия от колкото използваме. Работата е, че няма пазар.

той така не изчезва тоя пазар бе драги? По спомени един румънци направиха една Черна гора и бая време църкаха докато не затворихме блоковете. А ги затворихме заради Кунева работела за франсета. А франсетата я правиха румънската АЕЦ!

Ааа, това е лъжа на ГЕРБ! Р.Овч. и другите изнасят на поразия евтиния ток на Козлодуй, докато ние плащаме скъпия на ВЕИ-тата на разни другари... Пазар има поне за пет АЕЦ-а - да ги построим и ще видите! Пък ако се обърка нещо - поемаме политическата отговорност. С бургундско вино на Аруба.

А ми да, когато няма съвест и акъл (да помислиш за последиците) тогава някой друг да ти е виновен,че ти си идиот. Ако ти си в собствената държава пълниш нечестно джоба си и над теб няма контрол, името ти мошеник и далавераджия и няма да ти е виновна Москва, реактори и технологии и лошо време И стига вече да обвинявате други.Омръзнало да гледаме сапунен сериал където сте бедни, нещастни и ограбени.

Пак шменти-капели.

Този път не. Настъпени са вече комунистически крачета. Почва да боли, а скоро ще пусне кръв. Имаме прецедент - комунистически подлоги са подлагали на Русия срещу размяна на големи стойности и имаме избранници, които са подадени на съд. Хора на БСП са дадени на съд за милиони загуби на България. ГЕРБ вкарва още напредък в политическата практика на България. До скоро нямаше съден от организираната престъпност, ГЕРБ направи да има. Сега имаме новина!

Предизборни фокуси. Ти що не питаш Бойко що изобщо спря Беляне без да се замисли че ще загубим делото. ВСЕКИ ДЕН ТРУПАМЕ ДЪЛГ ЗАРАДИ ТОЯ ! Що не питаш Бойко що не се опита да промени договорите за ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3 в Марица Изток а? НЕК трябва да плати сиреч ние народа 640 милиона. Договора е сключван от Иван Костов и след това пуснати от Чехъла когато бе мин. на регионалнот оразвитие! От ЕС ни осъдиха че това е незаконна държавна помощ че им се дават по високи цени. ЩО НЕ ЦЪРКАШ и от 2009 г. до 2016г. какво се е моткал другаря ти Бойко?

А не е ли виновен този, който по заповед на САЩ спря проекта Белене?

Кога ще подведат под отговорност и Кмета на Община Марица,защо е спряно досъдебното производство и не се внася в съда за злоупотреби с неговия приятел ОТО-МОТО справка канализация с.Бенковски и с.Трилистник

ЕДНИ МОЙ ПРИЯТЕЛ РАБОТЕШЕ В АДФИ!ТА ТОЙ МИ Е РАЗКАЗВАЛ, ЧЕ НАЙ ГОЛЕМИТЕ ПОГРОМИ В БЕХ СА ПРАВЕНИ ПО ВРЕМЕТО НА ИВАН КОСТОВ-КОМАНДИРА!ТОЗИ МОЙ ПРИЯТЕЛ Е УЧАСТВАЛ В РЕВИЗИЯ НА НЕК ПРЕЗ 1998-1999Г,КЪДЕТО СА КОНСТАТИРАНИ ЗЛОУПОТРЕБИ ЗА НАД 600 000 000ЛВ!ВСИЧКО Е БИЛО ПОКРИТО ОТ ХОРАТА НА КОМАНДИРА, А МОЯ ЧОВЕК БАЯ ЗОР Е ВИДЯЛ И Е БИЛ ПРЕДУПРЕДЕН ДА СИ НАЛЕГА ПАРЦАЛИТЕ ....ЗАТОВА И ПОСЛЕ НАПУСНАЛ !... ПРОКУРАТУРАТА ДАНО СЕ ПОИНТЕРЕСУВА! АКО ПОИСКА БАЯ ХОРА ЩЕ ИЗГЪРМЯТ А ДОРИ И ПОКРИТИ АКТОВЕТЕ СЕ ПАЗЯТ!

През септември 2008 г. "Булгаргаз Холдинг" ЕАД се преименува на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД и капитала на дружеството е увеличен чрез апортни вноски по номинална стойност на дружествения капитал на "Национална електрическа компания" ЕАД, "АЕЦ Козлодуй" ЕАД, "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД и "Мини Марица изток" ЕАД.

Е СЪЗДАДЕН БЕХ КОСТОВ ОТ 8 ГОДИНИ НЕ Е НА ВЛАСТ!ТОВА ОТ МОСКВА НЕ ВИ ГО КАЗВАТ НАВЯРНО!

човека казва че по времето на Ванката Костов е даден старта на разсипван ена българската енергетика! Разрешителното за ТЕЦ 1 и 3 да се строи и приватизира е дадено тогава! Ти май минало сегашно и бъдеще време го нямаш за нищо! С идването на Иван Костов започна разсипията спомняш ли си Горна Арда? Спомняш ли си МИСТЪР 10% лека му пръст! Спомняш ли си лафа на Петър Стоянов " Кажи си Иване!"?

