Нов дипломатически скандал между Полша и Русия

Полша ще привика руския посланик в страната в понеделник, след като той каза, че Варшава е отчасти виновна за избухването на Втората световна война.

Обратно в новината

Коментари - Нов дипломатически скандал между Полша и Русия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

като гледам колко платени руско-съветски мекерета има в този форум се чудя защо ли няма такъв силен емигранстки поток към Матушка Русь. Уж обичат Русия, уж й се възхищават, а не щат да живеят там. Нещо повече, за 25 години от Русия са емигрирали над 15 млн души.Основно хора с висока квалификация. И ТО ПРЕДИМНО В САЩ, КАНАДА, ЗАП.ЕВРОПА, ИЗРАЕЛ. ДАЖЕ И В БЪЛГАРИЯ. Кой е виновен за ВСВ е ясно - Герания и Русия. Спазарили са се да си разделят Европа. С т.н. "Договор за ненападение" от 23.08.1939, по-известен като Пакта Молотов-Рибентроп. И разбира се "Секретния протокол" към него. Всички събития потвърждават тази теза. И това че СССР нахлува в Полша 17 дена след Германия е -скоро оперативен въпрос, а не политически. Има два факта, които могат да се обяснят само с клаузите от "Секретния протокол" 1. Грмания отстъпва на СССР важни опорни пунктове (вкл. Брест и Лвов), които е овладяла с цената на големи жертви. Но те са в Съветската зона съгласно разделителната линия. 2. Съвместен Парад на Победата на части на Червената армия и Вермахта. А последващите събития само показват до каква степен се развиват отношенията между двете агресивни държави. 28 септември 1939- "Договор за дружба , сътрудничество и взаимопомощ" - продължение на пакта Млотов-Рибентроп. След това Русия започва "да вършее" на изток, Германия - на Запад. Жертва на руската агресия падат Латвия. Литва Естония, и след дълга упорита съпротива и Финландия. После - Молдова, Бесарабия и Буковина. За войната на Германия на Запад всички знаем, но какво се е случвало на Изток само с недомлъвки. СССР е основният доставчик на Германия на суровини, материали и горива. Германия е основен доставчик ан СССР на високи технологии. И едните и другите имат полза. И само агресивната политика на Сталин е принудила Хитлер да нанасе превантивен удар на 22.06.1941. А ако това не сее случило? какво ще стане с Европа ако 22 000 съветски танка прегазят 4800 немски (от които всъщност повече от 1000 са САУ) и тръгнат като лавина.

Имах чудесно мнение за поляците и ги съжалявах, най-вече заради ВСВ. Преди да отида в Полша. Това са високомерни и студени хора. Държат се пренебрежително към нас, българите. Затова и аз вече не ги уважавам.

Точно обратното, въобще не са студени, а към нас са изключително добронамерени - справка, нашите срещи по волейбол срещу трети отбори! Отделно, аз никога не съм ги съжалявал, а винаги съм ги уважавал, като една велика нация, дала на човечеството Мария Кюри, Шопен, Сенкевич, Ян Собиески, и много други, а на нас Владислав Варненчик! Дори и във втората световна война са будили моето възхищение, воювайки на два фронта, в продължение на 17 дни.

Втората Световна война започва с нападението на двете фашистки държави Германия и СССР на Полша и подялбата и ...днес германците се срамуват, а рушнаците се гордеят (???!!!)

Нещо да си чул за аншлуса на Австрия, за "присъединяването" на чешката Судетска област и други подобни? Все гледате да се натикате където не ви е мястото, "историци" нещастно!

Точно както стана в Крим.

Язък ви за коментарите, и за " доказателствата". Руския посланик в Полша ви опроверга, платени мушмуроци. "...Руският посланик в Полша Сергей Андреев заяви, че не е имал предвид, че Полша носи отговорност за избухването на Втората световна война. Дипломатът, който бе извикан в Министерството на външните работи във Варшава да даде обяснение за изказването си, заяви, че думите му са били неправилно интерпретирани, съобщи РИА Новости, цитирана от БТА. ..."

студен и неблагодарен народ?? защото не целуват задните части на Русия и никога не са

английските задни части не могат да се оплачат от липса на целувки.

Истината е, че Германия и Русия завладяват Полша. В Катин са убити много полски офицери от руснаците и това е доказано, дори има филм за това. Срамно е сега руснаците отново да фалшифицират историята. Въобще те не си гледат икономиката, тънат в мизерия и току пробутвам разни лъжи за да ангажират вниманието на народа си и света.

Кой кого е убил, за това си има данни и доказателства, не ги измисляйте повече! Истината е че Русия даде жертви във Втората световна война не само заради своя народ и своята територия, а за още много други,вкл. и за Полша.Само че поляците са студен и неблагодарен народ, та те на практика са си живи германци, за да не ги нарека с друго име...

Че кой ги е викал тука конкретно в БГ тези руснаци 1941 да се "жертват"да ни освобождават , Сара?

