Двама министри: Полигонът ”Змейово” не е замърсител

Полигонът "Змейово" не е източник на вредни вещества, които да влошават въздуха в района над допустимите норми. Замърсяването със серен диоксид край полигона и в Стара Загора не е проблем.

Обратно в новината

Коментари - Двама министри: Полигонът ”Змейово” не е замърсител | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

70000 гласа са нужни отивайте и гласувайте кажете на приятели и познати ...

ТЕЦ-овете си признаха без бой, че са те, ама откъде дойде хлорът и защо тогава вятърът беше от север. А иначе Змеево не замърсява днес като вица за днешната полиция, която не биела, за разлика от вчерашната...

НЕ ПРЕЧИ,ЗАЩОТО НЕ ЖИВЕЕТЕ ВИЕ И НЕ СЕ ТРОВЯТ ВАШИТЕ ДЕЦ

При изгаряне на изкопаеми горива се отделя букет от химични замърсители - серни и азотни оксиди, въглеродни оксиди, въглеводороди, а в състава на фините прахови частици са увлечените с димните газове съпътстващи въглищата минерални съставки. Затова най-екологични са ВЕИ и соларните инсталации, както и АЕЦ.

А какво ще кажете за хлора, който незапозната с далаверата служителка на РИОКОЗ Ст. Загора намери навремето? Какво трябва да изгориш, за да се отдели хлор?

Контролът е 24 часов, 365 дни в годината. Станциите за мониторинг са разположени от всички страни на полигона. Разбира се, че има замърсяване на въздуха. Въпросът е, че полигонът не е замърсителят!

Съвсем в десетката! Браво! Това е!!!

Тец овете са от 1960 г. средно около 2000 г почнаха да им слагат сероочистки замърсяванията са от 2002 г. и времето подозрително съвпада с началото на унищожението на ракетите има обаче и едно цехче до баритна мина за него никой не споменава а и на него трябва да се обърне внимание и който не вялва че има замърсяване да погледне дърветата и зеленчуците и въобще ръзстенията масово изсъхнали клони лепкави листа и т.н.

Не се излагайте с глупотевините си. Азотните оксиди се генерират от горивата като дизел, бензин, кюмюр и др. Намерете си информация в нета щом не сте учили достатъчно. Серни оксиди в Ст.Загора няма и няма от къде да дойдат по това време на годината освен ако Ковачки пак пести от скъпата вар. А 10 боеприпаса да замърсят цял град е не смехотворно а просто малоумно.

Я ти, като си учил толкова, кажи пак дали не може да се замърси цял град от "10 боеприпаса" - например унищожаването на 10 ракетни двигателя с горивото??? Ако може и да ни "светнеш" с "информация в нета", ама вероятно сега или ще се скриеш или ще отместиш въпроса. Естествено, че от артилерийски снаряди не може да се замърси, ама за тях говорят само тия, дето искат да скрият истината и никой не иска закриване заради тях!

Е кoлко са 10 ракетни двигателя има няма няколко тона азотни оксиди в най-лошия вариант, които са едно нищо реално погледнато. Сега ако ти съобщят, че всъщност тецовете сеят радиация с тази токсична пепел и то много повече от АЕЦ ?

Чета едно изречение : "Нивата на азотен диоксид за района на полигона са много по-ниски от допустимите норми, а замърсяването със серен диоксид в полигона и Стара Загора не е проблем. " Личи си, че е казано от военни умници - за азотния било нисичко, а за серния не било проблем. И второ, че 4-те хиляди военни първи щели да реагират, е пълна глупост - именно те ще си налягат парцалите, за да не бъдат моментално уволнени, ако си отворят устата.

Според шведската неправителствена организация Secretariat for Acid Rain, цитирана от Faversham House Group, през 2000 г. двата ТЕЦ-а на Марица Изток са най-големите единични замърсители на въздуха със серен двуокис в Европа, като заемат първо и второ място съответно с 316 000 и 291 000 тона годишно. Според директна информация от Secretariat for Acid Rain, през 2003 г. 2-та ТЕЦ-а на Марица Изток продължават да са на първо и второ място в Европа , съответно с 493 000 и 269 000 т/год. Според същия източник през 2001 г. двете централи са изпуснали в атмосферата съответно 54439,9 (МИ-2) и 19034,0 (МИ-3) кг серен диоксид на час (общо за годината 476 000 и 166 000 т), а за 2002 г. показателите са 49731,8 (МИ-2) и 24186,1 (МИ-3) кг/час (годишно 435 000 и 211 000 т съответно). ТЕЦ Марица Изток дори бе включен в Книгата на рекордите на Гинес от 2000 г. заради значителното замърсяване със серен двуокис. В категория Опасности и бедствия, раздел Екологични катастрофи централата е записана под заглавието Най-голямо замърсяване със серен двуокис, а цитираното количество е 350,000 тона годишно, изпускани в река Марица.

Хубави данни даваш, но стари!!! Знаеш ли, че от 2007ма в ТЕЦ МИ (всичките) действа система за контрол на емисиите? Знаеш ли, че приблизително от това време НЯМА обгазявания на СЗ? Преди там работеше Енел (италянците), но ББ и сие ги "отказаха" и те изнесаха бизнеса си в Русия. Енел НАМАЛИ емисиите ДЕСЕТ ПЪТИ!!! Това не се прави от компания, която иска да "продаде" бизнеса! Сега там са американци... .

