Честваме 24 май - Ден на българската просвета и култура

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост бе отбелязан у нас и по света с редица прояви.

Обратно в новината

Коментари - Честваме 24 май - Ден на българската просвета и култура | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

си е чехъл.

ИЗРОДИТЕ СЕГА СА ВИНАГИ В ПРЕДНИТЕ РЕДИЦИ

Не бе, не е Ден на славянската азбука, безродници такива! Ден е на БЪЛГАРСКАТА азбука и култура! Т.нар. "кирилица" НЕ Е славянска писменост, а е чисто българска такава и е въведена от цар Симеон Велики в 894г на Великия Преславски събор! Това че са я приели в Русия и Сърбия по-късно не я прави славянска! Да оставим, че от 25 години насам рушняците се правят на викинги и нещо не се припознават вече за славяни. А още преди 1989г. според думите на големия полски режисьор Анджей Вайда поляците не се чувстват и не се приемат за славяни и въпросът му в това ТВ интервю към интервюиращия го беше "А вие, българите, защо се смятате за славяни?" Няма други "славяни",които да пишат с нашите букви, освен сърбите,но и те се срамуват и от злоба към нас не знаят и се чудят да я ползват ли още или не! Пък и да не забравяме,че сърбите по произход са рушняци, говорещи на български диалект! Какъвто предадоха и на "македонците"! Все пак са били над половин век под българско "робство", за което ни и мразят! Та кои други "славяни" ползват нашата азбука, че да е тя славянска?! Нито хървати, нито словенци, бито чехи, нито словаци, нито поляци. Единствено нашите кръвни братя украинците, които НЕ СА рушняци! Големият шум е не около "кирилицата", а около глаголицата, която азбука именно са създали солунските братя,но в същност е нямала никакво сериозно широко разпространение, даже и славянско! Само в Хърватия се е ползвала ограничено до 16 век,но хърватите днес и не смеят да изтъкват тоя факт, не и като гордост! Напротив, дебело подчертават (техните историци),че още от рано използват латиницата! Та крайно време е вече да се спре с това подменяне на българската автентичност на днешната "кирилица", която пръв Петър Първи в Русия започва да извращава,а последен другарят Ленин! Просто като братска помощ! Празникът 24 май трябва в най-скоро време да бъде преосмислен като чисто български, на българската азбука,а не славянската,а братята Кирил и Методий като автори на една от българските азбуки!

Нека сме коректни. "СЛАВЯНИ" по това време няма. Има Sclavos /Теофилакт Симоката/, също и сакалиби. Терминът славяни е от 17 век. Популяризиран е от основателката на Руската академия на науките, германката София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст, извстна като Екатерина Велика. Смятам, че всичко това Ви е известно или може би греша? Германката Екатерина Велика само популяризира - "СЛАВЯНИ"......, терминът е на Винко Прибоевич с издаденото от него през 1532 г. във Венеция "Слово за произхода на увенчаните със слава славяни",(забележете думите слава и славяни!!),......Екатерина Велика търси идеологическа формула, за да приобщи населението, изгубило държавната си независимост при падането на българското и сръбското царство.

Мистър Бийн на манифестация!

И без да си специалист може да установиш, че Българският език е в основата на Европейската култура, това е най старият жив език в Европа.

Снимките на тези двамцата предатели на българщината и просветата сложени отпред, наистина са в състояние да убият и малкото празничност днес и на най-българският празник!

Росен Асенов Плевнелиев.

Книжовен език е най-развитият и еволюирал през последните 100 год., запазвайки при това чистотата си, сред "славянските езици". Българите разбират съседите си (изкл. гърци) и руснаците в много по-голяма степен, отколкото обратното. Това е простото и безспорно доказателство за неговата роля и място. Всъщност езиковият хоризонт на съвременните езици се изчерпва от два езика: Английски и български. Осдтаналите културни народи трябва да ги изучават.

