Лекари искат анулиране на болничния, ако пациентът не се лекува в дома си

Ще могат ли работодателите да следят служителите си? В чужбина по искане на шефа може да се прави проверка в жилището

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Вместо да наказват тези с фалшивите болнични им е по- лесно да накажат всички работещи. Защо фирмите не си назначат фирмени лекари да се грижат за работниците ? Когато човек знае , че нямат да му заплатят болничните много хора ще се принудят да ходят болни на работа. Естествено тяхната производителност ще е по- ниска. Ами ако един наистина болен от грип стои във фирмата нали покрай него ще си заразят още поне 20 човека. На работодателите май хич не им идва на ума за този вариант. Тогава ще ги питам откъде ще намерят работници, и без това се оплакват , че им все недостигат.

Има една поговорка и тя гласи"гарван на гарвана око не вади"Ялови предлажения.Джипито "работи 5ч.на ден ,рядко те преглежда от вратата ти изписва лекарства от най скъпите ,за да получи награда екскурзия от търговците на лекарства,има право да ти издаде 14дни от раз болничен,което е голяма грешка е още и още има за казване ,но една е истината,хората са болни от некачествени храни и некачествени лекарства.Няма обжалван б.лб.,който да е анулиран.Просто няма.

..нямаше да има дефицит на ОПЛ. Те са предимно в предпенсионна възраст и на изчезване. Попитайте младите лекари защо отказват да специализират и да стават ОПЛ... вместо да си живеят разточително по екскурзии с 5-часов работен ден, както го описвате.

Трябва да се реже не до кокал, а направо през него!!! Цялата обществена система не работи ЗА, а Против човека!!! От сегашно време трудно може да разберем как едно време хората са вдигали бунтове и революции, давали са живота си за по-добро бъдеще на децата си. Как са линчували, бесели, гилотинирали и прочее самозабравилите се властимащи, а сега зорлем карат народа да буди най-тъмното от душата си.

Стига с тия простотии бе. Вие не искате да решите проблема с фалшивите болнични, а просто да порежете за пореден път най-бедните и болните в страната. В момента навсякъде има възможност за т.н. електронно следене кай къде се движи. Просто се иска НОИ да има право да прави такива справки при поискване. Например сравнява се база данни на напусналите страната преди празници в посока Гърция и база данни на НОИ и истината лъсва - половината чиновници от министерствата в София са "болни" и са отишли на почивка в Гърция. Сравнете базата данни на НОИ с тази на хотели, молове / по картите за пазаруване/ и т.н. и ще лъснат поне 50 % от фалшивите болнични. Но много по-лесно е да порежеш за пореден път болния. Ами ако детето на 3 години е болно - какво правим. И то ли симулира. ъИ до момента колко доктори са вкарани в затвора за фалшиви болнични - 0%. Ами накажете тях бе. Защо вместо престъпника наказвате жертвата.

"Това са интересни предложения, но аз се притеснявам да не би работодателите да трябва да се заемат с едни несвойствени за тях функции да следят хората, които са в болничен, дали наистина са болни или правят нещо друго", коментира... Ами, или ще ги следите, или ще им плащате. Няма средно положение!

Искам някой да докаже ,че лекарят е издал болничен за три дни с диагноза ,,остра вирусна инфекция" или хипертонична криза.Или човек ,който има гастрит ,но в момента няма криза,но просто му трябват 3-5дни болнични.Как и кой ще докаже,че има нарушение?А тарифата е 5-6лв за ден болничен.Да му мислят истинските болни ,как ще имат сили да ходят болни на работа.

Онези, които действително са болни, спазват предписанията на лекаря - стоят си вкъщи и си купуват изписаните им лекарства, което лесно се доказва.

А онези, които да болни, но лечението не дава резултат какво да правят - да си стоят вкъщи вместо да потърсят второ мнение ли?

А пациентът къде да се оплаче и как ще се накаже работодател ,който заставя служителите си да работят болни? Защо никой не се интересува ,че в повечето частни фирми един служител заема няколко длъжности и няма вариант за заместване. Не се разрешава отпуск по-дълъг от няколко дни, да не говорим за болнични. Практика е да се работи и по време на отпуски и по време на болнични. Практика, пред която всички си затварят очите. Пропуснах да спомена , а също е практика когато някой се разболее онкологично работодателите пак го карат да работи от къщи докато се чудят как да го уволнят. Ето това са българските работодатели и българските институции , а за синдикатите думи нямам.

