Представителка на депортираните от Сталин кримски татари стана зам.-външен министър на Украйна

Назначаването на Емине Джапарова я прави първия представител на етническото малцинство, който заема висок пост в бившата съветска република

Обратно в новината

Коментари - Представителка на депортираните от Сталин кримски татари стана зам.-външен министър на Украйна | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Че татарите изглеждат така като манекени от "Вог" или "Амика". Виж ти чудо. Сталин явно се е минал в личен план.

Вие българите живеете с много грешни впечатления и разбирания.

Крим не е руски. Вън руските окупатори и терористи!

той не е българин....такива сталинистите ги оправят отзад и изпитват ревност..ха.ха.ха 18 май 1944 г. Сталин депортира 185 000 кримски татари.Един от най-жестоките пристъпи на комунистическата ненавист към „вътрешния враг“ в СССР са бруталните репресии срещу българската общност .7 милиона в Русия казаха: Аз съм българин.Всички знаем от историята как Сталин методично създава т. нар „татарска“ нация, потъпквайки българската национална идентичност и преименувайки волжките българи в „татари“ (впрочем, по подобен начин бе създадена и „македонската“ нация, б. а.). С нарочен указ болшевишката власт заличава нашата националност в границите на СССР и напълно я изключва от последвалите преброявания. Преди това според резултатите от преброяването през 1897 г. българите на руска земя са били 1 300 000, а през 1926 г. – 1 500 000 души.

"... Около 200 000 души са изселени с влак ..." Ееех, какви влакове е имало едно време в СССР! Два града като Добрич в един влак. Днес и 100 000 само не можете да намърдате в един влак.

като в мозайката на новата най-голяма руска църква ,редом с Путин.

Не, изселването на кримските татари не е било геноцид, а само резултат от техните престъпни действия в сътрудничество с нацистка Германия срещу руското население през ВСВ. Имало е случай, при които кримските татари-колаборационисти са изгаряли и избивали цели села с руснаци и точно това е било геноцид, а не депортирането на татарите, което се явява твърде меко наказание за извършените от тях зверства. Да се чуди човек защо наричат Сталин „кръвожаден тиранин”, след като ги е оставил живи при тези обстоятелства?!

Оди и виж сега какъв паметтик-мемориал има в Русия до Казан,посветен на Камска-Волжска България.Ге нямаш такъв тук,в България?И что нямаш,мерзявезо?

Малко невярна информация. Иван Плачков - бесарабски българин беше министър на енергетиката в две правителства.

Тъкмо ще се конкурира с нашата....

Който се интересува от история, нека поогледа които и да са що-годе обективни материали какви са ги вършили татарите по време на немската окупация на Крим - при това превантивно и ентусиазирано! Просто да се чудиш как Сталин е проявил направо християнско милосърдие... А оня украински шут нека си прави всичко,за да изкара Баба Меца от бърлогата. Даже Бисмарк не знаеше как да я натика обратно.

Да си се приберат у дома,.. А ти си стой в Курило!

Каква депортация? РАЗСЕЛЕНИ са там за по-добър живот и ...сред свои.

Като отчетем ...Гражданската война, Сталин направо е проявил огромно милосърдие към тези мангали, уж наши там ...братовчеди!?

За какви волжки българи бълнуваш? След прегазването им от Златната орда на монголите почти всички са били избити, а те не са били с голямо население. Това се случило с всички които открито са оказвали съпротива на монголите при първоначалното им разширяване. На тяхно място се заселват татарски съюзници на монголите.

Чудя се ако славяните си сложат цел изстребването на англо саксонците точно както те искат да изтребят всички славяни,, дали света ще стане по-добро място без англите?

Кримските татари са онези черксези, от които една голяма част се заселва по българските земи след кримската война и подпалват цялата страна, грабят, убиват, отвличат. Като са дошли е било станало опасно като в началото на османското завоевание.

Сега се провикваш..Вън...! А като стане тъмно обръщaш ...Вътре! ,....Вътре!

Правилно си се написал "лумпен", защото хората вече не се интересуват от исторически факти. Пропагандата която се ширеше по време на соца, няма сравнение с тази която се разпространява в нашето "демократично" общество. Вече думата исторически извор или факт, не играе никаква роля в обществения живот. Наслагват се нови догми - либерални, които да оневинят всеки който е правил золуми през вековете. Турско робство е нямало, нашите революционери са си просто едни терористи, преследващи лични цели. Нямало е борба срещу нацисткия режим и Русия няма никаква заслуга за победата над фашизма. 27 милиона руснаци? Лъжа. Бомбандировки над София и други големи български градове, без войска, изпълнени само с жени, деца и старци? Геноцид? Ти луд ли си - това са приятелски жестове за помирение. А ако не беше СССР, истината е, че всички останали Велики сили са искали да не сме съвоюваща страна, а да сме загубила. И тогава щяхме да сме разпокъсани на парчета. Но това са някакви си извори и исторически книги и документи. Нищо повече. Всъщност не са важни и интересни.

