Коментари - Преди и след: Трусът в Турция и Сирия разруши вековни крепости в Газиантеп и Алепо (видео) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Като позагледах крепостите - изглежда да са от матряла на пернишката.

Теоретично тези крепости може би подлежат на някаква реставрация/изграждане наново - е поне са жертва на природно бедствие, а не на нашта прокурватура (на Черепа колекцията, радвам се, че е в добри ръце, а не гние в някое мазе като веществено доказателство) или на наште протестъри, които замеряха с яйца ли беше паметници на културата и хич не им пукаше!

Не всеки е длъжен да знае турски, арабски, кюрдски и др., но авторът очевидно е пропуснал да се консултира относно произношението на названието на населените места в Турция и Сирия.

Поправка: Нерде Пазарджик, нерде Пазарджък. До цъкналия минуса: тънкият намек е, че ПазарджИк е в България, а турският град се нарича ПазарджЪк.

Крепоста е Гречка ве

Византия не е била гръцка държава. Това е източната половина на Римската империя. Всъщност името Византия не се е използвало по времето на империята. На повечето стари карти е отбелязана като Романия /от Рома - град Рим, т.е. римска държава/. Затова и гърците до 19-20 век са се наричали ромеи, т.е. римляни, а езика си ромейски. Потомците на понтийските гърци в днешна Турция /повечето от тях мюсюлмани или криптохристияни/ също наричат до днес езика си "ромейка" а песните си "ромейка трагодиас" - гръцки песни/.

Знайко, и кой е живял във Византия? Патагонци?

Информацията вече остаря - преди малко над час е имало още един над 7. Затихващите трусове са над 150 и то ако се броят само тези над 3. Поне 15 от тах са от магнитут 5 и нагоре.

ЕРДОГАН ДА ИДЕ ДА СЕ ПОМОЛИ НА ГОСПОД В ДЖАМИЯТА СВЕТА СОФИЯ !!!

Жалко за крепоста, но мисля, че турците ще я възстановят - те добре се грижат за подобни обекти...

Те и в Испания така ги възстановяват . Ама вече не е същата крепост а реплика .

Е то щото Царевец, Плиска, Преслав.. все оригинлдъ ръиш ли.. Па и не само у нас

Преди няколко години посетих т.н. крепост в Ловеч. Беше пълна порнография. Дори не си направили труда да потърсят дялани камъни или подходящи по форма речни камъни и автентични строителни методи, а докарали грубо натрошени камъни от взривена скална маса, които някакви аматьори си мъчили да иззидат.

Това е от Харп технологията. Американците предупреждават Ердоан. Идат избори, а ако това се случи в Истанбул със старите сгради, жертвите ще са над милион.

Я, пак да питам, че продължаваш да мелеш глупости - 1999 г. в измит пак ли беше ХААРХ? А онова от 526 г. в Анитохия, днешна Антакия, което е на същия разлом? И то ли е било ХААРП?

По 200 мл белина сутрин и вечер за поне седмица и ще си защитен от Харп за 12 месеца. Изпитана кюрдска рецепта.

На дъното на Мраморно море в близост до столицата се намира опасен разлом, Малко му трябва да се размести и Истанбул ще има големи проблеми.

Помня когато амиците бомбиха в Авганистан, че в Иран имаше голямо земетресение.Още тогава някой спомена, че може да има връзка. Дали не е възможно и сегашните бомби в Украйна да предизвикат земетресение. Осъзнавам, че повечето бомби са сравнително малки, но вече сме виждали и кратери от по 5-7 метра дълбочина.

Пич, земетресенията се случват на километри дълбочина! Тези кратери от по 5-6 метра са като драскотина. Не могат да предизвикат земетресение от такъв магнитуд и то на хиляди километри.

Това е огромна разломна зона стартираща от Средиземноморието и продължаваща до кавказ. Лошото е че на нея линия има и вулкан. Колкото до бомбите, ако бе така след Хирошима трябваше да има и цунами. А то е нямало. От друга страна изпонаизвадиха сума ти нефт и не се знае колко от тия кухини са нпълнили с пясък или вода и колко не са. Та при следващ трус може и повече. Според мен, тепърва ще има повече земетресения както и сна промяна на сезоните, главно свързано със соларната активност. Но да видим.. Иначе, жалко за хората! Най-вече в Сирия. То Идил, то Американци, ся и земетресение..

