Всеки трети ден през 2014 г. е неработен

Почивните дни са една трета от 2014 година. Само седмица след четирите почивни дни за Великден, се задават още 6 дни, в които не се работи.

Обратно в новината

Коментари - Всеки трети ден през 2014 г. е неработен | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

най добре са безработните! те само почиват!!! както и едрите капиталисти:)))

след дългите почивки работягите ще искат да им се плаща избънредно за да свършат работата, да не говорим за пропуснатите им ползи от кражби:)))

Защо все плачем - заплати ,няма пари ,безработици и др. клишета.Огледайте се и преценете -какъв прогрес ще има бълг.нация след като имаме толкова почивни дни в годината.Това е популистко комунистически и ориенталски начин на живот.

От трета страна, едни хора, на които всеки ден им е почивен, се занимават с идиотски изчисления.

От внушението на статията излиза, че "отпуска" и "почивка" са опасни и лоши думи... Добре, че накрая има едно изречение, за благоприятното влияние на почивката върху работещите, иначе щеше да изглежда, че е поръчкова...

Всичко за дарж.служител,който е в частния сектор няма толкова почивни дни, има няма- 10 дни и толкова. В РБ няма справедливост няма толерантнос към тези които фактически изкарват данъците.

Има връзка между стандарта в една държава и количеството на почивните дни. В бедните държави има повече празници и почивни дни. Това не е само в България а навсякъде по сета. Причината е и в правителството и в традициите и обичаите на хората.

И ти си беден, умствено!

Винаги е имало само една причина дадена страна да е бедна и мизерна - простият народ в нея. Изключения няма.

ОНЯ тъпънар Бюрека е бещал на рабодателите си да станем пак "НАРОДНА"Република? Колко ще ни струва смяна на паспорт.лична карта,шофьорска книжка и т.н. Защо не ходи да си друса кючеците,ами е тръгнал с политика да се занимава...Абе,който гласува за него слага кръста на БГ...

Малко се работи в тази държава, малко и неефективно. Понеже бачкаторите са мързеливи, некомпетентни и мислят само за плюскане и курвалък - ако не си им на главата да ги навикваш нищо няма да свършат. Ей го - всеки трети ден бил почивен тук. А ако смятаме и свободната част от денонощието сигурно ще излезе, че излежаването е в три четвърти от времето. И ние сме тръгнали да гоним европейска производителност и доходи с този мързелив материал

излежаваш се ти в новата кола пари за нови коли винаги има, за заплати няма що не го ду....аш

Отдели пари за нови високопроизводителни машини, а не за нови коли и проститутки и производителността ще скочи. Недей да караш хората да работят с техника от соца или повече от 50 годишна и да се правиш на умник!

Добре осмислена пропагандна и манипулативна статия, която има за цел да ни внуши че работим по-малко от другите и затова сме толкова бедни. 52 уикенди + 20 дни отпуска + 11 дни държавни празници =135. 11 дни празници изобщо не е много, има страни с 45 дни отпуска, масово намаляват работната седмица на 36 часа. Проблема че сме бедни е нео-либерализма, колониализма, робството.

Абе с две думи: Здравей живот! Лошото е ча няма кинти за да се наслади народа на свободното си време... :)))

Да бе да, вече колко години работя в Германия. Тука платената отпуска е масово 30 дена, празниците хииич не са по-малко, има местни празници които никой не отчита в статистиките като се говори за запада !!! ЛЪЪЪЖАТ ВИ ХОРА, искат и да се радвате че работите за жълти стотинки и накрая само 20 дена отпуск, аай си...р ви БосфорТВ и сие !!!!!!!!!

Прав си .Само ни лъжат за да бачкаме нон стоп за жълти стотинки. Това май започва да ми прилича че се връщаме в началото на миналия век в трудовите отношеня.И да му мислят общинските и държавни служители-тази статия засяга тях.

