Коментари - Прецедент: Майка на дете със Синдром на Даун осъди "Майчин дом" (видео) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

три пъти ми взимаха кръв за такива тестове (в белгия), защото преценяваха, че генетиния материал от бебето в кръвта не е достатъчен , за да даде правилен резултат. Почти в 4-ти месец потвърдиха и за генетични аномалии и за пол. Много се бях сдухала, защото на този етап е трудно да прекъснеш бременност и да има проблем - детето си иима всичко, ръчички, крачета, гледаш го вече бебенце на ултрасаунд, смуче си пръстчето, подритва с крачета... Така че определено от болницата са могли да се уверят по-д0обре.

Дооста неща у нашето здравеопазване са на самотек.

може такава простотия да се случи.... чалгаристан....

Четох преди малко, че Китай събира генетични данни в България чрез тестове за бременни! Хора, информирайте се! Знаят ли българските потребители на теста Nifty, че пробите им се пращат в Китай? Ройтерс съобщи, че е възможно китайската генетична компания BGI да е продавала своите неинвазивни пренатални тестове за бременни NIFTY с цел събиране на генетични данни и ги е разработила с военните. Тестовете се продават активно и в България от Геника и NutriGen, но не е ясно дали българските потребители и по-конкретно бременните българки знаят дали личните им данни и генетична информация са защитени от кражба... Един от емблематичните примери за възможна злоупотреба с генетични данни, включително с такива от България е китайската генетична компания BGI, която продава пренатални тестове включително и в България, но се оказва, че ги е разработила в сътрудничество с военните и е възможно да ги използва за събиране на генетични данни от милиони жени. Миналата година САЩ санкционираха 2 дъщерни дружества на BGI за това, което нарекоха "китайски злоупотребяващи схеми за събиране и анализ на ДНК за репресиране на своите граждани". BGI отрича нарушения, но липсва потвърждение от независим източник, че това не е така. КНР продължава да събира и изследва международни геномни данни, включително и български чрез огромна банка инфо, която BGI Group натрупва и анализира с изкуствен интелект.мДосега над 8 млн. жени са взели пренаталните тестове на BGI, но не е ясно колко са в България. Ройтерс не открива доказателства, че BGI нарушава споразумения или разпоредби за поверителност на пациентите, но на уебсайта на теста NIFTY се казва, че събраните данни могат да се споделят, когато са "пряко свързани с националната сигурност на Китай“. Ето защо е важно бг потребителите на китайския тест Nifty, пласиран от Геника и NutriGen у нас да си зададат въпроси – знаят ли какви формуляри за информирано съгласие подписват, четат ли ги и разбират ли ги? Съгласни ли са генетичните им данни да бъдат съхранявани и използвани за изследвания в държава извън ЕС, за която има съмнения, че провежда нерегламентирано събиране на данни? Знаят ли къде и имат ли гаранция как ще се съхраняват тези лични данни? И в крайна сметка има ли кой да защити правата им? Източник: https://www.reuters.com/investigates/special-report/health-china-bgi-dna/

На нас например ни предложиха... може да го оставите, да го летализираме...или да си го гледате. Тогава се замисих... ако го убием, няма да спя цял живот. Ако го оставим... също.. Майката, така и не разбра, че е просто портал.... И, добре е да се замислите... защо се случва.. P.S. На три години детето скръсти ръце и чужд глас каза: Аз повече лекар... няма да бъда... Сега учи право. наздравес!

да съди себе си че носи увредени гени или тъпкача за същото

Би трябвало да проявяваш повече разбиране. Явно и твоите гене не са читави.

Има и друго - "В хода на разследването става ясно, че в "Майчин дом" е пристигнала проба, която е взета погрешка не от детето, а от майката." Пробата винаги се взема от майката. Първо се взема венозна кръв и ако се установи по нея риск тогава се взема биопсия от хорионните въси / те също са при майката/ или от околоплодната течност.

"В позиция от "Майчин дом" завиха, че няма грубо нарушение на добрата лабораторна практика от страна на лабораторията и че пробата е пристигнала при тях с подпис от майката, а взимането й би следвало да се извърша от сертифицирани специалисти, което да гарантира произхода й." Е това какво значи? Някой друг, някъде е взел пробата и майката я е пратила в Майчин дом за изследване? От къде е пристигнала? Защото ако е взета другаде и е взета грешно, то аз не виждам вина в болницата и лабораторията.