Десетки пъти сме споменавали,(е Земята е крехка планета накачулена с вредни човешки измислици и трябва да я вардим, но не става.Ония олигофрени си играят на войни, стрелба по АЕЦ я няман за нищо, дърпат газ и петрол от земята,като обезумели,като едното нищо могат да използват ядрено оръжие ,защото очевидно са тъпи и алчни.....

Дай пример - освободи земята от своето присъствие . Засили се от осмия етаж с главата напреде .

Кои сте вие? Или си шизофреник с разтроение на личността? На земята е имало и ще има катаклизми. Неизбежно е. Просто хващаме такъв цикъл. Ти виж да няма и слънчево изригване като това в 1856, че тогава верно си еб@ мамата

Браво на президента че не спомена Сирия в съболезнованията си. Браво на правителството че не изпрати помощ на Сирия а само на Турция. Това в ясен сигнал към приятеля на Сирия-Русия. Всеки приятел на Русия е враг на България.

lu4ka

Очевидно президентът е тъп.

Ти си болен мозък.

Едно време цяла Антиохия е срината от подобно земетресение на горе-долу същото място, после и Теодосиевите стени - баш кога хуните се запътват да превземат Константинопол, та се налага ударно цялото население да участва в повторното им съграждане. Тия неща се случват периодично в тая част на света

Защо цитирате руски, а не американски медии? Не ви ли е срам? Байдън каза, че е загрижен.

че е още на свобода и простее, ама к'о от това.

Нов трус от 7.8 преди малко

lu4ka

Преди 20 минути 7,7. Преди 10 - 6. Тежка история. Съсипа ги тея хора.

В Турция и към Сирия е допир на 3 земни плочи.

Откъде го прочетохте/видяхте това?

https://earthquake.usgs.gov/earthquakes/map/?extent=-64.0145,-158.20313&extent=83.82995,-31.64063&map=false

lu4ka

https://www.emsc-csem.org/#2

Форумен учен с “разломната зона” и с “милостта към братята мисюлмани” да се сети , че цялото Средиземноморие е земетръсна зона (ама другаде не тресе в момента) и да иде да поживее малко в Шимен или кърджали да поизтрезнее и да влезе малко в реалността. Никой на никого вече не е брат .

Това е наказание и предупреждение към Тюркие отгоре

моли се теб да не накажат

Значи господ предупреждава турците, а наказва кюрдите и арабите.

жалко да сирийците, турчолята толкова гадости са приинили на всички свои съседи, че си заслужават

Сигурно ли е, че е било земетресение. Да не е било атентат от Турция към Сирия? Че Турция последната година нахлува в Сирия 4 пъти и избива хора.

И как мислиш е станал този атентат? Всички в Сирия подскачат, за да тресе в Турция?

България никой за нищо никога не помага. Хората са сами ..

Винаги се помага при бедствия. Просто ти не помагаш, пич.

Всички помним Стражица и Свищов.. Та ако едно събиране на капачки е помощ..

Казано. заслужават си го.

Нема нищо общо. Няма начин да се прикрие ядрен взрив под земята в определена точка, нали? Няма такъв публично познат. Па едни краварчета се изнесоха от региона и Турция, преди седмица две, щото имало опасност от "атентати". Въобще там в Сирия, кравари не са стъпвали никога, не са водили никви военни действия, няма възможност за експерименти в пустинята, няма оръжия от ново поколение, ЦЪРН работи само за "доброто" на човечеството. Гоите са си гои. Ще си останат гои.

пак сащ му саха в гащите...

Сякаш Бог казва: "Спрете да воювате!" Колко невинни жертви, години наред! Сега пострадаха и двата народа - и на Турция, и на Сирия. Тъжно!

е положението. Дори техният бог ги наказва за действията им. Даму мислят ако стъпят на европейска земя

Това е проклятието. Турчолята дошли отнякъде си, живеят на византийски и арменски земи като преди това са избили местното население.

Проклятието е да живееш в разломна зона! По твоята логика японците са най-големите грешници..