интересното е, че такива статии се пишат от статистици, тоест хора, незаети пряко в производството. вместо да мислят за богатите и ги защищават, да отиват същите тези статистици да работят през почивните дни на свободните работни места. да , ама не. тогава не пишете статии, в които се отразява само позицията на работодателите, защото те са толкова богати, че няма нужда да се мисли за тях.

Чета,на някои много им се работело.Няма лошо.Частник си,въртиш свой бизнес,печелиш - работи.В тая последователност по празници пусни подчинените си в полагаемите почивки,а запретни сам ръкави,впрегни и цялата фамилия и работете,нали си е за вас.Ама за да работите нали се сещате,че трябва да имате необходимите знания и умения? ДА, ама НЕ -както казваше един журналист.В никакъв случай не искам да кажа,че такива са всички работодатели,но за жалост повечето са........само броят паричките накрая,за теб ако останат и когато останат

През улицата ми има магазин за резервни части на селскостопанска техника.Няма празник няма делник,винаги магазина е отворен.Вчера влизам малко да разсея момчето....оборот 50 лв.Казах му,отивай си момче в къщи,от тоя оборот какво ще вземеш.Добре че ме послуша:)) Та за смотаните работодатели.....три дни вали дъжд,празници са,кой ще изкара техника на полето и защо магазина трябва да работи за 50 лв. оборот. Смотана работа,на две магарета сламата не могат да раделят.

страното е, как е възможно в една фалирала държава изобщо да има работни дни ?

Знае ли се изобщо и ако се знае какво се прави,че много хора работят и в събота ,и в неделя , и в празнични дни и не им се дават нито компенсации,нито се заплаща реално труда им.То всъщност само в държавните институции почиват както е по Кодекс.Другите не са ли хора,нямат ли нужда от почивка, от празници,в които да бъдат заедно със семействата си.Докога институциите,отговарящи за спазване на трудовото законодателство ще си затварят очите?Така е и с ползването на платения годишен отпуск.Крайно време е да започнат сериозни проверки и да се сложат нещата в ред.

Taka e!

Гарантирам, че при въвеждане на 90 дни платен годишен отпуск БВП на страната ще нарастне вместо да намалее. Това евентуално може да убеди тупаните от медиите и псевдобизнеса в истината. "Производителност на труда" е фраза без реално съдържание, остатък от соц-а. Икономиката е маркетинг, съотношение на цени и умения за продаване. Бъдещето не само на нашата, но и на световната икономика е преминаване в режим на непълна заетост, намалено работно време, съкратени часове и т.н. Просто това е наложително, за да се запази заетостта и капитализма като цяло. Пазарите са ограничени, част от ресурсите също. Остава да се нагнетяват кредити за разширяване на пазара, но умерено, за да останат все пак ресурси, както и да се свие зависимостта на хората от трудови доходи. Както винаги местните ни псевдобизнесмени и политбоклуци пак нищо не са разбрали и действат в обратната посока.

А не ми говори за "Производителност на труда" Фирмата от която се пенсионирах работи 365 дни в годината.....за какво намалено работно време ми говориш...три смени по 8 часа...конвейра не спира. Приказвате от масата с лаптопа,бах ви икономистите.

Четири смени по 6 часа. Намалено работно време и увеличение на заетостта!

тя па тая икономика е една икономика...е зае.би. Загубена работа, та камо ли икономика...

никакъв контрол неможе да бъде налаган на свободният и предприемчивият . Когато работиш това което ти доставия удоволствие не усешташ умора, а когато найстина си изморен , то тогава си свършил добре работа си и имаш нужда от пълноценна почивка, не от правила, забрани и статистически иследвания.

Ти пийнал ли си? Или жена ти те е отритнала отдавна, и спиш на бюрото.

Ти само, като "капнеш", ли, си си свършил работата? Ебax та у терминаторо! Младежо, недей да ги пиеш тия прахчета, ще те вкарат в гроба без време.

2014! Toчно така - 2014! Само да ти напомня, че през 2014г. не се раздават ордени "Герой на социалистическия труд". Всички отдавна са раздадени, още преди време.