народът да се вдигне, ама е от овце!

Мрат или бягат. Преди няколко години за едно място кандидатстваха десетки ,сега са двама-трима, след няколко години...няма да има. Последствията: - Три поредни дни се опитвам да си получа пратка в офиса на известна куриерска фирма и трите пъти имаха различен и нерешим ИТ проблем поради който НЕ МОЖАХА ДА МИ Я ДАДАТ. -Една от най-големите фирми за дограма ми издаде фактура и ми поиска сума с няколко стотин лева над дължимата...Нямаха представа ,че са им свършили този цвят профили повече от месец и накрая още месец и половина не знаеха къде са заминали готовите ми неща. Всеки път ми предлагаха да ми върнат парите. Не бяха мошенници, но уверено вървят към фалит поради липса на кадри. -Друга известна фирма ми достави диван вместо бюфет, но по-странното е че като им звъннах едно мило девойче ми обясняваше ,че те такива дивани не продавали...та трябваше да и го снимам...не питайте. Наближава криза и след нея много днешни работодатели ще се превърнат в търсещи работа безработни и то от алчност.

Напълно подкрепям! Бил съм и в двете позиции и мога да кажа, че няма по-благодарен работник от онзи, получил подкрепа от работодателя си в тежък момент, което се вижда и цени от останалите, както и няма нищо по-демотивиращо за работниците от работодател, който не зачита отпуските и болничните на служителите си и се чуди как да накара персонала да работи повече за по-малко пари!

Българските работодатели-частници просто не плащат първите 3 дни на болничните. Дори и някой да ги задължи, ако работникът ползва болнични често, просто може да си ходи - друг ще дойде на неговото място.

Утре може да ви пуснат статия "лекари искат да евтаназират всички достигнали пенсионна възраст". Пак ли ще се вържете и ще започнете да плюете по лекарите или ще ви светне крушката, че ви манипулират?

Не се хващайте на такива статии, които говорят от името на някакви анонимни. Каква значи "лекари искат" няма такива, които да имат право да "искат". Или има официална позиция на официално призната организация или няма. Такива статии са манипулации с цел да ни насъскат едни срещу други. Такива статии се пускат винаги, когато някой тръгне да протестира и да си търси правата. Още древните римляни са открили принципа разделяй и владей. Кои са тези "лекари"? Приписват някаква непопулярна позиция на едно съсловие и индиректно ви казват "мразете това съсловие", докато накрая всички св мразим едни други по някакъв признак.

Що за глупост е тази статия ?! Винаги е имало заложени в закона санкции за лекари , които неправомерно издават болнични . Също така съм "убеден " ,че наистина ама наистина лекарите го искат това .Тази статия по никакъв начин , ама никакъв няма отношения към бляновете на Домуса , еле пък нещо общо с протеста на медицинските сестри .

Подкрепям. Има една дузина случаи в моята практика на пациент, в която са ми отказвани направления за изследвания, въпреки сериозните ми оплаквания. Представям си сега как "лекарите" на драго сърце ще раздават направления наляво и надясно, за да изследват мними болни. А всеки път ми казват "Знаеш ли колко струва това изследване?", все едно не си плащам осигуровките всеки месец точно заради такива случаи...Без да съм фен на Домусчиев (при това изобщо) съм на мнение, че 100 % от дните на болничните трябва да ги изплаща НОИ - работодателят внася всеки месец, работникът също. Говорим за икономика на светло, останалите и без това не ползват болнични.

Лекарите да не се правят! Всички много добре знаят кога издават фалшив болничен. Само ги интересува да им цъфнеш в кабинета и да им платиш таксата, бóли ги за държава и работодател.

какво иска? Мен ме боляха гърдите от простуда .За да ми ползват пътеката и са източват касата ме вкараха в кардиолочно отделение.Изписаха ми 16 вида хапчета ,които трябва да си самоубиец да ядеш и болките продължаваха с месеци. Като отидох на частен кабинет СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ ми се изписаха болкоуспокояващи хапчета за шиповете на гръбначния стълб и болките спряха..... всичко е пари .....