На Мала Азия са хетите и други тракийски племена. Ордата селджуски търци идва от узната периферия на Хазар- ския каганат.

Само може да си представим ако стане тук какво ще е , особено с т.н. "ново строителство" дето е минало на контрол само на книга и с подкупи. Брат ми преди 10 години напусна бранша "строителен контрол" защото ги притискаха отвсякъде. Накрая каза " На мен в затвора не ми се влиза" и си смени професията.

Не ми трябва. Градовете тепърва ще представляват рисков фактор, от каквато и гледна точка да го мисли човек. Ако хората бяха рационални същесва, никога нямаше да живеят по вертикала, гъз до гъз, в зависимост от търговци до степен на наркомания. Земя в България все още има. Вода също. Мързела и илюзиите за "прогреса" и "технологичният фетишизъм" обаче правят хората тотални овце. За това тия в Давос си веят коня,необезпокоявани. Те са наясно, че гоите нямат акъл за пет стотинки.

Все тая

Технически погледнато, по вертикала живеят гъз над гъз, но съм съгласен.

щом падат такива на стотици години, значи нещата са сериозни вече

А някои си мислят, че могат да променят земята и климата, ама се вижда колко са безпомощни хората. Това което могат хората е здраво строителство, но безхаберието и алчността са навсякъде. Бог да е на помощ на пострадалите.

То по соц време постулата беше " Ще победим природата".

А през последните 33 години на свобода и демокрация и в условията на див капитализъм, постулатът е: - Ебахме мамата на природата.

Стига тъпотии де.., я си представете едно земетресение у нас, не всичко е политика, човешки животи са отнети, множество съдби ще бъдат променени.... Вие по- големи от природата ли се изкарахте, ние да не сме застраховани, какво по- човешко от това да се притечеш на помощ на нуждаещ се в беда, я малко се смирете... Помолете се да бъдат спасени повече животи, като не можете да помогнете на тях, можете да помогнете на себе си, да станете малко по- човеци...

Тези крепости са били и още са си християнски!

Аллах показа милостта си. Ако беше в западна Турция, жертвите щяха да са десетократно повече.

ИСТАНБУЛСКОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ НЯМА ДА ВИ СЕ РАЗМИНЕ ..... ТОВА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ САМО УВЕЛИЧИ НАТРУПАНАТА ЕНЕРГИЯ В ДРУГИЯ КРАЙ НА АНАДОЛСКАТА ( ТУРСКАТА. ПЛОЧА) .... ВИКАТ МУ ГЕОТЕКТОНИКА ..... ТАКА СЕ Е ОТВОРИЛ БОСФОРА :)(

В турския държавен център по сеизмология, AFAD Son Depremler(Son 100 Deprem) пише - дълбочина Derinlik кm между 6.38 км до 20.86 км в епицентъра - İslahiye (Gaziantep), Nurdağı (Gaziantep) и др. между морето и Газиетеп. ЕТО ЛИНК https://deprem.afad.gov.tr/last-earthquakes.html размера силата вероятно е в друга система. Там за първи път ли се случва земетръс?! Ето линк към EMSC Европейският средиземноморски сеизмологичен център https://www.emsc-csem.org/#2 На тази картинка карта събитието изглежда като невероятен природен подземен взрив?! ...

ЕРДОГАН НАЛИ НАПРАВИ СВЕТА СОФИЯ ПАК ДЖАМИЯ .... И ТАНЦУВАШЕ СЪС ХОДЖАТА С ЯТАГАНА НА ОТОМАНСКАТА ИМПЕРИЯ НА ОТКРИВАНЕТО ? .....

Айде сега фон Лайнянен и ЕС да наложат санкции на Русия заради земетресението...

Путин е виновен ! ...за земетресението и други природни бедствия ! Той е виновен и за разменените бебета , и за заблудените изчезнали !

като пращат байрактари за украйна! има възмездие. Бог (Аллах) вижда всико и наказва!

Недей ти да си съдника на БОГ какво вижда и какво наказва.

Северозападнал чукча.

Къв Глас на Северозапада си, бе, селянин? Такива като теб и Годжи наизпълзяхте от паланките и се взехте на сериозно. Слава Украин! Враца е с вас!