Историци с писмо за посещението на патриарх Кирил

Видни български историци, общественици и интелектуалци написаха отворено писмо по повод посещението на патриарх Кирил.

Обратно в новината

Коментари - Историци с писмо за посещението на патриарх Кирил | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Хе-хе видни! На кого, бе? Тия гъбарковци пораснаха, като ги захранват с некой лев от разни нпо-та. Конюктурни поръчкови смешници.

Мисля, че България трябва да си избере национален празник, който да интегрира и Македония, да напомня, че сме наследници на велики българи, живяли преди нас и обединявали по-голямата част от Балканския полуостров. Такава дата би могъл да е 24.май. Това е и един от най-обичаните празници сред българите, политически неутрален и дълбоко духовен! Дано да се появят политици, които да оценят такава перспектива за България, ясно е че сегашният политически и икономически елит за нищо не става.

Тези написали писмото, като че ли са антибългари! А за русофобите, въобще не коментирам, жалко че сигурно са родени в България.

Нищо случайно няма в изявленията на Кирил. Неговата (а и на путлер) теза е, ЧЕ с а м о руснаци са воювали, загинали и имат принос в освобождаването ни от османската империя. Останалите (бидейки в лоното на батюшка императора, щом са воювали под неговото знаме са РУСНАЦИ, независимо, ЧЕ са поляци, белоруси, финландци и др. Мантрата е, че само руснаци имат принос и заслужават почит!! Упорито се прикриват намеренията на имперска Русия да завладее проливите!!

Ааа, не така! Имало е и един самурай и следва да се обърнеш и към Япония!!!! НЕ ПРЕТУПВАЙ НЕЩАТА!!! Започвай да изброяваш националностите, но сверявай имало ли е по това време такива.

ВБА

....те сега "македонците", ако поискат да направят федерация с България, ще са върхът на политиката и....

Само не разбрах ,когато Република Македония чества своя национален празник в този момент тя решава ли и проблемите на своите съседи ?!! Ние какво провихме на 3 март ?! Това Национален празник ли беше или го поканихме за да решим проблема на Македония ?!

Кой се би срещу нас. В руски ръце попадат английски доброволци, биещи се на страната на турците. Главнокомандващият на цялата турска армия Мехмед Али паша всъщност е германец и се казва Карл Дитрих. Вейсел паша, който командва турската армия в битката при Шипка-Шейново,австриец, името му е фон Вексел. Армията на Сюлейман паша, която извършва кланетата в Стара Загора, е превозена с английски кораби от Албания в Тракия. Английска флота влиза в пристанището на Цариград, за да предотврати падането на турската столица от Русия. Хидает паша, който всъщност е англичанина Станислас Сенклер. Ако всички тези изверги не бяха англичани, немци и австрийци, а руснаци, дали нямаше всекидневно да лягаме и ставаме с техните престъпления, извършени над нашия народ? Виждате ли каква огромна война се води срещу нас българите и нашата история? Нашата свобода е извоювана във война, която водим не само срещу турците, но и срещу англичани и германци. Същите тези само броени месеци след подписването на Санстефанския договор разпокъсват България на пет части, като днес техните съвременни слуги дори и това опитват да припишат на Русия. Днес България не е независима държава и е поробена от същите тези, които ни държаха в робство до 1878 г. Когато идва на власт турколизеца Стамболова отива при султана и му предлага България да стане пак част от Османската империя!? Тъжен ден за турколизците.

които изреждаш всъщност са евреи.

не България не била страна от войната просто защото не е съществувала тогава ,а как мислиш с турците преминали на страната на руската армия

НИЩО ХУБАВО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЧАКА ОТ РУСКАТА ЦЪРКВА ВО ГЛАВЕ С ПОП ЧЕНГЕ И КОНТРАБАНДИСТ.

от Вартоломей. Ма нещо и от там греда а?

Руснаците винаги са били антибългари. Не са дошли да ни освобождават, а да ни завоюват от Османската империя. Всичките им действия след това са доказателство. Като пример мога да посоча руската съпротива против Съединението! След това окупации, комунизъм и тоталитаризъм, лагерите на смъртта, национализирането на частната собственост, забрана на християнството... та до ден днешен!