А пък аз предлагам първите 3 дни да бъдат заплатени от Здравната каса и тогава за видим дали лекарите така щедро ще раздават болнични и ще пилеят средства от техен бюджет. Така де! Защо плащаме тези осигуровки? За да лекуваме не осигурени цигани ? Тази държава наказва тези, които спазват правилата! Но да не се окажат лекарското съсловие в позицията на хотелиер от Българското черноморие -които изгониха родните туристи от алчнотия, и останаха с клиенти - цигани англичани. И тук ще е така- ще останат само цигани и за видим тогава кой ще им пълни касичката с пари.

Няма такава област като медицината - поставят ти диагноза, изписват ти лечение и ти трябва да го приемеш на доверие, защото нямаш компетенцията да оспориш. И след като се комерсиализира, медицината се изроди във фалшиви болнични, ненужни процедури , та даже и операции, фалшиви клинични пътеки с фалшиво или излишно висене по болниците, изписване на "правилните"лекарства срещу %, и още безброй тарикатлъци. Един ти предлага услуга (лечение) по негови, много често комерсиални, критерии, а след това някой друг му ги изплаща тия услуги само по документи с огромна бюрокрация. На прегледите ти обръщат 2-3 мин внимание, след като попълват книжа 10 мин. Генерално сбъркана система!

Крадеца вика, дръжте крадеца.

Лекарите да вземат първо да се ограничават в издаването на фалшиви болнични и после да ми излизат с лозунги, че то заприлича на -гузен негонен бяга. Даже не знам как се иска болничен Никога не съм боледувал за нечия сметка. А като почнем, някого щели да го хокат - хайде в болнични, някого да го уволняват - болнични, онзи ден крадливата милионерка се разболя, хоп пуснаха под домашен арест. Гледаш я по талАвизоря, убава красива. У дома и стените помагат. Колко да е убава циганката банева....Даже учениците постоянно лужат системата. Промените доведоха единствено до повече приходи за лекарите, защото болничния се плаща. Така, че болничните се пишат от лекари...не от магазинерката...замислете се!

Недейте да изпадате в ИСТЕРИЯ бе Хора , съвсем НЕнужно !! Проверка , съвсем НЕ означава , че всеки настинал ще го търсят с полиция къде се намира на всеки 10 мин. - Вие наистина ли сте толкова ИЗТРЕЩЕЛИ ?! Проверка би изискал всеки който се СЪМНЯВА във вашата искренност !!! Всеки работодател си познава служителите , Всеки лекар би могъл да прецени вашите здравословни проблеми , дали са основателни или се мъчите да шикалкавите !!! Всяка една здравна система по света се основава на това да се помогне на тези които имат нужда от помощ в даден момент - А рано или късно се налага на всеки !!! Усъвършенстваните системи , на които всички се възхищаваме , функционират така - Държавната институция контролира лекарите , те си пазят занаята и лиценза , Работодателя си пази служителите , на които разчита , защото , всеки липсващ работник натоварва процеса за останалите , които трябва да го заместват , а за дадената фирма това са загуби , които някой трябва да плаща !!! Когато системата работи НОРМАЛНО , всички елементи се сработват , така че Вие ако сте болни да получите помоща от която се нуждаете , и възможно по-бързо да се върнете на мястото си в системата , като това не ви натоварва финансово , но е изгодно и за останалите - Всеки е доволен !!! При нас обаче се получава АНОМАЛИЯТА - Здрав съм - Вземам болнични - Отивам на море и ми се плаща за всичко това - АЗ СЪМ МЕГА ТАРИКАТ - ДА ама това вече няма как да става , защото когато 5-10 фелшера или ДЖипита си изгубят лицензите и останалите ще си седнат на задниците , и ще внимават какво пише в книгите , защото и те имат семейства за хранене, нищо че са доктори !!!! Вие като Ви хванат - си получавате порцията бой през пръстите , да Ви държи влафга , и ще мине доста време преди да се сетите пак да цоцкате системата - ТАКА РАБОТИ ДЕМОКРАЦИЯТА , ако никой досега НЕ Ви е обяснил !!!!! Всичко останало е история от времето на СОЦА - Лежане по гръб и някой да плаща сметката !!!!

Има една хубава поговорка - не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава. Защо кълнеш хората, като лекарите са тези, които дават болнични ей така? Стегнете лекарите и като няма откъде да взимат болнични няма да го правят. И не си мисли, че само тук било така, пък в белите държави не се случва - не знам в каква пещера си раснал. Нека ти напомня, че първият случай на уволнен човек заради Фейсбук беше в Канада - женицата излезнала в болничен и по-късно шефа гледа снимките й от плажа. Не знам защо сте толкова злобни към своите и толкова изпълнени с възхищение към чужди. Навсякъде е едно и също, разликата е в стандарта на живот.

