Коментари - Преразглеждат становището на РИОСВ-София за фермата за насекоми в Лозен | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Те казаха, че имат такива заводи и във Франция. Като проверих - минимум на 8 километра са и двата им завода от населените места", казва кметът Младенов. Това НЕ Е ВЯРНО. Всеки който иска, лесно може да провери че според френския закон сградите за развъждане на насекоми и ларви могат да се намират на 50 метра от жилищни сгради: https://www.legifrance.gouv.fr/loda/id/JORFTEXT000036074702/2021-09-12 Arrêté du 21 novembre 2017 relatif aux prescriptions générales applicables aux installations relevant du régime de la déclaration avec contrôle périodique au titre de la rubrique n° 2150 de la nomenclature des installations classées pour la protection de l'environnement Version en vigueur au 12 septembre 2021 Annexe I 2.1. Règles d’implantation Les bâtiments d’élevage et leurs annexes sont implantés à une distance minimale de: – 10 mètres des limites de propriété de l’installation; – 50 mètres des habitations ou locaux habituellement occupés par des tiers Définitions: " Elevage " : présence ou détention d'insectes vivants (œufs, larves...); Превод: "Заповед от 21 ноември 2017 г. относно общите изисквания, приложими към инсталации, попадащи в системата за деклариране с периодичен контрол по позиция № 2150 от номенклатурата на инсталациите, класифицирани за опазване на околната среда Версият в сила от 12 септември 2021 г Приложение I 2.1. Правила за разпределение на сградите за развъждане на насекоми и техните пристройки са разположени на минимално разстояние: - 10 метра от линиите на имота на обекта; - 50 метра от жилища или помещения, обикновено обитавани от трети страни” Дефиниция: „Развъждане“: наличие или притежание на живи насекоми (яйца, ларви и др.);

"Те казаха, че имат такива заводи и във Франция. Като проверих - минимум на 8 километра са и двата им завода от населените места", казва кметът Мартин Младенов. Може ли уважавания г-н кмет да бъде така добър да ни покаже НАГЛЕДНО къде ги откри тези заводи на Насекомо във Франция или е черпил вдъхновение от въображаемите си източници!

Направете си труда да отидете и да видите къде се намира фабриката и колко мирише - аз отидох , видях и помирисах...Планираната фабрика в Лозен се намира извън знака за населено място Лозен и е почти до околовръстния път насред полето! Да не споменавам за измислините миризми - вместо да ви пиша за тях ви казвам пак да отидете и да проверите сами за себе си. Съмнявам се, че ще си направите труда, но затова пък има голяма вероятност да продължите да прокарвате вхушения и лъжи. Една подобна лъжа е как във Франция подобни фабрики трябвало по закон да се намират на 8км от населените места - лесно проверуемо твърдение, ами НЕ НЕ Е ВЯРНО, но дали някой ще е достатъчно любопитен да чукне в гугъл мапс и да види къде е истината - за улеснение ви прикачам линка... https://www.google.com/maps/place/Innovafeed+-+Production+Site+%232/@49.7638251,2.8996559,730m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x47e7e37122d0d811:0x42a5d6a29ae698c7!8m2!3d49.76485!4d2.898005 (Innovafeed е един от най-големите заводи за протеин от насекоми във Франция е на 97м от най-близката къща...) Entocycle (UK) е в центъра на ЛОНДОН и т.н. Ето так ви лъжат, подвеждат, манипулират, разчитат на вашите страхове, защото знаят че малко ще отидат, проверят и помиришат! А защо го правят? ОТ ПОПУЛИЗЪМ, избори предстоят след 10 дни и всеки иска да бъде забелязан! Жалко е когато сме толкова елементарни и страхливи и неуки....ами няма да имаме иновативни индустрии, няма да имаме експортно ориентирани фирми, няма да имаме села в които да има работни места и светли фирми които да си плащат данъците там - да, Лозен е показателен мъката на цял един сляп народ...

да се махат по-далеч!!!! пак ще се протестира, няма значение че било на депутат заводчето.

Каменчо, ше ти оплодя дупенцето с мойте сополиви насекоми.

Утре като ви удари следващия по-страшен вирус ,идващ от подобни вмешателства на двукраките лакомии в животинския свят и незачитане на природните закони да не се вайкате пак!

Кметът на с.Лозен се казва Георги Младенов, а не Мартин. Токова ли е трудно да се напише едно име правилно?

Тези са от обръча от фирми около Прокопиев! Даже и някаква от тази фирма стана учредител на партията на Киро Канадеца и Асен Измамника!

И освен това Прокопиев и целият му обръч фирми всяка вечер те дебнат под леглото ти! Хора, бдете за обръчи!!!

