Села и автомобили в огнен капан в Португалия

Броят на жертвите от продължаващите горски пожари в Португалия достигна 62 души и вероятно ще нарасне още, съобщи висш служител от вътрешното министерство.

Обратно в новината

Коментари - Села и автомобили в огнен капан в Португалия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В Испания като противопожарна мярка преди години приеха закон че не може да се преквалифицира земя след пожар. Т.е. от гора не може да стане строителен терен. И пожарите послушаха и стихнаха. Имаше само по един два и то само с един фронт и лесен за гасене. Но преди година и половина по заповед от брюксел трябваше отново да променят закона и да върнат старото положение при което земата се преквалифицира след пожар. И като се заредиха едни природни бедствия, не ти е работата. До шест фронта имаше. Абе глобално затопляне. Та и Португалия настъпи мотиката.

Когато през 2007-а огромен пожар застрашаваше Стара Загора, и беше обявено бедствено положение, русаците пратиха безвъзмездно техен огромен самолет ИЛ-76, и изгасиха пожара!

А пък ние заарлиите щот сме си тарикатчета, седяхме на хладно в кафенето и чакахме някой да ни загаси корията.

а защо всички са изненадани от пожара така и не разбрах, че при 40 градуса над нулата сняг ли очакват да завали, в Калифорния всяка година горят по няколко хълма около надписа Холивуд ведно с вилите на богатите и известните, а в Португалия са изненадани, а тия в колите какво са правили, та не са настъпили газта да се изнесат от огнените езици, просто не съм наясно какво се случва.

Ако има паднали големи дървета на пътя , газта няма да ти помогне.

Истински ад. Не мога да разбера,колко още трябва да се разрастне пожарът и колко още хора живи да изгорят,за да се намесят адекватно съседи и приятели от чужбина!Испания,Франция,Италия-всичките с далеч по-големи възможности от португалските!

Няма как да се намесят "адекватно", щото няма "адекватни" средства в ЕС за борба с мащабни пожари. Подобни самолети "пожарни цистерни" има само в Русия и САЩ. В ЕС има само малки противопожарни самолети или въртолети които са практически безполезни в такива случай.

Не знам дали е баш така. В Гърция всяка година има големи пожари и като не достигат самолетите от Италия винаги пращат подкрепления. Странно, че не са пратени към Португалия.

средствата отиват за прииждащите чернилки и тарамбуки

От Испания се намесват веднага. Предислоцират въртолетите да са по-равномерно разпределени по територията и пращат на часа два три хеликоптера. Проблема е че и да имаш техниката задръстването е на друго место, например наличност на вода и не може да работят повече от определен брой въртолети. Изобщо дано да няма повече жертви.

Голяма трагедия, дано тази стихия да бъде овладяна скоро, че да няма още жертви.

бързо се справят хората. Поне имат късмет, че я няма Кристалинка да им обяснява кога и как могат евентуално да получат някаква си помощ. Сега няма да им смятат проценти от БВП а направо им помагат

Не само това. Просто хората имат късмета да не живеят в държавата на мафията.