Да разбирам ли че ни слагаш на едно ниво с Канада ?! Да - навсякъде се случва , но като сравним цялостната картина сме доста далеч от Канада или където и да било !! Болничните е само ТРОХИЧКА от всичките ни проблеми като цяло , и затова прогнозите за нашето бъдеще са плачевни !!!! Последното нещо което съм е ''чуждопоклонник'' , но и НЕ мога да съм равнодушен към всичко което ни разяжда и като нация и като държава !!! Съвсем не съм живял в пещера , но съм живял прекалено дълго за да имам база за сравнение - Какви бяхме , какви можем да сме, и какви сме !!!!

В други държави , за 3 дни дори не ти искат болнични , обаждаш се по тлф. и готово , но има една малка подробност - Говорим за БЕЛИ хора , а не Булгаристанци !!! За Вас бих предложил дори проверка с МИЛИЦИЯ , на всеки 2 часа !!!!! Четох Ви тъпите коментари , и стигам до извода , че Вие не можете да схванете една простичка истина - За тези 30г. се научихте на АНАРХИЯ , и всеки да си парви каквото му е КЕФ , НО всяко нещо си има КРАЙ !!! Сега дойде време да видите и другата страна на това дето му викате ''демокрация'' - ПРАВИЛА и тяхното стриктно спазване , и за всяка грешна стъпка бой през ръцете , докато се НАУЧИТЕ на ред и дисциплина !!! Майката Демокрация е измислила хиляди законови механизми да Ви вкара в правия път , и това ще Ви се случи без значение дали сте ''бесни'' или не , дали ви харесва или не - И когато това стане , тогава можете да се наречете Европейци , защото сега сте само едни дребни тарикати , които си мислите , че можете да надхитрите целия Свят , но ще се убедите , че НЕ е точно така !!!!

За толкова ярост, злъч и омраза към сънародниците - колко болнични дни се полагат???

Това НЕ Е , нито Жлъч , нито Омраза , нито Ярост - ТОВА Е БОЛКА , каквато Вие НЕ можете да си представите !!! Имахме ПРЕКРСНА ДЪРЖАВА с ВСИЧКО постигнато и УРЕДЕНО - Образование , Производство , Стопанство , Социална система , Здравана и т.н. , и т.н., НО НЕВЕЖЕСТВОТО , АЛЧНОСТТА и ПРОСТОТИЯТА СЪСИПАХА ВСИЧКО , и сега тепърва откриваме топлата вода , а това лутане докара държавата до КАТАСТРОФА - ФАКТИ колкото искате !!!! ИМАХМЕ ВСИЧКО , и просто трябваше да ндграждаме , да вземем добрите практики и щяхме да сме една от НАЙ-ПРЕКРАСНИТЕ и УВАЖАВАНИ държави в СВЕТА , а не сега да се влачи ВСЕКИ сульо и да ни МАЧКА и ПОДРИТВА , и децата ни да обикалят по света за'' по-добър живот '' , който си го имахме , А Не да сме принудени да избираме за ''кметове '' бандити ка то Ценко Чоков и жена му и този и онзи !!!!! За каква омраза говорите - Поколения честни и съвестни хора Гледаха как им се СРИВА Държавата пред очите , и бяха принудени да започват всичко от нула , за да може да цъфти селенията и чалгата , докато болните трябва да събират дарения за лечение по чужбините - КЪДЕ Е МОЯТА РОДИНА ??????

В грешка си брат. На около 50 съм. Да кажем съзнателен живот 40, все слуша разкази истории на родителите си, значи още поне 30 години опит. Казвам ти винаги сме били такива. В България се говореше за гостоприемство а то се изразяваше,в това, ако посред нощ ти се изсипят пияните ти приятели, да накараш жена си да им прави салата. Нима е нормално. Всички крадяха като бесни, който каквото може. От начало заради бедност, после по навик и с гордост, че си измамил системата. Големите крадяха много малките малко, затова и винаги е била и борбата,за власт. Да може да се краде повече. Другата лъжа - българинът е работлив. Може да е бил, като е работил за себе си и семеството си. Като го набутаха по заводите на заплата по 100/120 лв. И не ми казвайте, че бутилка ракия е била лев и двайсе. Децата няма да ги нахраниш с ракия. Така, че системата соц. Комунистическа направи хората лентяи, а това което се случва след 89 та изкара най лошото от човешката същност.