Kaква Великоморавия, какви 5 крони, Борбата на българите, (гетите познати и като готи или северните траки), за собствена писменост на която да четат библията (християнството се чете) започва още в първите векове след новата ера. повече от 30 императори на Рим ската империя са от тракийски български произход включително Св. Константин Велики и Св Елена негова майка. Епископ Урфил (4 век) и Св. Константин велики са първите създатели на Българската азбука. Оригинала някъде се крие, но това което е известно е всъщност известната Кирилица. Св. Княз Борис-Михаил и Св. Климент Охридски правят редакция, вземат 15 букви от азбуката на Епископ Урфил. (Не знам защо но името на Епископа ми прилича на Орфей) и 15 знака от българските руни. Например " Щ " при руните означава Щъркел (само това) а в азбуката става фонетичен знак, (буква). Немци, французи и др. пишат по 3-4-5 знака за да прочетат "Щ".

Да не се бърка глаголицата на Св.(Кирил и Методий) с Кирилицата на Св. ( Климент и Княз Борис-Михаил кръстител).

Народа ни векове наред е ползувал азбуката, създадена от Кирил и Метозий и я е наричал славянска.Един монах от Атон написва История славянобългарска, а не Англосаксонска история на България.Тези хора не са чували и дори подозирали за понятието геном.Но са били горди, че са българи, част от славянството.Чешките заселници в България не идват в англосаксонска страна, а по линията на панславянството или не знам какво си там.Бъдете сигурни, че и те не са подозирали наличието на понятието геном.А съвременните българи ни доказаха, че сме европейци.А защо не индианци?Аз не твърдя, че народа ни е славянски,но със сигурност във вените ни тече и славянска кръв.За ужас на фобите, които няма да мирясат,докато не докажат келтския ни произход.

Азбуката, написана от Кирил и Методий (ГЛАГОЛИЦА) не се е използвала в България!!! Почти нищо няма написано на нея и почти никъде не се е използвала по нашите земи!!! Колкото и да наричаме нашата азбука КИРИЛИЦА, тя всъщност е друга и има много по-голяма прилика със старобългарските руни отколкото с глаголицата на Кирил и Методий.

За корените на крал Артур и рицарите около (кръглата) маса. Имаше и филм за това, който БНТ1 излъчи преди десет год.

Да, пак тежък ден за Предателя. В песента се пее: ведно със другите славяни и нищо за евроатлантизма. И съответно той не се чувства на място...

Колко тъжно за Плювню: не може да каже кои страни, ползваме кирилицата, не може на националния празник да каже, какво празнуваме. И тва нещо е президент? Горката мижитурка! Лека му...

руският цар Петър I Велики е обявяван за създател на руската писменост.

само Оставка и съд, а на останалите честит празник!

Солунските братя Константин Философ (Кирил) и Методий въвеждат глаголицата първоначално във Великоморавия, където са изпратени през 862 г. да разпространяват християнството на славянски език. Тогавашният владетел на Великоморавия - княз Ростислав - търси съдействие от византийския император Михаил III и за да отслаби влиянието на Източнофранкското кралство, чиито свещеници проповядват на латински език.

Eй, хора! Защо този светл празник за всички славянски народи превръщате го в поредна вакханалия и повод за противопоставяне срещу Русия. А това е празник, който обединява културно и духовно руски и български народ. Българската академическа наука не нарича азбуката българска, а славянска и всички грамотни хора знаят,че тя е създадена от гърци и даже не на територия на България, а в Моравия, но след това братя живеели в България, която им дала подслон.