Какъв е критерият по който се определя че еди кой си сключва неизгоден договор а еди кой си сключва изгоден договор. Сигурно още важи комунистическото правило "човекът на нашия човек".

Срещу "правилния договор,"има построени магистрали?Срещу "неправилния"-локва с жаби! а парите ги няма.

ne sa te vinovni ima drugi po nagore kato liceto öv4arov i kompania

Руската мафия (мафия и държава в россия е едно) са хванали за гушата държавата ни, и стотици милиони се източват в посока мацква. Проклета да е ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО, бял ден да не види!

А БЪЛГАРСКАТА МАФИЯ СИ ИМА ДЪРЖАВА ХАХАХАХАХАХАХХАХА!

ББ сие крадат милиарди, тука говорим за "някакви си милиони"!!! Ще призная, че се прави нещо в тая държава, когато започнат и ЗАВЪРШАТ расзледвания с ефективни присъди за съсипването на държавата през последните 27 години!!! Нали с такива обещания дойде на власт самият Бащица?!Само предизборни фишеци не са достатъчни! Какво стана с Масларова, с Вальо Топлото и много други редови бойци на прехода, "смазвали" с открадени пари водачите прехода ни, независимо от боите им? Едно голямо НИЩО!

"Б.Б. си краде милиарди"!!! А. Райчев- "как може Б.Б. да сменя И. Бокова с К. Георгиева, СЛЕД като, зад него не стоят ГОЛЕМИ банки, или ГОЛЕМИ пари"!!!За да има реформи трябват да се променят конституция и закони? А за това са необходими достатъчен брой депутати?

Наслушахме се на "ПОВДИГНАТИ ОБВИНЕНИЯ"..., НЯКОЙ ДА ИМА В ЗАТВОРА? ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА, А ХРАНИЛКА ЗА МОШЕНИЦИ!

Ами Р.Овч.?

Родната ни прокуратура има табиета да обвинява последните дурси на кавала и след 7-8 години това се установява в съда.След,което-вече втръсналото ни се прекратяване на делото и изтекла давност за основните играчи.

Нищо няма да стане!Зад тях стои мрачната сянка на Москва която е много голяма и зловеща!Едва ли ще се намери някой съдия или прокурор в България който да има смелоста да им се противопостави! И за източването на КТБ едва ли ще се стигне до осъждане на виновните! Трябва да направим като в Румъния!

ДАЙ БУШОН , БУШОН МИ ДАЙ !

Брей за малко да мине давността.

всичко се побългарява и то лошо. От Ex-Chef българката пише ЕКСШЕФОВЕ! Но за което получава пари. Добре е че правосъдието си върши работата добре!

Комисионните от сделката отдавна са изядени и изпити. А тези двамата ще ги пуснат много скоро. Нищо ново под небето. Само поредната пушилка.

А защо най-леката мярка за неотклонение. На кмета на Перущица за 10 килограма старо желязо му наложиха арест, а на тия за десетки милиони само подписка.

ТИЯ ДВАМЦАТА СА САМО ИЗЪЛНИТЕЛИТЕ!ДАНО СЕГА, АКО ПРОКУРАТУРАТА ДЕЙСТВА СЕРИОЗНО И ТИЯ ХУБАВЦИ СЕ РАЗПРИКАЗВАТ, ЩЕ ЦЪФНАТ И ИСТИНСКИТЕ ПОДБУДИТЕЛИ НА ТАЗИ АФЕРА-ГОЦЕ ,СТАНИШЕВ, РУМЕН ОВЧ И КУРНЕЛИЯ! ГОЛЯМА ПРЕДИЗБОРНА ВЕСЕЛБА НИ ЧАКА!

Човече! къде живееш... това е България, тук всичко е прогнило!

Поредният мечтател. "АКО ПРОКУРАТУРАТА ДЕЙСТВА СЕРИОЗНО" Прокуратурата им е наложила най-леката мярка "подписка".За съд или затвор въобще да не помисляш че ще се стигне за тия двамата,пък камо ли за големците зад тях.

"Евалла" на такива шефове!;) Само едно не ми стана ясно - какъв е % комисион на тези шефове, че да поработят така здраво за подобна щета?! И като тръгнете по следата на комисионите, давайте напред в годините - и други шефове са нанесли щети на НЕК безспорно! Въпросът е комисионата цялата ли са я папали или и към партийните каси са се отчитали?;))

При тази голяма загуба на пари и предстоящи плащания на Русия се съмнявам че само тези двамата са виновни . Къде са реакторите?

вместо да ги разстрелят публично на плошада те ги пускат да съберат поне 10 милиона и да се откупят от прокуратурата и съда..затова са ги пуснали на свобода да си съберат парите за откупа...мръсни кожодери, абе на място зад бюрото ги разстрелваш бе ах къде е ДАЕШ да дойди и всички боклуци да ги разстреля крадящи милиони, ами открадни 1000-2000 лева абе те нямат наяждане бе милиони крадат ...до стената и калашника да пее да пее

е,че всички руски подлоги трябва да бъдат натоварени и изпратени в Сибир принудително.

БРЦК

А американските 'подлоги' какво да ги правиме?