Възможно е задържаният за изтичането на данни от НАП Кристиян Бойков да е набеден. Това обяви компютърният специалист Светлин Наков, създател на "СофтУни".

От вчера пловдивчанинът е на свобода с най-леката мярка за неотклонение - "подписка". Установено е, че той неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на НАП, но деянието е извършено срещу информационна система, която не е част от критичната инфраструктура.

"Файлът, който се явява улика срещу Кристиян Бойков е фалшифициран!", обяви Светлин Наков във Фейсбук групата "Програмиране България". Категоричното си на вид становище той определя като хипотеза и споделя скрийшот, върху който я изгражда.

Ето как Светлин Наков коментира кадъра:

Хакерите използват Linux, особено истински добрите хакери, няма съмнение за това. Точно както дизайнерите ползват Mac и няма съмнение за това.

ZIP архивът, който изтече (minfin_leak.zip) е създаден под Linux.

Подпъхнатият по-късно файл .~lock.DEC73_DETAILS.csv# е създаден под Windows, от някой друг, не от този, който е създал архива с експорта на Oracle базата данни на НАП от системата за възстановяване на ДДС.

Най-вероятно Кристиян е набеден за теча на данни и той не е създал и качил в анонимния сървър изтеклия файл minfin_leak.zip с личните данни на 5 милиона българи.

По-рано стана ясно, че разследващите стигнали до Кристиян Бойков през потребителско име, ползвано от него.

"Този логфайл съдържа на кирилица едно име и един път до директория, която може да е само в майкрософтска операционна система. Това е абсурдно - Кристиян не работи с Уиндоус, работи само в Линукс. Името на лога може да се променя, зависи от човека, който работи с него - да не е Крис, а Иван", коментира адвокатът на пловдвчанина Любен Казанлиев.