Иде нов бум в потреблението?

Крайното потребление на домакинствата расте с 6,5% на годишна база през първото тримесечие. Икономисти смятат, че е възможен нов бум в потреблението.

Обратно в новината

Коментари - Иде нов бум в потреблението? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

От 35 години не бях правил ремонт на апартамента си. Заминаха 15 000лв. На това потребление ли му казвате? На 64год. съм и никога не съм ходил на почивка. 5 год работих тютюн.Спестих 35 000лв-бай тошевски,1996 год.неговите комсомолци/Жан Виденов,Румен Гечев .../ми ги откраднаха/фалираха държавата.$ 1=3 250 лв.

Явно тази статистика се базира на потребителските кредити. Да си купиш хладилник на изплащане означава не че доходите растат,, а относително намаляват заплатите.

Няма лошо - освен домакинства има и частни предприятия и държава. Та расте потреблението на домакинствата, по необясними причини. Възможно е да спада броят им, може да намалява потреблението на бизнеса, държавата, а може и да расте вноса. Та цифрата 6.5 е безсмислена, тъй като е малка част от цялото. Платена статия за залъгване на публиката. И по телевизята цитираха тази ненаучна информация, нещо като платена реклама на работата на Бойко.

Повишението е заради инфлацията, не лъжете така нагло! Всичко поскъпна за година - ток, парно, вода, стоки - съответно има и увеличение на разходите. Никакво благосъстояние не се е подобрило за 90% от населението а точно обратното. Аман от слугинажни обобщения на подчинени организации!

но в село бели искър има българи с висок стандарт, с бентлита.

бум на ипотеките бум на потребление и щели да се повишат доходите със 100 лева .Да маа не .Т вече са в офшорки и няматда ги вдигнат .Да си купиш телевизор печка не е инвестиция а потребителски разход .С какво ще се възвърне като си купш печка и хладилник като и телевизор ?Отделно това са вносни и дали са спечелили производители те вече са навън тези 15 милиарди понеже производителя е навън .

Днес да не е 1 Април?

Ама,най-големият бум е на длъжниците към банките. ГолЕм бум.

abasador

човек, като чете анализите на Института за пазарна икономика (ИПИ), за рекордно висок скок на благосъстоянието на българина, следствие на трайното повишаване на доходите на българските домакинства , съвсем сериозно се замисля. Кои или кой от членове на клуба на дарителите на ИПИ, са поръчали този анализ? Еееее.... хайде сега, няма да питаме колко са дарили т.е. спонсорирали ИПИ. Пенсията ми през последните четри години направи рекордно висок скок от цели 10 лв. на месец.... накупувах си телевизор, перална машина, хладилник, печка.... абе да не изброявам, няма да ми стигне мястото. Добавките от 40 лв., които ми дават за празници спестявам, ще си купя лек автомобил. Лек ден.

Дали хората искат да купуват, особено пък на кредит... или са принудени да купуват " стоки за дълготрайна употреба", които напоследък се правят с пет годишен срок на експлоатация, а цената на ремонтът им обикновено е съизмерим с покупката на уред заместващ дефектиралия;)

Не знам, кой какво купува, но е факт, че стоките за ежедневна употреба са свръхскъпи спрямо доходите на масата потребители. Масло, кашкавал, мляко, олио, сирене и др. и др. всеки знае, са на цени близки или по-високи от тези в Англия например. Маслото (250гр) е 4лв в нашия (малък) град, на какво основание не е ясно?! Българското такова направи скок от 2 лева и догони немското?! Картел, няма такова нещо!!! И да има, какво от това :-)

има една дебела книга писана от Адам Смит - там е обяснено защо маслото в малкият град е по 4 и повече лева.

Не се правете на интересни, а се поинтересувайте за цените на храните в Западна Европа. За заплатите няма да говорим, защото тогава трябва да се извините за глупосттите, които ръсите толкова самонадеяно.

Ако смятате, че при продажна цена от 4лв за 250гр масло някой печели три лева, може да го купувате по левче и да го продавате по два и ще печелите 100%.

Естествено, че така смятам, и не е само маслото...

сега,какво иска да ни кажат със тази статия,че има бум на потребление,при правителство на гроб. ако с покупка на бойлер или телевизор се прави бум,халал да ни е ! и за сведения на автора на статията,повече покупки се правят с пари изпращани от работещи извън БГ,което между впрочем е едно от нещата,което крепи икономиката!