и лъжливи. Още след Цариградската конференция се знае, че Русия има съгласието на останалите участници от Европа да наложи на Османската империя решенията на тази конференция. И никой в Русия не си въобразява, че ще има "Задунайска губерния", затова има и бойни действия в Кавказ, където Русия вече търси и териториални придобивки. Ма де ще ги знаеш ти тия работи. Тя простотията не ходи по-гората прави са хората.

Kalin

Нещо слагаш каруцата пред коня или предпочиташ да сме още част от Турция?Това едното и после не си спомням в годините до 9 септември да сме били съюзници с Русия а винаги сме били съюзници на тези които нападат Русия.така че сами сме си определили отношенията с тях.

Най големия приятел на султана е твоя путлер.

и гръцка архиепископии да искат те да ги признаят. Нали са рода с древните елини и илири, ние не сме им никакви. Откраднали сме им историята, песните, героите. Св. Климент бил "македонец", цар Самуил бил "македонец", Гоце Делчев бил "македонец", даже Вапцаров и той бил "македонец". А с тях сме държали винаги като сме окупатори и насилници, щот сме потомци на татарите.

" хилядолетните взаимни връзки между българското и руското православие" Покръстването в България е 864 г., след което 1394 г. изчезва от картата на Европа за почти 500 години. Покръстването на Русия го дават около 988 г. Сега сме 2018 г. Та колко хилядолетни са връзките?

сега е 2018-та като извадиш 988-ма се получава 1030 години. И извинявай ама това с изчезването на българското православие е смешно. Какви са били българите през 15-ти век ако не православни - лютерани, юдеи, католици? На какъв език са писани тогава българските църковни книги, на какъв език са ставали литургиите в българските църкви? Не случайно се казва "черковно-славянски език" и църковните книги и богуслуженията и в Русия, и в България са били винаги на него, от там е и връзката.

покръсти българите в Пиринско в"македонци"?Нашите "освободители"!Кой убиваше несъгласните?Нашите комунисти!Пази Боже от такава пасмина!

В.С.Высоцкий  1972 Товарищи ученые, доценты с кандидатами! Замучились вы с иксами, запутались в нулях, Сидите, разлагаете молекулы на атомы, Забыв, что разлагается картофель на полях...." :))))))))

"...Товарищи ученые, Эйнштейны драгоценные, Ньютоны ненаглядные, любимые до слез! Ведь лягут в землю общую остатки наши бренные, - Земле - ей все едино: апатиты и навоз.!...." :))))))))))))

майка, а преди и за мащеха дори не я признаваха. И докога? Точно така, докато пак им свършим работата. После пак ще сме крадливи татари, мъжете ни ще са страхливи бандити, а жените..., айде ще пропусна, че е 8-ми март.

собствена, имали си език техен си, ми нека сега сами да си направят и църква. Ние какви сме им? Татари някакви, дето им крадем историята, песните и езика. Айде довиждане.

Какво писмо! То бива, бива да се правят всичките тия на гусла ама като се замислим те цял живот са си такива. Акад. Воденичаров, който бе в основата на посещението на Истанбулския патриарх сега се пъха дето не му е работата. Питам се колко от тези са агенти на ДС, че се правят на миряни с тази инициатива? Повече от всякога стана ясно, че признаването на църквата ще е след признаването на името на държавата. След това ние първи трябва да я признаем и то без да чакаме останалите дъртофелници да тровят живота на македонците. Признаването на Македонска православна църква е отделяне на една държава и отказ от политическите амбиции от нея. затова сърбите и гърците мълчат като утрепани. Затова Московският не би обелил дума. То бива, бива унижения, ама като тия не бива. Нашата БПЦ е постъпила много мъдро като не иска от руския полковник нищо. Ще ги поставим пред свършен факт всичките и това е. Като се правят на мръсници гърците, сърбите и руснаците, македонците ще се измъкнат и ще си имат църква. Ние и румънците сме напълно достатъчни.

Ако искаш и официално македонския език да признаем а? И пак ще ни хулят повече от албанците, че сме "мъснЕ ТатарЕ", да идат при гърците да им признаят Александър и Филип за прърви царе на БРЮМ.

