Проф. Матанов: Чака ни дълга борба за власт между митрополитите за патриаршеското було

"Погребението на Неофит беше държавно. Това е знак, че църквата може да участва повече в светските дела", допълни той

Обратно в новината

Коментари - Проф. Матанов: Чака ни дълга борба за власт между митрополитите за патриаршеското було | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Как точно бивш социалист, реши че погребението е било държавно а не църковно? Опелото да не би да не се е състояло в храм, или не е погребан до храм? Това, че вместо с катафалка а с военна машина беше изпратен до св.Неделя, не го определя като държавно. В Ал.Невски около ковчега си бяха духовници. По някое време се домъкнаха някакви гвардейци. Нормално е на главата на БПЦ да дойдат и държавници. Относно раздаването на пари за сливенски митрополит, има една опредена партия, която има апетити и тя е част от дървената мафия. Йеротей е слабохарактерен и няма да се справи с дърводелците от този регион, които ще си правят каквото искат. Нещата са още по-дълбоки, и не е добре партии и държава да се месят в църковните избори.

може да бъде избран лесно - който митрополит каже публично в национален ефир: "-слава на украйна! смърт на рашизма!" . става автоматично партиарх на всички българи! . за съжаление обаче, шумкрите ще сложат този, който вместо да нарита гундяев на кучето у гъза, = и да му каже в прав текст - "просия да падне за 20 пред авторите на азбуката, писана в преслав", . щи "признае", че аз азбуката е македонска, българите са дошли от подмосковието!" ........... смея да предрека, че ако новият патриарх не изрече думите "слава на украйна!", бпц ще стане последната "институция" . която ще бъде намразена от българите, както е намразена и отчуждена от народа шемкарската секта от "бермудският триъгълник" ! . амин !

Това е насилие над стари хора. Хора на преклонна възраст е нормално да си гледат старините, вместо да ги гласят да застъпват на отговорен пост. Тук църковната система на номинации е изключително объркана - трябва да има горен лимит 50 години и да се търси човек около 40-те да работи със енергия и ентусиазъм. Опитайте да намерите поне един нормален бизнесмен на земята, който ще предпочете да наеме 70-годишен служител да му върши каквато и да е работа, вместо 40-50 годишен.

"църквата може да участва повече в светските дела" Това може да започне, като църквата започне да си плаща данъците като всички в държавата, да допуска финансов контрол на дейността, да се спрат субсидиите (църквата е най-богатата икономическа структура, която те ползват за печалба и власт).

Глупости! Оттеглянето на дядо Николай ще успокои доста нещата. Сигурен съм, че ще изберат някой от добрите владици - Йоан, Григорий, Серафим, Гавриил. Не виждам да има никаква активна борба между тях, нито смятам, че ще драпат за бялото було, защото знаят, че с него ще имат повече проблеми, отколкото ползи.

Не съм наблюдавала системно работата на трима от споменатите, вероятно са достойни също, но изразявам големите си симпатии към Ловчанския митрополит. Вече повече от десет години имам щастието да живея в неговата епархия и мога да кажа само добри неща. Освен това той беше един от малцината, изказали своевременно, аргументирано и спокойно, несъгласието със скандалните решения на синода. Епископ Михаил също е изключително качествен и принципен човек и би било чудесно да бъде новият Сливенски или Ловчански митрополит ( ако настоящият стане патриарх). Не мога да скрия удовлетворението си от силната обществена реакция, която подтикна Пловдивския митрополит да се откаже сам от надпреварата. Обратното би отвратило твърде много хора.

Няма нищо общо между счупената държава и счупения синод в България. Случайност е просто.

Кое е счупеното на Синода? Последните решения се гласуват с пълно единодушие. Помня спорни решения преди години, при които патриаршеският глас е натежавал.

И какво като се борят за власт? Нормално. И митрополит Николай трябва да се включи.

Синда е на подчинение на Сарая. От там много бързо ще намерят най-доброто решение!

нормално - келепира е важен... малкото истински попове всеки българин ги знае... ама тях няма как да ги назначи НЯКОЙ... те нямат и нужда...

Всеки българин масово не знае кой кой е в Църквата. Просто българинът масово не живее църковен живот. Съответно откъде да знаете, че доста от настоящите владици са си свестни хора (двама са ни семейни познати).

Чичо Сам отдавна си точи зъбите да стане български патриарх

не се изказвай дето не ти е работа...

Я си кютайте така, хич не ни трябва патриарх.

Борба за власт казвате. Странно как нищо не се е променило от времето на Ботев. в своето стихотворение в механата пише: Тежко, тежко! Вино дайте! Пиян дано аз забравя туй, що, глупци, вий не знайте позор ли е или слава! ... грабят от народът гладен, граби подъл чорбаджия, за злато търговец жаден и поп с божа литургия! Защо ли и попа е там се чудя...

Галя ще има грижата и за църквата.