Явно вече добре изпитаната формула с цените на имотите не връзва, та минахме на бойлери и хладилници. А сега малко сметка - ако кредитите са се повишили с 5,8%, а потреблението с 6,5%, то реалният растеж на доходите е само 0,7%, което е извънредно малко.

Така наpеченият " бум" на потреблението и вследствие на завишените цени, а не на продадените повече стоки. Позедна измама за електората !

. . . поpедна . . .

И това ако не е фейк...

що да е фейк? хората теглят заеми и пазаруват - това е основното съобщение - ликуй народе банките дават заеми с ниски лихви. Всички говорят за ниските лихви, но никой не ги цитира. Това е маркетингов трик

Е па не сте казали не сме направили БУМ в потреблението на битова техника и електроника ;)

Този институт за пазарна икономика нормален ли е той е по-зле дори и от националния институт по статистика.....хората изнемогват, имало ръст на потреблението, ами нормално ако ти се е строшила печката да си купиш друга лятото, когато нямаш разходи за отопление.

Кой сложи въпросителния знак ,ама ха ша са наказваме ...туй въпрос ли е или какво

Чудна статия! Една дето твърдеше " като няма хляб, яжте пасти" вече й хвръкна главата :)

Влизат пари от чужбина ... хората започват да изхвърлят старите телевизори ...няма части. Временно явление и не е никакъв БУМ другари и другарки .

Поръчкова или не, в публикацията има доста истини. Моята лична констатация и наблюдения са , че българина наистина КУПУВА, колкото и невероятно да звучи за някои. Купува нашенецът и то здраво, така че не плюйте автора на статията, а се разходете до големите хранителни и строителни вериги от магазини и ще се убедите сами.

купува,я! няма да крадат хората, зер!

Пак не сте разбрали! Човекът е сложил въпросителен знак на заглавието! И то е в смисъл, дали се очаква "бум в потреблението" или ще си караме както до сега. От коментарите се вижда, че макар да ни се иска да е по-добре, ще си остане както винаги!

удивителната е за това колко е удивителна лъжата

Като дойдем ние на власт, всичко пак ще си дойде на мястото Нали Крумчо мамин

пълни олигафрени сте с вашия Зарков

на авора са му платили да напише лъжливата статия и сега поне той със сигурност ще отиде да си купи хладилник...:))))

Това са поръчкови статии. Потреблението расте...тра-ла-ла. Когато настъпи ипотечната криза 2009 година и хората спряха да купуват и цените паднаха - през 3-4 месеца се появяваха статии: Пазарът на недвижимите имоти тръгва нагоре. Т.е. - купувайте, защото ей сега ще скочат пак цените! Тра-ла-ла...

с това пазара и населението се самопрочиства от глупаците, които имат пари, но не знаят как да ги управляват.

Абсолютно нормално е България да е в невиждан икономически подем. Това е в резултат на успешното управление на Тиквун Простий 3-ти, който успя да ликвидира бедността и нищетата. Скоро време се очаква наплив от англичани, германци и др. западноевропейски народи, желаещи да живеят в страната на мечтите/страна на мечтите, защото всеки нормален българин, мечтае да се махне от тук/.

те англичаните вече дойдоха и си заминаха ужасени (нашите англичани съседи на село дойдоха за 1 година и после зарязаха имота и вече 10 години не се върнаха) , щото методите за "справяне" на споменатия от тебе тиквун са методите, изпозвани от хитлер за справяне с евреите... и провинцията ни , а и софия изглежда като смръдлив концлагер, а не като държава...

А бе ти от ирония разбираш ли бре... Човека пише с подигравка и ирония а ти се разпалваш като нафта в огъня :)

Потреблението по статистика се вдига - т.е. харчат се повече пари, но това е защото цените се вдигат, а не защото заплатите са се увеличили!

отвори сайта КОНТРА ПРОПАГАНДА

затова санирането вече на 1 блок ви излиза 1 милиард

То бива наглост, то бива, но да ни пробутват такава опашата лъжа и да насърчават хората да купуват, та да вземат и последната им стотинка, скрита за все по-черни дни, не е нищо друго освен цинизъм! "За бога братя, не купувайте!" бе казал един премиер. И аз го повтарям!

За разлика от теб аз наистина си купих и нов хладилник и нова печка СЕГА НЕ Е КАТО ПРИ КОМУНИЗМА ДА НЕ МОЖЕШ ДА СИ КУПИШ НИЩО

кой е глупав ще слуша другите, който има глава на раменете и пара в джоба сам ще реши какво, кога и за колко да си напазарува.

