Програмист показа как уличаващият Кристиян Бойков файл може да бъде фалшифициран

Светлин Наков смята, че технически е напълно възможно пловдивчанинът да е бил набеден

Обратно в новината

Коментари - Програмист показа как уличаващият Кристиян Бойков файл може да бъде фалшифициран | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Може Кристиан да си има и windows и linux. Например windows на виртуалка, а хоста е linux. Отваря някакъв файл под windows - lock файлът се създава. После копира цялата папката към linux-а и създава архива.

Голям смях, зип файл създаден под уиндоус...да не се окаже докхикс накрая...чао ви и успешен ден, а аз след днешния митинг ще релаксирам с една глава от кюейката..

Наков да обясни и за двата ретърна :)

Естествено набеждаването винаги е опция, но наличието на windows-ки файл не е доказателство, че е набеден. Логичен въпрос е защо някой ще иска да го набеждава? Без такъв файл, разследващите щяха да хванат само дедовия.

Четете лайн*нките на пееф ски . Там е истината.

Светлин Наков е специалист в професията и аз му се доверявам. Също така се доверявам на президента за избора на самолет. Не се доверявам на търсещите лични интереси. И не съм единствения, маса народ сме.

Вижте как започват да изместват темата калинките от герб. Дали е този или онзи хакер е без значение. Хакната е нап и са б пробити сървърите. Сиреч някой не си е свършил работта от калинките. Това е!

Много просто, нали виновин за пред овчото общество, грябва да има. Ето, хванали го били, колко са бързи, колко са велики... Моля ви се, кой вярва още на тая банда престъпници.

Цярят е гол тралала

Те я изместиха още на втория ден след като самият вожд Тиква надуши следа и арестува хакера. От тогава се дъвчат бели и черни хакери а всички свинетки се покриха в очакване всичко да затихне. Журналистите си изиграха ролята да отклонят вниманието. Утре вожда ще отиде да отреже една лентичка и кервана ще продължи а овчият народ ще продължи да пасе и блее...

Светлин Наков е нещо като Владимир Каролев в ИТ сектора (или професора от Информационно Обслужване) ...

Бати Бойко ви го каза. Голям ум,ще работи за държавата. А,че е той съмнение няма.

Tова пак не дава отговор на най-важното от случая с хакерската атака, че ни управляват "бавноразвиващи се" и страната ни е "прецакана"....

Кой искаше линк с данните? Ами Наков казва кой е файла: minfin_leak.zip Пуска се с гуглето и още на първия екран светва линка...

Този урок вече го минахме,изживяхме го и изстрадахме - делото "Иванчева"! И какво, сега пак ли? Хайде холан!

Глупости. И хакерите и експертите и програмистите са ни калинки И въпросния файл и целия архив може да са направени под каквато и да е ОС, самите файлове от архива на бозата (наречена "база данни") също може да са правени под каква и да е ОС. Аз бих казал даже че са обединявани всякакви архиви, и това не е било източено наведнъж.

Както са казали: следвай парите! Нека да видим, сега, коя велика фирма ще получи 10-те милиона за да инспектира сървърите и базите данни за пробойни.

Мале с такива IT по добре ET да дойде

Абе, важното е, че меила е руски.... не схвана ли? На Байкал ОС са правени файловете...

Нали беше руснак, явно не е той. А наистина най-добрите хакери ползват Windows, за да не ги заподозрат в хакерство.

Хахахахахахаха

Както неведнъж съм писал, в системата на МВР работят предимно некомпетентни хора (малкото кадърни се пращат в трета глуха). За справка виж последните министри...

И кво стана ся? Не били КОМПЮТРИ, а били КОМПОТИ?!!

кратко и ясно обяснено некой нещо да не е разбрал

Честно, не е нужно програмист да го казва, това го знае всеки ученик от 7 клас нагоре. Само Явор не го е разбрал още.

