Министърът на околната среда и водите Асен Личев ще възобнови производството по издаване на становище на РИОСВ-София за дейността на пилотна ферма за насекоми в района на софийското село Лозен.

Министър Личев беше сезиран за възобновяване на производството от директора на РИОСВ-София, след получен в МОСВ сигнал, в който жителите на селото изразяват недоволство срещу плановете за изграждане на фермата, съобщиха от МОСВ.

Уведомлението за инвестиционно предложение от фирма "Насекомо" АД е внесено в РИОСВ-София през юни 2021 г. с предмет вътрешно преустройство на производствено-административна сграда в пилотна ферма за насекоми. На 21 септември 2021 г. РИОСВ-София се произнася с писмо, че заявеното инвестиционно предложение не подлежи на регламентираните процедури по ОВОС, както и че при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони от мрежата "Натура 2000", включително и върху най-близо разположената Лозенска планина.

След възобновяването на производството от министър Асен Личев, РИОСВ-София ще се произнесе повторно по уведомлението за инвестиционно предложение, съгласно разпоредбите на Закона за опазване на околната среда.

С писмо до изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще бъде отправена покана за участие на експерти от БАБХ в съвместна проверка относно съществуващите регламенти за заявената производствена дейност.

Преди дни жители на Лозен организираха протест срещу фирмата за ларви. Твърдят, че се разнася неприятна миризма. От фирмата заявиха, че спазват всички екологични норми.

Освен от неприятната миризма, местните се опасяват, че ще се увеличи и популацията на мухи.

Според кмета на Лозен по закон заводът трябва да бъде разположен далеч от населени места.

"Те казаха, че имат такива заводи и във Франция. Като проверих - минимум на 8 километра са и двата им завода от населените места", казва кметът Мартин Младенов.

От управата на завода отрекоха да са източник на неприятната миризма. И добавиха, че се преместили близо до Лозен, тъй като в Елин Пелин нямало условия за работа.

"Токът спира, водата спира, всичко спира. Не можеш да развиеш производствен процес там", казва Камен Василев от "Насекомо" ЕАД.

Производството е свързано с отглеждането на мухи и техните ларви, от които се извличат протеини, които се използват за храна на домашни любимци, в биокозметиката и за биоторове.

Фермата за ларви на "Насекомо" АД доскоро функционираше в Елин Пелин и постоянно беше обект на протести и недоволство от местните жители. В резултат на общественото напрежение е взето решение за преместване на производството.

Във фермата ще се произвежда протеини и други продукти от черна муха войник. Те се използват за храна на домашни любимци и риби.

От три години и половина протеините от насекоми са разрешени за използване като съставки в храни за риби и домашни животни. След години анализи и проверки, Европейският орган за безопасност на храните прие и разреши директната консумация на насекоми от хората.