Коментари - Профилът на българския ИТ специалист: мъж до 34 години, висшист и работещ в голяма фирма | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ами като гледам като махнем телефонистките, голяма част от менажерите, тестерите и фронт енда :) Май истинското съотношение си е 95 % мъже 5 % жени. Познавам 2 много добри жени програмистки но те са по скоро изключение.

Май не си работил в голяма сотуерна фирма. Обикновено са около 1/3, а съществува дори изцепка с кажи речи 80% жени, защото отговорният фактор си е позволил такива да наема.

Според една статистика жените са повече от мъжете средно в съотношение 43 мъже на 57 жени. Изключения правят само местата където работите, където живеете и където излизате:))) И в този ред на мисли, аз не съм виждал място където ИТ-тата да са 34% жени. С изключение на Кол Центровете, но там госпожиците са телефонистки, които само регистрират проблемите. Аз лично познавам само три ИТ-специалистки, които в интерес на истината са много привлекателни мадами. Също така познавам и няколко програмиста около 50-те, които са като ходещи енциклопедии и можеш да ги слушаш като IT Discovery Channel. Също така да кажеш "един IT-специалист" е същото като да кажеш "един лекар". Както имаш GP-та, акушер-гинеколози, невролози, кардиолози и сърдечно-съдови хирурзи, така имаш и системни администратори, мрежови администраторим приложни администратори, програмисти, архитекти и т.н. И така както има "лека" разлика между работата, дежурствата и заплащанто на едно GP и един невро хирург, така има разлика и между един студент 2-ри курс и един архитект с 15 години опит. Въобще тази статия е толкова обща, че може би единствения ефект от нея е да се събуди завист и озлобление срещу "IT-тата" защото са млади, умни, квалифицирани и най-лошото - добре платени. А това че много са се опитали да станат "IT-та", но единственото което са постигнали е 2-ро Ниво в НР е съвсем друга и стория и за това никога не се говори.

Явно познавате малко хора.

Ден май си жена ;) И май се имаш за ИТ

Напротив, човекът отлично е синтезирал нещата. Явно не си в бранша, или си от колцентровете първа-втора линия "ескалатори" и се имаш за ИТ специалист.

От коментарите излиза, че IT специалист е еднозначно с програмист. А онези, които осигуряват сървърите, мрежите ...

Такива статии обаче са много заблуждаващи. Тези специалисти са обикновенни работници, като водопроводчи;ци и други. Да пробиеш сам на пазара е почти невъзможно. За разлика от други сфери в интернет ще имаш конкуренцията на 1 милион китаци, индийци и подобни. Да измислиш нещо ново, което друг не се е сетил е много малко вероятно. Дори да го направиш, да пробиеш е почти невъзможно. Да казваш подарявам злато, пак няма да привлечеш вниманието, за да стане успешен продукт. Забележи ли го друг, го изкопира. За всичко това ти трябват връзки. Да си на подходящото място в подходящото време. Времената на Бил Гейтс и подобни са отдавна отминали. И да знаеш пъти повече от тях спрямо тогава, нямаш шансове. Та то дори в САЩ повечето успешни са подкрепени от държавата с финансиране там, като Фейсбук, Гугъл и подобни. Бил Гейст бе купил военен софтуер. Трябват време (отминало), място, късмет, връзки, нахалност, нюх и така нататък, освен знанието. Сайтовете растят с голяма прогресия, а хората които влизат в интернет растят много по-малко. Преди някоя година ако на сайт са се падали 500 човека, то сега е примерно 200. И това е процес, който все повече прави безмислен този труд. Само захапалите пазара първоначално имат шансове, другите са единици на милиони. От там се работи по поръчки, за конкретна нужда, а това е както обясних в началото, че специалистите се превръщат в обикновенни работници. Може да изглежда по-лесно да копаш на село картофи. ;) В известна степен положението е отчайващо, а те го рекламират, колко получавали. Което не е и вярно за купища мънички фирми, които допреди някоя година голяма част бяха и на ръба на фалита и не е ясно дали другият месец ще съществуват. Финансовата криза директно ги удари, защото тогава се правят такива поръчки много по-малко.

Колеги, до час приключвайте с коментарите, че става време за обяд!

