Условна присъда за шофьор, блъснал смъртоносно момиче

Бургаският окръжен съд даде условна присъда от 1 година и 6 месеца с 3-годишен изпитателен срок на 66-годишния шофьор Йордан Йорданов, който през 2011 г. блъсна 17-годишната Габриела Статева в центъра на морския град. Момичето почина в болница.

Обратно в новината

Коментари - Условна присъда за шофьор, блъснал смъртоносно момиче | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Ученичката политнала директно върху колата на Йорданов и се е ударила в лявото му странично огледало". ... знаеш ли къде се намира лявото странично огледало? Във всеки случай не е пред колата и не виждам къде е вината на шофьора. Когато коментирате първо прочетете, обмислете и тогава се "изхождайте" по въпроса. Бог да прости момичето." P.S.СПОДЕЛЯМ НАПЪЛНО КОМЕНТАРА. ХОДЯТ КАТО ОГЛУШЕЛИ И ОГЛУПЕЛИ С МОБИЛКИТЕ, ЖАЛКО ЗА ДЕТЕТО P.P.S. КОГАТО СМЕ НА УЛИЦАТА НЕ СМЕ "НЕМАЧКАЕМИ", ГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ЖИВОТА СИ.

"...шофьорът се е интересувал единствено от това да хване зеления светофар и не е забелязал пресичащата пешеходка..." Много жалко за момичето, но в случая тя си е била виновната. Шофьорът не може да предвиди всички неочакваности на пътя. И е карал с ограничението за града. А това че не е натиснал спирачка - или е било твърде неочаквано за него, или от възрастта...

Или от възрастта ??? Ти верно ли? Ами като е от възрастта, значи не бива да шофира и точка!

В първия момент, когато прочетох статията, се запитах, как така е възможно родителите на загиналото момиче да се примирят с това! Като се замислих, реших, че вероятно спират тук, заради бъдещата рожба, която очакват. Може би е по-добре наистина да се спре с този процес-фарс до тук. Аз вярвам, че рано или късно всеки си получава заслуженото. В природата няма празно - причиняваш смърт, радваш се, че си се измъкнал...не се знае обаче какво те чака зад ъгъла днес, утре...

Как се умира от удар с 50км/ч в лявото огледало? Нещо е спестено тук

Определено доста неща са прикрити в случая. На предишно съдебно заседание съпругата на шофьора се нахвърлила с викове и крясъци върху родителите на загиналото дете, че са и почернили живота с тяхната дъщеря. Ти сещаш ли се колко безскруполен трябва да си, за да обвиниш семейството на жертвата, че ти нарушава спокойствието с присъствието си. Или прикриват неадекватността на шофьора или санякой клечки с пари...При всички случаи обаче, нещата няма да спрат тук и сега. Възмездие ще има.

Той не знам дали се сеща, но един ЧОВЕК, дори и да няма вина, при такава случка се срива.Не случайно се говори, че някои машинисти на влакове с години се възстановяват психически след случка със самоубийци.Айде сега на всичкото това сложи и стреса от разпити, прокуратура, съд, присъда.ТА Е ПРАВА ДА КРЕЩИ

ПЪРВО - НЕ МОЖЕ НЕ-БЪЛГАРИН ДА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВА БЪЛГАРСКИ СЪД! оттам нататък идват и други беди...

Мама и тати ако я бяха научили що е зебра - пешеходна пътека и за какво се ползва това нямаше да се случи !

Да попитам....Има едни розови пешеходни пътеки,които не се открояват от настилката,знак има в клоните на дърветата и не се вижда. Дали не съм добре със зрението ,или има някой,който не е добре от СЛУЖБАТА ЗА ХОРИЗОНТАЛНИ МАРКИРОВКИ?

Не ме интересува, че дираджиите ще ми изтрият коментара, длъжен съм да ви го кажа : Всички вие, които пламенно защитавате, съчувствате и се опитвате да оневините убийците на пътя сте ш..... д..... боклуци. Затвор за убийците на пътя !