каква анархия бе глупак! за теб анархията е синоним на липса на ред, но това не е така. чел ли си нещо за анархията, като форма на управление? това е алтернатива на държавата , като форма на управление и ред в едно общество! не на безредие! овню свикнал все държава да му яха дупарата и пише простотии тука без да има представа за какво дърдори!

Защо никой досега не се усъмни в доблестта на лекарите? Та те са онези, които издават фалшивите болнични! Те трябва да бъдат санкционирани най-строго! Например по такава схема: съмнение за фалшив болничен - проверка в дома на болния - санкция на издалия болничния лист. До три подобни санкции на един лекар - и край на лекарската му практика! Санкцията на слежителя да бъде принудителен неплатен отпуск x2! Оттам насетне - за да сме като в Европа, да се въведе правилото всеки да може да отсъства в рамките на до 3 дни по здравословни причини без да е необходимо да сепредставя болничен! Тези дни да не са за сметка на отпуска. Всички знаем за еднодневните летни грипове и др. п.... специалистите ще дадат адекватни аргументи в тази насока. На мен лично ми е крайно неприятно да си губя времето в киснене по кабинети за 3-дневен болничен (май по-кратък няма), за да оправдая ден или макс. два лятно разстройство или нещо подобно. Изобщо не мога да си представя да поискам фиктивен болничен, но знам, че много колеги злоупотребяват, особено ако са с малки деца, или имат проблем с ползването на отпуск. Та проблемът далеч не се изчерпва с това дали работодателят да плаща още веднъж двойно! Тук не трябва да има абсолютно никаква възможност за дебати! Дебати трябва да има по същина, а именно защо в България това е твърде забележим проблем!

С 39 градуса ли ще се разкарваме 100 пъти до джипито и лаборатории? Като същевременно ще кихаме и брихаме по улици, градски транспорт и медицинските заведения, чакайки на опашка с още болни от нещо друго? Една микробиология с посявка и антибиограма отнема поне 3 работни дни...

Предлагам най лесния вариант, да не се издават изобщо болнични, защото работодателите иначе ще загинат

В Блиц :Жена ухапа камила по гениталиите в частен зоопарк , за да се спаси, след като камилата 500 килограмова седнала върху нея .В този случай на жената или на камилата се полага болничен.

Чекай чекай чекай, доразкажи. Камилата женска или мъжка? След ухапването как е реагирала Камилата, а жената? :))))))

Трябва да сте благодарни , че това предложение дори е доста ЛИБЕРАЛНО , и СНИЗХОДИТЕЛНО ! Минавате метър само с анулиране на болничня - На други места по света , ако те хванат в нарушение дори се изисква да върнеш парите с лихва за това което ти е платила Здравната Каса , но Вие нали сте свикнали вечно на СЕЛСКИ ТАРИКАТЛЪЦИ по Ганьовски , НЯМА как да ги знаете тези неща !! ЩЕ СЕ НАУЧИТЕ на всичко което е измислила ДЕМОКРАЦИЯТА - За ВСЯКА болка си има БИЛКА !!!!

Е те на това му викам ,,Постна пица,,ех по мое време какви здравни осигуровки виждах ,та сега Вие нищо не виждате.

Е, това не мога да го разбера! Първо плащай осигуровки ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, после, когато се разболееш, работодателят да ти плаща болничния?! Че защо да са ти тези осигуровки тогава? Значи веднъж да търпи загуби, защото няма кой да му работи и втори път и да плаща за това! Много ясно, че няма да иска на работа хора, които излизат често в болничен (разибрай младите майки)...И много ясно, че маса деца ще ходят със сополи на градина, защото младите майки не могат да рискуват уволнение. И кръгът се затваря.

Пациентите иска спиране на източването на здравната каса от лекарите!

idio

а в чужбина и хора ядат (папуа нова гвинея), и кокаин произвеждат (коломбия), нищо чудно и проверки по домоветр да правят (в иран например). даже и с камшици може да бият! в чужбина. ама все пак ... хайде по конкретно с глупостите бойкови предизбони

В бегето, нали на болничния му викат още "отпуск по болест", остатък от соца, щото да не си здрав по соц време беше слабост, която не требва да се афишира. И понеже повечето бг робовладелци соца ги е издрусал яко в черепните кутии, може да поискат по тая логика, да се подава молба предварително, може ли и кога точно и колко да боледуваш.