Идват щото ни има на оная прослувута салфетка! И няма нужда победените да викат никого, нямат тези права! Чукундур!

Китайската армия дава 37 милиона жертви срещу Япония....войната не била само за вас

Сара, от фашистите рано или късно всеки се освободи и нацията му не рпетърпя погром за десетилетия, не стигна дъното на европейската икономика и населението му не изпростя до срамно ниски нива за сигурно още 2-3 поколения напред. Не загуби чак толкова от ценностите, които са крепеж на обществото и това не се пренася в поколенията напред за резил на околкония свят. Но пък това се случи с "освободените". И кокото по-навътре остнаха в лоното на Русия, толков са по-големи пораженията и до днес. През това време другите държави, включително и фашистката, живеят така, че руснаци гледат да имигрират там масово, бягайки от "освободителката". Голямо момиче си, а не показваш признаци на мисловна зрялост. 45 години живяхме по опашки и в режим на тока и водата. Още 25 години живеем в икономически спадове, които ЕДИНСТВЕНО БСП е вкарвала в България спред всните икономически данни. Ясно е, че това са последстрвията от "освобождението", защото никоя друга сила не можеше да вкара комунизъм в политиката на България, камо ли деспотична власт, която ме задължаваше да живея на точно определено място, като се питваше да ме въдвори като животно. Днес 90% от активното население е възпитаник и образованик на онова време. Праави сметка какво е поризвел комунизмът!!! Това се вижда най-добре по поколенията, които са пръкнати. Те това не лъже!! Иначе ти може да лъжеш. И го правиш.

А от такива като теб единственото оттърване ще е в Белене. Ти защо лъжеш така бе лъжкиньо? Не знаеш ли ,че ние в тази соц.БГ сме родени ,образовани и специализирани та до там ,че вече идват от ЕС да учат медицина у нас.А лекар не се става за 1ден както ти си въобразяваш ,че си нещо ,което може да дава мнения.

ми путин ако не беше убил така нагло полския президент преди няколко години, сигурно отношенията нямаше да са толкова обтегнати; ако не беше убил френскя директор на тотал преди година, сигурно и с франция щяха да са в по добри отношения. после се коментира защо западните лидери не искали много много да посещавата русия - ми просто ги е страх от 'аварии'..

Че поляците пият дори и в президентският си самолет е факт, а дали е била руска водката - не знам.

Полският президент и цялото полско ръководства щяха да са си живи и здрави, ако всеки от тях си беше гледал собствената работа и не се беше месил в чуждата! Със същия успех можеха и на мен да дадат да им приземявам самолета! Защото по теорията на вероятностите шансът не е 50:50 (ще кацне-няма да кацне), а 1:1000000!!!

да, виновни са че не са устояни едновременно на хитлер и на сталин, хитлер поне им е обявил воина, докато сталин просто си е нахлул 'да пази правата на руското малцинство' точно както и путин напада без да обявява воина пак с същотото извинение и в украина и в грузия преди това, изобщо путлер откакто е дошал на власт , само напада съседни страни, но много удобно не се забелязва това

Историята не е толкова проста и ясна - в черно и бяло, както си я мислиш ти и много други тук. Сталин и Хитлер явно са били невменяеми за зла участ на човечеството, но, доколкото си спомням, наистина СССР първо се е опитвал да формира коалиция срещу Хитлер с другите европейски държави. Без успех - поляците мразят руснаците още от средните векове, Запада - също. И затова Сталин, за да предпази границите си от нахлуване на хитлеристите, е сключил договор със самите тях, който после Хитлер е нарушил.

Ама ти май си вярваш като дрънкаш глупости, а ?

От всичко казано по темата просто се радвам, че Българя е взела павилното решение да бъде с Германя във втората световна воина - но Англия , Франция и Америка не взели правилната страна ... та помогнаха доста за налагането на комунизма в доста голяма част от Европа за доста години ..това е голата истина

запада е бил против хитлер, защото нази партито са били социялисти(демек сащите като комунистите) на комунягите наи големя им проблем е било света да не ги припознае като нацистите, все пак методите, доктрините са им едни и същи и затова много удобно и работила пропагандата да може да се разделят на фашисти и комунисти. а пак англия франция и америка са избрали това което е изглеждало 'по малкото зло' за момента с уговорка с станил че ще разпусне комунистическия интернационал и ще спре да изнася 'революции' в страните по света, нещо което тои не спира да го прави - куба, африка, виетнам и т.н.

Бъркаш нещо основно. От 1929 г. до началото на 1940-те Западът не само не е бил против Хитлер, ами го е поставил на власт и го е подкрепял.

Обръщам се към Гешев и такива като него-абе пичове,мислите ли,че с лъжи се постига нещо?От писанията на голяма част от вас прозира явно съжаление за това, че все още не сме част от Турция.Но ккво да се прави-и Киряк Стефчов е ходил по фусти.Личи от поколението Киряк СТефчовци, пишещи по форумите откровени лъжи.

