На 14 февруари съвпадат три празника - Свети Кирил, Денят на лозаря и Свети Валентин

На 14 февруари съвпадат три празника и всеки българин може да избере кой от тях да празнува. Това са църковният празник за успението на Свети Кирил Славянобългарски, празникът по стар стил на Свети Трифон Зарезан, честван като Ден на лозаря, и празникът на Свети Валентин.

Обратно в новината

Коментари - На 14 февруари съвпадат три празника - Свети Кирил, Денят на лозаря и Свети Валентин | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

.. да се празнува и успението на ченгетата от синода?

По-добре пиян на Трифон Зарезан, отколкото болен от СПИН на Свети Валентин.

Уви, на този ден ни напусна и Сашо Авджиев...

и през соца празнувахме ,даже повече, сега вие незнаете и няма да научите

Не на смотания празник Св.Макдоналдс,Св.SIEMENS и други западни простотии.На кой подражаваме-на католиците ли избили половин Европа и Америка? Ние си имаме достатъчно християнски и български празници,а някои са по-древни от измислената им крадлива католическа секта издигнала в култ педерастията и педофилията.

.. Св. Валентин е известен като празник на цял свят...Дори и да не искаш.

Уха, голям празник, голяма радост!Много ми е гот, ама кат помисля, че довечера пак ще студувам...ме побиват тръпки!

... гледай офиса и не мисли за студа.

Честит хубав празник на всички! Трифонци, Валентини, влюбени, лозари и винари......Бъдете здрави, живи, най-вече добри и дано снегът се топи бавно.

Имам голям хъс и сили да работя за Родината и за мен си, ще направя всичко по силите си, за да спомогна България да дръпне напред и нагоре! Само един проблем ме мъчи: как да изчистим политическите боклуци и да ги наврем в пандиза?

Просто е - излизаме всички като гърците и ги отвяваме . Друг начин вече няма. Чака ни чудна пролет : )

Я да си спестите приказките разни! За пиян и влюбен всеки ден е празник!

"...и превели свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи." Май пак пренаписваме историята...сега пък вече имало и "език на солунските българи" ???!!! "Браво" на автора на статията!

"На този ден влюбените изразяват любовта си един към друг, като си изпращат поздравителни картички и бонбони във формата на сърце. Обичайно е да се подаряват и цветя." Аз пък ще получа инфаркт от изненада! Да се бяха засрамили малко тези автори на деня на Св. Кирил! Трифон Зарезан е по СТАР стил. Пет пари не давам за Св. Валентин. Ще празнувам Св. Кирил. И за да вляза в тон с всеобщата простотия си го избирам за валентинка. Айде сега обществен дебат: светците имат ли чувство за хумор или не?

Dнес е и официален празник на археолога!

За мене най-истински си остава празника на Св..Кирил!Можем и без плюшени сърца,можем и без вино дори,но без писменост не можем!При все това,нека единият празник не се празнува за сметка на другия, а всеки да си избере най-подходящия!

Без писменост можем (не че е хубаво и го искам), без хляб и вода (вино) не можем!

Без любов животът е като хляб без сол и прокиснало вино:) За ядене и пиене не стават, а да ги изхвърлиш ти е жал...

Ние сме православни христиани ,не е редно да "праънуваме" католическия Валентин !

Довечера всички женки ще са романатично настроени за ,,Водка с утеха ".щото любимите им отдавна ще са нагласени за друг голям хит,,Самоток с мръвки" ,,Жена ,семки и телевизор развалят компанията "-българска народна мъдрост от неолита насам...

Аз понеже не помня, може ли някой по възрастен да каже как беше по времето на социализъма. Празнувахте ли Свети Валентин, ЮТрифон Зарезан и такива. Много ми е интересно

Св.Валентин като католически празник се празнуваше в Зап.Европа.Тук празнувахме Трифон Зарезан и имам весели спомени от банкетите, които си устройвахме. Честит празник на празнуващите!

Свети Трифон млади момко, винаги се празнувал от българете от Крум Страшни насам -нема комунизъм,фашизъм -докато Свети Вазелин се празнува от Азис Сладки насам. Те тва ти е разликата,нищо друго

Моят страхотен баща е роден на тази дата, това помня от соца, винаги празнувахме. Запомнила съм, че казваше "Аз не пия, но съм много влюбчив човек, все пак ще празнувам Трифон-зарезан!

И Празника на банкерите! Dir пак сте не подготвени!?

Банкерите празнуват на 6-ти Декември.

нищо не може да пробие замаската ,яка ,толкова са промити ......

Пийте вино, за да сте здрави, а здравето ще ви трябва, за да можете да пиете ракия!

Най-якия коментар, браво!

Днешният "празник на Влюбените" е комерсиален, американски празник. Той няма нищо общо нито с Православната, нито с Католическата църква! И ДВЕТЕ църкви днес почитат почитат св. Констатин - Кирил Философ. Почита към него е осбенно голяма и в Рим (предният папа го обяви за покровител на Европа)... а за нас, тези на който е дал просвета, писменост и това с което да се гордят, е особенно неуместно да го забравяме и изместваме с исмилени пресвдо празници на светската глупост и суета...

Да, прав Сте .

"На този ден влюбените изразяват любовта си един към друг, като си изпращат поздравителни картички и бонбони във формата на сърце. Обичайно е да се подаряват и цветя." Аз пък ще получа инфаркт от изненада! Да се бяха засрамили малко тези автори на деня на Св. Кирил! Трифон Зарезан е по СТАР стил. Пет пари не давам за Св. Валентин. Ще празнувам Св. Кирил. И за да вляза в тон с всеобщата простотия си го избирам за валентинка. Айде сега обществен дебат: светците имат ли чувство за хумор или не? Дир-ът не е счел за необходимо да спомене, че св. Кирил е канонизиран за светец не защото е създател на българската азбука, а ЗАЩОТО е спечелил пред Католиците, същите които празнуват св. Валентин, правото в българската църква да се отслужват литургиите на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК.