Като са видни историци, общественици и интелектуалци, защо не си гледат държавните дела, ами се бъркат в църковните. 1. патриарха е дошъл да почете български национален празник, а не да се занимава с проблемите на македонската църква; 2. решението на проблема не е в българската църква (тук даже не говорим за това, че когато сме в БЮРМ ни карат да говорим на английски, защото "не разбирали" български); 3. В освободителната война са участвали и евреи, арменци защо не бяха споменати, това може да бъде скандал.; 4. Защо очакваме проблема да се реши с участието на руската църква, а не се обадим на полската, румънската, финландската и др. ПЦ да искаме помощ (така и така после ще казваме, че с тяхна помощ е решен проблема на МПЦ).

Не е редно атеисти(каквито са комунистите) да се изказват по църковните дела.За сведение поляците,румънците,финландците...са католици.

Румънците и финландците---не са католици!:))))))

Нито румънците, нито финландците са католици. Да мислим малко, преди да пишем и да се излагаме.

им е майка, сетиха се. А защо не се сетиха поповете, че един лумпен, провален американски емигрант щото присъщо за шонгите е тъп и мързелив, оскверни на практика християнски гроб? И на никой това в република БРЮМ не му направи впечатление, по точно неприятно впечатление поне.

Хайде стига с тази Македония. Македонците искат българско гражданство, за да отиват в Европа. А вижте историците-всичките бели глави, втръснали на хората. Няма един млад историк.

Уважаеми историци, господин историк академик Ст. Воденичаров и др., предвид на огромната любов която "македонският" плебисцит питае към нас българите, какво ще кажете на следващ етап да им предложите и "Пиринска Македонска" църква. Може би майката българска църква ще отдели от сърцето си още нещо за "македонското" си чадо? Защо първо не проверите дали Евроджендър менторите вече не са Ви подготвили новите опорни точки? Хайде подързайте, който превари пръв някой по главата ще го погали.

и не се месете в църковните дела. Освен тва - никакъв гювеч повече за БРЮМ докато не престанат да плюят България и оня изрод Неделковски не бъде осъден и глобен за разрушаване на паметна плоча. Танкове им подарихме, от ембарго ги спасихме, дипломи за висше образавание им даваме, гражданство им даваме да могат да емигрират в Европа, а те ни се изпюват в лецето всеки път. Стига вече. Браво на Светия синод.

Полковникът не беше дошъл да бистри църковни въпроси...Дойде да издърпа ушите на това нещо, дето се води президент. Сега, нещото ще бъде още по-усърдно в защитата на руските интереси

Kalin

100% съм сигурен че нашия патриарх е повдигнал този въпрос в срещата.Друг е въпроса че разигралата се истерия около посещението на руския патриарх наклониха везните един такъв опит за разговори предварително да бъде обречен на провал.Както обикновено вместо да си гледаме националните интереси и обединението поне на църквите ни -ние се разделихме на фили и фоби и осрахме цялата история.Така вместо да си осигурим подкрепа за обидинението на църквата ни ни си създадохме още една пречка това да стане въпреки благоприятните условия.Руснака ясно го даде да се разбере с признанието за българската азбука и това кой на кого я е дал!

повдига "вапросът". Защо да сме длъжни да сме винаги адвокати на фиромците, които не спират да ни плюят и да злословят срещу нас, обясни ми защо? Те срещу шиптарите така не са настроени както срещу нас.

Kalin

Просто всички ние имаме една мечта кои4то все още обичаме страната си.Голяма и силна България както е била и може да бъде в реалните си граници.

От доста време ми е едно такова чорлаво, гламаво. Днес, вече, разбрах защо! Било е заради статута на Охридска архиепископия... Щото, аз , други проблеми си нямям, я!

Патриарх Кирил като флигеладютант полковник Николай Каулбарс.

досега България като държава, обществени организации, институции и прочие протягаше ръка на Македония, подпомагаше я, защитаваше я според възможностите си и македония и на ниво държава, и като общество се изплю в лицето и, пита се ЗАЩО за пореден път да сме "добрите" по точно баламитне и да вършим работата на република ФИРОМ? Ми да се спасяват сами бе, неблагодарниците, какво искате, отново някой Миленко да се гаври колко сме "тъпи татарите" ли? Стига вече аванта, достатъчно им се наля.