Подхванатата по долу тема за закъснелия "втори фронт" е поредното победителско клише на "победителите" Руснаци за да си вдигнат мизата. Да напомним, че по това време Америка воюва с променлив успех в океана с Япония и Германия и за разлика от Европейския театър на бойни деяствия, Тихоокеанския е разтегнат на огромна площ и гълта огромни ресурси и логистика. Англия трудно се оправя след бомбандировките и трупа сили, а Франция е победена. Да напомним също така, че през Техеран Америка въоръжава Съветската армия по договора за ленз-лиз а през северен Атлантик с конвои снабдява и Англия. Те водят война и в Африка, където Руски крак така и не стъпва и отварят втория фронт, когато са подсигурили фланговете и пречупили Япония. Нужно ли е да споменаваме и друго клише, че самата Япония е победена само и единственно благодарение на Червената армия, която победила Квантунгската армия, а не заради операциите на Американският флот и атомната бомба.

Всъщност Америка воюва на ДВА фронта- Тихоокеанският срещу Япония и Атлантическия срещу Германия, а после и в Африка срещу Ромел. На Руснаците обаче им отърва да се фокусират само върху Европа защото тяхното "геройство" ще си загуби блясъка в общата картина. Не омаловажавам Руския принос, това е война, но ми писна от КГБ-ските им пози и лъжи

Сега да изтикнеш и преувеличения и недомлъвки за спасяване на евреи в България - и картинката ще е пълна. Така че всеки послъгва ,когато му се изнася. А относно Африка - какво трябваше да прави Русия в Африка - не разбрах? Нито нейните земи, нито нейните колонии. Обаче, сега ,когато има молба от законно сирийско правителство за помощ от страна на Русия - вие първите почвате да викате,че Русия се намесва там където не й работа? Нещо логика ви куца.

Хахахаха, как изобщо може да сравняваш участието на едните и другите във ВСВ?!?!?! Виж броя на жертвите, виж на чия територия се водят действията. Изобщо замълчи, защото преиначаването на истината и омаловажаването на значението на Русия за изхода от войната е абсурдно. Ти още малко и ще подкрепиш пословичното американско твърдение, че атомните бомби в Япония са били наложителни. Видиш ли, японският император нямало да се предаде, ако не били бомбите и щяло да има повече жертви....Американски промити мозъци.

Япония не е капитулирала заради атомните бомби на САЩ, а точно заради настъплението на Червената армия - вж. документалния американски филм на Орсън Уелс по темата. Повтарям - на Орсън Уелс - да не кажеш после, че било пропаганда на Никита Михалков. А всичките ти други аргументи са също въздух, но няма смисъл да пиша повече....

Хрантутници, Първи,Втори,Трети и Четвърти украински фронт от украинци ли са съставени?Защото бива полска селяния, но това минава всякакви граници.И още нещо-тези капути(ПОЛЯЦИТЕ) са най-ухажваните от източноевропейските държави в рамките на ЕС.Интересно защо.

Кои са населявали Варшавското гето? Когато си отговорите на този си въпрос, ще се разбере защо поляците са ухажва,ни от запада. Невежеството, толерира невежеството и обратната теза е причина за лютите дебати НА ВСЯКЪДЕ.

Реално поляците са били големи антисемити.

Аз лично не искам нито една от изброените армии. Особено ако знам какви са послествията за десетилетия. Фашистите са по-малкото зло навсякъде по света. Историята сочи това с пръст, не извръщайте глава от фактите! В Източните части на Германия, които са били и ползки, имат фраза: Руснаците е дойдат. Това е нещо като: Турско ще стане. Представяте ли си как се възприема руснака в тези географски ширини?! Като вандал, като нискокултурна твар, издевател. Руснаците са башибозука на Северна Централна Европа. Случило се Германия да нагази лука, нагазили я обратно руснаци. Но отношението на Поляците към германците не е никка лошо. Защо ли е такова към "освободителите"? Моите баба и дядо, ккато и други възрастни роднини са ми разправяли какво е руснак. От немци не са криели момите, защото е нямало причина. Но от руснаци... Казвали са ми как са крали и дерибействали, та и свидетели на наказания от командира са били: Разстрелять! - е била командата, която помнят. Често все се чудя Сталин ли е бил изродът, или самите руснаци...

Ох тези руснаци все повече и повече полудяват. От яд вече не знаят какво говорят! Хора приемете, че не всичко се върти около вас.

"Величие на Русия"-нема такъв звер в природата!!! Единственото "величие" е ВЕЛИКАТА ПРОСТОТИЯ, ВЕЛИКОТО МРАЗЕНЕ НА ВСИЧКИ НАРОДИ, ВЕЛИКАТА ЗАВИСТ ИВЕЛИКИТЕ ИМПЕРСКИ АМБИЦИИ!! ВЕЛИКАТА ЛЪЖА ПРИ ТЯХ Е НАЙ-НАЙАНАЙ-ВЕЛИКАТА ЛЪЖА, ЧЕ ПОМАГАТ НА НАРОДИТЕ-ПОМАГА ДА ГИ ОГРАБВАТ, УНИЖАВАТ И УБИВАТ-ТЕ ДРУГО НЕ ЗНАЯТ И НЕ МОГАТ!!! ТОВА Е НАЙ-ГАДНАТО ПЛЕМЕ НА ПЛАНЕТАТА, ПО-ГАДНО И ОТ ЦИГАНЬОРИ И АРАБИ ВЗЕТИ ЗАЕДТО, ПО-ГАДНО ОТ ВСИЧКО, КОЕТО МАЖЕ ДА СИ ПРЕДСТАВИ ЧОВЕК!! РАЗБИРА САМО ОТ БОЙ-ОТ НИЩО ДРУГО!!!