висшето НЕ ПОМАГА. ама грам. 10,000 часа требат. минимум. за ниво: ПОСРЕДСТВЕННОСТ. обаче, да си посредствен, никак не е зле! всичко от около 4к до 8к лв. месечно - според късмета и времето на намиране на работата... 10,000 часа, ако си талантлив, те изпращат директно на 1км над другите и е висша лигата там - 10к месечно, че и на Север още може (бая). висшето е пълна тъпня, за ИТ сферата, имам за в предвид. 10к часа, драги ми палячовци. това е истината. нема прек път и никви висши не могат да ги съкратят. само ще си загубите времето с висшето... за тава, седайте си на газовете, дебели и миризливи, и са почвайте. 10к часа имате да правите, ИТ главанаци просте!:-)

Така е!

Висшето не струва нищо за посредствените. Ако имаш поглед замисли се колко от тия дето ги изстреля на 10 000 $ + са с висше ? Програмирането е просто инструмент истинските специалисти са предимно математици и физици които просто ползват "ИТ" то като инструмент. Така че разшири си мирогледа запознай се с повече и по добри кадри

Интересно дали идва насищане на пазара за тези кадри или ще има безкрайни възможности за растеж. Щото сега да учи човек за програмист и може да се окаже след 5 години, че няма работа... Както беше с икономистите и юристите

Засега потенциалните възможности са по-големи от броя на потенциалните кадри. Целта на софтуерния бранш е да автоматизира всякакви видове процеси. Например един компютър може да въри работа за поне трима икономисти, които иначе ще трябва да пишат и пресмятат на хартия. Т.е. ако няма работа за програмисти, значи вече всичката работа се върши от машини.

Зависи какво разбираш под программист Скоро няма да се насити пазара не се притеснявай Но в едно малко по далечно бъдеще ще има интерфеис които да ти пише сам кода без посредника, разбирай програмиста. И ще стане както винаги е било до сега ценни ще са идеите а тия които ги осъществяват

Само пълен дебил може да стане ИТ специалист в БГ-то. Ще го правят хахо по цял ден някакви "велики" меринджеи и накрая ще му платят колкото на чистачка на тоалетни в Белгия. На печелившите - честито!

ако си се оставил да ти плащат като на чистачка, най-вероятно си чистачка

МНОГО И ВЕЛИКИ ИТ...МНОГО ПСИХО,ПОЛИТО,И ДРУГИ -ЛОЗИ-ВСИЧКИ ВЕЛИКИ! НЯМА ЛЕКАРИ ,ИНЖЕНЕРИ,УЧИТЕЛИ...И ЩЕ ДОЙДЕ КРАЯТ НА ВСИЧКИ "ВЕЛИКИ" ИТ И - ЛОЗИ САМО СЛЕД НЯКОЛКО ГОДИНИ...

Нямаш ни най-малка представа колко софтуер има в медицината и в инженерството. Всичката ендоскопска хирургия се нуждае от визуализация, която с лозя и родинознание не се получава.

Основните характеристика на IT специалиста в България, който върши работата са: - не повече от 30 години - или все още е студент или само със средно образование - ако е студент слага повечето си преподаватели в джоба както по доход така и по знания - тези които са средно образование просто не им казвайте как да го направят или да го питате как го е направил. Той просто го прави - и в двата случая в момента в който навършят 30 години или стават някакви шефове които повече не пипват клавиатура или започват да работят само за себе си. - по-малкото които имат висше образование, те си харесват фирмите в които да работят и...който даде повече. Натрупват от година до три опит и....мяу в чужбина. Хубавото на тази професия е че чисто новичка и крадците в държавата (а те хич не са малко) нямаха достатъчно акъл за да я "осерат" в зародиш. Ако има нещо което е както трябва то е IT сектора който бе създаден все пак от хомосапиенс а не от безмозъчни едноклетъчни.

Ти си полу-грамотен примитив.

Не си виждал шефове на български софтуерни фирми да се разхождат въоръжени из офиса, затова смяташ, че върхушката няма нищо общо с тях.

До редакторката: Какво значи "са били мъже"? Като стане IT специалист и вече не е мъж, ли?

Това че преди са били, не изключва и сега да са, макар че не е констатирано със сигурност.

Много остроумно за един "мушморок" !

3евзек

Сега си представи колко тъпи трябва да са останалите, за да изпъква така моето остроумие.