Днешните 'празници' нямат нищо общо и с б.г-арите създатели на държавата.А за образованието ни ролята на книжниците/църква е като ролята на петела за изгрева. Или на партийния секретар за хубостта на природния парк :-)

а бе аз говоря за лозя ,за работа те пак ми говоря за св.валентин, кой кога и тн бе хора зарязват се лозята любовта е за през цялата година и целия живот а лозета се зарязва веднъж в годината след тази дата за да има гразде и за да има вино

Един от най-комерсиалните празници, наравно с Коледата. Вместо да се подаряват глупави сърчица или да се мисли за подаръци украси и прочие, човека в днешно време трябва да се замисли повече за моралните ценности, от които има остър дефицит в обществото.

Само дето според православният Св. Валентин е 10 февруари. Това на 14-ти е католически празник...

За тези по-долу: Първо, Св. Трифон Зарезан беше на 1-ви февруари; Св.Валентин не е католически, не е и православен светец. Той е ХРИСТИЯНСКИ светец още от преди разделението на църквата, така че би трябвало и православните да го почитаме, или поне да не говорим/пишем глупости за него. Честит празник на всички !

Прав сте, но донякъде. В православния календар има двама светци с името Валентин, но нито един от тях не се чества днес. Иначе имаме и света Валентина, но тя мина на 10 февруари. Дори и богословите не са на едно мнение дали католическият св. Валентин има нещо общо с двамата православни светци.

вие за първи път ли чувате за трифон зарезан - ясно живота започва от вас ,добре че сте вие иначе да къде ще стигнем неграмотни

Ами да добавим и Света Топлофикация Изедница като четвърти траурен.

Честит ви Трифон Кирилов Валентинов!

честит Трифон зарезан - това е празнитък, той не е християнски от 14 февруари нататък може да се зарязват лозята/според времето/,всички празници са от преди християнската епоха и са свързани с живота ,с годишните сезони,даже храненето ни е правилно и здравословно -направете анализ и ще видите ,че е така не се подавайте на провокации

Празникът на влюбените е преди всичко комерсиален .

деде ,те сегашните са така-епилирани,фризирани и натокани,ходят с разни идиотски надуваеми сърца за да зарадват миуото ...Да се смееш ли или да плачеш...ако ги качиш на лоста ,има да виси като дроб,ама денят на тиквата и Свети Вазелин не изтърват..щото били мега яки,разбираш ли ?!

св. Валентин не е католически светец. Той е живял и умрял мъченически за христовата вяра доста преди църквата да се раздели на православна и католическа. Дотогава канонът за светостта е бил единен, така че Валентин е и православен светия! Част от мощите му се пазят в православния манастир Св.св.Константин и Елена в едноименния курорт край Варна.

Петрова, в православния календар има двама светци с името Валентин, но нито един от тях не се чества днес. Мощите в "Св. Св. Константин и Елена" на кого точно от тях са? Иначе имаме и света Валентина, но тя мина на 10 февруари.

"На този ден влюбените изразяват любовта си един към друг, като си изпращат поздравителни картички и бонбони във формата на сърце. Обичайно е да се подаряват и цветя." Аз пък ще получа инфаркт от изненада! Да се бяха засрамили малко тези автори на деня на Св. Кирил! Трифон Зарезан е по СТАР стил. Пет пари не давам за Св. Валентин. Ще празнувам Св. Кирил. И за да вляза в тон с всеобщата простотия си го избирам за валентинка. Айде сега обществен дебат: светците имат ли чувство за хумор или не? Дир-ът не е счел за необходимо да спомене, че св. Кирил е канонизиран за светец не защото е създател на българската азбука, а ЗАЩОТО е спечелил пред Католиците, същите които празнуват св. Валентин, правото в българската църква да се отслужват литургиите на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК. Благодаря Ви, Мирко! Да сте жив и здрав, Кирил :)))) Я, св. Валентин - българин?!

Аз пък какво да кажа че съм и лозар макар и любител ... ами освен наздраве и умната

За кого са тези празници? Бъл/огарите да не са християни? p.s б-г арите не са и цигани, мюсюлмани или евреи; истинските б-гари са езичници, а не книжници. Знаят един 1 бог, нямат идоли , правят държави

Нека отдадем дължимото на един свят и много специален човек за нас - св. Константин, приел монашеското име Кирил. Благодарение на него, и на брат му св. Методий ние имаме своя азбука, и следователно писменост.

Да!

Подкрепям . Със здраве :) И наздраве .

Православен църковен календар 2012 Февруари 2012. 14 Успение на св. равноап. Кирил Славянобългарски. Св. Преп. Авксентий Искам да попитам къде е Валко в цялата дандания??????

св.Валентин е на 10февруари, а на днешния празнува католическата църква

Св. Валентина е на 10 февруари ако не се лъжа.

Аз лично съм традиционалист. И понеже няма друго, днес ще зарежа работата и ще полея зарязаното с вино. И ако нещо се почне навреме има добър ефект - очаквам влюбване някъде към късният следобед.

За мен четири - имам и годишнина от сватбата! Сега, за да е по-романтично довечера, ще търся пилешки сърчица за виното!

Аз като съм влюбен, казвам се Кирил и съм лозар как мислите се чувствам?

Щастлив :) Честити празници!!!

4тия празник е Шампионската лига