жалко за руски войници,които загинаха, като освобождавали България от турско робство. Такова същество като тебе заслужава да ходи с фес. Сега, надявам се, си щастлив - руснаци ги няма - дръж и храни циганьори, и араби - купи на дъщеря си бурка. Надявам се ,чи си постигнал пълно щастие.

Разбирам гнева Ви, но в отговора си отново прекалявате .. в Русия има повече мюсюлмани отколкото в България,а най-голямата джамия в Европа е в Москва :)

Платили сме си освобождението - и то в злато! Така, че не може да имаш претенции!

Извинявам се от името на неграмотните и неблагодарните си сънародници. Повечето от българският народ осъзнава и е благодарен за пролятата руска кръв. Жертвите, с които Русия е платила за нашата свобода не могат да бъдат пренебрегнати. Още веднъж се извинявам.

Постепенно отпадат доста демагогии,които се насаждаха за величието на Русия!За Руско-Турската война и за Втор.св.в.,след което България беше сгазена отРуския ботуш по Сталински!!! Но Руснаците и лакеите им у нас още спрягат примитивно и демагогски "Все харошие в всем мире создано от Ленина !!!" Ега си тъпотията...............

Кат Русия няма втора...толкоз нагла на света...крадеца вика дръжте крадеца.

тъпако!

Полша може частично да има вина за ВСВ но Хитлер и Сталин са ИЗЦЯЛО виновни за нея!

Казват, че историята се пише от победителите и е вярно. Нас ни лъгаха твърде много за Втората Световна Война-лъгаха ни Руснаци и лъгаха Комунисти. Истината си проби път трудно и мъчително. Трябваха деситилетия за да разберем, че Сталин е изтребил дори повече хора от Хитлер, че единият е Национален Социалист (Хитлер), а другият Пролетарски Интернационалист, който по презумция и идеология "изнася" революция (Сталин). Днес има хора, които умишлено разводняват "историята" и бягат от фактите че и двамата са "убийци" - Хитлер в името на ЧИСТАТА РАСА, а Сталин защото в учебника пише (дето сам го е писал), че експлоататорските класи се унищожават с червен терор. И накрая подминаваме обстоятелството, че Путин днес е същият Национален Социалист с малко ЕвроАзийска гарнитура и се изненадваме че Руснаците отново се опитват да пишат история. Те недосегаемите герои, изнесли Великата Отечествена и всички останали неблагодарни плутократи дето са им пречели. НАИСТИНА ЛИ ОЩЕ ИМА ГЛУПАЦИ, КОИТО ДА ВЯРВАТ В ТЕЗИ ГЛУПОСТИ???

Проклети да са Хитлер, Сталин и Путин! Позор за техните привърженици!

Победа в ВСВ принадлежи на няколко народа - руснаци, украинци, казахи, всички съюзни республики на бившия СССР, на французи, англичане и американци. Но, основна тежест отнесла Русия - Франция предпочете да се предаде, Страните на антигерманска коялиция съвсем не бързаха с отваряне на 2 фронт, с тайна надежда, че Русия ще падне. И само когато видяха,че руснаци могат да спрат на Ламанша - се включиха. Интересно ,че ветерани от тези страни - французи, американци - не отричат това факт(че основна тежест падна на Русия) , но такива "интелектуалци", като тебе почват с философии. И то "интелектуалци" от страна която е била на страна на Германия. С ваше знание и подкрепа се изпращаха евреи в конц.лагери - да спомним за ония 11 хил евреи изпратени от територия под админ.управление на България. И смея да те уверя - при евентуална победа на Германия - Хитлер не смятал да ви причислява към "висша раса". Така че твоя съдба би била доста по различна. Това,че дращиш сега по форуми и ръсиш "умни мисли" има и заслуга на руския народ.

Ъъъ ти да не си му някоя първа братчедка, че знаеш кой към коя раса е щял да бъде след победата ?:)) "Германски протекторат, администриран от Царство България", споменавал съм го неколкократно под твой коментари, но уви така и не се научи.

абе много тапи сете...ако украинците са освободили аусчвиц ....то украинци ,а не руснаци са ни окупирали на 9септенври

Полша помни КАТИН, а месните русофили забравиха много бройните беди, причинени от Русия на родината им.

Четя и се чудя Какив народ са българите? ама завистливи сме , много слабо знаещи исторя , и на края -просто се срамувам!!