Добрите заплати започват при 7000 лв. бруто и нагоре, а такива получават само единици тесни специалисти с ключови умения и дългогодишен опит. Масата хора в бранша са с по 2500-3000 лева, не се заблуждавайте, че всеки ИТ едва ли не получава такава космическа заплата.

Като ИТ специалист мога да потвърдя, че е така. Освен това голямо значение има населеното място и средната заплата за това населено място

То и 2500-3000 лева не са малко на фона на ниските заплати

Ели, 1500 евро или 3 К взима един чистач или майстор на дюнери в Германия. Цените тук и там са почти еднакви. Изводите оставям за стадото дето населява България.

3евзек

При моя стаж и опит за 2500-3000 по-скоро бих емигрирал. Има един такъв момент, че ако не щат да дават повече от 3000 тук, ще се видят принудени да дават 6000 евро в някоя друга държава. Там пък животът е по-скъп и при достатъчно високо ниво у нас, ползата от упражнението става съмнителна.

Нещата се изравняват някъде при 4500-5000 лева нетни. В Германия данъците са 50%, нормалнмо жилище в град като Мюнхен или Франкфурт поне 800 Евро и нагоре. Останалите цени са почти същите. В Германия опитен ИТ може да прави до към 3500 Евро нетни (това при 75к годишно бруто). Като махнеш 1000 Евро за квартира, остават 2500 Евро. В София с 4500-5000 лева ще имаш същия стандарт. Това е за опитен специалист. За човек с по-малко опит, заплатата ще е най-много 2500 Евро нето, което е равносилно на около 3000-3500 лева в София.

Много ме дразни като се прави някаква статистика и от нищото вземат да сравняват колко били мъже и колко били жени...

Защо да уча мамо, като мога да стана мутра!

Хубаво редактирахте заглавието! Хайде, сега и подзаглавието!

- Тате, тате, ти бил ли си програмист? - Бил съм тате, и програмист, и дизайнер и QA съм бил. Но най-много бих един системен администратор!

старото е класика

Хубаво редактирахте заглавието! Хайде, сега и подзаглавието!

И КАКВА Е ПОЛЗАТА ОТ ТАКИВА ЗА ДЪРЖАВАТА???? КАКВО ТЕЗИ Т.Н. ПРОГРАМИСТИ СА СЪЗДАЛИ??? НЯКОЙ ДА Е ЧУВАЛ ЗА БЪЛГАРСКИ СОФТУЕР??? ИЛИ ДА ДА ПОМОГНАЛИ ДЪРЖ.АПАРАТ ДА ФУНКЦИОНИРА ПО-ДОБРЕ???? НИЩО ПОДОБНО!!!!

Е ти може да не си чувал, но това не значи, че няма, а че ти просто си неинформиран. А на всичкото отгоре си и глупав, щом не си наясно каква е ползата от тези хора. Този сектор е 99% "външен". Компаниите са чужди и ползват тук само труда. Което значи, че плащат със свежи пари отвън и ги наливат директно в България. Тези хора си харчат парите тук и издържат семейства. Имат добър стандард на живот. Това е по-голяма полза за държавата от масата други неща, които се случват в България.

"Американската компания Progress Software Corporation е придобила българския софтуерен разработчик "Телерик" за 262.5 млн. долара." Направи ти компания за 262 000 000 долара от нулата и ела пак. Прочети за Chaos group, Койлазов и първия Оскар взет от българин. ЧЕТИ, преди да пишеш.

Бойко ти ли си? Не станахме овчари както ни посъветва и успяхме в живота!

хаха МОММООО, ти си от онези 80% ... ама незнаеш. Лошо е да си прост, ама още по лошо е да си супер прост и тъп царвул. Сега Тиквата от къде мислиш ще извади пари да плати пенсии и здравните на циганите - като дигне тавана за облагане, за да издои още пари от програмистите, от маститите бизнесмени няма да вземе нищо защотото те се осигуряват сами на минимума. Ама ди си обиновен поплювко, как ще знаеш колко от световно значимия софриер се пише в България