Сега се присъжда званието "Герой на капиталистическия труд" във вид на "Бизнесмен на годината". Е, работниците и служителите получават приза на веригата турнири "Големият член" ама... свиркайте си...

От тия 135 дена, 104 са съботи и недели ( 52 седмици по 2 дни в седмца). Ако в сметката влиза и средностатистическата отпуска, то 31 каледндарни дни с отпуската вътре хич не са много. Мене мъ е за друго... Преди 39 или 40 години в България беше въведена 5 дневна работна седмица. В дледреволюционна Русия, с обрулената от ппървата световна, а после и от гражданската война икономика, петдневната работна седмица е нещо толкова нормално и естествено, че сензация стават прословутите съботници, провеждани от врее на време, на които не се работи производствена работа а са нещо като "Да почистим България за един ден". Въпроса ми е: След като повечето Българи работят и в събота, то къде сме ние 92 години след учредяването на съботниците за от време на време и горди като членове на Европа от 21-ви век...

Според Ленин за това колко развито е едно общество може да се съди по това с колко свободно време разполагат членовете на това общество. При социализъма доста от свободното ни време отиваше в работа на лозето, "ранчото" (земя, дадена по постановление за самозадоволяване) и пр. и обикаляне на магазини в търсене на някой стоки. При "демокрацията" късетлиите работят на по 2 че и 3 места, за да могат да изпърдят клина, другите свиват потреблението си...

Истината е следната- 8 часов работен ден , 8 часа сън и 8 часа за личен живот , защото все пак не сме роботи , каквито тъпите неолибиралчета и капиталистчета от еврогейския съюз и сащ искат да ни направят .И задължително два почивни дни в седмицата . Другото е експлоатация и робия

+, но с известна корекция: 8ч. работа + 1ч. обедна почивка + 2ч. /отиване и връщане/; 8ч. сън; 5ч. лично време.

Учителите работят половин ден... имат 2 мес. отпуска а депутатите......те пък...ако искат

Не, другото не е експлоатация, другото е НЕЗАКОННА ЕКСПЛОАТАЦИЯ - съгласно законите и нормативните актове в Р. България;) А оня предприемчивия глупак от по-горе, дето не може да гледа жена си, нека си въобразява, че работата му доставяла удоволствие, и не го уморявала. Луд -то е ясно.

А случайно журналята да знаят в колко частни фирми дори не можеш да попиташ за 20-дневен платен годишен отпуск? Графици за отпуск има, но "на живо" не се спазват. Отпуска - колкото тои разрешат и най-често НЕПЛАТЕНА! Ако не ти харесва - спазваш предизвестието по договора и напускаш, за мястото има опашка от евтина работна ръка! Много ми е интересно на сива икономика какви икономически показатели могат да й се измерят? Производителност? Норма на печалба? Произход на суровини или стоки?

Всъщност статията е коректна, понеже изрично посочва, че в общата бройка се включват: - всички съботи и недели в годината, които са 104 от тези 135 дни - платената отпуска, нека е 20 дни - официалните празници като 1.I, 3.III, 2-и ден на Великден, 24.V, 6.IX, 22.IX, 24.XII, 25.XII - общо 8 дни Така за другите официални празници остават 3 дни, които са предмет на статията като спорни. Така статията оставя впечатлението, че се обсъждат всичките 135 дни, вместо тези 3 в действителност и това е подвеждащо. Ами тогава да забраним отпуските и да работим и всяка събота и неделя, защото така е удобно на бизнеса (според статията). Добре, но и самият бизнес няма нужда от това. Тогава какво точно обсъжда статията?

Еееех... а като дойде комунизЪма въобще няма да работим и всеки ден ще е почивен

При мен отдавна дойде (комунизЪма).

Да им пикам на изчисленията на босфор тв! Хем изчислявали, ама хем не важели за всички!!! Тупани...