Ами те и сега работодателите могат да правят проверки и подават сигнали.

И ако може, болният да се самобичува.

Семейните лекари, дали са лекари?? Аз като си бях отрязал ръката, трябваще ли да стоя вкъщи? Пак се изказват ангро!

В някои страни на ЕС, болничния ако е продължителен, намалява по размер, ако е да кажем 2 месеца 100 %, след това става 60 % примерно. Обаче, има възможност ( и на това бг робовладелците направо ще се насерат от яд!) лекарят да реши не да ти даде болничен, а ДА ТИ ЗАБРАНИ ДА РАБОТИШ, за време колкото той прецени. И тогава всичко е на 100% независимо от времето...

Това предложение е абсолютна простотия и е като нов прочит на крепостничеството. Значи некакъв некъдърен и незаинтересован лекар ми дава 3 дни щото съм с 40 градуса и ме просва на легло ... и аз дори да имам някакви съмнения - нямам право да отида до София примерно и да потърся друго мнение???

Лекарят ти е дал 3 дни за 40°t. да си стоиш в къщи , а НЕ да си вееш шундата по София !!! За ''друго мнение '' се ходи с други диагнози , но ти искаш да се водиш с ''висока темперетура '' , което си е най обикновен ГРИП за домашно лечение , а да обикаляш МОЛОВЕТЕ - Е СВЪРШИХА БАЛЪЦИТЕ ВЕЧЕ !!!! Аз няма да работя , а ти да точиш касата с фалшиви болнични - Иначе си бъди ''БЯСНА '' колкото си шеш !!!!!

Ако се лекувам при гаджето значи не съм болен.

Ами ако е лято и гаджето е на морето, а то се лекуваш на плажа - да.

А може ли годишният отпуск да е 25 дни, а не 20 дни? В много други страни е 25 дни!!!

аф

Ела в САЩ, щом 20 са ти малко, тук е 14 .

В повечето страни от Европейския съюз, като Австрия, Белгия, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Словения Унгария, Франция, Холандия и Чехия, има период на изчакване, в който болничните не се изплащат. Докато в България, Германия, Португалия, Румъния, Словакия и Хърватия такъв период няма.

как ще няма? аз си счупих ръката преди време в бг, 2 месеца болничен. получих си парите на края на втория месец. никой не ме е питал имам ли с какво да живея 50 дена...

Всичката мара втасала, че дойде ред на болничните. Когато съм в болнични дали съм в Гърция или на 3 км в лозето си или съм в СПА център някъде си имало не знам колко си милиарда загуби. Питам аз в каква насока са тия загуби- дали са за фирмата, държавата, за мен или за световната икономика. Ха сега де, има ли кой да ми отговори адекватно. Аз например имам изгода, фирмата не плаща първите три дни от болничните, а за НОИ, ми то бълха я ухапала, то там има толкова кражби, че не ми се говори. А държавата също няма загуби, че болничните си се плащат от самите нас със осигуровките, а пък световната икономика, ха ха ха .Кражбите искам да уточня, не са мои изследвания, не ме укорявайте за израза. Та мисля си, че няма по важни проблеми, та тръгнаха дебатите за болничните, ми така си е, няма по големи проблеми. Е, има ама айде нема нужда.....