Ползата е, че тяхната работа подсигурява работата на маса други хора, освен това те самите се издържат и плащат данъци (което евентуално им позволява и да създадат семейство и да правят деца), и накрая, но не на последно място - работят нещо, което харесват, което само по себе си е повече от достатъчна полза. Аз съм чувал за български софтуер, и то повече от един. Ежедневно ползвам един такъв, само че на равнище, което ти даже няма да почнеш да разбираш, ако успееш да си го представиш. Не бъркай собственото си невежество с реалността. Това, че ти не си наясно къде и каксе ползва, нито че имаш шаренко приложение за слушане на чалга от български производител, съвсем не значи, че няма български софтуер. А по въпроса откога е работа на ИТ специалистите да "помагат на държ.апарат да функционира по-добре", бих ти отговорил по един много типичен български начин, но като те гледам колко си загубен, ми става по-скоро жал. Не е хубаво да се подиграваш на патологични идиоти. И накрая да попитам - а каква е ползата за държавата от такива като теб? Прост, невеж и се мисли за абсолютен авторитет по въпроси, от които хал-хабер си няма - държавен служител ли си? Затова ли цивриш да ти "помогне някой" да функционираш по-добре?

Колега, и си и не си съвсем прав. Някъде пишеше, че имаш татуировки, аз пък казвам, че слушам чалга.

Deus Vult

Ех ама си проста и куха лейка... Българските програмисти сключват договор за разработка на специализиран софтуер предназначен ексклузивно за фирмата наемател. След това същия този програмист поддържа този софтуер. Не си чувАл щото са малко тези, които ще направят приложение и ще чакат някой да го хареса и купи.

Имаш ли автомобил? Виж дали някъде в някой крайчец на таблото не пише "Johnoson Controls". Ако пише, има голяма вероятност софтуерът за бордовия компютър да е правен у нас. Не просто полза, ами живота си поверяваш на него. Ако не твоят автомобил, то маса народ в насрещното носят софтуер произведен в България.

Често работят за чужбина. В резултат макар, че не произвеждат български продукт, то се заплаща от чужбина и вкарват пари от там. В резултат България става по-богата, макар и с малко.

Бе дружко си е кюейка да ти прави тромпети.

Ти си оня пич, дето щеше да дежури по нова година по същата причина, нали?

Колега, аз съм да... А някои хора си мислят че ще бера бъгове от беклога по това време :)

Хехе, ами успех с дебъгването тогава! Гледай само да не се случи suck, така де, stack overflow ;) Относно това за моите татуировки и твоята чалга, дето си го написал по-нагоре, няма лошо. Хората са разнообразни, действително има изключения, при които чалгата е само предпочитан стил музика, но не и начин на живот. Успех, приятно ми е да срещам умни и некомплексирани хора по тоя форум, където принципно концентрацията на утайката е извънредно висока.

Завистлив народ сме и долен. Чета разни неудачници долу какво пишат и срам ме хваща. Пичове, IT-тата сме добре платени и успешни. В голямата си част сме умни и възпитани хора. Работа за нас се намира по цял свят и сме финансово обезпечени. Не ни мислете, а се хващайте да свършите и вие нещо полезно.

Факт. Всичко това е напълно вярно. И също така имаме татуировки. Това е по повод на ония, които се пенявят от висотата на неквалифицираната си работа и домашната ракия в гаражната кръчма как татуираните били маймуни, прости, затворници, наркомани и непостигнали нищо в живота.

Те учат сега психология- топ желание в СУ. Трябва още време на българина да се освести и да види в кой век живее. Още има такива, които искат БГ да е аграрна страна... мъкааа, голяма мъка...

Ако може да работи с ексел, айти специалист ли е?

Вече ДА!

Вече ДА!

ТелефонИСКИ, зибелИСКИ, диспачер-и на кейсове, Сървис Дескове, Левъл 1 - всичко по статистика се брои в ИТ кюпа! Знаеш ли English на ниво да членоразделяш и можеш ли да тракаш по клавиатурата - в ИТ кюпа си! А на много от изброените заплатите са им 1.2-1.5К месечно, т.е. са си живи-умрели.... но все пак ИТ!

Включва ли VBA (Visual Basic for Applications), който се ползва и там? Много тъпо изписван език и като цяло. ;)

Зависи от нивото на владеене на ексел. Бедна ти е фантастиката какво може да се прави с него.

Е и?

който пише набор от команди за игри и тем подобни глупости и които остават на ниското си ниво на развитие.....егати и специалистите!