При минимална пенсия от 180лв за България,аз все още си взимам 152 лева,като стой та гледай.Мен увеличението направо ме е заобиколило нещо.И сега направо съм се смаял какво още да си напазарувам с новата си пенсия от 152 кинта,нов мобилен дивайс ли, надуваем басеин за гарсионерата си ли,обувки от крокодилова кожа или да си поръчам олинклузиФ пакет за четирма за две седмици на Ибиса?

Купи си CEAT, ибиса!

доволен пенсионер не, но може би добре платен трол ;) като не си бачкал кога е било време ще взимаш по-малко от минималната пенсия! Тея дето са работили в МВР като полковници и генерали сега си взимат максимална пенсия. Тези от високата номенклатура - също. Да си си опичал акъла дорде е време - сега ще мизерстваш със 152 лева. Честно казано не само не те съжалявам, а направо те презирам колко си "неумен"

Бързо, братя, да се набълбукаме с кредити, докато дават! Че после само ще искат да връщаме, гадовете мръсни! И 2009-та беше така - отпуснаха ни малко каишката, а пред 2010-2011 ревахме на умрЕло.

Мда, банките и бързите кредитори пак се надпреварват с промоции да ловят шаранчета.

тайната на успеха е да изтеглиш като пеевски 500 000 000 кредит, после купуваш цялата държава и щИ хванат уя да ги връщаш...,а ти казал нЕкой връщай - пращаш цацата и той ги вкарва в затвора отворковците

Мой приятел ми е казал - докато има балъци, ще има и терикати.

След 1 месец ще се спре растежа , тока се вдигна с 25% .

Пълни глупости са, че доходите нараствали. Хората пазаруват бяла и черна техника основно на изплащане. Нови жилища се купуват с ипотека (през 2016 - близо 5 000 ипотечни кредита само в София). Банките свалиха лихвите, за да изкарат парите от спестовните сметки и така притежателите бяха принудени да правят нещо с тези пари. Най-лесното и "сигурното" е покупка на жилище. И така в резултат на завишеното търсене се наду новият жилищен балон след този от 2007-ма година. Де факто всички са ограбени, защото в София средната цена на кв. м. е около 1100 Евро (не в скъпите райони). Реалната цена на квадрат е около 350 евро. Правете сметка за какво поредно ограбване и спекула става дума. Потреблението на храни намалява - ето нещо вярно от тази платена и манипулативна статия. Защо намалява? Еми вие тук всички сте потребители, не забелязвате ли колко пъти се вдигнаха цените на храните през последната 1 година? Ами ток, газ, вода? Ограбват ни драги съграждани, а ние търпим и си плащаме. Бизнесът само реве и се оплаква, а в същото време всяка година печалбата му расте, докато заплатите са едни и същи, тук-таме индексират с някакви мизерни 100-150 лв. . . От декември падат визите за Канада и за обикновенните хора, не се чудете, а бягайте докато все още можете! В България сме обречени на робство от бизнеса, от политиците и от апатията, която позволихме да ни превземе душите.

Пропуснахте и робството, продиктувано от банковите кредити и "модерните" през последните 2 години бързи кредити, а и ЧСИ-тата. Поредното, което държавата проспа през последните години.

никой няма да ти даде кредит в българия, без да е сигурен, че ще ти вземе жилището, след като ти е поприбирал 20-тина година вноските с 20% лихва отгоре

"....видя се българинът в пари и тръгна да пътува по новите магистрали...",изрече гордо Премиерът Борисов 2. Абсолютно насосана статия. Значи,забогатели българите-то и Геройко така разправя.Значи,"Бизнесът"дава добри заплати.Хората богатеят и купуват.Значи обаче,че "богатите"вече българи,вземат и кредити,ползват лизинги....и купуват.Е то и в Америка е така. Това проучване в София ли е правено?Дали отразява милата родна картинка в Попово,Алфатар или Зверино,напр.?

Тези приказки за "бум"в потреблението имат за цел да внушат, че видите ли българите забогатяват и за това купуват повече. Да ама не, защото в момента в който приемем еврото, а то както е тръгнало ще стана скоро българите ще схванат много бързо колко всъщност са зле и въобще не им е мястото там, където ги набутаха и продължават да ги бутат. Ама имало данни за повече потребление, да може и да има, но нашенецът харчи повечко сега, защото ясно осъзнава, че след 2018 като приемем така желаното от някои евро потреблението ще се свие, бъдете сигурни, нищо че някои икономистчета се опитват да ви баламосват с лъжи и платени манипулации.

