Очаква се с 30% по-евтин газ при добиване от наши води

Ако бъде потвърдено наличие на нефт и газ в наши води и започне промишлен добив, то ще имаме 30% намаление на цената на газа, заяви заместник-министър.

Обратно в новината

Коментари - Очаква се с 30% по-евтин газ при добиване от наши води | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

..."Ако бъде потвърдено наличие на нефт и газ в наши води и започне промишлен добив, то ще имаме ...." АМИ АКО ПАДНАТ НА ОВЕНА М..ТЕ КАКВО ЩЕ ИМАМЕ ?

Тотална липса на българско агнешко месо.

Чисто пропагандно-медийна акция за пред нашата аудитория, спонсорирана/организирана от 2 немски НПО-та (като камуфлаж на немското външно министерство/правителство), с цел да докаже следното: 1. Нищо, че ЕК и в частност, ОСОБЕНО Германия се изгавриха и закопаха България, и едновременно се изсраха на интересите на целия регион, превръщайки го в заложник на Турция, като в същото време преспокойно и с чиста евро-"съвест" си получават евтин газ от "лошата Русия" по Северен поток - Гляма работа, дайте да замажем катастрофата с виртуален и въображаем "български" газ за да не им е толкова мъчно на прее..ните от ЕС и САЩ и от собствените им курво-политици български идиоти. 2. Ако в румънския и българския шелф имаша сериозни залежи на нефт и/или газ, опашката от чакащи за концесии западни корпорации щеше да започва от КПП Калотина, та чак до Министерство на енергетиката в София. Ама няма нито нефт, нито газ, в количества, които да си заслужават усилието. 3. Обърнете внимание на виртуалните числа, които се подмятат - 40-80 милиарда куб.м ОБЩИ залежи на газ в румънски води. Хубаво - нека приемем, че и при нас има толкова (което изобщо не е сигурно). Звучи много, нали? Да, ама това е капацитета на Южен/Турски поток САМО ЗА ОКОЛО 1 ГОДИНА (65 милиарда куб.м.). Да не говорим, че реалния добив винаги е много по малко от общите залежи. Обикновено реално извлекаемите количества са около 40-60% от общите. Тоест, примерно Румъния може да разчита на 20-40 милиарда куб.м. добив изобщо. Това е тяхното потребление за около 3-5 години максимум. Това е нашето потребление за около 5-10 години максимум. На някой това може да изглежда страшно много, н всъщност не решава нищо в средносрочен дългосрочен план, Да не говорим за крайната цена за нас, която може да се окаже по висока от вноса, с оглед на всички разходи и концесиони врътки.

Манипулатор си ти.

Изобщо не е манипулатор даже! Дори не е забелязал и ИЗМАМАТА, която се опитва да пробута пред цял народ тоя т.нар. зам. министър! А измамата е в думичката "по-евтин", обяснявайки я с 30%-ната концесионна таккса?!?! Е да де, но този, добиващият, който ще ти продаде газа на теб ... няма да ти плати на теб тези 30% концесионна такса зада получиш с 30% по-евтин аз като потребител, а те ще потънат в едно министерство на бездънните ями, финансиращо консултантски компании и неправещо нищо за реалната икономика!!! Тъй че ти като потребител нямаш право над тези 30% ... а и нямаш никакво право върху формирането на цената, на която ще ти продават газа, който по конституция е твоя собственост като ... СУВЕРЕН!!!

Всеки нормален ще се зарадва на тази новина, защото дай боже ще станем конкурентно способни на света в производството, а и отопление на газ може да излезе по евтино,както в повечето държави всичко е на газ. Тук обаче в форума троловете не са съгласни. Длъжни са да плюят и манипулират. А и те защитават други интереси, не българските.

Когато започнем да произвеждаме български "Мерцедес", той ще бъде значително по-евтин от немския. Почакайте да се намери нещо на наша територия или в нашите води и тогава мечтайте колкото си искате. А те мечтите са без пари!

Не се притеснявайте и да почне да се добива, няма да е от нас. А от вашите така любими господари, които и това находище ще си усвоят, а за нас какво?

Поинтересувайте се и какъв ще е % за България от новото златно находище до Крумовград, което отново е поето от Dundee Precious Metals (собственик на Челопеч Майнинг). Ако Челопеч е даден за 2% преди 15-20 години, защо 2012г. се договаря същото, прави се същата грешка /престъпление!/ и се ощетява българския народ????