И отново делото "Иванчева" !?!? Михаил Константинов каза: Кристият е хакера. Рече и отсече. Иди, чуде се и се помайвай!

абсолютно! Много приказки с малко смисъл.

Майор Костов на програмистите!

Някой да обясни ? Какво стана с писмото което е изпратил Руснак женен за Българка ? Колкото за Белия Хакер , да каже Синия Хакер от ГЕРБ , Барни Ръбал !

Внимавай много, че ще излезе че си хакер, и си хакнал НАП през форума на дир-а.

1. В Линукс има "WINE" - емулатор на windows 2. В Линукс може да се пусне виртуална машина с Windows

"Хакерите използват Linux, особено истински добрите хакери, няма съмнение за това. Точно както дизайнерите ползват Mac и няма съмнение за това." Тука спрях да чета...тоя е такъв безхаберник...кои дизайнери ползват Мак бе байно. И какво е "истински" хакер и кво общо има ОС-а с това? Пълно с калинки и калинчовци в тая държава...

... АМИ ТОВА Е ПРОГРАМИСТА НА ПОЗИТАНО 20, КОЙТО ИМ ПОДЪРЖА ПРОГРАМНО ТРОЛОВИЯТ ДЕЗИНФОРМАЦИОНЕН ОТДЕЛ НА ПАРТИЯТА МАФИЯ БСП/БКП, РЪКОВОДЕН ОТ ДВАТА ИЗВЕСТНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ И ПРОРУСКИ ДЖЕНКА, ДИМИТЪР ИВАНОМВ(МИТЬО ГЕСТАПОТО) И СВЕТЛАНА ШАРЕНКОВА...! Това е истината другариииииии...!!!!!!

Той ли и ли не е, на кой му пука? Тук нещата стоят на принципна основа. Има ли откраднати лични данни? Има. Незащитени ли са и то с години? Да. Какво има да го коментираме повече? Де да бях юрист, майката им щях да разплача от дела на тия гниди! Хич не ми минава доводът "Ама ще съдиш себе си!", не ще съдя всички олигофрени, които 10 години държат на власт тая неграмотна паплач и изобщо няма да ми е съвестно или да ми е жал. На гейбераста жал ли му е, че ме мъчи ежедневно?

Само има ли някой разбиращ, да обясни как са сигурни, че даден файл е направен под Линукс или Виндоус...за един преател питам де.

Прави ли ви впечатление следното: - Т.нар. хакер обявява, че е руснак, женен за българка??? Кой нормален обичащ държавата си ще я замеси нарочно в дипл скандал??? - Набедиха Кристиян по метода "Иванчева" - виновен до доказване на противното?! А сега се видяха и "доказателствата" за неговата вина??? Т.е., ако той работи с линукс, едва ли не е наясно, че под уиндоус се оставят т.нар. "лог файлове"!!!??? - От друга страна няма нови вести от писалия мейла?! Това показва само, че хакът е дирижиран от някой с цел определени изказвания по медийте!!! Т.е. дори това не могат да направят както трябва!!! Малко напомня на заловения за 48 часа Северин, тежащ колкото жертвата си?????? А жертвата му случайно разследваше корупционни сигнали за кметове от мафията, наречена ГЕРБ!!!???

Човекът може и да е невинен, файлове, логове и какво ли не, всичко може да бъде изфабрикувано и фалшифицирано в една компютърна система. Въпроса е какви калинки работят из тия институции и защо се е стигнало до това.

Не е лошо малко да се мисли ! Защо някой би отворил csv файл под Windows ?! Това е обикновен текстов файл и едва ли има нужда да се отваря с нещо спеицално, но файла който показва Светлин го създава Windows.Явно койти е качил файла преди това го е прегледал и е ползвал windows ! Какво ползва Кристиян ще се разбере , тази грешка наистина е аматьорска ! Все пак това е временен файл и що годе грамотен потребител би го разкарал от архива !