И защо праскате минуси? С какво не сте съгласни?

Щото са идиоти и нямат понятие от материята. А и щото винаги някой друг е виновен. Питам се, ако при 99.9% резулатът е отрицателен и бяха казали на потърпевшата, че има 0.01% да се роди детенце с Даун, тя щеше ли да избере аборт?

За какви " сертифицирани" специалисти говориш?!

Най-гот е в тази държава всички да са невинни. Невинни са дрогираните с джиповете,невинни са лекарите когато прибират парите,невинни са политиците за държавата на последно място в ЕС от тридесет години... Изобщо всички са невинни !

Е това изследване го е правил някой некадърник като теб.

Кой е виновен според теб? Давай отсъди.

Тъпите доктори, които най-редовно правят грешки и остават ненаказани!

Преди 7-8 години имаше вече 4Д/5Д скенери. Понасточщем вече сигурно и 6Д има. В големите градове де. Тия от малките градове и селата, ще отделят един ден.

това май-май не се вижда на скенер...

Точно в Майчин дом, преди 5 г, взеха проба и казаха, по добре АБОРТ. От там в МБАЛ Надежда с високо точна апаратура, казаха спокойно. Детенце Слава Богу е живо и здраво!

Някой някъде казал "по-добре аборт". Ако родители вземат да си трепат децата заради едно казване, по-добре да не стават родители.

Моралистите надолу са много забавни, за да не ползвам правилното прилагателно. Фактите са такива, че изследването в този случай не е направено както трябва / на грешният човек/ според статията. Проявена е немарливост някъде по пътя на теста и след това като не са забелязани малоформациите и резултата е раждането на дете , което съсипва живота на родителите, лишава ги и от възможността да имат други здрави деца, натоварва социалната, данъчната и здравната система. Такова дете изисква 24-часов мониторинг без минута да е само, това обрича поне единият родител да разчита на социал от няколкостотин лева без да има възможност да работи , които са недостатъчни за живот. И разбира се всеки пропуска това, че когато родителите си заминат къде отива това дете/вече възрастен човек.... Въобще съсипан живот на поне няколко човека, пропусната възможност да бъдат създадени още няколко човека здрави заради некадърността и безотговорността на няколко мислещи само за кеш.... А майката, че е повече от свестна е очеизвадно.... Ако беше по-малко такава и прагматична просто щеше да изостави детето и никой да не разбере за случая

Нещо не го разбирам това с "направили изследването на грешния човек".

В статията е написано - изследван е материал на майката , а не на бебето. И в двата случая пробата се взима от майката - и на двамата циркулира в кръвта и. Поради това се обвинява лабораторията. Не става въпрос за точността на теста Поне аз така го разбрах

Ебати и лабораторията щом един материал не могат да вземат правилно.

а ти прочети по-внимателно, и освен това, не вярвай на статии в дир-ника

Моралко, нищо не си разбрал. кръвна проба за даун може да се вземе само от майката, не и от плода. Чрез амниоцентеза може да се вземе околоплодна течност около детето, тогава се пробожда внимателно корема на майката с дълга игла, но вероятността да се увреди плода е едно към 100!!! Няма доктор, който види отрицателен тест да назначи амниоцентеза, защото е опасно. И никой и не го прави. Ако при фетална диагностика се видят малформации, това е нещо като ехограф, тогава е възможно да назначат амниоцентеза допълнително при отрицателен кръвен тест. Какво показва феталната морфология, не се казва. Освен това винаги има изключения...

Не е точно така. При беменност на 40+, амниоцентезата е силно препоръчителна, без значение какво е показал кръвния тест......

Хората вече се чудят от къде да измъкнат някой лев. Толкова за тази "майка".

Дано имаш възможност да ни покажеш, как се прави без да измъкнеш някой лев.

Сега гинеколозите ще побъркат жените от изследвания ,които та сами плащат.Ще ги карат наляво и дясно да се подписват и при най- малка вероятност ще ги карат да правят аборт или да подписват ,че си носят отговорността.Познавам жена ,на която казаха ,че трябва да направи аборт,защото детето ще се роди със С-м на Даун,тя отказа - детето вече е на 10 г.,напълно здраво.