Мъчно ми е за момичето, но като се сетя как някои си пресичат където им падне и както им падне! Най ги обичам тези с траектория "диагонал" - не стига че пресича неправилно, ами се разхожда по диагонал на пътното платно за да стигне до по-удобно място (примерно за достигне същинското място за пресичане). А тези, дето тук не трябва да ги споменаваме с истинското им име - един такива с естествен фон дьо тен, хич не им пука, знаят че а ги докоснеш - а са те линчували от родата!

когато има правила и не се спазват .... то да стане беля вероятноста е голяма.. големи глоби за неща който са важни ,а не за колани и не вкючени светлини през деня

Преди 2-3 год. на магистрала Тракия в активната лента срещу мен се появи пешеходка - възрастна жена, очевидно неадекватна. Как мислиш - дали сгреших, че не я прегазих?!

И какво е общото с това, че тя е била срещу теб и си я виждал, а тук момичето е било в сумрака (октомври 18:30) в страни, трафик, светлини от насреща и свтофари, и дори да е бил забелязал, едва ли е предположил, че ще даде назад... За да няма спирачен път е станало изненадващо. Съдейки по възрастта му - едва ли му е липсвал шофьорски опит...

Точно така - октомври вечерта, сумрак и дядката натиска педала с мръсна газ, за да не изтърве светофара, макар, че твърди,че е видял, че на средата на платното има момиче. Ебати логиката - виждаш човек на платното и натискаш газта!

За неправилно пресичане условната присъда е справедлива. За сгазените обаче на пътека, на тротоар и то с алкохол или джигитско шофиране е задължителна ефективната.

Сетих се нещо. Съдя се от години с престъпници с висящи дела и държавата ги покрива а мен ме размотава. Дали да не се кача в буса на фирмата и единия да го размажа като ваденка?!? После се позовавам на съдебната практика, освен това имам чисто съдебно минало и всички точки в талона и минавам с условна. Ами да! Това е начинът.

Щом смъртта му ще ти реши проблемите - действай. Но ако е само за кеф...

Поредното подвеждащо заглавие на дир-ниците. Човекът изобщо не е трябвало да бъде съден, защото явно пешеходката е скочила пред колата му. Няма сила, която може да спре кола, когато върху нея скача човек. В края на краищата водачите трябва да следят какво става на пътя, а не не тротоара. Как може да се разбере, че някой иска да пресече неправилно? Момичето просто е решило, че трябва да мине оттам и е изскочила пред колата. Жалко за момичето, но не виждам вина на водача. Бил съм свидетел как момиче буквално се хвърли на една кола, защото изведнъж реши, че трябва много спешно да пресече на забранен участък като пресече между коли, гледайки само наляво, без да се огледа и в другата посока. Колата, в която се блъсна нямаше как да я види, защото момичето буквално изскочи между колите в лявото платно. Слава Богу момичето тогава оживя, но другият път може да няма такъв късмет. Няма закон срещу глупостта и не можете да вините водачите за глупостта на пешеходците.

Момичето не "скочило" от тротоара, а е било на средата на шосето!

КОЙТО МИСЛИ ДА КАРА И ДА БЛЕЕ ПО-ДОБРЕ ДА НЕ КАРА!

Къде е онова прасе Цацаров сега да се покаже?

jo-ще имало хора дето си позволяват да наричат хората старци и бабички.слабата култура и лоша информираност не са способни да коригират обществото.

Да се забрани шофирането след 60г. възраст! Много пъти старци и бабички със забавени рефлекси и бавен ум не спират на зелен светофар и карат право през краката на пресичащите! Казвам го, защото го виждам доста често по оживените кръстовища и булеварди!

а такива тъпи младоци джигити като теб караики разумно и с бързи рефлекси са причина за много убити хора на пътя и затова им дават условно

По скоро на 70-80г трябва да се забрани. Много от добрите опитни шофьори на автобуси и камиони са над 50-60г.

Говорим за конкретен случай, престанете с вашите "А ...го блъснаха на пешеходна пътека..." Стана ясно, че момичето е стояло на линията между платната, пресичайки неправилно, че е говорило по телефона и внезапно е отстъпило назад. Човекът си е карал съвсем нормално. Още малко ще поискате да се забранят колите, та да може всеки да пресича където поиска!