На лекарите им писна все те да са на мушката виновни за некадърното управление. От една страна пациентите ги бият и заплашват, че имат НЕОГРАНИЧЕНИ права според Конституцията да ги лекуват и издават болнични, ТУК, СЕГА и ВЕДНАГА, и то БЕЗПЛАТНО, а от друга тези, които определят правилата и законите ги обвиняват за собствените си грешки. Колко десетилетия няма ЕЛЕКТРОННО управление и ИНФОРМАЦИОННИ здравна и други системи, в които на момента да се вижда дали някой в болнични не отива зад граница или у нас на почивка? Ако приемем, че тези хора заминават за някоя европейска държава, тук вече са необходими дълги болнични - за по два-три месеца. Повечето от тези болнични листове се издават от болниците - частни, държавни, общински, като лечебните заведения също имат голяма изгода. От тези мними болни те получават пари по клиничните пътеки. Така парите на данъкоплатците се източват от две места - от НЗОК, която финансира болниците, и от НОИ, откъдето се изплащат болничните. Фактите наистина показват драстично увеличение на болничните. През 2018 болничните са били 2 милиона, а само за първите шест месеца на тази година вече са 3,5 милиона. Общият размер на начислените парични обезщетения, изплатени от ДОО на база болничен лист за 2018 година, е 557 милиона лева, което е ръст от 13% спрямо предходната година. Най-голям дял от тази сума се пада на работещите в столицата, където са съсредоточени държавните институции - близо 190 милиона лева. София е следвана от Пловдив, Варна, Стара Загора. Има две категории хора, които злоупотребяват с болничните. В едната влизат предимно държавни и общински служители, тоест - чиновници, които гледат да се измъкнат по празници поне за седмица. За тях болничните са удобен начин да изкарат почивка, без да пипат гарантираната си отпуска. И тъй като администрацията е претъпкана от “калинки” и “чантаджии”, отсъствието на част от тях не променя и бездруго ниското качество на публичните услуги. Във втората категория попадат хората, за които болничните са начин да се трудят на втора работа - защото парите от първата не стигат. Всички те са част от армията на “работещите бедни”, но не тях ожали Борисов, а работодателите, за които “тази ситуация е бич”. Вместо да изясни дали тези хора са осигурявани на минимална работна заплата и дали получават нещо отгоре, което не е регламентирано. Защото рядко някой на минимална заплата ще шикалкави с фалшиви болнични, за да мързелува. Работодателите плащат 70% от възнаграждението за първите три дни, държавата - 80% или 90%, в зависимост от това дали болничните са за общо заболяване, трудова злополука или професионална болест. Има и друга причина за фалшиви болнични, когато фирмите са в престой и принудително пускат персонала в болнични вместо да спират бизнеса, освобождават и плащат обезщетения на работниците си само за 3 дни, а останалите ги прехвърлят да ги изплаюа НОИ. Защо няма инфо-система с класификация по различни критерии на болничните листове, за да може премиерът да не говори ангро и да хвърля групова вина, а да се видят доказателства за истинските причини и да се предприемат отговорни решения и действия за контрол на този вид неправомерни "източвания" ?

Тия нормални ли са? Това е лъжа. В коя чужбина се прави проверка у дома? Гарантирам , че в Германия не е така . И до 3 дни никой не ти иска болничен, обаждаш се по телефона и казваш , че си болен. И каква е тая проверка, до магазина не можеш ли да идеш да си купиш храна?

Кой плаща първите 3 дни или са за сметка на работещият, т.е. неплатени?

що пишеш в тоя форум? И да истинските, и да филшивите - първите 3 дни се плащат от работодателя.

какъв работник, това направо е смешен въпрос! плаща се вноска, както и в бг, като застраховка. тя е споделена, както и в бг, % работника, % и то по- голям работодателя. и от тая вноска от този фонд " заболявания" после се покрива всичко, когато и който има нужда. всички внасят , който има нужда ползва. както е и здравната вноска. вие сте станали съвсем първобитляци в това беге бе!

Правата и задълженията на работници и работодатели са регламентирани в така наречения Entgeltfortzahlungsgesetz, евентуално също така в съответния трудов договор, в споразумения или в тарифни договори Според § 3 Abs. 1 S. 1 EntgeltfortzahlungsG трудово възнаграждение се заплаща при нетрудоспособност в следствие на болест по време на нетрудоспособността, когато работникът не е причинил по собствена вина нетрудоспособността си, в срок до максимално 6 седмици. Също така е нужно трудовите отношения със съответния работодател да са обосновани без период на прекъсване най-малко от 4 седмици. Възнагражденията за този период се полагат на работници, които работят по договор, независимо дали тoй е устен или писмен и независимо от това, дали са назначени на пълен работен ден, половин работен ден или на така наречените 400 € Basis. Често работодателите са конфронтирани със ситуацията, работникът им е в болнични, поради телесни повреди от пътно транспортно произшествие. В такива случаи е добре да се изяснят точно обстоятелствата на казуса, защото според тях работодателят в определени случаи може да откаже да заплати въпросното възнаграждение или да иска обезщетение в размер на изплатените заплати от виновно трето лице. Ако служителят е виновен трябва да се знае в каква степен носи отговорност за злополуката и дали е бил алкохолизиран. В определени случаи работникът може да получи така наречените Krankengeld от първия ден на болестта. Когато пътното транспортно произшествие е по вина на трето лице, то следва неговата застраховка гражданска отговорност да изплати обезщетение на работодателя в размер на изплатените заплати, § 6 Abs. 1 EntgeltfortzahlungsG. Законът изисква при нетрудоспособност незабавно да се уведоми работодателя, § 5 Abs. 1 S. 1 EntgeltfortzahlungsG. Незабавно означава при първи признаци на нетрудоспособност, като по принцип най-късно на четвъртия ден работникът трябва да представи болничен лист, ако работодателят не го изисква oще от първия ден на нетрудоспособността. Vania Griessl Rechtsanwältin Ваня Грийзел е адвокат в кантора в град Франкфурт и доцент по трудово право. www.advokat-bg.de