Защото българския народ никога не е бил важен, а само личния интерес на определени личности, добрали се до властта.

Защо е минуса? Кое не е вярно? Това са ФАКТИ и ЧИСЛА! Проверете и ще се убедите. Ако сте лично засегнати, това е друг въпрос....

Важното е моето джобче да се пълни!

Основния продукт е природния ресурс, тоест газът. Той е българска собственост, защото е на българска територия. Извода е, че концесионерите трябва да се радват и на 20%, а останалите 80% за държавата. Надали има нормална държава, която получава огризки за националните си богатства. Но стигаме до ниво политици, които са отговорни за цитираните 30% в статията. Политиците дали се интересуват от интересите на държавата и хората или само от своите собствени интереси? Ако някой прибере комисионна, какво го интересува, че държавата ще получава трохи за собствените си природни ресурси? През комунизма България си добиваше и продаваше сама природните ресурси, а през демокрацията се оказа, че за тази дейност трябва да се грижат външни фактори, които ощетяват държавата. И кой знае колко условия има, които никога няма да влязат в сила, за да се взимат и написаните 30%. И не на последно място да погледнем примерите за концесия и приватизация от прехода. ЕРП, ВиК, ТЕЦ, златодобив и много други.

30% пак е "добре"... Да не стане като златото /Челопеч майнинг/, за България остават 2%!

От историческа гледна точка това е най-вероятния сценарий.

ЕДНО ОТ СЛАБИТЕ МЕСТА В ЕНЕРГЕТИКАТА НИ, ВИНАГИ Е БИЛО ДОГОВАРЯНЕТО НА КОНЦЕСИОННИТЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ЗА ДЪРЖАВАТА!БИЛО ПОД НАТИСКА НА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ ИЛИ ФИНИКИЙСКИТЕ ЗНАЦИ В ХАЗНАТА СА ВЛИЗАЛИ МНОГО МАЛКО ПАРИ!ТЕЗИ 30% ИЗГЛЕЖДАТ СМЕШНИ НА ФОНА НА КОЛОСАЛНИТЕ ПЕЧАЛБИ, КОИТО ЩЕ РЕГИСТРИРАТ ИНВЕСТИТОРИТЕ!РЕАЛНО ПРИ ОТКРИВАНЕ НА ГОЛЯМО НАХОДИЩЕ НА ГАЗ В НАШИ ВОДИ,ЦЕНИТЕ НА ГАЗА ТРЯБВА ДА ПАДНАТ МИНИМУМ ЕДИН ПЪТ!!

Евтин газ? Надай се к... на пияни жени!

А не е ли по-правдоподобно цената на газа да поевтинее два пъти поне!!!??? Сега чифутите пак ли ще печелят за сметка на бедна България???!

в нашия шелф няма газ и петрол. Кой вярва на тези глупости. има находища на неоткрити дипломи

Щом в Румъния има, няма начин у нас да няма! Просто досега "братята" пречиха на всякакви проучвания, за да ни държат зависими!

Хайде бе, то затуй дори Газпром търсеше шистов газ у нас до 2012 година, ама и те се изнесоха щото находищата у нас са нерентабилни при известните за сега методи за добив. Апропо, Директ Петролеум България още през 2009 година регистрира находище на шистов газ, ама за три години( до обявяването на мораториума) така и не намериха мераклия инвеститор дори за ОВОС, па камо ли за добив-)

И след добиването на газа вече не се очакват води, само нефтени мръсотии.

България дълги години беше потискана от руските окупатори за да не разработва собствен добив на нефт и газ.Руските гадове спряха развитието ни. Дай Боже скоро да се отървем от руските енергийни вампири и да имаме собствен добив.

Тъй, тъй, руските гадове ни спряха развитието, а турските "ангели" за 500 г. направо развиха до висотата на британската империя. Айде, вземете се гръмнете с простотиите дето ги измисляте в резултат на интелектуално заболяване и ги ръсите по форумите.

Чети Достоевски. Той е описал как са изглеждали българите при ''освобождението'' от Русия и какви къщи и имоти са имали. Сравнени с българите руснаците са били буквално просяци. Това Достоевски го казва , не аз. Говоря за руско-турската война.

Собствените вампири смучат кръв много по-озверени.

Борисов е много жалък с лъжите си, в стремежа да остане на власт.

В последните месеци петролът поевтиня над 40%. С колко поевтиня за нас, българите парното, бензина, газта? Парното не мръдна. бензина и газта малко се намалиха, за прах в очите на вярващите...