Толкова много специалисти, а Интернет сайтовете ни са най-бъгавите. Да не говорим за качество на организацията. А след 35, тези "специалисти" какво ще правят? Да можеш да щракаш на телефони не е специалист! Малко са истинските специалисти, които знаят езици от ниско ниво и заедно с това разбират от хардуер - в смисъл специалист по електроника.

ЗАЩОТО ФИРМИ КАТО Моушън ООД ГИ ПРАВЯТ!

Харчат си спечелените пари и се кефят на живота като работят по 2-3 часа дневно като консултанти само по проекти, които им харесват.

Писачи на програмки, за които се изисква минимален набор знания получават пари, които хора изпълняващи много по- голяма отговорност с много повече пари не взимат по никакъв начин. Интелект извън ограничените познание минимална величина. Странно защо получават толкова много незаслужени пари? Но пък като са си ги договорили и има кой да им ги изсипва не е проблем. Просто ако България продължава да изнася знания за технологии на руснаците ще ни изхвърлят от ЕС.

Верно си с гумена кратуна... Вземи ти пиши тея "програмки" щом е толкова лесно

Работя много по- сложно нещо и пиша много по- сложни понятия. И имам самочувствие за разлика от свитите зрители, които са съгласни да бъдат мачкани като тревата. Толкова смачкани, че като им се каже идва Х- нам кой си и се сгъват да не се виждат. Или еди кой си там ми е приятел и потъват сякаш Еди никой си ще си спомни, че го познава и ей сегичка ще му изпълнява желанията. Като се каже АйТи и сякаш голямо чудо станало. Написах провокативен коментар, защото няма богове в конюнктурни професии- днес са малко утре ще са като машинописци и няма да взимат толкова. Просто са хора.

А профилАт на българскЯ ЧТ е жена над 40-те, висшИстка и неработеща дУмакиня.

Семейство имат ли тези СПЕЦИАЛИСТИ? Колцентровете не са ИКТ фирми.

Тези хора на 35 години започват сами да си говорят, в техните глави нищо друго не се върти освен техните компютърни езици....е мерси от такива млади и вече побъркани хора, които нямат и грам свободно време за своите млади години!

А можеха да се напиват всяка вечер с долнопробна ракия и да въртят гюбеци. А те си провалят живота с учене и работа. А и заплатите им са добри, чудят се как да си изхарчат парите. А можеха да се бедни Ганьовци и всичко да им е наред.

пияници, а другите сами си говорят на 35 години и гледат в една точка

кога ще живеят, когато остареят и започват да се наакват.......мерси!

Имам доста наблюдения върху хора в IT сектора и повярвай ми живеят си добре и са си напълно нормални. Разликата е, че на 40-45 вече са натрупали пари, а глупендерите нямат 1 лев в джоба, изглеждат като пенсионери и са станали тотални хейтъри и нещастници.

Нито са добре финансово - плащат наеми по 700-800 лв., някои и ипотеки, нито са нормални - понеже сме лоу кост локейшън - побъркват ги от работа и стрес. Знаеш ли какво е мултитаскинг с по 4-5 много важни и неотложни неща едновременно??? Познавам хора, които са се разболели от стреса - инфаркти, инсулти, диабети. След 40-45 година изобщо не са конкурентоспособни! А тези със семейства и деца са още по зле - роби на ипотеки, бичещи да изкарат за децата си. Да не говорим за снобарщината и необоснованото самочувствие, на което повечето стават жертва, за вътрешните отношения, за шефовете.... Цената, която се плаща за здравето и социалните отношения, е твърде висока за парите, които се получават.

Аз съм на 48 и изпадам вън от твоята класация. Само разходките ми по света със семейството са повече отколкото ти си ходил на село да копаеш градината и да вариш ракия... Нека да съм прост ИТ

Е и? Твоят живот каквито и разходки да си правиш по света не е критерий за нищо. Някои хора са по-щастливи, когато ходят на село и варят ракия. Няма да го разбереш това, защото си роб на матрицата.