В Германия може и не се правят проверки, но другаде - да.

Първите 3 дни да са си за сметка на работника! Аз от 15 години нямам 1 ден болничен заразди настинка да не говорим фалшив! Защото някой трябва да изкарва заплатите и осигуровките на 7 човека, които вероятно като Вас се чудят как да измамят и да скатаят някой ден бонус!

се

Имам една позната лекарка, която отдавна е решила въпроса: не работи с касата и си знаеш поне 20-30 лева за преглед без изследвания. Още около 50-100 лева за лекарства, защото ще ти изпише каквото трябва, пред нейния кабинет никога не идват представители на фармацевтичните доячи. Болничен не отказва, но и не дава току-така, защото не й се налага да взима пари под масата, тъй като ако искаш да се преструваш трябва да приготвиш над 100 лева - ще ти пусне и изследвания, за да е сигурна болен ли си или не и отиваш над 150 лева. Пред кабинета й винаги е тълпа от хора и рядко стават проблеми за реда, защото всеки знае, че ще бъде лекуван качествено. Някой ако се обрърка да се пробва да си проси болничен, ще се откаже само като види тълпата пред кабинета...

Психиатър към пациента: - И така, всяка вечер вие сънувате едно кошмарно същество, което се нахвърля върху вас, крещи и ви бие по главата с точилка. Разбира се, когато се събудите видението изчезва нали? - Там е работата, че не. На сутринта то обикновено крещи: "Стига си хъркал, безделник, заведи децата на детска градина".

Това цялото звучи като: "До сега взимахме пари само от пациентите за да им издадем болнични, но сега ще взимаме и от работодателите за да ги анулираме."

Разговор между колеги: - Ти ходи ли на лекар? - Ходих вчера. - Той намери ли ти нещо? - Да! Имах триста лева и той ми ги намери всичките.

- Времето лекува всички болести. - Значи затова ми се налага да чакам толкова дълго в приемната на поликлиниката.

Точно пък семейните лекари са основната печатница на фалшивите болнични. И пак от тях идва някаква идея да се борят с тях. 10 лева на ден е таксата - 10 дни ти пишат, 100 лева чисти без данъци в джобчето на доктора. Днес трима-четирима будали такива да минат, ето ти ги 300-400 лева, отделно такси-макси. Ако има личен лекар в България със заплата под 5000 на месец (официално взети и неофициално под масата), то ще да е най-големия калпазанин.

А дали ще може като отидеш при личния лекар да не чакаш по 3 часа и да се прибереш с още 3 бацила? А дали ще може да не са тоооолкова алчни и да взимат пациенти толкова, че да мога да си запиша час и да отида и да вляза в часа, в който съм си записал (+-10мин.)? А дали могат да спрат да взимат пари от фармацефтичните компании и да предписват това, което трябва, а не това, за което са им платили? А дали могат да спрат да отказват направления? А дали могат да спрат да те прекарват по клинични пътеки без да си болен? А дали могат да спрат да крадат?

Тцтцтц.. колко сложно стана всичко.. едно време се влизаше в първата срещната болница и те лекуваха без пари..

Абе тия лекари все нещо искат, все от нещо са недоволни, а не може ли веднъж пък да се спретне чистка за лекари, които крадат пари чрез фалшиви здравни пътеки за неизвършени лечения и имплантират стентове на здрави хора, примерно? Току-виж като се намалят лекарсктие злоупотреби, и парите почнат да стигат, а?

Тоя с 9-ия дан да го пускат да прави домашните посешения!!!

как не му дадоха 9ти дан по простотия и наглост?!