Тя и сега се гласи да депутатка - калинка от Габрово - Балникова некаква.

Абе, Горд Трол, фирмата е собственост на Ксавие Марсенак, който беше собственик на аутсорсиг компанията Кол Пойнт, която продаде преди няколко години на канадската Телус Интернешънъл. Какъв Прокопи, какъв Асен Василев, кви пет лева?

Това е производство на протеин от насекоми и на мазнини.Насекомите се отглеждат в трици,като се хранят с растителен субстрат-отпадъци от преработката на плодове. Това не са мухи,хранещи се с мърша. Със сигурност една силажна яма ще смърди в пъти повече. Идеята е добра, само както винаги проблема е в изпълнението-в любимата татковина някой ще отпъне едни евра по проект и ще си бие камшика...Дано не съм прав!

То всеки представител на фирмата може да се изтупа пред медиите и да вземе да обяснява, че ги хранят с трици. Само че в документи издадени от университети и институти по темата за BSF-ферми си пише изрично: "Coco peat: The powdery material resulting from processing coconut fibre. In this context, it is mostly used for its moisture absorbing properties. It can be replaced by other materials with similar moisture absorbing properties, such as wheat bran, for example." Така че тези прословути пшенични трици (wheat bran) не са баш за изхранване. Също така за миризмите, за които фирмата твърди, че хората си едва ли не си измислят: "Odours – if properly managed odours should be minimized. However, the sensitivity to odours and their acceptable limits varies by individuals so complaints would be expected". Така че недоволства и протести са си съвсем очаквани. И накрая - за поведението на женските мухи: "Black soldier fly adults don't eat, but they know that their offspring are going to be hungry, so the females are drawn to the odor of rotting food. Momma fly will lay her eggs inside the cardboard corrugations, and when they hatch, the larvae will drop down into the rotting food below." Така че за да ги накарат да снесат баш нам дето им трябват яйцата, ще трябва мухата да усети, че там ще има храна за ларвите. Също така в тези издания от институути и университети са изброени и всякакви възможни храни за ларвите. И колкото и да се бият в гърдите знаем, че в нашата действителност желанието за печалба надделява и всичко друго отива на заден план.

В мойто село всяка къща гледаше буби и чигарихме дудовете да им слагаме да едът и после продаваме меунките и така татко си купи полскио фият абе имаше далавера. Така беше не само мойто ами всички села в околията. А сега никой не гледа че изкупните цени по едно време станаа ниски и секи каза че нема файда вече изсекохме и дудовете ората кои знаат къ се гледат измрея и традицията се затри. Ако снимките са верни и това наистина са буби, лозенци са тъпанари! От тоя занаят нищо не мирише и не се развъждат насекоми ами друго се прай.

И в Елип Пелин си измислят нали ? Айде стига глупости!

Не си разбрал, нито какво сте отглеждали вие, нито какво отглеждат ТЕ! Нищо общо няма между КОПРИНЕНИТЕ буби, които се хранят с листа от черница и са ларви на вид пеперуда, и ларвите на гадните мухи във въпросната ферма. ПРОТЕСТИ, само така срещу алчните, лакоми индивиди, които не зачитат установявените правила за живеене и дейности в един социум! ПРОТЕСТИ, до дупка! Имате право, хора от Лозенец, БРАВО!

Дали ще се ограничат само до производство на храна за домашни любимци, или ще покрият и нуждите хранителната индустрия, след като ЕК одобри влагането на протеин от насекоми в човешката храна...

Какъв е проблемът? Пилешки и свински г*зове нали ядеш? Яйца също?

Ами ок, ако са вкусни, що не. И прасето се рови в мръсотията, и пилето също. То и в казармата навремето имахме такива гнусливи мамини синчета - това не ям, онова не го обичам, кожа, тлъсто... Докато поседят гладни, тогава се оказваше, че не били чак толкова взискателни.

Лозен е най-голямото село в България! Няма да им се дадем на тия "производители" на смрад и замърсяване, та каквото и да каже министерството!

Много добре си описал Лозен. Не чак колкото Учиндол, но почти си е най-голямото село в България.

Това на снимките са ларви на копринена буба. Не излъчват миризма, хранят се единствено с листа на черница.

Журналята кво ти разбират от насекоми бе?

Ми то ако се разчита на журналистите да сложат верна снимка... каквото намерили , това сложили - все е ларва неква. Те в статията имената не могат правилно да напишат. Па и като цитират изказвания да беха сложили и това, че в Лозен тока и водата избощо не са по-добре от Елин Пелин. Щото тияя наглеци нали това го изкарват като причина да се махнат от там. Ама от трън та на глог, че е по-висок. Нещо не им е верна информацията.