Президентът сезира КС по казуса с ген. Шивиков

Президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на разпоредби от два закнона.

Обратно в новината

Коментари - Президентът сезира КС по казуса с ген. Шивиков | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Роско, махни се от Дондуков 2, гледай си семейството, остави тия неща на по-умните от теб.

Sm3hurk0

Законът не прави разлика дали лицето има влязла в сила присъда за умишлено престъпление от общ характер или спрямо него е образувано наказателно производство. Правосъдието е сляпо ! А аз съм глух ! Такива безумия има и в други сфери !

Военната служба преминава в един доста затворен кръг и там другарската солидарност е нещо съвсем обичайно. Хората, колегите си помагат взаимно, едва ли генералът им е разпоредил... Но ние забравихме за тези обикновенни неща, добротата между хората изчезна, а там където я има....ето какво се получава! Все ще се намери някой завистник, който явно не е бил поканен в екипа от помагачи. Нищо нередно няма! Жалко за България, че сме в състояние да очерним един доблестен генерал! Сега ще наблюдаваме кой ще го замести в структурите на НАТО.

Махнете го това смешно нищо Роско, че само ви излага.

Как мога да вярвам на един "президент", който е бил комсомолски секретар и партиен член на БКП, който е защитавал комунистическата идея и който пък сега защитава интересите на врага си-Америка! Че за мен такъв екземпляр е най малкото предател на комунистическата си идея, т. е. използвач и нагаждач...какъвто е бил по времето и на комунизЪма!

Такива "бивши' комунисти въобще не би трябвало да са на ръководни постове, камо ли президенти, но в такава държава като Булгаристан ,всичко е възможно....бивши комунисти - пожарникари и милиционери, комсомолски секретари и партийни членове днес са в управлението на държавата! Имаше една приказка на един бивш министър....егати и държавата, след като аз съм и министър!

Така е, предателите ги избиват или се ебав.т с тях, правейки на маймуни останалите. Боко, Роско, Местан, Доган до един си вярват.

Допускам, че генералът е наредил на подчинени нему да му съдействат при осъществяване на проблеми от домашно естество - ремонт, преместване и пр. Приемам, че се е реабилитирал - чрез домашен отпуск на въпросните и др. такива. Не мога обаче да проумея как след анонимен сигнал се стига до такова грандиозно мероприятие водещо до оставка на един доблестен български генерал с качества - ръководител на чуждестранни мисии, компетентна личност владееща и няколко чужди езици и пр.

Сам си го написал - "след", а не "заради" анонимния сигнал. Т.е. Важно е какво е установила проверката (разследването или както щеш го наречи), а не какво я е предизвикало. Историята е кокошкарска, а обясненията на гусин генерала смешни. За каква доблест точно иде реч?

Вероятно генерала е голяма работа, ама не мога да разбера след като е служил заедно с други натовци не е ли видял, че НИКОЙ началник не кара подчинените си да му вършат работа вкъщи. След като получава няколко хиляди лева заплата би следвало да си наеме работници на които да плати и да му свършат работата. Натовските генерали не позволяват на подчинените си да им носят багажа дори когато са на мисия!!! Трябва да се спре с това половината военни и полицаи по цял ден да вършат някаква частна работа.

Да, време е вече поръчковите прокурори да не могат да уволняват висши военни, без право на връщане на длъжност. Практически това се случи. А такова право трябва да има само съда, след като установи вина и лиши от право да се заема длъжност.

Значи така. Генералът юрнал подчинените си да му местят квартирата. Нищо ново под слънцето. Така беше и преди тридесет и пет години. Както се казва - Добра Армейска Практика. Само две неща се питам: Първо - каква, тогава е разликата между НАТО и Варшавския договор; Второ - откъде ги разбира президентсващият тези неща, като не е ходил войник?

Добре, че нямаше лустрация в България, тогава Роско щеше да види право на,работа и конституционни права....като бивш платен комсомолски секретар и член на БКП. Чехльо е бил войник. Писар в щаба. А катила,да сдава пагоните и кабелното оръжие. И всички "домашни" колекции. Без право на 20 заплати при пенсиониране-уволнение.