Е, унищожете и морето... Не стига че застроихте всички курорти с бетон, сега замърсете и водата и никой, ама никой няма да ви стъпи на Черноморието....

Само 30% ли?! Иначе, че трябва да сме енергийно независими е вярно....

Кой реши, че тази стока ще ни я продавата по-ефтино? Ще я добиват ефтино, а ще ни я продавата по пазарни цени!

тъпо парче си. в момента пaзарните цени са з0% по низки в региона

То си личи кой е тъпо парче. Правиш ли разлика между ниСък и ниЗък? Със сигурност иначе си студент с претенции и влязъл с оценка от решена от даскала ти матура. Нещастници!

АКО.

Точно тези евентуални находища първоначално са проучвани от германиците-нищо! След това при комунизма от СССР-пак нищо! Сега очакваме -нещо ?! Русофобските тролове с опърпани задници пишат простотии.Руската газ няма алтернатива за Европа и като цена и като количества. Толкова !

Руската газ най-хубавата газ , като нея няма друга на света !!!!

Като гледам явно троловете тиквари все още са на заплата тука. Да се задавят с нея дано и да им се върне тройно. А относно това с 30-те процента сме се наслушали на лъжите на ГРОБ.

Оправете го това с "румънските акваториални води"!

Ние си искаме рушката газ на двойни ''братски'' цени !

Ми намери си по-евтина. От Аляска например. По северната тръба и право у вас.

Румъния ще става нетен износител. Пак ли търсиш? Газ ли, рубли ли търсиш?

Статията започва с ако. И мирише. На промити мозъци мирише

Фантасти-експерти и газ до нефта, мила моя майнольо..

Да попитам КОЙ? КОЙ? КОЙ? не иска Бьлгария да започне добив на собствен газ и по този начин наред сьс свалянето на цената и да приключи с руския рекет над страната с най-високата цена в цяла Европа на руския газ за "братска" Бьлгария????????????

Ха-ха. Ще ти кажа кой - един мормот държи кранчето под земята и не пуска.

тъпо парче си момо, ама наше циганско

Ако бъде потвърдено... А ако не бъде???!!! Изпусни питомното и гони дивото! И защо ли не ви вярваме, че газът ще е по-евтин? Колкото тока "поевтиня"??!!! Хайде да престанем да броим всички българи за неграмотни глупаци!

Ти поне си си такъв.Иначе нямаше да тролиш срещу България!

А тебе те знаем ЗА кого тролиш! И не е в полза на България, а в полза на работодателите ти продажни!

Кое е "питомното"??? Най-скьпия в цяла Европа руски газ????? НЕ, мерси!!!!! Предпочитам "дивия" собствен Бьлгарски газ!!!!! И ДА, при всички положения цената на Бьлгарски газ ще е много по-евтина от всякакьв друг вносен газ!!!

И аз предпочитам собствено злато, вместо да тегля бърз кредит. Сега отивам да копая в двора.

дрен,дрън та пляс. Откъде министъра може да знае как цената на газа през 2020 година ще бъде по ниска с 30% от сегашната при положение че няма как да знае каква ще е през тази година международната цена на газа която по принцип е обвързана с международната цена на петрола.......просто празни приказки

Цената на газа е обвързана с петрола само в договорите с Газпром. Ако пазаруваш от борса, тогава нещата се променят. В някой месец руснаците ще са на зор за пари и ще искат да продават по-големи количества. Цената трябва да е конкурентна. Два месеца по-късно на зор ще са азерите. А на борсата се купува първо най-евтиното. По подобна причина цената на горивата в България преди акцизи и ДДС е в топ 5 на ЕС. Лукойл работи само с руски нефт.

Атакистите предпочитат скъпо парно и щастлив путлер отколкото автино парно за българите и беден газпром.

Само с 30 % ли?

Много лоша вест за фанатиците от Сектата на Русофилите.

Пари за българската хазна вместо за газпром

и ТОЙ да поумнее поне с 10 % да ама надали!

Стига бе да не са пробили вече главата на тиквуня и е бликнал нефт и газ То на друго място няма

Ние в Пресцентъра на БСП искаме да ви уверим, че въпреки по-ниската цена, черноморският газ ще бъде по-скъп и съвсем недостатъчен да задоволи нуждите на Партията и на българия.

