Полша започва добив на шистов газ след 2 г.

Полша може да започне добив на шистов газ за търговски цели през 2014 година, заяви днес полският министър на финанси Миколай Будзановски, цитиран от Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Обратно в новината

Коментари - Полша започва добив на шистов газ след 2 г. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ivayl0@

хаха, голям смях!! Полша (проститутката на америка) щяла да започва след 2 години да добива? Защо не веднага, нали дупчат на воля полските поля?? Щели да намалят зависимостта си?? Хаха!! Третокласник да сметне ще се справи а изглежда доста хора не могат!! От 14 млрд кубика консумация, те щели да достигнат 1 млрд годишно, хаха!! Голяма независимост ще постигнат ей!! Страшно число е това ... близо 7% ще е техната независимост!!! И то не се знае за чия сметка хах! Да не стане зависимостта от русия на 80% при по-добри параметри при нови преговори!! И да изгори някой друг? Интересно е че се говори за 2 трлн кубика а при добив от 1 млрд годишно това са е .... към 1000 години "независимост"?? Пък те говорят за десетилетия?? То е ясно,че има коефициент на екстрактност, ясно е че от тези 2 трлн те няма да изкарат повече от 5-15%, ясно е че може би и ще е по-малко от това даже!! Понеже спада на добива е по-голям и от разликата между дневната температура и нощната в сахара!! Това с шистовия газ е такава измислица,че само гумени глави могат да ахкат и да се чудят защо ние в българия не го добиваме вече това!!!

Alles klar, както казват германците. Няма научна гледна точка, има две успоредни прави, които се пресичат в безкрайността. Или всяка крива, успоредна на Априлската линия, е права...

1chovek

Поредния злобен "еко"-активист. Ти не си еко-активист, а активист на дявола. Как може да кажеш, че неживата природа е по-ценна от човека? Ти луд ли си? На колко камъка оценяваш себе си, като равностойност?

Защо ли си мисля, че научната гледна точка, при всичките й кусури, е мааалко по-обективна от тази на платените от Кремль драскачи във форумите. На коментаторите - проститут(к)и световната конспирация, империализъма и капитализъма им пречи!!! Ама не бойтесь, друзья, капитализмът колкото повече загнива, толкова по-сладък става. Вие си гледайте товарищ Путин какво ще изкомандва, за да не си изгубите и без това мижавия надник, че покрай фалшификациите на изборите много се е охарчил човекът и нема рубли да ви плати, а ние ще си добиваме шистов газ...

Всъщност днес един министър си отива като официалнапричина се посочва това че почти три години удържа цените на газа така както ги иска Москва или с други думи министър- председателая чак сега се сети че ако не вземе мерки против гарантирания от неговото правителство монопол на руския газ ще трябва да плаща глоби за неизградените интерконекторни връзки .

Шистовия газ за мен става все по-голяма загадка според едни американски документи руския газ е 91% от потребявания в България според други 100(може би ни бъркат с Гърция). Добивът бил евтин и безопасен обаче от 2000 година цената на добивания шистов газ в Америка непрекъснато расте а рентабилността му пада поради ,не се смейте, изчерпване на разработваните находища , поляците пък заявиха че са взели политическо решение да дотират търсенето и добиването на шистов газ за да стане конкурентен по цена на доставяния от Русия. Споменатия вече Шеврон от тази година ще търси газ в Румъния, дребна подробност е че това е същия геоложки район в който се предполага че се намира и Българския шистов газ но за сметка на това таксата поискана от румънците е доста по-голяма от тази която ние обявихме. За Гърция също се твърди че има шистов газ и пак че част от находището се намира на българска територия. От една страна Газпром добива шистов газ в Румъния и Шеврон добива част от доставяния в България конвенционален газ а от друга страна у нас дойдоха политически емисари за да ни убедят че анти-шистовите настроения в САЩ не са повод за притеснение и вместо да чакаме какъв ще бъде резултата от проучванията в Румъния или пък защо не натискат Гърция или Австрия да добиват шистов газ упорито ни разправят че трябва да се опълчим на Газпром защото ни трябвала енергийна диверсификация. Наистина в Европа май само Дания остана нетен износител на конвенционално добит газ обаче ако държавата ни в съответствие с европейските директиви освободи газопреносната мрежа спокойно можем да ползваме шистов газ ама добит в Турция или Алжир, пък ако след 10 години румънския опит покаже че добиването на газ от общите ни залежи е безпроблемно можем да пробваме първо в района около Резово и чак тогава в Добруджа.

... поляците пък заявиха че са взели политическо решение да дотират търсенето и добиването на шистов газ за да стане конкурентен по цена на доставяния от Русия. Споменатия вече Шеврон от тази година ще търси газ в Румъния, дребна подробност е че това е същия геоложки район в който се предполага че се намира и Българския шистов газ но за сметка на това таксата поискана от румънците е доста по-голяма от тази която ние обявихме. За Гърция също се твърди че има шистов газ и пак че част от находището се намира на българска територия. От една страна Газпром добива шистов газ в Румъния и Шеврон добива част от доставяния в България конвенционален газ а от друга страна у нас дойдоха политически емисари за да ни убедят че анти-шистовите настроения в САЩ не са повод за притеснение и вместо да чакаме какъв ще бъде резултата от проучванията в Румъния или пък защо не натискат Гърция или Австрия да добиват шистов газ упорито ни разправят че трябва да се опълчим на Газпром защото ни трябвала енергийна диверсификация. Наистина в Европа май само Дания остана нетен износител на конвенционално добит газ обаче ако държавата ни в съответствие с европейските директиви освободи газопреносната мрежа спокойно можем да ползваме шистов газ ама добит в Турция или Алжир, пък ако след 10 години румънския опит покаже че добиването на газ от общите ни залежи е безпроблемно можем да пробваме първо в района около Резово и чак тогава в Добруджа.