Или да сме длъжни да четем мислите на хора които сами не се пазят .... жалко за детето но да си помислят родителите защо не са го научили как да пресича

деер

Престанете да разсъждавате така елементарно!!! Намалете и дори спрете изчакайте пешеходеца и продължете - толкова ли е трудно! За къде сте се разбързали? 240 проститутки се издържат на ваша сметка!

Неправилно пресичащите пешеходци са много повече от 240.

А бе малоумници! Щом е видял ЧОВЕК насред пътя, тоя боклук е бил ДЛЪЖЕН да спре!!! Не е негова работа да разсъждава защо този ЧОВЕК е там и да произнася и изпълнява присъди! Момичето може да е лудо, малоумно, да е припаднало, да се е уплашило и пр. и пр. В този момент движението просто трябва да СПРЕ, А после момичето да го санкционират, ако е виновно.

Всъщност малоумника и боклука си ти. Ако искаш да евакуират Бургаска област за да могат идиоти като теб да се рахождат свободно по улиците.

Всеки си пресича когато и където му скимне! По твоята логика, явно не трябва да има движещи се МПС-та, защото пешеходците си се мотат навсякъде по платната!...Верно си от друга галактика!

Всеки си пресича когато и където му скимне! По твоята логика, явно не трябва да има движещи се МПС-та, защото пешеходците си се мотат навсякъде по платната!...Верно си от друга галактика!

А може и да е било глухо, може да му прилошее и т.н. Трябва много да се внимава с хората които се движат/пресичат правилно или неправилно пътното платно. Обикновено докато караш не можеш да си представиш всички варианти и приемаш всичко за нормално. Вина за това имат и пешеходците които се втурват срещу теб като ги наближиш да пресичат тънко зад задната ти броня. Много е стресиращо и накрая привикваш да минаваш покрай тях на две педи. Култура се иска и от двете страни. Жалко за момичето - малшанс.

да кълнеш е не по-малко лошо от това да изпаднеш в ситуацията на загиналата -моментна разсеяност,заплатена с живота;и на шофьора - очевидно фатално излизане на жертвата пред колата,която той е управлявал.какво да каже съдът - той не връща момента на предоверяване от двете страни!жалко и мир на душата на момичето.

съдийките да излежат присъдата солидарно в сливенския затвор

НА ПРОКУРОРА И СЪДИИТЕ ДА ИМ СЕ СЛУЧИ ТАЗИ ТРАГЕДИЯ КАКТО НА ТОВА СЕМЕЙСТВО.ЗА ТАКИВА СЛУЖИТЕЛИ НА ТЕМИДА САМО Л И Н Ч.

абе ти луд ли си бееее баси кретена я зачети ако можеш какво се случва ... затвор за всички пияни които карат, затвор за всички които не спират на пешеходна пътека и червен светофар, ама ако шофера е в правата си и не е имало причина да си мисли че някой ще му се качи на предния капак какво ?

Моят баща бе зверски блъснат на пешеходна пътека и то в безопасната зона в 17 ч. пролетно време и загина на място. Шофьорът 33 годишен бе осъден условно. След 5-6 година той загина в катастрофа.Жалко за него, защото остави малко бебе, което няма да познава баща си.

Много жалко за баща ти, шофьорът явно е бил виновен. В същото време думите ти са впечатляващи с човечността си и със съчувствието към трагедията на неговото непознато за теб дете. Прави ти чест. (Нали може на "ти"?)

нещо не е както трябва. това да не е случайно деяние и отгоре да е паднала тази пешеходка върху колата. аз предлагам тази шофьор да го зачислим към светците както тръгнал съда, или този е изкупил вината си като е купил ...

Чети бе чукча, чети, не бързай да се изхождаш...

А ти по-добре не само чети, а мисли, г...... Става дума за човек, а не за коте или куче...

Условна присъда при смърт? И присъда чак сега 2013 година, като е станало 2011? И с какво са били заети съдиите 2 години? А ако убият тяхно дете пак ли ще е условно?

деер

По принцип съдиите се занимават само с неграмотници пишещи и даващи становища! Друг е въпросът, че и 20% от съдиите са и юридически некомпетентни!