Ти не си никакъв българин!! Затова не ни преписвай неща, които са откровена лъжа и плод на мафиотската кагебейска структура! Много добре си знаем историята, даже много повече отколкото на крумълските "историци" им се иска! А от безродници коментари не искаме! Марш в кочината си!

Какво ще ми кажеш за 11 хил.евреи изпратени от територия под управление на България в концлагери? да не би КГБ ги изпраща ? Или за това ще мълчиш? Мамин срамежлив. Всички имат скелети в гардероба - така че не се изживявай ,като великия съдник.

Ами "ВИНОВНА" е! Като са си я поделили Сталин и Хитлер. Като баниза са си я поделили хитлеристи и комунисти! Руска наглост се нарича това!

В Русия нищо не се е променило.Тя е държава от крепостни селяни.Путин води хибридна война срещу държавите които беше окопирал,но се освободиха. Въпрос на време е да изтърве и Сирия.Накрая от всичко ще му остане само московска област

мнооого умно, на мама умника

СССР на Сталин е била тоталитарна държава. Правото на живот не е било гарантирано. Концентарционните лагери първо са били изградени в СССР. Та това е правило много труден един съюз между Англия и Франциа и СССР. Та нито за поляците , нито за Англия и Франция е било лесно да се решат на такава стъпка. От тази гледна точка би трябвало Сащ , Англия , Франция , Германия , Израел и Полша да интерпретират , как е могла да бъде избегната войната и кой каква вина има с действие или бездействие. Но все пак при пакта Молотов Рибентроп СССР, би могъл да заеме неутрална позиция в смисъл , че е за правото поляците да имат самостоятелна държава, че е против решаване на спорните въпроси със сила, че зачита правото на малките балтийски страни на родина и че в случай на война ще запази неутралитет, доколкото той не е заплашен и че е за свободна търговия със всички страни. Така формулиран един такъв договор е трябвало да бъде публичен и да дава уверения , че не съдържа тайни клаузи. Една такава позиция , би била в полза на СССР и руснаците, като знаем каква всъщност е политиката им.

Не съм историк. Първият концентрационен лагер (известен ми) е изграден от гърците за българи военнопленници на остров Трикери в залива Волос, където те са унищожавани мъчително чрез глад, жажда и болести след Първата световна война. За да прочетете нещо повече напишете в търсачката "трикери кирил"

Това въобще не означава, че горното не е вярно, нали?!

Великобритания в англо-бурската война. А и резерватите за индианци силно приличат на моменти.

Ако се явиш на кандидатстудентски изпит по История ще получиш 2/слаб/.Даже се чудя как си завършил средно образование.Първи концентрационни лагери създават Франция и Англия още през 18век на своите острови из океаните.Но затова трябва много да си чел и то от ранна възраст а не глупостите на изпилени мозъци като твоя във Фейсбук.Полша беше срината до основи от Хитлер а не от Сталин.Но защо е тази омраза не знам.А социализмът е основната нова Идея за развитието на човешкото общество също още от 18век и няма нищо общо с Русия.

Тези събития илюстрират, че и в Полша са на власт американски зомбита. САЩ са новата Римска империя, която държи в подчинение света чрез зомбиран и корумпиран елит на националните държави. Дали историята ще се повтори и в тази си част, че германците отново ще сринат Римската империя? Във всеки случай, главната борба на хегемона е да изолира Германия от Русия с дебел пояс от корумпирани страни, едната от които е Полша. Та любопитно ми е каква роля ще изиграе Германия в тази груба игра спрямо нея.

до русофилите: чета и се чудя,дали сте толкоз просветени и по българска история и дали така яростно бихте защитавали България,както CCCP!? кой имал,кой нямал вина е без значение вече!!! нито поляците ще заобичат Pусия,нито руснаците ще си признаят прегрешенията!!! според мен,ако историята се изучаваше като мит и легенди,положението в света щеше да е мнооого по-добро!

За другите не знам, но аз лично съм по-просветен от теб. Ти колко имаше по история?

Ти не бъди сигурен, че истината се крие в историята. Това което в "1984" пише Оруел, се отнася за разузнавателните централи, които могат само и единствено да съчиняват митове и легенди. Два народа, еврейският и гръцкият например, имат интерес българите да са нихилисти и слабохарактерни. Но това няма да им помогне на тези крадци и манипулатори, КОГАТО ЮНАКЪТ БАЛКАНСКИ в близките 1-2 години изправи снага и постави душманите си в партер. Това не е митичният Самсон, а ПТИЦАТА ФЕНИКС.

Германия на Адолф Хитлер е нацистка, а не фашистка държава. Фашизъм е имало в Италия, а в Германия е господствал националсоциализма. Идеологията на германските нацисти е много близка с идеологията на съветските комунисти. За да прикрие тази близост сталинската пропаганда преименува Германия от нацистка на фашистка. Всъщност германският националсоциализъм и съветският комунизъм са две страни на един и същ медал.

А ти си глупак, щом съвместяваш нацизма, с многонационалната държава каквато е Русия, а още повече СССР.