Въпроса е, какво разбират под "информационно-комуникационните технологии"? Защото жена програмист се среща много рядко. Обикновенно работят околни неща. Може дизайн или нещо друго. Аз съм попадал на писан код от жена и после с часове се подсмихвам, невявайки какво съм видял. ;) Истината е, че за програмист се учи с работата. Излезналите студенти изобщо не могат да се сравняват с опитни програмисти. Те имат да учат с работата още години, че да станат компетентни. Сигурно поне още 5 години. Така че това определение "18-34" е смешно! Ако не е някакво генийче, някой на 18 години няма никакъв шанс да се сравнява с програмист. Това важи сигурно и за 25 годишни, та и повече. То си е до начин на мислене. Някой като мен може да научи базово С за 1 ден, но това е заради начина на мислене. Други не могат да научат нещо елементарно с години. Начина на мислене определя доколко ти се отдава. Обикновенно жените не мислят така. Но студентите само имената на това което съм изучавал, не могат да ги запомнят за един семестър, камо ли да могат да работят с тях. ;)

"Някой като мен може да научи базово С за 1 ден" -- браво!

Имаше например в университет контролно - някакво за освобождаване от изпит. Имаше и после още едно. Но в деня на първото, не бях поглеждал как се пише дори едно "Hello, world". Не знаех абсолютно нищо за С/С++, освен че съществува такъв език. Взех едно клижле и го прегледах в предните часове. На програмната задача от поток от 150 човека, 15 нямахме двойка. Аз се ядосвах, че чудейки се за нещо, взех грешното решение как се изписва. Не се сетих и изписването на някакъв malloc и затова не го ползвах. Абсолютно съм сигурен, че знаейки тези 2 неща щях да имам отличен или ако можеше да погледна. Така че С-то го научих базово часовете преди изпит на теория, без да съм пускал една програма дотогава на него. Макар преди това да бяхме учили Паскал. Преди това и друго знах за машини с ЦПУ (цифрово програмно управление). По-простите езици може да почнеш да ги пишеш докато ги гледаш. Иначе реално първо се мисли, да ти узреят идеите, как нещо ще стане най-добре. Като мислиш после се спестяват бъдещи проблеми.

Куриоза е ,че някои български фирми търсещи такъв специалист препитват кандидатите ,не на практически умения а ги карата да декламират дефиниции и команди и накрая взимат този който е поискал най-ниско възнаграждение. Разбира се след месец отново пускат обява .

Стига бе, човече! Има много добри жени програмисти! Но майчинството и семейните ангажиманти не ни позволяват да стоим до късно на работа и да се усъвършенстваме. Това беше гадно изказване... Поне малко оценете всички тезти жени, които освен професията, мъкнат ежедневно едни огормни и тежки торби, грижат се за къщата и децата и родителите и вас гениите.

Аз не оспорвам другите неща, но реално работещ програмист жена не познавам! Това няма отношение към другата домашна работа. Жените обикновенно ги е страх от технически неща. Те се ужасяват от тях и отказват, преди да са ги почнали.

"Някой като мен може да научи базово С за 1 ден" Я пак :D :D :D

Има хора на които 2-3 години не могат да схванат каква част от кода е стринг и как се слепва. Така че те разбирам, защо не вярваш. Само че има и други хора, на които много дали езика се казва X или Y, не ги интересува. Разбира се за тънкостите и особеностите си трябва опит, но за начално за по-простите поглеждаш и пишеш. Базово най-лесно се учи в интернет, но развитото се намира много по-трудно. Учиш се и докато гледаш чужд код. Може да е пълен боклук, но пак да има някъде някаква идея/код, която да ти допадне.

ИКТ специалистите мажат бъгливи веб странички, още не са дорасли да станат специалисти по КП и да управляват реални неща.

Какво визираш под КП? На уеб страничките, виждаш само предната страна. Но реално там пак стартираш програма, а какво се случава нататък не знаеш. Може да ползва програми на 10 езика. Просто обикновенно езиците са за целта. А най-грешното е да се мисли, че страницата е това отпред. То може да няма 0.1% от кода и какво прави, към какви сървъри се обръща, какви езици ползва и така нататък. Най-характерното за уеб програмирането е, че се навързват различни неща, докато на другото пишеш на 1 език, там са няколко. Че то дори отпред има компилация на езици извършени на твоя браузер, като например GLSL за сенки за 3D обекти за WebGL (реално OpenGL). Само документацията на това за сенчици е 200 страници, без да броиме основният език. Да не говорим каква математика е там и как се умножават матрици по вектори. Нещо което иначе е напълно нехарактерно за програмирането, някаква сложна математика.