A шофьора какво е виновен че някой е тръгнал да се самоубива?

Че му е помогнал. В това е виновен. Като седи човек между лентите трябва да внимаваш. Не е лошо и да спреш за да не стават бели. Аз като видя такива спирам. Какво като нямат право. Ако се е затичала и е изскочила на пътя разбирам, че няма как да се спре, ама в този случай и двамата шофьори са за бой. Особено този в другата лента.

ЕМИ КВО ДА ПОЖЕЛАЯ...ЕДИНСТВЕНО СЪЩОТО ДА ИМ СЕ СЛУЧИ НА ТЕЗИ, КОИТО СА ИЗДАЛИ ПРИСЪДАТА....А ДО ШОФЬОРА.......66г Е ПРЕДЕЛА ЗА ЕДИН ЧОВЕК ДА ШОФИРА...ПРЕДВИТ РЕАКЦИИТЕ НА ТАЗИ ВЪЗРАСТ...

ПредвиТ реакциите на тази възраст управниците ни задължават такива шофьори да ни возят в автобусите за да натрупат стаж и години за пенсия. Къде бяха Вашите коментари когато се "измисли" тази идиотщина?

Има катастрафи и катастрофи а така също вина и вина.В този случай не бих обвинил съда за присъдата и дори мисля ,че е пределната която може да се даде.Едно е да прегазиш някой на пешеходна пътека а съвсем друго когато се стовари отгоре ти от страни на пътя.Гадното и несправедливо е когато истински престъпници на пътя не получават ефективни присъди за убийства.

На един колега сгазиха детето докато пресичало на пешеходна пътека. И там казаха че изкочило от страни! Само в България минава този номер

Това е булевард, има пешеходни пътеки, едната със светофар, на метри от инцидента. Пресичала е в интензивен трафик, на зелена вълна за колите, в сумрачно време. Ако беше на пешеходна пътека - тук единодушно всички щяха да са за ефективна присъда и по-сурова...

На всички големи разбирачи само да кажа, че защитата на шофьорите убийци винаги се стреми да изкара жертвите виновни - имат си набор от похвати - че говорила по мобилен телефон, че нямала колан, че нарочно се била хвърлила и т.н. Това се прави с цел евентуално да се оневини шофьора. В случая при съкратена процедура това въобще не се взима от съда под внимание, така, че служи само за радост на убийците. Ако в действителност е било така и е невинен защо тогава шофьора се е признал за виновен ? Шофьорът е длъжен да кара с такава скорост, че винаги да може да спре. Ако беше карал с нормална скорост щеше да реагира по-бързо и ударът щеше да е в пъти-по слаб отколкото в случая където е карал с доста повече. Крайно време е да се сложи край на това безумие със съкратените процедури и да почнат да лежат ефективно по затворите такива идиоти. ЗАТВОР ЗА УБИЙЦИТЕ НА ПЪТЯ !

Другарю, Вие май не четете, защото се упражнявате с догадки, които ако бяхте прочели статията, нямаше да ги има.Чукча писатель, не читатель, м?Нормално за другарите......

"Те обаче са категорични, че шофьорът е бил длъжен да следи за обстановката" "шофьорът се е интересувал единствено от това да хване зеления светофар и не е забелязал пресичащата пешеходка" "Съдебният състав с председател Магърдич Мелконян прие, че има виновно поведение от страна на шофьора" Всички вие които защитаате този убиец искам да чуя отново мнението ви, когато някой такъв прегази детето ви.

Другарю, не си в час с последните корекции на закона в тази му част, която цитираш. "Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват ..... за да бъдат в състояние да спрат пред всяко ПРЕДВИДИМО препятствие.

Спрете да обвинявате шофьорите за всичко! Жалко за детето, но човек не може да предвиди всичко, затова има правила за спазване. Не можете да съдите човека затова, че той е спазил правилата, а някой друг не е! Правилата служат да за ни дадат сигурност, но всички ние сме толкова "велики", че за нас никога не важат.