от управниците ни, историците ПОКАЗАХА какво е ДИПЛОМАЦИЯ!

Т.нар интелектуалци пак показаха,че са на каишка. Както винаги,както и при всяка власт.

Добър списък на джендъри ...

Ех Иванушка,за теб всичко що не е путинофилско е джендърско и фашистко.Глупав политикант.

Райна Дрангова внучка на полк. Борис Дрангов и дъщеря на Кирил Дрангов член на ЦК, един от последните дейци на ВМРО, загинал трагично през 1946

Очаквах историците ни първо да защитят с исторически аргументи и факти Президента на република България от арогантното по съдържание и начин на изказване изявление на руския патриарх към българския държавен глава относно загиналите в битките за освобождението на България...

Ха,ха,ха ти искаш да се изложат повече от колкото с това писмо. Аз като историк ти казвам,че няма аргументи,с които да се защитят глупостите,за румънци,сърби,финланди,поляци и други такива,които ни били освободили. Все пак това са историци,а не политици. Политиците намират аргументи за всяка тъпотия.

Стефан Воденичаров не беше ли този, който предложи да удостои Вселенския патриарх Вартоломей с "Доктор хонорис кауза" на БАН?! Роско Президентът удостои ли Вартоломей Първи с орден Стара планина" I степен?! Вартоломей оплю ли БПЦ?! ... Историците да си гледат в своя гьол - за отношението на награждаваните от тях патриарси към БПЦ!!! Православната църква в Република Македония ще почака. Все пак Екатерина Захариева призна македонския език...

Аз не разбирам защо от както сороските протести победиха в Скопие и Заев взе властта,бг политици,медии и разни интелектуалци осиновиха макетата,и взеха да им адвокатстват по всички въпроси,дори вредейки на бг национални интереси? Защо е този натиск над БПЦ? Нима само защото от запада са ви наредили трява да натистем БПЦ и тя да се изпокара с всички православни църкви зараади македонската? Македонската да мине към БПЦ и проблема ище бъде решен,нищо друго не може БПЦ да направи,защото не решава сама.

Изобщо не пише до кого е адресирано...

"Отвореното" писмо затова е отворено - няма конкретен адресат!

Глупости. Отвореното също има адресант,но обнародвазащото засяга важни за обществото теми,или защотоавтора така е решил. Адресанта са Руската и БПЦ. Тъпо писмо.

глупости. отворено - означава публично оповестено, а не че няма адресат!

Кога дойде Кирил, кога го написаха, прочетоха и подписаха толкова хора. МИРИШЕ МИ НА ИНСИНУАЦИЯ..

Български интелектуалци се сърдят на руски патриарх за това че не е решил проблемите на македонската църква... Само не разбрах що тия интелектуалци отново са седнали да се надявт на Дядо Иван, па нито са се срещнали с него, нито са му писали преди посещението или са се надявали че е като дедо Божеи и сам ще се сети къде ги сърби.

Е па те даже не са и вярващи!

Не мога да разбера тия интелектуалци какво искат от цигарения мафиот и кгб полковник......че той си върти далаверката,пере парите на гнома а вие го занимавате с някаква си там църква,че там пари няма и далавера няма та си пишете ако искате и на ерменския поп......

Сигурно си спомнят че Сталин нареди на тогавашния руски патриарх да помогне на съветския външен министър да ни уреди с независима патриаршия... цел за която помагат и предтечите на КГБ;)

Личи си, че това са хора-патриоти. За разлика от българските политици.

Не се бъркайте в църковните дела, идиоти такива. Няма да станете по- вярващи нито от Патриарсите, нито от Папата!!!

Амин! Църква без Wi-Fi няма... всички са на 4G...

патриарх Кирил, не можах да разбера. Значи нашите посерковци не могат да си обърнат езиците да кажат, че РУСНАЦИ са ни освободили и са давали живота си за нас, а всеки иска незнайно какво от тях. Ако патриархът вземе някакво становище - защо го е взел, ако патриархът не вземе становище - защо не го е взел. Няма угодия на неблагодарни продажни отпадъци. Затова и скоро няма да я има България.