После се чудете що сме бедни. Погледнете в Германия работните дни и в Гърция също и сами се сетете..

ами дай да ги сравним де ама после да не се окаже, че тук имаме повече работни дни в годината

Темата е изключително гупава, явно господа журналистите не са в състояние да предложат нщо по-смислено. Голямата част от народа също затова коментарите са такива!

БУДЛАКАТ ви мниго сериозно с тези почивни дни, ама вие си мислите, че мислят за почивката ви. затова прокопсване няма да има скоро. някой може ли да каже какво означават т. нар. БАНК ХОЛИДЕЙЗ в ЮК? същата работа - 4пъти в год. банките си вършат мафиотските си операции, докато народът пие бира, консумира, консумира и пак консумира....това се нарича - манипулиране и управлени на масите...от 5 дущи, които попитах какво е банк холидей, само 1 ми даде сносен отговор...

в Германия в петък 70 % работят до обед , или 36 часа на седмица . По нова година всяка уважаваща се фирма почива от 21.12 до 6.01 . Това с почивните дни иван костов го измисли преди време ,надали е било сериозно ,просто да каже нещо човека

затова сме на тоя хал, а когато утиде някои балгарин в чижбина си скасва газа от работа, не ходи никаде на почивка и после разправя в бг колко са добре там хората и как живеат

Затова има тази статия 'Спад на българския износ" защото всички тук много разбирате и се трудите. Защото колко е работлюбив българина е само мит от преди 1945г.

Баси тъпотията - работниците, видиш ли, имали нужда от поне половин работен ден, за да се върнат в обичайния си ритъм?!?! Ами то по тази логика въобще да премахнем празниците, а? Или пък направо да не си ходим вечер в къщи, ами да спим на работното място, а? Да не се нарушава "ритъма" на бизнеса, щом само това ще гледаме. Едно време, поне на думи, всичко беше в името на човека и народа, сега направо официално да обявят, че държавата става корпорация и да ни обявяват за роби и имущество на корпорацията и да се свършва. То и без това корпоративните лобита управляват света де факто. Ай сиктир!

ако още не си разбрал че си роб

Аз затова казвам - да го обявяват официално и да се приключва с това лъгане, да знаем кое как е наистина, та белким се завърти пак колелото...

Какви са тези глупости, които ги пишете.

Уважаеми дираджии,защо постояно ме триете. Вижте колко съм любезен:)))) Ако знаете какво мислят пръстите ми:)))

В държава, която никога от дори изминалите 25г на промяна не е имало съществен принос към нацията като цяло, а само в частност на определени олигархични и политически говеда за трупане на богатства за закупуване на яхти, самолетчета и тем подобни знаете ли колко ми пука дали ще работим 31 или 15 дни в месеца, че им се била спъвала производствената линия! Абе ей в България освен да се перат пари чрез обиране на държавата с измамни ддс-та и митнически деклараций за несъществуващи вносове друго не се е случвало в последните 20г!! Няма производство, а ако има такова е в малцина нещастници, които си милсят, че правят нещо за държавата си:) Това от мен

тва е нищо!!!!при 24 часа денонощие тъпите бачкатори я работят 10 часа ,я не!т.е половината от денонощието мързеливата бг работническа сган ИзОбЩо НЕ РАБОТИ!!!събрано с празничните и съботно неделни дни това е КОЛОСАЛНА загуба за БИЗНЕСА. А ако почне да се работи 24 часа в денонощието ,ако ставаме САМОедин час по рано то то,денонощието ще е ВЕЧЕ 25 РаБоТнИ часа И ЩЕ НАСТАНЕ ТАКЪВ ЖИВОТ,че бизнеса само си вика "ДАААНОООО"!!!