Много е тъжно случилото се с момичето. У нас никой не глобява неправилно пресичащите пешеходци и тези нелепи случаи ще продължават. Преди 5 год един мъж се хвърли пред колата ни и се опита да ни съди. Собственият му син даде показания, че го е направил нарочно. Има неща, които няма как да предвидиш. Кошмарна работа.

Отвращавам с като ви гледам коментарите. Опрвдавате убийството на човек, сам защото пресичал неправилно, що за профания е това? Момичето говорило по телефона и стояло по средата на пътя, ами като е било така шофьора е трябвало да намали и да я заобиколи от далече, но понеже е обикновен средностатистически нагъл, прост арогантен българки шофьор, който аванта на пешеходци не пуска, е убил човек!?

А мен ме отвращават коментари като твоя - виж кога е станало - месец и час. По това време е почти тъмно. Карал е с позволената скорост от 50 км/ч - момичето се дърпа назад и попада в огледалото му. НЕ Е ЛИ ПО_НОРМАЛНО това момиче да беше пресякло на пешеходната пътека 20 метра по-надолу или 30 метра по-нагоре - две пешеходни пътеки има - нооо шофьора трябва да се обезглави... аман бе...

Убийство присъства няколко пъти в мнението ти, а това е по-скоро самоубийство.Нагъл за какво?Ти шофьорска книжка имаш ли? На натоварено движение в града можеш ли веднага да си заобикаляш?Предлагаш да закове спирачки и някой да го натресе отзад ли?И като го натресат отзад пак да бутне детето? Това за наглия шофьор, който не "пуска" неправилно пресичащи пешеходци важи за отсрещните автомобили, които явно не са идентифицирани и не носят вина. А човека, колко ли стрес е преживял за последните 1.5 години?Сега и присъди....

деер

Аз предлагам да ти смачкам твой роднина и да ти изтърпя нервите в съда за година и половина! ...Вразумете се хора!! Убиваме се , осакатяваме се и сме толерантни към агресията на пътя!!! ..... Помислете какво кара хората на запад да са толерантни на пътя!!! Нека вземем и нещо положително от Европа! Вие никога ли не сте се разхождали в бели държави?

Личи си, че никога не си управлявал автомобил... Естественно, винаги е трагедия, когато малд човек си отиде по такъв нелеп начин и това задължава всички нас, родители, да обръщаме повече вниманиее на възпитанието на децата си! Освен това ИСТИНАТА никога не е еднозначна, а на чужд гръб и 100 тояги са малко. За това, не такива като теб и мен раздават присъди а си има специализиран орган - СЪД!

Жалко за детенцето. Много тежко е да се коментира под подобна новина, но не сте ли прекалено строги спрямо шофьора?Пияни шофьори убиха хора на пешеходни пътеки и получиха по-малко или нищо. Не забравяйте, че може и вас да ви вкарат в подобна ситуация и вие да влезете в затвора заради нечие друго безразсъдство. То излиза, че детето го е блъснало.Да трябвало е да съобрази, но в напрегнатото движение в големия град малко неща могат да се съобразят.Трафика увлича и дори задължава. Пак ще кажа - жалко за детето, но този човек също с нищо не е заслужил това.

интересно когато блъснаха момче във Варна не пешеходната спирка пак присъдата беше условна. Явно цената на човешкия живот не струва в тази държава. Всички сме говеда. Пешеходците пресичат без пешеходни пътеки, шофьори паркират по тротари и кръстовище, карат като състезатели а цената за всичко това е един живот. Трябва ад се въведе култура на пътя и толерантност.

Ако сам не си цениш живота и пресичаш на опасно място говорейки по телефон, как да искаш от другите да ти ценят живота?

Ако полицията си беше свършила работата, да глоби момичето при предишното неправилно пресичане и и беше взело джобните за 1 месец напред, може би щеше да се научи къде се пресича и щеше да е жива.

И колко полицая през колко метра трябва да има за да глобяват непълнолетните за неправилно пресичане? Не е ли по-разумно да се възпитават у дома и в училище, къде трябва и къде не, да пресичат?