ВЕЧЕ НЕ НОРМАЛНО ДА СЕ ЗАНИМАВАМЕ С ПРОГРАМИРАНЕ,НО ДЪРЖАВАТА Е СБЪРКАНА Това е работа за млади хора, но се пита до 65 какво да правим? Ето затова всички кадърни напускат територията Бокостан!

А освен мъже и жени, няма ли "джендари" ИКТ специалисти бе?... :::))) Ей, даже едно проучване в светлината на АнадолскатаКонфекция не можете да спретнете...!!! :::))) Ха, ха, ха... :::)))

Моите наблюдения от една фирма: Нормално е да е до 34 години и да работи в голяма фирма. Пиша "нормално е до 34г", защото след 34г. разбираш, че е по-добре да не работиш в голяма фирма, а да работиш за себе си. Какви са "бонусите" в голямата фирма - имаш добра заплата (заплатата варира обикновено между 1500 и 3500 лева - изключвам по-високите заплати, защото те не са така масови) или средно ти остават чисти около 2800 лева (ориентировъчно). Работното време по принцип зависи от натовареността (срок за приключване на проект) и е строго регламентирано ако в момента не се гонят срокове, но реално спиш в офиса. Освен това има един куп проблеми които те изнервят постоянно, че в един момент ти писва. Освен това началниците са си началници и навсякъде са едни и същи. Искат млади хора, които могат да ги правят на маймуни и да им робуват като единственото, което изтъкват е "високата заплата". Обаче като "пораснеш" разбираш, че те използват и в един момент решаваш, че ще работиш за себе си. В началото ти е кофти, но след шест месеца разбираш, че изкарваш повече пари и сам си си началник. Бизнесът става и семеен след време (освен теб работят и други хора от семейството). Така, че затова профилът е до 34г. Успех на всички и им пожелавам да работят за себе си и да не се клянат на "шефове" и да се радват на служебни коли, служебни телефони и служебни лаптопи - вие сте си ги платили, но ви карат да си мислите, че ви дават социален бонус с това! Купете си всичко сами и бъдете независими - това ви пожелавам!

pregomi@

ИКТ специалист изключва по право терминът "независимост". Нито една софтуерна компания, която се развива и интегрира на световния пазар не гледа повърхностно на своите служители. Изискване за възраст е нормално, с оглед на обучение, стаж и развитие (кариера) в съответните звена - разработка, управление или поддържка ИКТ системи и софтуерни приложения. За съжаление нивото на грамотност от страна на наши (родни) ИКТ специалисти е доста ниско и това не е мое мнение, а наблюдение от множество проведени конкурси през последните 10 години и определено този вид конкурси не се провеждаха чрез шуробаджанащина или познатият у нас тип връзкарство. Истината е, че бяха разочаровани, което предполага предварителни очаквания на местна почва. Защо ли?! Колкото до натоварването и броя часове на заетост - въпросът е спорен. За пример от една водеща световна компания, примерен договор е изискване за 90 часова работна седмица. Как и кога ще "нулираш таймера", който работи само докато извършваш конкретните дейности, за които получаваш и възнаграждението - изборът е предимно личен, стига компанията (предприятието) да дава съответният достъп.

По принцип е така, но 90 часова работна седмица за 4000-5000 лева заплата (тук в България говоря) означава, че ти плащат реално 1300-1500 лева месечна заплата, което е подигравка, защото нормалната работна седмица е 40 часа, а тук те цакат с 90 часа. Затова казвам, че е най-добре да работиш за себе си и да не се хващаш за такива компании. Това, че специалистите реално не са много е неоспорим факт, но донякъде е по-добре, защото в един момент фирмите нямат избор и ти плащат колкото кажеш (говоря от собствено име и гледам от моята камбанария - както казах не работя за никой вече, а за себе си). Не е добре за големите, защото могат да се махнат от тук, но за фирми като моята това е много добре, колкото и егоистично да звучи това. Просто трябва да се пречупиш и да разбереш, че не е достатъчно само да програмираш ако искаш да работиш за себе си. Извършват се комплексни услуги - от хардуеъра, администрация, мрежи, сигурност, защита и съхранение на данните (дали ще е локален сторидж или нает - зависи от клиента) и т.н. дори и физическо изграждане на мрежи и други инсталации. Трудно е в началото, но това е начина.