Тук е станало форум на бедняци и мрънкалници! Доста хора има с лоша финансова култура!

Ами такива сме останали в България бе, човек! Герберастите намаляват със всеки изминал ден, и скоро и те ще се окажат до кофите за битови отпадъци, помни ми думата и бъди спокоен - такова бъдеще очаква всички нас, в това число и такива като тебе!!! Щото вече всичко се окраде и няма какво повече...

а ти къде живееш, бе лумпен, я се огледай к'ва кочина от крадци на власт сте оплели, крадете и в кочина живеете, крадете - и цигани са ви гласоподавателите, крадете - а около вас смърт и разпаднали се панели, крадете - и ваште пенсионирани родители ги крадат по тъмни доби; крадете - а дъщерите ви прости курветини и чалгаджии

Аз имам скромно желание: Да шибам богатия Драгалевски Крадец.......с кол по гърбината,за здраве и берекет.

Не може един прост човек, който не може да напише името си без правописна грешка, а любимото му занимание е да се налива с ракия и да яде салата вечерно време, да живее на същото място, като един образован можещ човек, работещ високоплатена работа. Затова и комунизЪмът ви се разпадна - защото е несъстоятелна идеология. Инвестирайте в образование и себеусъвършенстване, и един ден може би и вие ще живеете в луксозен затворен комплекс....хахаха кого ли заблуждавам, мързелив тъп комуняга няма как да осъзнае тези истини :)

"хуйно",много ти е готин никчето,ма... С жена ми сме много високо образовани.Децата ни също учат висше.Изкарваме доста над средният за страната доход месечно и годишно.Плащаме и дебели данъци и осигуровки,защото,"хуйно",не чакаме от"Държавата",а работим за себе си.Потребявайки,плащаме още данъци-непреки,ДДС,акцизи.Фактът е,че работим прекалено много,за това,което получаваме.И не ни тресе никакъв комунизъм или мрънкачество.На мен ми е писнало,хора,незнаещи и неможещи да бачкат за себе си,акъл да ми дават.

Като си богат и можеш, и изкарваш добри пари, що се нервиш? А и с тая пунктуация и стил на изрзяване, някак си се съмнявам, че си това, за което се изкарваш. Кой би наел на работа човек, непознаващ елементарни правила за поставяне на интервал след препинателен знак? Панелен таласъм :)

Няма да съм жив, за да те питам - кой ще работи за твоята пенсия, когато се пенсионираш, ... мислил ли си за това?

ще попише, попише, после ще му пратят талибаните и Ше му отрежат главата..., а той няма и да разбере, нали си прост предател...такива първо ги използват, после ги убиват, щот знаят предателя си е предател за цял живот

Аз не чакам за пенсия хаха имам 6 цифрен депозит в банка, плюс имоти, от които ще папкам, когато му дойе времето за това. Аз ако чакам точно вие комуноидите да ми работите за пенсията, ще си умра от глад :)

как да не може бе, пак лъжеш гербарско говно такова я виж началника ти бойко борисов

Много журналисти вече са добре "НАХРАНЕНИ" и илюзиите им ги правят направо смешни. Като се прибави ЦЕНЗУРАТА и АВТОЦЕНЗУРАТА, се появяват едни такива заглавия като:"Иде нов бум в потреблението?". Във Варна първия мол който хлопна кепенците, беше"RODA". Последва го "Carrefour", а наскоро и "Рikadili също. От статистиката която е посочена от автора на статията, се вижда смазващата за потреблението роля, на ГРОБ'арите. Жалко е, че перспективите за справяне с КАТАСТРОФАТА се сблъскват с ВАКХАНАЛИЯТА НА ЦИГАНСКИЯТ ТЕРОР, ПОЛИЦЕЙСКОТО БЕЗХАБЕРИЕ и ПОЛИТИЧЕСКОТО БЕЗСИЛИЕ. Всичко това налага мисъл, за скорошен предстоящ катаклизъм - УДАР В ДЪНОТО НА ПРОПАСТТА. 100 години ВОСР стават тази година. "... през октомври, някога било, свършило се с руското тегло ..."?!!!!

Вива ла революцион! Братя, масово да излизаме в Балкана, грабнете пушките. Баце, ти у кой век живееш, а???

"Че Гевара", аз за разлика от тебе НЕ УМРЯХ в 1999 година от IV-ти клиничен стадий на НХЛ и сега живея в ХХI век. А тебе ЦРУ не те ли утрепа на 9 октомври 1967 г. ( на 39 г.) в Ла Игера, Боливия?!