Не са ни братовчеди!!! Били са близки причтелчета на монголите и техни касапи.

Зеленякът направо ще вкара Покрайната в ЕСа и НАТОто , преди да са я приели! А кажете, как ще стане.

"Кримски татари", разбирай българи мохамедани, едни от многото преименовани от Сталин, на татари, чуваши, ингушети, карабулгари, кабардинобалКари... Десетки милиони в рамките на СССР. Подобно на "македонците" по-късно. Само дето българите в Македония остават християни, все пак.

Прочетете историята: добре е, че ги е депортирал. Щели са да ги избият. Заради участието им в масови убийства на руснаци през първия етап на войната. Включително дечица.

Кримските "татари", "черкези", са българомохамедани използвани подобно на "помаците" и яничарите да колят братята си. И както сега гласят македонците пък, за поредната българска братоубийствена война.

Айде, да прочетете историята и преди ВСВ, и преди ВОСР, и преди Московското княжество, и преди "първата" българска държава...

Те англите са Автралия, временно САЩ. Канада. Ще отнеме 200 години преди чалмите да ги превземат отвътре. Света ще принадлежи на Индия и Китай.

Тя, работата с Покрайната е ясна. Въпросът е за Донбас.

Чети, учи съ, щот си глъм!

Ако не ги беше депортирал, сега нямаше да има нито един кримски татарин. Заради сътрудничеството им с немците , след освобождаването на Крим от Червената армия, местните нетатари, са подкарали татарите с големите ножове. Е последното което е искал Сталин е и гражданска война в тила на Червената армия и е решил въпроса по най- беболезнения начин.

Измрее за Националното обединение!?

"Помаците" българи ли са?

...Малейй, квато е засукана...ша да опрай външната ... !

Бегай ги питай!

Прав си - в днешно време, който чете, мисли и се интересува по-далеч от носа си, го смятат за "глъм". Готените, отворените, хвърляте гюбеци, чинии, салфетки и се изказвате категорично с неграмотни и примитивни "коментари".

зеленски не може с нищо да ме учуди. макар че наскоро наложи санкции на Ермитажа, московския държавен университет, музея на Пушкин и други подобни за три години, явно има потенциал да надмине дори гьобелс.

А, ти нормален ли си?

..средноазиатски.....

имах предвид, оня, дето яде вратовръзки.

Зеленякът задейства грузинци, татари и амеркански съветници..за да ,,оправят,, Покрайната!

Kalin

В Украйна е имало определени групи които са се били и подпомагали немцците във войната и една от тях са въпросните татари.Като се знае как е действал Сталин даже е учудващо че е преселил въпросните а не направо да ги вкара по лагери и затвори.В която и държава пострадала от войната ако имаше такова нещо щеше да постъпи по същия начин.Така че стига сте плакали и оправдавали татарите там.

Крим е винаги бил руски с изключение на един период от 1954 когато Никита Кукурузни го предава на УССР,които продължава до 2014 година,когато след референдум е присъединен към Руската федерация.А по принцип Крим е присъединен към руската империя още през 1783 година.А колкото до изселването или по неолибелно-демократична оценка -депортиране е извършено заради системният,целенасочен колаборационизъм с фашистките агресори.Просто в 2014 година ,беше извършена една историческа корекция и полуострова беше присъединен към народите от руската федерация и сега демократичните -неолиберали плачат

Сталин ги е депортирал за да не ги изтрепи, защото това са заслужавали по тогвашния закон в СССР. Военновременните закони са сериозна работа. За дослук с фашагите, за убийство и геноцид над руснаците в Крим по време на окупацията му от хитлеристите. Те и кавказки народи са се пробвали да играят с фашагите, прибалтийски също. Финландия и тя яде хурката в крайна сметка. Не казвам, че им е било леко на тези народи, но доста са отмъщавали и те.

То преди години друг , известен в света грузинец, ,,ги пооправи,, - ама поука никаква!

ЙОСИФ Джуга-швили("Юдов-син" от груз.)

Кримската война ! Руско - турска война 1853 -1856. А бе, в марабето мужиците да не са се тепали за Полша,я?

Айде, апни си салатката и малко ,,БоярЫшник,,,

..за Крим и Кавказ. Завоеватели!!

Сталин е бил безпощаден срещу християни и руснаци. Към неруснаци и нехристияни е бил "толерантен".

Браточка, в Карлуково все такива ли сте...?

Още едно "аргументирано" и "компетентно" "мнение" по най-"високите" стандарти на "демократичното" чалгаджийство. Какви дебили сте, не е истина просто. Губите човешки облик, вече.