Това е положенито в целия свят. След 35 се приема, че вече си стар, със закостенял мозък и не можеш да работиш тази работа.

Глупости! След 34 просто ставаш старо куче, а не code monkey :) Понаучил си занаята и ти зачисляват роби, които да учат. Познавам добри 50-60 годишни програмисти, които пишат само за удоволствие, защото вече са много напред с парите, за да се хващат с неприятните проекти. Тях ги оставят на младите си СЛУЖИТЕЛИ.

Един човек които е наясно за какво става въпрос

в България има най-много компютърни специалистки. Двойно и отгоре на средното за ЕС. По принцип при нас образованието на жените е започнало, заедно с това на мъжете и е било на ниво. После комунягите засилиха тенденцията българските жени да практикуват "мъжки" професии, така че - нищо чудно.

,,....комунягите....?" Егати и тъпаците! Толкова са тъпи, че като нямат речник да се изразяват нормално и само ,,комунягите" им е в устата! Като кр в устата им е и затова им харесва!

Ами, вижте статистиката за жени-кранистки през 70-те и 80-те години в България и соц-а изобщо и в Западна Европа и си извадете това, което всъщност е във Вашата уста. Относно думите - нямаме голям избор. Те се наричаха комунисти - БКП, нали сте чували от дядо си - партизанина. Ако ги наречем комунисти, обаче троловете казвате комунисти никога не е имало, това е само идея, не се е осъществила и т.н. Как да ги наричаме?

Значи, че мъжете са по света, а жените у нас. ИКТ-то, де.

Под 34 г. няма начин да са кадри на "комунягите". Безисходицата в България принуждава много жени да работят - ниски доходи, няма почасова заетост за майки с деца. Резултат: срината демография.

говоря Ви за нагласата в обществото жени да избират професии, които се смятат за мъжки, а не за кадри на соц-а. Но явно не правите разлика или просто за да обезсмислите коментара ми.

Това е статия за ИКТ специалисти мъже и ИКТ специалисти жени написана от ИКТ специалист журналист в която става ясно, че 70% от ИКТ специалистите в България са мъже до 33 годишна възраст и 30% от ИКТ специалистите са жени. В заключение най-много са ИКТ специалистите мъже в Ираландия, следвана от ИКТ специалистите в Гърция а най-много са ИКТ специалистите в Чехия. Оказа се, че и аз мога да напиша статия без съдържание за ИКТ специалистите и ИКТ фирмите в ИКТ сектора.

де да бях на 34 .....за съжаление в БГ пенсия трудно се доживява с тези привнесени от Запад нови правила. Ще програмираме с памперси :-)

Мдааа, това си е идея - памперс за възрастни вързан с IoT сензори и сервиз в облака. Като се наакаш и ти праща СМС ;-)

Ще програмираш, може и по-добре от доста млади, но камъкът възраст все повече ще тежи, като страничен ефект, дори когато тези, които го оценяват, са като теб.

Учете, работете, печелете. Няма нищо сложно.

Ако си под 34 да, а после какво - безработен. Да не би да няма хора над 34, които да могат да програмират? Има. А ще ги вземат ли на работа? Не. Защото са стари.

Имах аз една колежка, която е почнала на 36-37. Ако има желание има и начин.

Вярно е, непрекъснато говорят по новините -недостиг на хора в ИТ сектора. Пълна лъжа! Аз сън инженер, икономист и QA. От февруари пускам CV-та-никой не ме викна даже на интервю.... QA непрекъснато се побликуват обяви и то едни и същи

Симо Симов

Глупости, колегата до мен е 55-ти набор, шефът е 69-ти, а аз съм най-младият в екипа - 75-ти (почти на 44). И от англичаните (аутсорсинг сме) почти няма някой по млад от мен. C++ няма да умре, а докато го има, ще има и дъртаци в тоя бранш.

3евзек

Аз съм над 40 и съм от втората и не особено многобройна вълна започнали работа програмисти. Преди 10-15 години се беше стигало до там, да споря с бакшиш дали в бъдеще неговата професия ще бъде по-добре платена, или моята. Тогава бяхме почти на кантар, но сега разликата е в пъти. И когато разликата се увеличаваше, все повече хора започнаха да се интересуват и да опитват. Затова е нормално повечето да са под 34. Не че по-възрастните не стават.

Яжте леко , пийте млеко!