Едните делят обществото на раси ( нацистите , а другите на класи (комунистите) .

Няколко лъжи и ето, писането ти е готово. Единствено си пропуснал, че фашистите първи идват на власт в България.

Защо Аушвиц да не е освободен от украинци? Но ако това е така, то значи България е била окупирана от украинци през 1944 г. Кога ще си поискаме Украйна да ни плати репарации за това незаконно окупиране?

У нас се твърдеше истерично и до пълен припадък от комунистите, че България е освободена от Трети УКРАИНСКИ фронт, командван от маршал Толбухин.

"... През август 1941 година Сталин взема под свой контрол половината Иран. Хитлер нарушава плановете на Сталин. Но още щом отбива нападението на Германия, Сталин с нова сила започва да обръща освободените страни към пътя на социализма. През 1944 година България. После Полша, Чехословакия, Унгария, Румъния, Югославия, Албания, Източна Германия И е щял да продължи. Само че американците са се сдобили с бомба. Само това спира победния марш на Червената армия. ..."

Шило

Гешев, какво е това свободно съчинение? Европа е била разделена още през 43-та в Ялта бе, пич. Знаели са коя държава в чии сектор е. Какви атомни бомби /две на брой/, какви чудесии. Съдбата на България е решена на една салфетка, Гешев. Със съгласието на тримата големи тогава- Сталин, Рузвелт Чърчил. Гешев, ние сме били още в съюз с Германия когато англичаните са били в Гърция. Що не са влезли, ами са чакали Съв. армия? Ами заради салфетката, Гешев.

Първо, това което си прочел е цитат. Има кавички, ако не си забелязъл. Второ, за салфетката си прав, обаче има и уточнени допълнителни неща, като свободни избори в тези страни, както и проценти на западно и източно влияние. Нито първото, нито второто стават факт. След като знаеш едното, не бива да премълчаваш другото. Половин истина, не е истина.

"... През 1940 година той /Сталин/ вкарва в този път Естония, Литва, Латвия, Молдавия, Западна Украйна и Западна Белорусия, Северна Буковина. Настоява под негов контрол да бъдат предадени България, датските протоци за изход от Северно море, черноморските протоци Босфор и Дарданели, бази в Персийския залив, териториите на юг от Баку-Батуми, т.е. Източна Турция, Северен Иран и Ирак..."

само една малка прелюдия към най-главното - завладяване на цяла Европа до Атлантика и после естесвено на целия свят. Тези, които ще ме обвинят в писане на комични сценарии, най-добре да си припомнят герба на СССР със земното кълбо, сърпа и чука.

"... Червената армия е нанесла внезапен удар със секира по тила на Полша, която е стояла като стена на пътя на Хитлеровото движение на изток. На Червената армия й е било леко в Полша, защото основните сили на Войска полска са воювали против германската армия. Към момента на навлизането на Червената армия на полска земя Полша вече е била понесла огромни загуби. Освен това командването на Войска полска било издало заповед да не се оказва съпротива на Червената армия. Отделните боеве и сблъсъци са изключения от правилото. Полското командване се е надявало, че БРАТЯТА СЛАВЯНИ идват на помощ, защото организирана съпротива срещу Червената армия не е имало..."

Хайде сега копи пейст Братя славяни , ама когато им предложили договор за ненападение отказали! А когато останаха сами срещу Хитлер братя !Късно е било либе за китка!!

ако полша имаше малко доблест щеше най малкото да си мълчи или даже да благодари на русия че след войната и даде една трета от германия после я възстанови за своя сметка след като бе буквално беше изравнена с земята и я направи голяма държава.

Да, а за доблестта да избиеш над 10000 от командващия състав на Войска Полска край Катин? Кой на кого да вярва???

Не бяха ли 4000 ?

Че то катинското избиване също е извършено от украинци - от бандеровците, които са си отмъщавали за кланетата сред украинския народ, извършени от полската власт през 1930-31 г. Вярно, избиването е по заповед на грузинеца Сталин-Джугашвили, но преките изпълнители са били именно бандеровците.

точно за татовото време говоря. да имало е извращения и 2-3000 убити. но за 25 години извращенията са многократно по големи, убитите са стотици хиляди, изгонени са 2 милиона, това си е направо геноцид. а аз съм от пострадал род като наследник на един от най богатите варненци сме загубили много.

И така: 1. Има ли вина Полша за избухването на ВСВ? - Полша участва в разделянето на Чехословакия, като по този начин стимулира германските апетити, за да задоволи своите; - Полша отказва да се включи в антихитлеристка коалиция заедно със СССР (идеята е била там да се включат и Англия и Франция). 2. Води ли Полша в момента антируска политика? Полша е основния двигател на антируската политика в ЕС. Главно тя формира позицията му по отношение на Украйна, а и пряко се намесва там заради своите стари териториални претенции. Какво невярно казал руският посланик? Може ли някой соросоид да ми обясни?