Техниката купувана масово преди кризата (2007-2008) започна да се разваля и на хората им се налага да я подменят. Говоря от челен опит.

Добра новина. Потребителската увереност расте, това е много добър знак! А евразийски, русофилистични, анти-европейски и прочие дървета се пукат от яд. Нека. Маргиналите никога няма да се оправят и без това :)

че отдавна не си влизал в нито един голям мол или магазин за домакинската техника - празни са, продавачи са в пъти повече от купувачите. Има единици хора, които само гледат, не повече.13

Прави са синдикатите, че трябва повишение на заплатите. Това е най-сигурния начин за стимулиране на потреблението. Като нямаш пари няма как да потребяваш (освен ако не крадеш). Ако имаш повече пари и ще потребяваш повече. Ама нашите пишман "бизнесмени" не го разбират така. На тях им трябват роби, които да работят без пари, а всичко което остава да отива в джоба на "бизнесмена". Така за нов джип има пари, а работниците карат без заплати, защото "няма пари". А кой и с какво ще му купува стоката на този "бизнесмен", чак до толкова не му стига акъла.

И от кога увеличението на цените на много продукти се нарича ''бум в потреблението''????Ами погледнете само сиренето и кашкавала с колко са скочили за месец пък тогава пишете че народа се ''избива да пазарува''..

Ти пък! Това нищо не е! Върхът на нахалството на комунистите от ГЕРБ е когато чух Бойко Борисов да казва: "Видяха се българите с пари и хукнаха към гръцките курорти на море!" Демек, едва ли не почти всички без изключение сме ходили в Гърция. Аз например никога не съм бил в Гърция! Но не се смятам за изключение. Много други като мен също не са били там! Ноооо... комунистът си е комунист! Винаги ще намери начин да те надцака и да ти запуши устата!!!

кой вярва на "ало , мищо бирата"

от 2009г. са изминали 8г. при 35-40000 смаляване на населението това са 300000!Цяла Варна е изчезнала,като популация,та внесените бежанци ли да купуват телевизори и хладилници?

и в София нещо такова , проиш 10-150 пенсинера, 300 -циганина и на тях се пада по един млад до 25 години българин....правте си сметката за какво става въпрос...който иска да отрича, който има акъл - да се ориентира бързо..

Даже според СТЪКМИСТИКАТА на НСИ,България се смалява с около 50 000 годишно,а като добавим и заминалите с еднопосочен билет,населението за тези 8 години сигурно е по-малко с около ПОЛОВИН МИЛИОН.

Кой е този идиот, който е платил за тази статия. Българският народ мизерства, а те говорят за покупка на хладилници, печки и др. Информацията е заблуждаваща и някой трябнва да понесе отговорност.

Тя отговаря за саботирането.

Не знам колко си българин,но разбрах колко си примитивен.Нищо. Скоро народът ще беси соросоиди и ти ще си с предимство.

вдигането на данъците и таксите ще се наложи и от това да се компенсира стопената бройка на населението , за да може възможно най-дълго да поддържат лукса с милионите от данъците по паррламен, министерства, общини....не виждаш ли, всеки ден назначават нов заместник министър, увеличават си заплатите , раздават премии и то по 10 000 и нагоре, комадировки в чужбина, луксове....

Такива неща за които говориш стават в Москва, Санкт Петербург, Владивосток...

последният път като се стигна до бесене добре, че бяха соросоидите да успокоят обстановката, иначе всуе комунист беше отишло зиян. Така, че да знаеш, че си в грешка.

Вдигат постоянно цени и такси на каквото се сетят.

.. но ако оставиш децата си тук , направо ги осъждаш на смърт - ако се разболеят от нещо по-сериозно - няма болници, няма финансиране, а ако доживеят до пенсия след като са живели цял живот с тебе в една стая (защото ще работят за 500 лева), ще агонизарат с едно кисело мляко на ден...хладната смърт не е лесна

Статия с цел внушение колко сме добре, ама не е така. Къде го видяха това покачване на доходите в България, работещите бедни продължават да са си работещите бедни, само данъците растат, скрити зад фалшивия 10% плосък данък, който си стои така, а всички други такси и данъци се покачват.

тая статия иде реч, да ви обясни, че забогатявате, галоши прости! ама неусетно забогатявате! гарантирано от герб, патриотити, комунетата, полицаити... и турчетата!

Ся тиквата ше е щастлифт, само дето не е верно.