Първо - няма разлика. И двете са военни организации. Второ - Незнам що реши, че Плевнелиев не е бил войник. Бил е. Даже май беше в ШЗО. Трето - Някъде четох, че въпросните войници всъщност били кум му и някой друг роднина или нещо подобно. Четвърто - Не звучи сериозно да се стигне до там, че бригаден генерал с две чуждестранни мисии, командир на бригада, носител на сума ордени, говорещ 3-5 езика и с 20-25 години служба, да си подава оставката след анонимен сигнал.

Анонимния сигнал се проверява и ако проверката - разбирай разпит на свидетел и показания, които уличават и потвърждават сигнала се повдига обвнение в съда. Ако сигнала не се беше потвърдил от свидетел нямаше да има никаква причина да си подава оставката. Явно има поне един от тия войници който не е бил там доброволно. Делото може да приключи за 2 месеца да се оправдае генерала ако е невинен а прокурора да се уволни ако е завел делото без аргументи. Аз мисля че е добре да се проведе делото и да се изясни случая, а за 2-та месеца да се плати компенсация на генерала ако е претърпял загуби от действията на прокуратурата ... това е нормалната практика - другото е шуробаджанащина.

Първо - щом няма разлика, що се набутахме в НАТО, след като "прогресивните сили" заклеймиха ВД като "абсолютно зло" и ние се съгласихме с това; Второ - като е ходил войник, защо марширува с лява ръка и ляв крак. това като не е научил, войниклъкът му не се брои; Трето - кум, сват и братовчеди в бригадата. Похвално, остава и жена му и още някоя и друга племенница да са в щаба и после се чудим, защо всеки на държавна работа, първата му работа е да оправи шуро-баджанаците. Щом в армията може, значи така е редно. Четвърто - Генерал, с качества, като тези описвани от теб, щеше да направи това, което правят колегите му в държавите, говорещи езиците, които знае. Щеше да наеме фирма и да си плати.

този беше български генерал, а не американски еничар, отишъл да защитава интересите на ФАЩ, а не българските интереси, то тогава Плевела не би си мръднал пръста за него. Сега положението е ясно - едното американско мекере защитава другото такова.

Президентът ни не става за тази работа, която заема!

А Гоцето подходящ ли беше? Гоцето забогатя о0т президентстването си. Никой,освен Путлер, не поиска да се срещне с него.Плевнелиев е приет навсякъде.Той единствен реагира на обидите на Путлер и Жириновски. Щом него харесвате значи че добре си върши работата;Пак ще го изберем.

е напуснал ? Защо му е достъп ? И какво му пречи да работи ? Задължително ли е да работи като генерал ? ГЕРБ не изоставят своите :)))

Не може да се променят законите заради един човек. Това си е Корупция, като тази при БСП и ДПС. Ако е виновен, може да го Понижат в Длъжност. Би трябвало, БЪРЗО да се реши дали е виновен за описаното.... А при АНОНИМНИ сигнали, прокуратурата може да проверява, но това не означава че трябва веднага да бъде УВОЛНЕН или ПОНИЖЕН някой. Явно някой Тъпак- Идиот- Крадец му завижда и затова Раздухва. Анинимни сигнали, поже да се пускат срещу всеки в Държавата. Ако Прокуратурата открие нарушения, тогава трябва да има - Наказания. А разни Тъпаци- Идиоти- да пукат от завист.

тъпаци и идиоти, при това корумпирани ? Да не би така да наричаш прокурорите ? Ако го твърдиш го докажи на тях и си дай името и адреса !:)))

за да създаде от едно момче избрало войнската служба боец, нашата държава потрошава доста пара. За да се сработи един екипаж на 72ка отива още повече народна пара. За да се изгради един капитан уверен в себе си и във своите възможности и на подчинените му екипажи сигурно отива над милион лева. Тука имаме генерал за чието професионално ниво държавата е потрошила със сигурност милиони. Трябва добре да се обмисли дали не правим сделка кон за кокошка. Ако това за което го разпъвате на кръст се приложи и за други, то тогава Пеевски трябва да си направи харакири на купола на Александър Невски.