Е кой да носи отговорността? Рискуваш. До къде ще я докараме, ако убиваме по трима доктори за всяко родено болно дете?

Гледам статистика по държави за честотата на синдрома на Даун на 100000 раждания. България - 21/100000 Германия - 38/100000 Унгария - 316/100000 Израел - 91/100000 Норвегия - 241/100000 Швеция - 98/100000 Румъния - 35/100000 Русия - 93/100000 Швейцария - 110/100000 Дания - 45/100000 Сами си направете изводите. Една патка по-надолу разправяше как в Скандинавските страни насила ги абортирали.

Що се сърди на докторите? Самият Бог я е наказал. Да се сърди и да съди Него.

Язък за родилните болки на майка ти!

Помогна ли ти като ме наплю? И аз мога - ти си боклук. Затова те наказал бог.

Изследванията са само процент вероятност. Нищо друго. Може и да се падне този 0,01 % и какво? Има шанс да си в тях... за жалост. Рисковете в днешно време са много. Ами като могат да се "хванат" много увредени бебета, тогава как се "хваща" аутизъм? Никак.. няма как. А аутизмът е много по- често явление от Даун... Има рискови фактори, като възрастта на бащата например, което се оказва по- рисково от възрастта на майката. И други

Ти изобщо прочете ли статията? Изследваната проба вместо от бебето, е била от майката. Говорим за крайно немърливо изпълнение на служебните задължения.

А ти прочете ли кой е взел пробата? Щото пише, че пробата е "пристигнала при тах". От къде?

Много ми е интересно как е оцеляло човечеството в миналото без генетични тестове...

С естествен подбор

Не е бил предупреден да не бърза да ръси семе наляво и надясно, особено по средата, а да си гледа там порноканалите за възрастни... Трагедията е страшна, но защо са решили точно тук да се размножават? Нали искат после бъдеще за детето си и сносни условия за живот и отглеждане? Тогава за чий са се доверили на "специалистите" които дори умиращия питат има ли сметка и дебитна карта.....

Поредната немарливост в здравеопазването, този път има отговорни... Да отговорят, защо в цял ЕС, Скандинавие и Северна Америка на бременните и близкото им обкръжение се поставят ваксини за коклюш, животозастрашаваща болест за кърмачета в първите 2 месеца. В България бременните не се ваксинират, нито баби и дядовци, над 12 годишна възраст НЯМА начин да намериш ваксина и подлагат на риск живота и здравето на бебетата, понеже настъпват и доживотни последствия за здравето. Имунизационния център във Варна си позволява дори да лъже, че веднъж изкаран, коклюшът осигурявал доживотен имунитет

Не разбрах много къде и е проблема на тая, като иска да си убие бебето, какво и пречи че е по-големичко?

Имай и ти такова дете за да разбереш какъв е проблема . Я по добре прочети още веднъж статията и е възможно да ти се изясни . АМАН от недочели статията но имат мнение .

Хаха, ироничното е че имам такова дете, и тоя път не се шегувам. Само че не търся кого да обвиня, както казват краварите шит хепънс. Вместо да си губя времето да търся виновни, просто направих още две здрави и всичко е 6. Увреденото си го гледаме като домашно куче, увредено увредено, все пак е човек и може да ползва тоалетна, та не се налага сутрин в дъжда да го водя да осира улиците, както правят кучерастите. Знам че такива приказки не популярни днес, правилния наратив е хленчене, рев и обвиняване на държавата. Всеки който не го спазва обижда читателя , и получава много минуси, но и от това има нужда. Никой няма да се промени от една обида, но все нещичко остава, и когато завали дъжда, семенцето покълва.

Не знам как да ти отговоря за да бъда коректен . Но разсъжденията ти говорят много и без да съм психолог. Ника ти е предполагам е изява на разсъжденията ти .

Кръвните тестовете за Даун нямат 100% точност, за пълна сигурност трябва амниоцентеза , при която пък има риск от спонтанен аборт и пак ще стане "докторите некадърни". И дори тогава може да се обърка нещо, изобщо стига с тая глупава вяра че ако всичко се прави "както трябва" проблеми няма да има. Продължавайте да четете тъпотии как "40 са новото 20" и после "ааааа, заради некадърните доктори родих уродче" . Забележете обаче - блюстители за "фейкнюз" се сцепиха да гонят "дезинформация" за тъпата хрема, а в същото време статии окуражаващи раждане на 50 се считат за съвсем нормални.