Ако се чувстваш освободен от руснаците, ашколсун... мене това не ме грее.

Ашколсун! Не те грее щото си потомък на Кириак Стефчов т.е. турско мекере.

Нещата са прости!?-Доста пари ще трябва да дадем ...на сърби, гърци и руснаци.........за да откупим МПЦ-ОА !!!

Алоооо, оставете попчетата да си се попят и пеняват както си искат. В 21ви век живееме, имам мнооооого по важни и наболели проблеми от проблемите на БПЦ и която и да е църка и религия по света между в прочем...ма кой го е еня има ли бог няма ли. Климатичните проблеми и истанбулската резолюция са далеч по важни, примерно. Мене лично по ме интересува въпроса с намаляването на популациата на пчели.

Тома, ти повярва, защото Ме видя; блажени, които не са видели, и са повярвали. Йоан 20:29

Избягвам блажното пич, ма не щот съм на пости и не блажа, ми щот съм на диета.

Явно синът ти ти е довел зет и за това ти е толкова важна ИК и те разбирам,ще се простиш с поколението но след като това си създал кой ти е крив а аз пък живо следя как върви смъртността при селските дебили

До !!! ( нерегистриран ) 08.03.2018 14:17 Само дето Борис ТРИ беше против възобновяването на бг патриаршията и православието. Благодарение на Тодор Живков и СССР бе възобновена българската патриаршия. При лошия комунизъм.

ИДИОТ!

мдааа, то за това по единствената телевизия пускаха по Великден най-интересните филми... щото така...

тия в Столипиново са по-грамотни от теб делчо.....може ли да кажеш колко църкви взривиха руските ватенки само на тяхната територия или пак ще ти трябва жокер.......ще ви погребем и ще отбележим най-черния период в историтя на България под най-простото и долно управление

Какво общо има тук Русия с македонската църква? Вярно,че руската църква е с най-голям авторитет в света, но все пак това писмо трябва да е към всички православни църкви. Тия какво искат? Едва ли не РПЦ с един замах и да им оправи проблемите!! Има си процедури за тия неща. Така става,когато хора нямащи си понятие от Православие да се изказват(макар,че има големи авторитети в писмото).

Ето, че и ние можем да бъдем огорчени.

И какво ни дреме на нас за македонската църква, че да се огорчаваме? Джендъра Заев да се оправя.

Някои от изброените ги уважавам, някои не съм ги чувал. Но съм възмутен, че за някои основното им достойнство, с което се представят е "внаук на ...", "син на..." и т.н.. Не знам, защо проблем с Македонската Православна Църква, го свързвате с посещението на патриарха на Русия. Ами нали нашият министър председател и онзи на югозападната ни съседка съвсем скоро се врекоха на вечна дружба и любов, езика им признахме! Защо не питате ББ, кога ще постави въпроса пред приятеля си?

Защото едни умни хора още отпреди отделиха Църквата от държавата...

ds това го знае много добре. Държавата не е началник на българската нито на македонската църкви. Но и руската църква не им е началник. Тука става дума за въздействие с авторитет, с влияние с извън-административни средства. Нима министър-председателят на България няма авторитет?

Ами, ако прочетеш по-внимателно статията (както и предишни публикации по темата) и ще разбереш. Първо, става дума за църковен, а не междудържавен въпрос. Второ, Светия Синод на БПЦ е приел решение да лобира МПЦ (непризната) да я признаят останалите православни църкви. А както знаем най-влиятелни сред тях са Руската ПЦ и Вселенската патриаршия.

Българската Православна Църква е пропита с руски агенти още от едно време. Те винаги заемат анти-българска позиция и такава изгодна за Русия. Вижте сега за Македонската църква, вижте за Конвенцията за защита от насили над жени и деца, примерите са много!

Тия дяа бяха писали писмо и на Арменския поп.

Свободата си я дължим на руската армия под командването на Император Александър II , точно и ясно Войната се казва руско -турска, а не полск ,финско или ромънско -турска Войници в състава й може и ескимоси да е имало Сега да не почнем да разправяме че освобождението го дължим и на Канада

Е хубу де. Паметник сме му направили. Църква сме му направили. Кво още?