Яаааа, загрижил са за народната пара. А колко генерали и то изградени професионалисти и с огромен опит,бяха изметени от армията. Там парата не е ли била народна,а ? А около 70 млрд. от приватизирани заводи над 100 милиарда от които само 30 в бюджета,те не са ли народна пара а ? Хайде холам, да се научи,че войници не могат да му работят приятелски без или със пари на жилището му. Робския труд е забранен. Отива на свободния пазар и почва да изкарва хляба с труд , не да чака на заплатка и други привилегии. Нали е печен, ще се справи. При капитализъма е така,трябва да се плаща , фабриката за илюзии свърши. Днес си генерал утре редник, това си е нормална европейска практика.Случва се по цял свят.

пак ти казвам, пагоните на този мъж са получени по по-различен начин от тези на Лили Иванова. Наказанието трябва да съответства на провинението. Ксеркс вече бичува морето, но някой хора са решили да го задминат, мачкайки един български генерал.

Комунистическите генерали и стаеши офицери си получават големите пенсии.След ДЕВЕТИ комунистическата паплач изби генералите--герои от войните;Ген. Владимир Вазов,героят от ДОЙРАН, и синовете му,Ген. Луков , Ген.Дипчев и полк.Дипчев синове на Райна Княгиня и мн. др.

Г-н Президент (нали сте онзи същия, когото народът популярно нарича "Чехльо" и "Офшорката"?), а граждани да бъдат бити от полицаи не е ли противоконституционно? За това що не уведомявате КС, или ако потърпевшите не са с фуражка на главата, не е толкова важен случай?

Генерала използвал редници да си боядиса паратамнчето. След 50 години комунизъм и 20 чалгомутризъм кви да са като Владимир Вазов ... не става. Затова промяна в конституцията и да си караме как сме си свикнали.

По времето на Ген. Вазов и най-ниския офицерски чин е имал ОРДИНАРЕЦ! Ако не знаеш какво е това гледай - Служебно положение - ординарец.

И сега имат и то не по един, само, че не му се плаща.

Еми ако трябва и сега може да се приеме в генералния щаб такава длъжност. Ама сам да си приемеш и то не ординарец ами цяла рота бояджии бие малко на дребен тарикатлък.

Съгласен съм че ако е осъден и то в зависимост за какво трябва да се налагат санкции. Иначе решението трябва да се вземе от началника му. Нормално е ако има убеждението че е извършил нарушение и без да чака решение на съда да може да отреагира. Иначе ако тоя наистина е принудил редници да му боядисват квартирата в София и той е за присъда. Неморално е и не подхожда на манталитета на генерал.

Възмотително е някакъв си смотан прокорор да има повече власт от президента!

Той няма повече власт просто работата му е да повдига обвинения. Присъдата дори не зависи от прокурора, а от съда - няколко съдии на различни инстанции които трябва да са единодушни. След като някой е свидетелствал значи някой е бил против волята си в София да боядисва. Това е достатъчно за мен тоя генерал да го сваля. Просто иначе няма да има морал а шуробаджанащина.

bmaleev@abv.bg

Първо щом е уволнен ВЪПРЕКИ ВОЛЯТА НА ВЪРХОВНИЯ ГЛАВНОКОМАНДВА БЕЗ ДОКАЗАНА ВИНА значи ония мърляв никому не известен прокурорчо е свръх овластен да уволнява по-своя преценка без да е доказал тварденията си! И второ това че има сигнал нищо не значи мотивите за тоя сигнал може да са всякакви вклучително подкуп с цел очерняне и отстраняване на някой... от някой... Абе казха ми че на един му казали... найш как ша ми се ослади генралските пагони иха...!

Президентът и прокурорът се представители на две различни власти съобразно принципа на разделението им. Няма как единият да има "повече власт".

Абе, трябват ми хора да ми построят баня и тоалетна на село. Може ли да ми пратите 5-6 човека за строежа и монтаж. Естествено плащането да мине по линия на Генералния щаб...