Pesh0

Дай ми полето на концесия и отивам да копам .

nobody

кое поле? Първо го намери - част от технологията е. Или викаш и без това вече са го локализирали - да ги гоним, а? :))

Защо трябва да се плаща на чуждестранни фирми за добива на нефт и газ? Да се създаде 100% държавно българско предприятие, което да се занимава с това. Имаме толкова много екперти и при това професионалисти, работещи в чуждите компании!

е потребител а не производител

къде са? ти защо не опиташ, ще спечелиш много ако знаеш какво правиш

Къде са ти уменията и технологиите за проучване и разработка на газови находища? Назови къде в България ги има и продължи да дрънкаш като женка на седянка.

Има една много хубава песничка на Семён Слепаков, адресирана до акционерите на "Газпром". Текста си заслужава да се прочете. Та финала на песничката звучи така: "Ведь всё-таки, это наш общий газ, А мечты сбываются только у вас."

Да видим този път Русия какъв мръснишки номер ще изиграе , за да попречи.

Pesh0

Не може ли българия , сама да си разработи находищата и да има 100 % по евтин газ . Тъкмо може да се намерят пари за пенсионерите .

Не може. Нито пари има, за да инвестира, нито владее технологията.

Pesh0

Пари има . А и като ще се връщат многократно , веднага , ще се намерят банки да отпуснат . Технологии няма . Ама това не пречи , да се наемат 2 ма специалисти .

От кога да са зависими - от Руснаци или Американци, от Българите не им пука.

грабаджиите, седеразията и вся протестърска сволоч да ни обясни как е по-евтин тока от американските ТЕЦ-ове и колко печели България от това, че канадци копат златото ни, а белгийци медната ни руда. Тогава ще им повярвам и за газта щото така били казали по талавизура.

Ушанките газ пи*т. Кошмарът на руснаците - енергийно независима България

в добива на злато нали? Геец ти си по прост и нагъл и от западно европейски педал.

nobody

а златния пръст що не ги изгони концесионерите на златото? Цяла година управлява Сидероглу ?!?

Струва ми се, че не ти се иска независимост а България :-) Май си влюбен :-)

освен ако не направите като костовите концесии за златото.

Най-големия страх на русофилите - евтин газ и евтино парно за българите.

Като тука разни "концесионери" добиват злато и мед те по-евтини ли са? И ако не са защо?

Аз зимата с мед и злато не се грея. Грея се с газ. Така че съм на далавера от евтина газ. вместо 100 лева ще плащам 70. Ще ме извинява Путя ама предпочитам да плащам 70 вместо 100...

Абе комунисти... Като гледам сте наскочили срещу евтината газ а ? Щяла да пълни джобовете на западните фирми ! Верно ли ? А от ТРЪБЪТА парите направо щяха в кебапчета ли да ви ги пратят а ? А Лукойл за социалсно слабите ли работи ? Отговаряйте по бързо червени тролове !!

Активираха се герберските подлоги. Колко кебапчета ти дадоха пък на теб?

Не ми отговаряй като Волен пред Сашо Диков !!! Давай на въпроса - как презенихте че руската тръба и руската АЕЦ ще е по на сметка за БГ от газта ?

Боко ли визираш под думата комунисти

"Ако бъде потвърдено наличие на нефт и газ в наши води и започне промишлен добив, то ще имаме 30% намаление на цената на газа, заяви заместник-министър. " абе карайте направо, без заобикалки. та... за коя фирма лобирате викаш? за "лобизма" колко процента се взема в днешни дни?

За да ви стане ясно какво готвят шепа лобисти с тоя добив на шистов газ изгледайте видеото"Еколози:Бандитски закон ще съсипе Черно море"-Доцент Минчо Христов обяснява ,че Черно море няма да става за риболов,плажуване.Токсичните отпадъци ще се изхвърлят направо в морето.Отделен е въпроса ,че дупченето предизвиква и земетресения.България да не би да печели нещо от добива на злато от кандски фирми?Големите компании се насочват в бедни страни ,като България ,няма контрол ,единствено ще спечелят шепа лобисти от комисионни.Преди време пак от Герб са дали плодородната земя на Добруджа да се търсело газ.

Имаш ли бегла представа какво значи 'шисти'?

:По евтин за управляващите ,а за нас по скъп с 30 %.

30% концесионно възнаграждение в случай,че сумарните приходи на фирмата/консорциума/ надвишават три пъти и половина сумарните разходи. В момента средното концесионно възнаграждение,което се плаща в страната е максимум 5%.. Фирмите концесионери успешно надуват разходите,някои от тях не провеждат търгове по З0П,както са задължени.Контрол почти никакъв.