Ти си боклук.Щом на работниците си казваш тъпи бачкатори.... Ти си тъп,не може да си организираш работата....не се притеснявай,не си само ти:))

ма ти верно ли? чете ли до края?? а мааалко поне схвана ли???? или инстинкта ти да съскаш подтиска другите,ако въобще си имал...нещо сатира,басни,...ЖАН ДЬО ЛАФОНТЕН...или не си чувал такива неща? ами специално за тебе:ИЗВИНЯВАЙ не трябваше да използвам такъв сложен изказ.бачкам,имам шеф,не съм си изгубил чувството си за хумор....е не мога да кажа "нещастен съм" само за да те облее мека топлина по кръвната помпа........

Ти си по-тъп мойто момче, щото нищо не си разбрал от иронията на човека. Прочети, вникни, понисли и тогава изръси някоя простотия:)

Като се изключи, че журналистите си търсят теми за обсъждане, ако работната седмица стане 3,5 дена, ще има непрекъсната работна седмица и по-голяма заетост и печалба, кактоз а работещите в производствената сфера, така и в предлагащите услуги и т.н.

Да! А знаете ли че една от 1000 череши е с двойна костилка. А всеки трети косъм на котешките мустаци е бял. И всеки трети журналист пише глупости. Само за да има новини.

Абе тъпи дираджии,индустрията не губи нищо.Фирмата е моя,имам поръчки и как ме виждате да спа за празници.....ще плащам ако трябва и тройно но всичко трябва да е точно. 30 години работих във фирма с непрекъсваем режим.....365 дни в годината.....преди две години се пенсионирах....телефоните по навик още стоят до главата ми.

Да не говорим, че по почивни дни доста бизнеси работят на 100% -- хотели, заведения и прочие. Ако хората са на работа, тези бизнеси биха умрели, не биха плащали данъци, и т.н. Още нещо. Ако сметнем само съботите и неделите, излиза, че човек почива в 1 от всеки 3.5 дена.

Много повече са- държавните и общински служители в понеделник до обяд и в петък след обяд никакви ги няма или правят анализ как са прекарали почивките или къде ще отидат. Всеки ден след официално обявеното работно време още 2-3- мин, да си пият кафето и да си допучат цигарите, ама заплатите вървят ли вървят.........

Ти защо не станеш шеф, като е толкова лошо да си работник?

Когато претенции и възможности се разминават се получава голяма мизерия. Мнозинството българи са велики на маса и кръгли нули извън нея.

За около 450 000 безработни всеки ден е неработен! За много пък работещи почти всеки ден е работен,особено на хората в провинцията,които работят по 12 - 14 часа 6 дни в седмицата,а понякога и 7 дни,за да изкарат измислените си робски надници и накрая нито един лев за извънреден труд и 300 - 400 лв заплата!!! Прост народ - робски народ!!!

Нали после ни карат да отработваме тези почивни дни. Какво реват като даначета?

Празничните и почивни дни са за администрацията и подобни мърши.... аз работя в малка фирма...... Такъв гювеч при нас НЯМА.... трябва да се работи и по празниците, защото иначе няма заплати....

На това му се казва "Стокхолмски синдром"

Големи математици. За сведение на "анализаторите" (аз също работя като анализатор) всяка година има 365/366 дни, като всяка година работните дни са около 252 дни, което означава, че всяка година имаме същата ситуация.

+1. Изгледах репортажа, прочетох статията, но не разбрах причината за изброяване на тези факти. Все очаквах пак да споменат безумната идея дните между празниците да бъдат насилствен платен отпуск, но се въздържаха този път.

Аз смятам ,че има по-важни теми в трудовия сектор. Като например как така производителността у нас е около 40% от тази в ЕС , а заплатите са под 30% след приравнение на покупателната способност.

Абсолютен мит е това за ниската производителност у нас спрямо ЕС.

Най-безумното нещо свързано с празниците е отработването на дните "мостове".

те тези почивни дни са само за депутати и държавни чиновници .В коя частна фирма се спазват всичките почивни дни ?Те ония на държ.хранилка им трябват отпуски че иначе какво ще си правят парите.

Като чета коментарите извода е един: мързелив, прост и следователно беден народ!