не може, всички редници са заети да шпакловат апартамента на Шивика в София, че той няма пари горкия да даде 400 лева за шпакловчик ами ползва наличният състав. Генералска заплата + няколко ходения на мисии като генерал в Ирак и Афганистан и няма пари завалийката..

Президентът се взира в Конституционния Съд!

- Отказът за издаване и отнемането на разрешението за достъп до класифицирана информация, поради образувано наказателно производство, има за последица прекратяване на договора и освобождаване от военна служба на военнослужещия. По този начин се ограничава и конституционно установеното право на труд. - E, и ?! Ако съм убил човек и ме арестуват ми се прекратява правото на свободно придвижване, с което ми се ограничава правото на труд, което е противоконституционно - нали ?! Само че този помак Расим първо да се ограмоти юридически и да погледне в кои случаи МОЖЕ да не се прилага конституцията и защо и тогава да ръси съвети. Расим го е натиснал Бойко, а Бойко са го натиснали нашите братя отвъд океана, понеже Шивиков и Бойко са послушковци и агенти на американците и оттам идва целият проблем..

Помогнах н аколега да си премести багажа. Колегите трябва да напуснат работа, защото такъв е законът. Не че това е в традицията на българиан да си помага в такива случаи... Няма значение!! Важно е да е счупен законът така, че да можеш, докато дишаш, да те съдят, че си дишал в грешната посока.

Ако колегата ти е началник и си местил багажи в София 1 месец В РАБОТНО ВРЕМЕ, в което трябва да служиш на държавата за което държавата ти плаща да си войник - значи е добре да напуснете и двамата.

Много шик фризура си е направил Шивиков за снимката!

Значи Роската разбира не само от офшорки в Кипър, но и от конституция? От извъртане на конституцията? Щом става дума за човека на американците, Шивиков.

"Президентът сезира КС по казуса с ген. Шивиков...." ?!?!?! Абе спрете вече да ни занимавате с тоя псевдо генерал - шопар веее.....то му личи от 100 километра, че е гадно копеле.....

По принцип е правилно това което казва Плевнелиев. Но е странно, как почват да защитават някакъв тяхен човек, гласен май за пост в НАТО. По същия начиц Ц.Ц. бе защитавал от разследване със СРС някакъв очевидно познат. Сега е подсъдим за това. А за този, го защитаваше и Ненчев (пионката водещ се министър на МО), как не може да разследват генерала. А ако е виновен? Какво не може да се разследва? Ето тук не съм съгласен.

А ако е невинен,кой ще му върне позициите,служебни и морални!Само в България презюмцията за невинност не важи!

С това съм съгласен и съм го написал. Не съм съгласен, че подкрепят определени хора и затрудняват правораздаването. Това че някой е техен човек, не значи, че не може да бъде разследван.

Ако обвинят някого в шпионаж ,в полза на Русия (защото е модерно) ,не трябва да го гонят от работа и да му отнемат достъпа до класифицирана информация защото му нарушават правото на труд. Мисля ,че нещо такова иска Прецидента, защото човека не е осъден а само разследван.

Как Роско е сезирал КС като не е в БГ? Къде е Чехъла в САЩ на инструктаж, или на вилата си в Гърция?

"Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев счита, че всеки военнослужещ трябва да се ползва от закрилата на Конституцията." А пък аз си мислех, че от закрилата на Конституцията трябва да се ползва всеки гражданин на Р. България.

Много правилно и точно си го мислиш. Защо тогава изобщо на маса места изискват свидетелство за съдимост, в което освен присъди, се споменава и точно това - дали си под следствие и съд.

Повече от ясно е, че определени членове на ЗЗКИ и ЗОВС нарушават Конституцията на Република България! Но за много от пишещите тук не е важно какво е казано, а кой го е казал. Аз също не симпатизирам на президента-палячо, но в случая той е прав. Важно е как така Народното събрание е гласувало тези противоконституционни разпоредби. Защото, ако това е принципа, всеки на който му са повдигнати някакви обвинения става виновен. Преди да е доказано! И най-важното - кодът за затъпяване на нацията очевидно вече е червен.