Това е вярно, което казвате, но по принцип. Точно в този случай става въпрос за немарливост и неспазване на процедурата. Логично е, да има отговорни!

Не разбирам как кръвта не е взета от детето а от майката. Пренаталният скрийнинг , кръвтта се взема от майката , защото се прави в първият триместър.

Имах досег до едно от светилата на майчин дом. Пълен та..к. за условията в болницата да не говорим. За парите които набрулих хич. Дано не всички са такива. Като цяло здравната система в бг е вулгарна парично ориентирана и много лъжат докторите. Има и читави и отговорни лекари но са проценто по малко от другите.

Навремето нямаше такива изследвания пък раждахме нормални деца.Сега ми гонят кариери до 40 години пък после що били увредени.

верифицират ?!?!?!? хахаха

Ама че наглост.... Тя е родила болно дете от мъжа си, но... някой друг е виновен, че тя е родила болно дете от мъжа си - например - лабораторията.. Да пази Господ от такива "майки"! щото видиш ли - ако знаела предварително - щяла да го убие овреме...

Защо лабораторията е виновна ,а не този,който е взел пробата?

Всички дето се изказват толкова компетентно и убедено, че трябва да си го гледа с уврежданията и да си свирка, що не млъкнете? Колко самостоятелни Даун сте виждали? Повече увехват малко след като починат родителите им. И не ми обяснявайте колко пълноценно си живеят тия семейства. И това не е за всеки. Тука половината се изпонатръшкахте като трябваше да стоите малко вкъщи и не можехте да отидете на кръчма през вечер. Как мислите, социалния живот на тази майка как е? п.п. Освен това "момченце с тежки малформации и Синдром на Даун." Може би да четем всичко, а? Знаете ли какво е тежки малформации??

Тежките малформации със сигурност е трябвало да бъдат видяни при фетална морфология. За съжаление много малко са кадърните лекари, които могат да видят.

Ама кога се прави феталната морфология? Когато вече не могат да направят аборт. Аборт най късно до 5 месец. Аз не разбрах: тя съди лабораторията, че при 99.9% отрицателен тест не са и препоръчали амниоцентеза ли? Ами няма доктор който да го направи. При амниоцентеза 1 дете от 100 може да бъде увредено.

Дано да и помогнат тези пари да гледа детете. Прави са, че са осъдили болницата и конкретните лекари трябва да се осъдят. Тука в Бг много спокойно си живеят без отговорност за пациентите си. Тя не е праивла фетална морфология сигурно да не дава пари, че по 200 лева вървят сега. Правят се две фетални морфологии минимум, при различни специалисти, амниоцентеза а въобще не бих си следяла бременност в майичн дон, нито да раждам там.

Каква болница бе ??? Ако има облъчваща стацния на А1 или ВИивкаом НАБЛИЗО, детето дори и да се роди здраво, после ще се РАЗБОЛЕЕ... Като убият някой Директор на ВИиваком, СПАСЯВАТ 50 000 българи !!!

Явно ти си облъчен много преди възникването на Виваком и А1!

Самолетите пръскат ли те?

Много майки на запад не си правят тези тестове, защото казват, че дори и да и има синдром на Даун, няма да абортират.Въпрос на мироглед. Тук е нарушено правото на майката да избере

Е тука съм на запад и е точно така, но нали се сещаш колко пари потичат към майката да не говорим че и данъци спираш да плащаш почти и един такъв човек е подсигурен за цял живот с парите на останалите. Я да ги накарат в 3тия месец да подпишат декларация че са наясно и персонално отговорни и данъкоплатеца няма да плати и стотинка тогава една няма да роди Даун.

Повярвайте ми, въобще не може да сравнявате грижата, инфраструктурата и възможностите за що- годе прилично бъдеще на дете с увреждания в Западна Европа и в България...

Тя на запад, ако Великобритания кометираш, ще си го гледа,че имат по 2 -3 такива, защото цял живот ще получава помощи за детето и няма да умре от глад. Тук със здрави деца ще умреш от глад, ако не се скъсваш да бачакш, ти говориш с болно, дето искам нон-стоп грижа.