" Има ли откраднати лични данни?" - НЯМА! Има ПОДХВЪРЛЕНИ данни за други цели - например компрометиране на идеята за машинно и електронно гласуване в съзнанието на хората. Съвпадение във времето - много врява в публичното пространство в деня на гласуване в Народното събрание.

Всъщност той няма нищо общо с калинките в тази държава, но ти нали си компетентен за всичко. Относно дизайнери с МАК ... около 90% ползват, но ти и тук си по-запознат. Единствено ми е чудно, ти като общак каква система ползваш ?

Очевидно момчето е набедено, при това със скалъпени и най вероятно подхвърлени от прокуратурата "доказателства" - очевидно и IT-итата им са на ниско ниво.

Хахаххахаха. Супер коментар.

Нищо чудно. Като гледам как ги "хващат" бързо! Що да не "хванат" и още няколко за по-сигурно? Колкото по-вече се коментират хакерите, толкова е по-малко да се говори да самолетите например.

Може и без истерии. Има откраднати данни. Или тия гигабайти са резултати от пасиансите в НАП?

Желаеш kali linux-а ти да е чист от излишни офис програми, които си докладват периодично данни за системата ти (дори и libreoffice), прикрити като доклади за подобряване на програмите. В същото време ти се ще да сортираш хората от едно csv по големина на задълженията и не ти се занимава да мислиш awk/sed, sort, less pipeline на конзола. Ясно е, че едно нещо може да стане по няколко начина, а много често се избира най-бързия и мързелив такъв.

Хляб, макарони и пробити милиционерски ботуши - това е България днес! А, щях да забравя, още моловете (които за нечие ограмно съжаление, спряха вече да ги строят) за днешните тарикати и тарикатчета (а това са малко "по-необикновени ...дришъци", софийски дришъци второ или най-много трето поколени - тъкмо за да забравят за "селските опинци", дето вечно "пребивават" в черепните им кутийки) скрити в съседните храсти, и естествено, министър председателя на републиката, само той ни остана. А кой е днешния хакер - незнам бе незнам! - файлове, хакери-кракери-макери и т.н., не ги разбирам тейзи нещица, но личното ми мнение е че някой си е направил майтап с родното мевере. Щото професионалистите в бранша не вдигат много-много шум, особено пък пред тези хиени и чакали българските плямпала, журналята ни, те просто си вършат работата, дали "точат" или не, това си е тяхна работа, а не на "сульо и пульо".

Има и ремоте десктоп, с който можеш да се вържеш към компютър на НАП , да си стартираш програма на него и накрая да си копираш файл, направен от програмата от уиндовса на линукса. Нама никакъв проблем хакер да достъпи система през уиндовс ако има криденшъли за целта.

Име на кирилица?!? Я стига!!! Това е просто името, написано с латински букви, които съвпадат по очертания с кирилските. Обичайна практика на много хора в мрежата. Ето го същото име, изрично изписано с латински букви - "Kpuccc..." А, това е на кирилица - "Криссс...". Изглеждат почти еднакво, но първо междубуквените разстояния в шрифтовете са различи и второ, ако копирате името на кирилица, например в Word и смените шрифта на Courier, венага ще се види, че буквата "и" променя очертанията си именно на кирилски, които вече не съвпадат с изписването на латинското малко "U".

Толкова си могат милите те. То бива да си тъп, ама чак пък толкоз...

Сега ще ви разясня на кратко как би постъпил нормален хакер. Ще си вдигне виртуална анонимна машина на хостинг платен с биткойни, който хостинг ще достъпва посредством проксиращ достъп от няколко точки. След като приключи работа заличава виртуалната машина и проверяващите органи ще стигнат най много до хостинга който както уточних е платен с биткойн и ако са супер велики най много до някоя от проксиращите машини които са на хиляди километри от хакера и ще го хванат ама таратанци.