на разширяване на имунитета не само върху депутатите, ами и върху някои избрани. За тоя май ще се пишат закони, както навремето за Лучано - бизнесменът без висше. Аз пък съм против. Един закон и правила за всички. Долу привилегииге!

Абе този генерал много бузест бре тези в армията не правят ли някакви упражнения, бягане скачане ...

Е как бе! Имат си задължителни физически нормативи, армия е това! Правят същите упражнения както българските полицаи, не си ли личи!

Ало Прецедента ,никой не е карал генерала да върши глупости. В крайна сметка незаменими хора няма. Приемете ,че е умрял и толкоз.

Всичко казано от Роско, ме кара да бъда нащрек. Щом плевню и бръснара Ненчо с такава настървеност защитават Шивиков, то последния на 100% е стъпил накриво. Обаче, сигурно последният е доказал еврогейската си наклоност и натовската си лоялност, така че може да му се прости.Важното е да громи руснаците да дава жив приммер на добра гейша спрямо американските си господари. Аз пък мисля,че правилно са го сложили в 10та глуха. Така че плевлю да си мълчи, толкова мму отива тази роля на фикусче:)))

За "непросветените" нима този закон и Конституция важат само и единствено за военнослужещите...................

Армия няма, но пък генерали - бол.

Бюджет - 4 милиона и нещо Годишно... Ссспартаните... Онези Неща по ВМЗ и 'утилизиращите' ... Гепсаните 'наши' Кораби с оръжие/боеприпаси... ...а В допълнение : - 'подизпълнителите' ... - строителното 'портфолио' ...

И Все-Пак - кой Е Димитър Шивиков ?

Произход ? ... Образование ? ... Кариера ?

Ако може някой да ми обясни - какво правят така наречените "военни"?

Гасят пожари например. А ти какво правиш другарко??

ОВЕННИ

Да се разжалва в редник и на Източния фронт.

Господин Плевнелиев не е добре с мозъка ,да ходи да се лекува !

Какъв господин е т.н президентче това е едно чучело и българофоб .

Понеже не е русофил (в смисъл на руска подлога) ли?

труд и служба са две различни неща и службата изобщо не е по трудовото законодателство

Темата стана актуална около разследването срещу командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков. Той подаде рапорт за напускане, след като му беше повдигнато обвинение за злоупотреба със служебно положение. Никой не каза и една лоша дума при напускането на Карловската бригада.Напротив хората се бяха събрали на площада да го изпратят. Според прокуратурата злоупотребите със служебното положение се изразяват в това , че трима военнослужащи,на единият от които е кръстник са му помагали в боядисването на апартамента. Другата 'голямо" престъпление , е че три палатки на бригадата са били използвани не по предназначение.Затова за всяка палатка по едно обвинения за да станат и те общо три, колкото палатките. Ако съдим по този аршин, то тогава Главния прокурор трябва да бъде обявен за "военнопрестъпник" и да бъде съден по извънаредно законодателство. Главния Хидроинженер и Сарайски мошенник, трябваше отдавна да търка наровете на Софийския затвор с доживотна присъда, заедно снеговата мед.сестра Местан, а Сидеров и Бареков трябваше да ги лекуват в Психиатрични клиники.За БСП не казвам нищо, защото те съвсем скоро ще излязат от политиката по естествен път.

Резидентът Плевнелиев е автор на най-големите тъпизми в най-новата ни история. Тупайки се за гърдите че е десен, той назначава двама служебни премиери с много съмнителна репутация - първият - Марин Райков е син на агент на ДС Райко Николов агент Виноградов. Вторият - Близнашки - съветник на Тодор Живков - едва изчака една година, за да се прехвърли на ясла при партията на ДС - ДПС. За назначението на Гоцевото протеже в КС - бившият главен прокурор Велчев пък нормалният политически коментатор едва ли ще намери думи. За по дребните назначения на комунета в около неговата канцелария не си струва да се споменава при тези гигантски гафове.

Боядисва си апартамента. На всичко отгоре има апартамент.

Когато някой започне да ви говори, че законите в България били добри, но нямало кой да ги спазва, не му вярвайте.

Каквото и да прави,все е срещу България...