Започнахме да се бъркаме донякъде в Божиите работи...Това е страшно. А и колко сме жалки! Господ сам жертва сина си за спасение на грешното човечество, но то неблагодарното човечество не ще да се грижи за детенце с генетична малформация. Много лоши сме станали хората!

Не се карайте, оставете моралната страна на въпроса била ли е права, била ли крива майката . Според мен конкретния казус за тая майка се ползва като пример за доказване на теза по делото. Делото в основата си е е за "липсата на стандарти за фетална морфология при бременни." Тоест, заради тоталната липса на стандарти, работни протоколи и елементарна етика на работа, затова че, хората в болниците не са обучавани на достатъчно добро ниво, а минават само няколко месечни курсчета и семинарчета и всеки си прави каквото иска, със знанията , които има, без да следва процедури или да контролира процеса, за да не се получават грешки. Каквито грешки явно стават доста, за да се стигне до такъв тип дело.

Го прави МЗ . Ама съдят болницата....

присъда и за двете страни е най-доброто решение и да и отнемат детето е още по-добро решение ... грешката на природата е в това че е дарила бездарник със човешко същество което има нужда от малко помощ за да стане човек... за нея е вече късно жалко че майка и не е имала шанса да абортира преди да се пръкне такова недоразумение .... може би точно това е отговорът на вселената ... и грешка няма ... Терминал(НО)2

Живота и не е съсиспан! А може да има шанса да стане истински човек като се грижи за някой който наистина има нужда от грижа. Защо да кажем живота на ген. Шарл дьо Гол не е бил съсиспан като му се ражда дете с проблеми??? Може би защото е бил човек? Ами ако абортира това дете и стане проблем КОЕТО Е МНОГО ВЕРОЯТНО, както психически така и физически, и поради тази причина не може да ражда повече? Тогава пак ли щеше да ги съди? Ами ако се окаже че нейните и на мъжа и гени са кофти и правят деца с проблеми тях да ги абортираме ли? Или да ги съдим?

такива моралисти като тебе, после пишат и коментари от сорта на тия майките дето по цял ден висат на палатки и врещят , че системата ги убивала, лапат парите от болните си деца., същите като тебе пишат и под статии като за изчезналото момче с аутизъм, че такива като него тряба да се фтанизират, за да не прецат на твоето дете в училище и на обществот о като цяло.

Доста тъжна новина! Тази "майка" е родила бебенце, нейно кръвно детенце, и в същото време ясно показва, че би предпочела то да не съществува. :-( Много жалко за детето, много жалко за начина на мислене на майката. Абсурдно е да обвинява лабораторията, че не я предупредила за риска. Всичките тези изследвания не са със 100% сигурност и е ясно, че търси изкупителна жертва, защото не иска детето си (явно, че не е според нейните стандарти и съответно трябва да умре)...

Осинови го, щом така разсъждаваш.

Аз и да го осиновя, това няма да промени факта, че е тъжно, когато една жена е родила дете и би предпочела то да не е живо..

Истината е, че на доктороте в БГ хич не им пука за никой и само ти казват дай пари. И после като не свършат нищо и ти казват ми това е положението. Няма ред няма закони, затова циганите ги бият.

При положение че на майката не и пука за детето защо на доктора трябва да му пука?

Повечет мами и без това ги хвърлят на държавата от 8 месеца и отиват да се "развиват". Сега наща убавица ще трябва да се научи да се грижи за някого и да го обича без да е перфектен. Иначе сигурно носи кръстче, мартеници и боядисва яйца за здраве, а някаква идея защо дойде и умря на кръста Исус Христос? Който всъщност можеше всички нас да ни абортира! И разбира се че не е лесно да се гледа такова дете. Особенно когато е пълно с хора с подобно мислене..........

Точно в десятката, и мен ме погнуся от смисъла на новината "защо не ме предупредихте, та да убия бебето навреме".

Някъде след 2 месец на бременност се правят биохимически изследвания. Методът в общи линии е статистически - измерват се нивата на ключови хормони, отчита се възрастта на жената и резултатите се сравняват с база данни. Няма 100% сигурност, обикновено, при млади, здрави и прави жени вероятността за Даун е някъде към 1:90,000. Проблемите възникват ако преминеш 37 години. Тогава вероятностите главоломно се увеличават, като може да стигне до 1:50. За да си сигурна, в този случай се прави амиоцинтеза. Процедурата е лека, взима се проба от околоплодната течност и там резултатите са 100% сигурни - както за Даун, така и за още 2-3 неприятни болести. При амиоцинтезата съществува риск за загуба на плода от 1.5%. Всеки сам си прави сметките. Не знам какво е преживяла тази жена, обикновено, плодът не се закача при взимане на проба.