всичко е вярно. Както е вярно че са искали да унощожат православието

В никакво разделяне на Чехословакия Полша не е участвала. С Франция и Великобритания тя си е имала договор и двете държави обевяват война на Хитлер още на 3.09.1940. СССР е имал пакт с Германия (нарича се Рибентроп-Молотов и е сключен на 19.08.1940. 12 дни по-късно Германия напада) На 17.09.40 СССР се включва във ВСВ на страната на ФАШИСТКА Германия. СССР е имал пакт с Германия, но се е готвел да я нападне. На 22.06.41 Хитлер го изпреварва само с 2 седмици. СССР е имал пакт и с Япония, но това не му попречи да я тресне с брадвата по главата през август 1945. Политиката на големите държави СССР, САЩ, Великобритания е изключително подла. Последно Полша НЯМА чак такава тежест, че да казва какво ще става в ЕС. Думата имат ФРГ, Франция, Италия, Великобритания и донейде Бенелюкс.

Шило

ВСВ започва пред 1939г., не през 40-та. А до пакта Молотов - Рибентроп се стига точно по тази причина- отказ от единен антихитлеристки фронт. Две години по-рано, ако не ме лъже паметта

Аз

Правилно заглавие си си избрал. Всичко, което си написал, без изключение, е пълна леш. Нищо общо няма с истината. Даже и елементарните дати са объркани, да не говорим за събитията и тълкуванията. Абсолютно не ми е ясно откъде може да се почерпи подобна дивотия, освен ако човек НАРОЧНО НЕ ПОЛОЖИ СЕРИОЗНИ УСИЛИЯ да пише глупости. В такъв случай - ашкоолсун, много те бива. Трябва да се пишеш сценарист в някое комично шоу.

the_name_of_the_game@

Полша анексира Тешинска област от Чехия. СССР е предлагал многократно съюз, насочен срещу Германия, на Англия, Франция и Полша, който те са отказали. Вместо това са се договаряли сепаративно с нея. СССР просто е последвал техния пример, за да защити интересите си. Съветските войски навлизат на територията на довоенна Полша, която де факто вече е престанала да съществува. Става въпрос за украински и белоруски земи, окупирани преди 20 години от поляците.

полша че има вина това го знае всеки който има глава на раменете си но полша има вина и за еврейте не случайно израел още иска официално извинение, хилядите убити с помощта на поляците.

аз ще се опитам да ти обясня! от цялата работа, на политическо хулиганство, накрая поляците ще "намажат тиганя" и ще гризат дръвчето, защото батковците зад океана си го местят в другия крачол! та дори, не е изключен и варианта германия и русия да си я поделят!? а не както те, потриват ръчички и си мислят, че ще вземат половината украина! това никога няма да им се случи и заради тази им амбиция ще ядът на мечока голата опашка!! хахаха... маи ме разбра, а ??!! ;)

извода за българия е един, никога против русия и никога с германия, ако не искаме да изчезнем от лицето на земята.

тук в лондон ,поляцитене са много обичани от личен опит. по-далеч от поляците

Ние полека-лека си изчезваме. Прекалено стари сме, за да сме жизнен народ. А Варна ще е един от първите руски анклави тук. Струва ми се, че това е и твоята лична цел.

виновни са поляците я ! и още как ! що са си направили държава на прага на кочината ?

Полша и Русия си имат стари дразги, не е необходимо ние да им мерим патките.

По принцип си прав, но не е лошо да се учим и да разбираме кога ни лъжат. Щото докато с поляците нищо лошо не сме имали, то с руснаците е спорно.

И какво лошо си имал с руснаците?

нагъл товарищ още не е стигнал до гениалното прозрение, че в Катин поляците са се "самоубили" сами... Всъщност СССР иска от Полша "коридори" за да вкара своите армии. Полша решително отказва.Във Варшава добре знаят, какво се е случило преди това на Литва, Латвия и Естония.(Ако бяха пуснали комунистите то сигурни и в Полша щеше да избухне соц.въстание и да се образува ПССР). После, на 19.08.1940 СССР сключва позорния пакт с Хитлер, на 1.09.1940 Хитлер напада, а на 17.09 червената армия нанася предателски удар на храбро отбраняващите се поляци в гръб. После в Брест двете съюзнически армии си правят съвместен парад. Рамо до рамо маршируват хитлеристи и комунисти. Следвашият огромен позор се казва Катин. Е, намерете ми разликата между Хитлер и Сталин.

след толкова ровене в нета само това ли намери ? Говорил съм с много поляци и като стане дума за ВСВ веднага губят интерес към темата . Е , на полякините им е все тая .

Не ми трябва да се ровя в нета. Включително написани от руснаци. Поляците и полякините, както и чехи, словаци, унгарци мразят руснаците (и комунистите). А руснаците все още не могат да забравят позорното си поражение край Варшава в 1920, когато водените от Глупачевски войски се налага да бягат.

Е, не е добре да се лъже! Не са ли те учили? Поляк да обича СССР или Русия ? В Европа никой народ не обича Русия.

Простак и дебил!!!