Няма такова нещо като "славяни" или "славянски етнос". Ако има - покажете "славянския геном". Няма такъв. Ние българите имаме доказано чист геном ! Това е доказано от две експертизи от БАН (едната по времето на Живков) и три международни експертизи. Ние с "траките" сме един народ. Народът на предпотопната Бол (голяма) Ария, ние сме "Боларийците" БолЯрите, Българите. "Слави" идва от названието "покорен" роб в древен Рим и Византия. Няма нито едно писмено сведения за наличие на "славяни" в древността, нито междудържавен договор. А договори Византия има дори и с племена. Няма никаква материална култура или митология. Руснаците, които са от ВОР-ягите на Рюрик, под диктовка на византийската императрица Зоя Палеолог, наричана още София - ведьма вся Русь (вещицата на Русия), създават този мит, за да прикрият кланетата и претопяването на българския етнос. И това по-късно записват на вратите на черквите си. Това стои в момента на вратата на пагодата "Василий Блажени" в Москва. Всеки може да го прочете. Няма "славянски" езици. Има Църковен Български.

AbuTalib

Правда, за славяни се говори като за матриархат. Евреите въвеждат патриархатът, до тогава децата са носели името на майката и бабата, така е било и в Древен Рим до Веспасиан, който променя по еврейски образец имената-по линията на бащата.Това го е искал Исус предвид неговия план за спасението на заблудените евреи.Но е поизбързал, тъй като не е познавал все още лактобацилус булгарикус, а е разчитал на други древни знания, малко изопачени и пригодени за четене в древен Израел.

Славянин идва от слава, а словенин както е правилно да се произнася идва от слово.

Като гледам на какво приличат абитурентите не знам какво точно празнуваме.

Хубав край, хубави ора, хубав ден, хубаво събитие. Всичко е хубаво. Духът на празника липсва.

24 май е най-светлият български празник.Днес ние се прекланяме пред апостолското дело на братята Кирил и Методий, но забравяме да се преклоним пред делото на техния ученик Климент Охридски. Климент е човекът, който е опростил трудната и неразбираема глаголица на Кирил.В чест и в памет на учителя си я нарича кирилица.Неговата скромност и уважение към делото на Кирил заслужава поклон.

Не забравяйте и руски цар Петр І, който създал съвременна форма на кирилица!

Създал нещо което е съществувало ? Няколко букви ги преправил ? Руска му работа.

Г-жо честит празник, ако го чувствате такъв, ако не, хубав майски ден е....

не ви е известно, че ползвате декретен език, а не кирилицата. Впрочем почти нямате съседи, с които да се разбирате по отношение на езиците. И те с вас.

Петър едно е селски преписвач. Крадец на западна и славянска култура.

Хърватите дълго време ползват глаголицата.

AbuTalib

Ден на славянската писменост и култура На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден отбелязваме националния празник на просветата, културата и създаването на глаголицата от Светите братя Кирил и Методий. така пише в Календара на ДИР-а. И там не са наясно що за празник празнуваме.

На всички българи!

За мен е двоен празник:Частната разузнавателна и аналитична агенция Стратфор публикува сравнителен анализ на сателитни изображения, който според експерти потвърждава унищожаването на 4 руски бойни хеликоптера Ми-24.

Частна му работа! А тези са същите, които без свят разказаха миналата година какво ще става у нас, а Паси говореше за няколко души с папки. Кой лъже? Пълна американска демагогия. Нормално... А на тебе: честит празник! И България и Русия имаме една и съща азбука!!! Колко е кофти, а?

Ще пропусна статията... Честит 24-ти май на всички българи Другите да връщат паспортите

И ние, руснаците, Ви благодарим, че ни свалихте от дърветата, обръснахте козината ни, отрязахте ни опашките, дадохте ни писменост и ни направихте. . . ъ-ъ-ъ . . . хора.

абе за хора трябва да минат още 1000 г еволюция..ха.ха

Ще дам отправни точки: Княгиня Ана Княз Игор Киев Просто история...

тези , които не празнуват (вежди рашидов и т.н ) , за мен са "хора" , които не зачитат републиката ни и нямат право да се възползват от никакви бг превилегии !

Кирилицата е най-грандиозното постижение на малка България. Създали сме азбука, на която сега пишат стотици милиони хора!