Да ти кажа аз за 100% сигурни резултати в медицината не съм чувал. Може да се каже че има голяма верятност ама 100% сигурни е малко леко прекалено изхвърляне!

Ми слушай по-добре. Или просто не си прави амиоцинтеза. То къде 1:50, там и 1:1,000,000.

"в "Майчин дом" е пристигнала проба, която е взета погрешка не от детето, а от майката. Затова анализът е показал 99,9% липса на синдроми и аномалии." Пристигнала е проба и те са си свършили работата - изследвали са пробата и са дали резултати. Не виждам защо на лабораторията се вменява вина - в крайна сметка - това и е работата - да изследва пробата. Не е тяхна работа да се уверят, дали наистина пробата е взета точно от определен човек. Това е работа на взимащия пробата. Негова работа е и да я идентифицира правилно. Някой май си е измил ръцете тук със "Майчин дом", понеже е държавна и да плаща. А и няма тест от този тип, който да дава 100% верен резултат. То си го пише - 99.9%, т.е. 1 на 1000 са неверните.

С тия заплати скоро ще си раждате по къЩята.......

Щом си е правила изследвания означава, че е имала съмнения за малформациите.Обикновено не се и сещат бъдещите майки да се изследват и си имат нормални деца.А щом има съмнение- взема се и второ и трето мнение.

Тъй като явно сте прекалено малък за да сте минал през това- има си стандартен набор от излседвания, които се правят. И трите фетални морфологии са от тях. Само че тъй като по същество това изследване, а и цялата наука, си е чиста проба статистика (стъкмистика)- грешките май са повече от достоверните резултати. А генетичните излседвания се правят от частни лаборатотии, като материала се изледва възможно най-далеч от България и самото излседване е толкова продължително, че току-виж вече не може да се направи аборт. Като баща, който съвсем наскоро преживя това приключение, наречено здравна система с "добро" качество на услугите, го казвам. Пък пародията заради великата корона като дойде време за раждането е съвсем друг филм, ама да са живи и здрави докторите, че без тях бабичките няма да доживеят до 100 години да се оплакват от некадърността им.

Бобка тези където не се изследват после ходят пред парламента, че системата ги убивала. За жалост и да се изследваш гаранции няма защото докторите са шарлатани и въобще не им пука за никой. Важното е кинти да се дават, ако могат всеки ден ще ви пращат на изследвания.

Да, ти ако станеш доктор няма да си шарлатанин, а ще си най-честния! Или може би не?

Тези тестове за Даун са хем доста скъпи, хем опасни за плода. С една много дълга игла се пробива през корема достига се бебето и се взема проба. Рискът е огромен. Напълно основателно, майката подлоила се на това, платила и получила фалшив резултат има право да си търси правата!

Въпросният тест, който си е правила жената, се базира на не твърде отдавнашното откритие, че генетичен материал от бебето циркулира в майчиното кръвообращение. Тоест, се взема за изследване кръв от майката, но резултатът си остава в сферата на вероятностите, макар и да е 99,9%. Влизането в матката с игла взема материал, който няма как да не е от бебето и затова резултатът от него е 100%, което вече означава дефинитивна диагноза, но това се прави само в избрани случаи. В миналото рискът да загине плодът от интервенцията по статистика беше 1%, вече го дават под 0.5%.

в Германия и Другаде ако изледванията които с а задължителни покажат дори 30 % вероятност да се роди Увредено дете правят аборт без дори да питата родилката в резултат няма натоварване от инвалиди... а в булгаристан ония майки дето осребриха де що можаха с мая общата са за затвор

Проблемът Госпожо, е че тук е имало 99,9% да НЯМА:)

99.9% е 1 на 1000 Т.е. на 1000 теста един не е верен, средностатистически.

Защо пишете глупости? Точно в Германия много родители избират да се роди детето, макар да знаят, че е със синдром на Даун. Твърдението, че абортирали без да ги питат пък е съвсем далеч от реалността и всякаква медицинска и юридическа практика.