Ами прочети къде е полското дворянство и буржуазия, когато Хитлер напада Полша! Да те светна, момченце - в Румъния! В Румъния бягат изоставяйки правителство и армия на самотек! Вината на Полша е, че е играела с Хитлер за области от Чехия, след анексирането на Судетите и е отхвърлила предложение за съюз с Франция срещу Хитлер, а после предложение и на СССР като си е мислела, че с Хитлер ще вземе повече територии от Чехия и при бъдеща война и от СССР. Просветна ли нещо в тъмната ти черепна кутия?

когато фактите говорят и боговете мълчат. само българските русофоби по скоро ще се помохамеданчат от колкото да видят истината в очите.

да бяга. Истината е че поляците създават огромен проблем на Хитлер, съпротивяват се докато Сталин не ги удря в гръб. С Франция са имали договор и Англия и Франция обевяват война на Германия още на 3.09.1940. Би трябвало обаче да обевят война и на мустакатия грузинец и неговия кървав режим.

От книгите които съм прочел за полша разбрах само че пан Заглоба можел да изпие цяло буренце медовина . Изобщо шляхтата е доказала че винаги се сеща какво трябва да каже или направи когато вече е късно .

Аз

Мда... Това на кого ми прилича... А, да!

Сталин е бил голяма приятелка на Хитлер, прегръщали са се и гушкали. При това Сталин е имал идея да си поделят Полша (как ми прилича усвояването на Крим на това деяние!). Днес един кръгъл олигофрен обвинява Полша в небивалици. Не, това не са хора! Нашите комунисти нали обвиняват Борисов, че е бил партиен член. А забравят за големия цинизъм, че без партийно членство не можеш да завършиш някои видове училища... Същото е. За своята свинщина да обвинят изцапаните от свищнината. По-долно лайно от комунистите няма на света май. Фащистите ги следват по петите, но не са първенците отзад напред!

Пълни глупости!

Мноо си далече от Истината! Нито четеш, нито се интересуваш, нито те е еня за нещо освен за задника си. Поне не замърсявай форумното пространство.

още един който са го плашили с комунизма ако не си изпие млякото. за съжаление живота през соца може само да го сънуваме вече. и казвам соца защото нито една държава от варшавския договор не можа да достигне до комунизма.

Е, като беше толкова хубав този живот в соца, къде отиде? Защо нито една европейска държава не си го запази? Това питал ли си се?

в полската политика винаги е имало нещо истерично, независимо на коя страна е била държавата им, сигурно защото са убедени, че са велика нация а пък останалите страни в европа все не могат да го забележат...ето и сега се правят на "по-католици от папата"

В полската политика има всякакви неща, но в руската забелязвам цинизъм, който няма равен. От оня неприкрития, просташкия. Явно ти допада, което говори и за теб.

с такива, извинете, американски курви като поляците, как да не си циничен?

"...Разбирайки, че самият пакт и секретният протокол към него нанасят вреда на образа на СССР като главен борец с фашизма, през 1948 г. Сталин подготвя "историческа справка" под заглавие "Фалшификатори на историята". Същността на застъпената в нея теза е, че договорът е "гениален" ход на съветското ръководство, предотвратил обединението на буржуазните страни и нацистка Германия срещу СССР. Тезисите от справката влязоха във всички съветски учебници по история и станаха основа за официалната трактовка на събитията за много години напред. За съществуването на секретния протокол съветските хора не знаеха чак до края на 1980 година. Самият Вячеслав Молотов вече като пенсионер до смъртта си категорично отричаше съществуването на протокола. За него мълчаха и генералните секретари на КПСС от Хрушчов до Горбачов, въпрески че за съдържанието на Специалната папка номер 34 от архива на ръководителя на съветската държава е знаел всеки от тях .... "

За този пакт сме училище в училище в часовете по история !Кого лъжеш бе цървул?

Като ти прочетох поста, много се съмнявам да си ходил на училище.

Дай да видим какво съдържа папка ном. 34. Секретния протокол го търсиха всички от запАдна Европа за да наптрият носа на тогавашния СССР със Сталин, но уви! Няма го! Та, като казваш секретен протокол, той само в един екземпляр ли е съществувал и точно руския екземпляр? Къде е немският? И още нещо. След идването на власт на Елцин, всичко се показа .... отвори и разграби. Къде е този Протокол?

Това не го КАЗВАМ, а ЦИТИРАМ.

Виждам социалният отпадък впрегнат като мурзилаж от руското посолство се опитва с потоци глупости и безмислия да оневини един от най-мръсните и долни актове на СССР - пактът "Рибентроп-Молотов", след което е Полша е анексирана и поделена между Германия и СССР. Мурзилките са като техните господари - само гробар може да им помогне. Хванете ли такъв - бой и унижения. Това не са хора. Това са прасета хранени с идологическа помия.

Аз

Оцени сега Мюнхенското споразумение!

Ти оцени анексията на Литва, Латвия, Естония, Буковина и агресията срещу Финландия.

Кажи му поляк и не го обиждай повече.