Когато преди 8000 години предците ни са майсторели най-древното в света Варненско златно съкровище, дедите на рашките са дули на сибирската пещерна мечка да ги пусне за една нощ на топло у бърлогата ;-)) Поне да беха благодарили за азбуката и това, което наричат славянска култура !

Е от кога България съществува 8000 години? Айде пак българско фуклявене!!! Преди 20 и колко години беше 1300 години България! Пак си чел tapunger.ua явно след назначаването на Плюнконлиев за човече на годината в Украина ураинците са написали че съкровището е българско! "Ценната находка представлява най-голямото количество на обработено злато в целия свят, датиращо от 5 хил. години пр.Хр. "

чима росо ма, ние не пишем на тая азбука ! тая е друга ма!

О неразумний и юроде, на каква азбука пишеш, на тази на Петър 1 Синеубиеца ли ??

Щерев идиот къде си.

ще ти ставам втори баща..ха.ха

Изглежда доста хора боледуват от ново непознато психично заболяване, щом по всички теми пишат само за Русия! Това, че днес празнуваме най-българския празник не ги интересува!

до като има този празник ще ни има и нас. да живее БЪЛГАРИЯ

Плевнелиев и Кунева празнуват заедно с нас-Денят на българската просвета и култура и на БЪЛГАРСКАТА писменост. А в Русия празнуват само култ-ураааааааааааааааа..ха.ха

Българите могат само да се радват, че мистър Бийн никога повече няма да е президент на България!

Верно че приличаше на мистър Бийн с неговите изцепки.... страшен лицемер!

Върви народе възродени....след Кунева и Плевнелиев.... А на протеста против НАТО може ли да съберете толкова българи..ха.ха

Щерев, никъде не отразиха, че Кунева и оня,другия са посещавали лудница или специализирано заведение за идиоти, та говориш, че са празнували заедно с вас.

Руските шимпанзета трябва да целуват краката на българите, че сме им дали писменост.

Tzestit praznik na vsitzki ytziteli!

И на майка ти цестит нов уй. С гордост да си го носи.

От Достоевски и сие !

инвестиция ,която никой не може да ти открадне,да фалира и те предпазва от измамници. Учете и инвестирайте в себе си...всичко друго е нещо временно.. където и да сте всеки образован човек носи богатство. Слънце ще изгрее и на нашата улица няма все да е така..

нема ли кой да ми напука някое милионче в плешивата тиква бе, Пуевен даге?

Има ли българи сред тези тримата.Няма

"Честваме 24 май - Ден на българската просвета и култура." Хубаво чествате-Честит празник! Гледам снимката, и не виждам министъра на българската култура -Вежди Рашидов! Къде е този велик "Българин" или е на море в Турция?

зетче се развълнувал за българския министър на културата. Ами той е в Истанбул където има българско училище. В Русия има ли ?

Представи си, за твой ужас има, и не е едно! В България колко турски училища има? Само не ми пизди ,че няма!!!

Е как пък в този светъл Български празник МИНИСТЪРА НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА -ВЕЖДИ РАШИДОЫ Е В ТУРЦИЯ??? Странно , вмето да е на чело на шествието с г-н Плевненлиев той е в Турция!!!

На поклонение на гроба на Константин Кирил с македонците.

Милионерите Росен Плевнелиев и Меглена Кунева предвождаха шествието за 24 май ..Ето ги, криминално забогателите милионери на България!Те са забогатели по престъпен начин и са извесни на голяма част от българското общество, но или са недосегаеми за правосъдието, или към тях не се прилага цялата строгост на закона. Това е привилегия, отличаваща от простолюдието както историческите, така и сегашните местни феодали.

Този идиот не пропуска случай, за да ни напомни за нищожеството си.

И аз мисля,като Вас тоя клоун дори и на такива светли празници не ни оставя на мира.Да се маха по-бързо,че не мога да го понасям. Олигоен.