Вчера един идиот слезе от трамвая на едната спирка,На Стамболийски, но сигурно забрави нещо в трамвая, защото се хвърли пред всички току-що тръгнали коли, като луд самоубиец,да настигне трамвая на другата спирка.Слава Богу,че дъщерята успя да спре,защото той се метна точно пред колата.Кой щеше да е виновен, ако го беше бутнала.Светофара за нас беше зелен.

Бързате да съдите, без да мислите!!! Момичето се е дръпнало назад за да се предпази от друга кола - как да набие спирачки шофьора, след като буквално се е дръпнало върху неговата. Ако съдите някого, то трябва да започнете от възпитанието - къде и как се пресича... В случая - имаме жертва на лошо възпитание...

Жалко за детето, но жалко и за шофьора - аман от пресичащи къде ли не, вероятно пешеходната пътека е била на 5 метра от мястото на сблъсъка, но някой не е помислил

Не е на 5 - на 20-30 метра е...

"Ученичката политнала директно върху колата на Йорданов и се е ударила в лявото му странично огледало". Tani4ka69 знаеш ли къде се намира лявото странично огледало? Във всеки случай не е пред колата и не виждам къде е вината на шофьора. Когато коментирате първо прочетете, обмислете и тогава се "изхождайте" по въпроса. Бог да прости момичето.

Добре де, не четете ли??? говорила по телефона по средата на платното и е стъпила назад, озовавайки се пред колата. Къде е вината на шофьора?

Ами щом е на пътя,той е длъжен да наблюдава от далече пътната обстановка,за да може да реагира адекватно и навреме и да спре,ако е необходимо!Експертите казват,че няма никакъв спирачен път,което показва,че водачът въобще не е бил в час и въобще не е реагирал,като шофьор зад волан!Колата е била без шофьор!

Гледай голям разбирачо,да не гризнеш дръвцето и ти,щото никой не е застрахован от неправилно движещ се сбор от атоми по пътното платно

А имал ли е време за реакция при положение ,че/казват/ ударено е странично -с огледалото?

Изобщо разбираш ли нещо от автомобили, та коментираш? Знаеш ли, че всички автомобили с ABS не могат да оставят следи от спирачен път! Но дори и да не е реагирал, т.нар "латентно време" - времето за реакция на шофьора (имаше го даже като въпрос в листовките, когато аз съм карал шофьорски курсове) е 0.2-0.3 секунди. При скорост от 50км/ч или 13.9 м/с това прави, че момичето внезапно е направила крачка назад, без да внимава когато автомобилът е бил на по-малко от 3 метра зад нея. Не е във възможностите на никой човек да спре толкова бързо!

Знаеш ли какво ще стане ако всички докато карат непрекъснато се отплесват да гледат наляво-надясно, на тротоара, на будката за вестници? Човек като шофира следи за това което е на пътя, а не се изживява като скенер.

Че е шофьор. В тази държава покрай няколкото такива случаи и шумът около тях, сред хората се създаде някакво усещане, че всичко им е позволено, навсякъде имат предимство и пътищата са за пешеходците, а не за колите.

Продължавайте да говорите по мобифоните си като пресичате където ви падне, така за 2-3 години тъпаците които си знаят само правата, а не задълженията - ще станат ПО-МАЛКО! Закона за ДП е за всички, не само за "дъртака", ами и за вас малолетни БОКЛУЦИ!

Ако ти беше добавил в списъка и шофьорите, които говорят по телефоните си, когато карат, можех и да се съглася с теб! Мен лично , на пешеходна пътека и зелен светофар - аз направо, той надясно, ме е "забърсвал" говорещ по телефона си шофьор, който "не ме бил видял"! Така че "боклуците", Данчо, са равномерно разпределени без оглед на възраст, пол и занятие!

Родителите й да взимат пистолета и да раздадат правосъдието така, както го чувстват!!!!

Знам, че ще бъда оплюта, но дали пък не е редно, когато човек загина от пресичане на неправилно място да се води самоубийство? Да не би да съдят машинистите за скочилите под влака? Естествено, за шофьорите, които нарушават правилата и убият и наранят човек - присъдите трябва да са сурови, а не условни!!

поне да му бяга взели книжката на този който явно има рефлекси на умряла котка !