В Германия от 45-та година няма фашизъм и никой не мо е да направи аборт без съгласието на пациента, както и никъде по света в момента.

Звучи жестоко и грозно, но трябва да има законов механизъм за максимално хуманно евтанизиране на родени деца с такива болести. Иначе е мъка за самите деца, мъка за родителите, мъка и за държавата.

Те и нацистите така са мислели!

Най-добре да се напрваи и тест за интелигентност, който да покаже кои хора хуманно да евтанизираме. Може би не се замисляте идеи като вашите до какво водят, но нека ви го кажа в прав текст - водят до това група хора, които се мислят за "по-качествени", спокойно да обмислят как да "евтанизират" по-некачествените"...

Всъщност ако намеквате нещо, обзалагам се, че бих изкарал тест за интелигентност с доста по-висок резултат от вас. Приемате ли облога?

Това само социопат може да го напише

Поздравления за победата. Преди няколко години с дететео ми лежахме в детско отделение заедно с една мйка, чието дете беше с различни увреждания - без анус, с проблем на сърцето и други. В 4тия месец на бременността лекарите в провинцията и казват, че плодът е с увреждания и я съветват да направи аборт. Пращат я в София, където "най-добрите специалисти" казват, че на плода му няма нищо, че колегите от провинцията са неграмотни и нямат техника. Детето се ражда с всички проблеми, които провинциалните лекари откриват в ранна бременност. На 9 месеца детенцето беше оперирано 3-4 пъти, а майката не беше излизала от болница от раждането му. Трябва да се търси отговорност за такува грешки,

Аз пък познавам поне два обратни случая - изследванията показват голяма вероятност от увреждания, докторите казват "Махайте го". Родителите обаче решават да го задържат и се ражда абсолютно здраво дете. Единият случай вече е 22-годишна студентка.

Да знаете пък колко здрави деца са изтрепани, щото феталната морфология уж показвала, че нещо не е наред с плода.

Глупости

Само дето не са глупости!

Адвокатски алабалистики.

Как така пробата не е взета от детето, а от майката? По принцип това да кръвни изследвания и не могат да се вземат от плода, освен ако не са правили допълнително амниоцентеза, но тогава пробата е от околоплодна та течност? Нещо не е наред с написаното в статията

околоплоднаТА се пише заедно,господин разбирач.

Не се заяждай. Най-вероятно е писано на телефон с малък екран и сам е пробвал да пренесе на нов ред.

Верно ли? Или вярно ли? Така го е разделила клавиатурата, дебил!

И точката в края на последното изречение… трябва да се внимава, понеже такива като тебе са мн чуствителни, но елементарни.

Чудя се, колко нагъл трябва да бъдеш, че да вземеш проба не от плода, а от майката и после да се оправдаваш, че майката била подписала искането за изследване!? Дори само опита, за прикриване зад пациента, трябва да се наказва с дисциплинарно уволнение на обяснителя и с глоба за доставчика на мед.услуга, във вид на месена издръжка на детето, до навършване на пълнолетие. Отделно, НЗОК и министерството да си направят проверка дали лабораторията отговаря на изискванията.

И как взимат проба от плода? На ЧЕЗ за даун ми правиха кръвни изследвания

Се чете: на мен

явно е имало нещо за да се взема проба от самия плод

Е да де, ама пишат, че кръвните изследвания са били ок. Тогава няма лекар, който да назначи амниоцентеза. Малко абсурдно звучи написаното

И на колко са осъдили докторите, които са съсипали живота и?

Живота и не е съсиспан! А може да има шанса да стане истински човек като се грижи за някой който наистина има нужда от грижа. Защо да кажем живота на ген. Шарл дьо Гол не е бил съсиспан като му се ражда дете с проблеми??? Може би защото е бил човек? Ами ако абортира това дете и стане проблем КОЕТО Е МНОГО ВЕРОЯТНО, както психически така и физически, и поради тази причина не може да ражда повече? Тогава пак ли щеше да ги съди? Ами ако се окаже че нейните и на мъжа и гени са кофти и правят деца с проблеми тях да ги абортираме ли? Или да ги съдим?

И по-нататък ако и второто дете е такова, к'о прайм?! @?

а тя хукнала да ражда второ! малко акъл, м? за теб имам предвид