В цял свят българските общности имат български училища - Истанбул, Канада, САЩ, Германия, Испания и т.н. но няма в Русия. Защото там няма българи. Всичките българи са се изнесли от тази "братска" страна.

Дори децата на комунистите не стоят там !

Заради такива като теб българите се изнесоха от България, а ти ревеш за българите в Русия. Напротив, Русия е бъкана с българи, за разлика от България, където не останаха българи.

Уважаеми смехурко. Българи има дори в далечна Бразилия - град Порто Алегре където те живеят, работят и обичат България. Говорят български и се гордеят че са с българско потекло. Българи в Русия няма, или поне се страхуват да се наричат българи. Българи има в Украйна, Молдова.

Има българско училище в Русия ? В кой град ?

Истината е че истинското образование е дело на Сталин. За 20 години 100 млн образовани. Селяни маршали,директори на заводи ,фабрики . Синовете му на фронта а не в тила или на запад. Две години след войната премахване на купоните , 3 атомна бомба .4 ежегодно намаляване на цените с 10%.5 още 50 млн образовани. 16 Първият космонавт.6 първата водородна бомба. Ето това е образование.

Пример за подражание ? Повече от 20 млн. руснаци убити в лагерите. Венсеремус, нали ?

А доказателства солженицин имаш ли или лъжеш като Иво Минджев или така са ти написали евреите снежна куропатица са шабец гойте.

Хъмчо, що не друснеш една цифра 200 милиона, няма кой да те проверява. Тя цифрата 20 милиона се пръкна от такива като тебе хаховци (потърси в автентични документи, за да не ставаш смешен)

През 1980 до 1989 в СССР имаше купони и поместработа ги раздаваха .Купоните беха месо и масло.

Дори по време на този период имаше картички на жителите на град Москва, за да не могат от околностите да пазаруват !

Какво бъдеще може да очаква нация когато най предприемчивите млади хора...си тръгват? Какви ли не глупости и обиди прочетох по този повод.. Лидерите на ПФ минаха всякакви граници...нищо патриотично няма в тяхното говорене. Една нация е силна,когато обича всичките си деца,където и да са... и се стреми да си ги върне.

В житие на св. Кирил е написано, че преди да създаде славянска азбука, той изучил "руски букви"!

Този човек не се отучи от "помпозната комсомолска фразиология". Каква инвестиция примерно може да бъде Голяма Част от Висшето образование, когато безбройните за Малката ни страна Измислени и Неизмислени Вузове Бълват "продукция на килограм, част от която даже не знае български език". Всичко Читаво с Образование вече или си е намерило мястото под нашето "оскъдно родно професионално слънце" или е Изтекло през един летищен Терминал. Каква Инвестиция, какво Бъдеще - ами да, това е ивнестиция за Безработица. Ами то в Президентство, Парламент, МС е фрашкано с "Посредствени инвестиции", които Лапат ли лапат и гледат през "розовите си очила" загиващата ни страна. А аз Страната си много я обичам. Честит Празник на Всички - Най-Хубавият наш ПРАЗНИК.

И днеска пак рускити кавали са натикани в бунищито на историята щото никой ни ги бръсни за слива щот у расията нема сливи и ручат саде кратофи и борш

На днешния ден неграмотните коментари са кощунство!

Образованието е привилегия ,за знаещият трудолюбив и умен човек .,но не е услуга каквато се опитват да ни наложат,за да смучат от общественото образование държавните чиновници и техните ментори. Пример ще образоваш мънго джери сега има много деца ,тя му пържи яйца той и прави деца.

ДДС върху учебници и книги - 20%! В другите държави те или са освободени от ДДС, или са символични! За лекарствата ДДС-то е също 20%. В другите държави той или липсва, или е под 5%! За хазарта обаче ДДС-то е 15%! Така че, може да сме тъпи и болни, но ще играем тото! И като спечелим джакпота, ще пратим децата си да учат в престижни университети и ще си купим лекарства, за да не сме последни в Европа по продължителност на живота! Честит празник!