закриване на полигона = истината за замърсяването!!! Ще гласувам за закриване, за да се разбере, че тъпите високоплатени ТЕЦове са виновни!!!

Зелязна логика на дървена глава. Извади си всичките зъби, за да стане ясно, че си си убол пръста... Тъп си, тъп!

АМИ СПОРЕД "УМНИТЕ"овенни ГЛАВИ ЗНАЧИ КАТО СЕ ГОРИ ДЪРВА И ВЪГЛИЩА ПО ГРАДОВЕ СЕЛА И ПАЛАНКИ ЗНАЧИ И ТЕ ЗАМЪРСЯВАТ ВЪЗДУХА.ИДЕТЕ ДА СИ ВЗЕМЕТЕ ДИПЛОМИТЕ ЗА ВИСШЕ ОБРАЗУВА НИЕ.СМЕШНИЦИ.

Позна! Дали ще ги гориш в ТЕЦ-ове или в печката си, фосилните горива замърсяват въздуха. Дори много повече ако си ги гориш в печката, защото тя със сигурност няма филтри за пречистване на изгорелите газове.

Не са обезвреждали скоро боеприпаси да Ви кача снимки как идва облака от средна гора.

Прав си. Не са! А със 24-вата система за видео наблюдение през интернет, изобщо не могат да си позволят да мислят да го правят.

Полигонът не е. Частните фирми работещи там- са.

от отоплението на твърдо гориво, въглищните централи и др. ЕТО ТАМ Е ЗАРОВЕНО КУЧЕТО!!!! НО КОЙ ЩЕ СЕ ОПЪЛЧИ СРЕЩУ АМЕРИКАНСКИТЕ ТЕЦОВЕ?!?!?!

Двама министри не правят 200 хилядна Стара Загора,а какво му е толкова важното и националното на този полигон,че ще ни наставляват,че заралии нямаме право да провеждаме референдум?Как така Бургас може да прави референдум за проекта от национално значение "Бургас Александропулус",а ние в Стара Загора да не можем да направим референдум ,за да си запазим града чист и хората здрави и да спасим децата си от този геноцид?Кога успяха тези"двамата"министри за има-няма два месеца да се запознаят сериозно и в детайли по въпроса,че й акъл ще ни дават какво можем и какво не можем Старозагорци да правим?Хайде от Стара Загора,излизайте всички на 26.05.2013 година да гласуваме за закриването на полигона в с.Змеево!Гласуването ще се провежда в същите избирателни секции,както на парламентарните избори от 12.05.2013 година.Нека кажем НЕ на военния полигон в с.Змеево и да видим как така няма да признаят РЕФЕРЕНДУМА НИ? ДА СПАСИМ СТАРА ЗАГОРА ОТ ОТРОВНИТЕ ОБГАЗЯВАНИЯ!

Естествено, че имате право да си организирате референдум и, ако той е легитимен (по законите в БГ), резултатите от него да се признаят и всичко да се съобрази с тях. Ако се закрие полигона и след няколко години се окаже, че обстановката не се е променила към по-добро, тогава какво правим? Пак референдум? Срещу кого?

Ами ако се окаже, че обстановката се е оправила? Дай да не правим нищо, щото шанса да е полигона е "само" 99.99% ?

Ми хайде тогава да си развиваме селското стопанство...............защо го затрихте?

И аз съм малко заралия. Но да Ви кажа като мина покрай ТЕЦ-овете и малко се заседя, то не лицето ми ами и душата ми почернява. Пък Вие си говорете вашите приказки.

Почернява ти лицето само,ако се заседиш при БРИКЕЛА на Ковачки,но всички останали ТЕЦ-ве на Марица-изток имат най-модерните сероочистки и ако се позастоиш около тях ще станеш дори по-бял и по-хубав.

Само "Брикел"?! Ами това "само" е най-големият замърсител в целия ЕС.

Аз,като жител на Стара Загора напълно споделям по-долу написанто-"Не е бял, а синкав и слиза по северните склонове на Средна гора - на 5-6 км от Змеево. И това беше преди няколко години 6-8 по времето на Евгени Желев. Не са ТЕЦ-овете, а Змеево. Сегя няма обгазяване защото ракетите свършиха и не знам какви са тез локуми. Като свършиха ракетните двигатели даже Евгени Желев оглави протестите против обгазяването, щото знаеше че няма да има повече и ролята му е фиктивна и PR-ска. Голямо лъгане падна тогава, щото е много труфно да се види по сателитни снимки от къде идва обгазяването."А също така искам да кажа,че огромен брой от работещите там починаха от най-злокачествения карцином в мозъка ,както и че постоянно има нови заболели със същата диагноза.Тези министри като са толкова категорични,че военния полигон в с.Змеево област Стара Загора не е замърсител да докажат това,като дойдат да живеят със семействата си пет години до полигона в с.Змеево и още най-малко пет години в Стара Загора и ако след това все още са живи да правят опровержения,че полигона не е замърсител на въздуха в Стара Загора.Жалко за хубавия ни и красив град и жалко,че такива неграмотни нещастници ни управляват и лъжат!

Според мен полигона ще го държат още доста време. Все нещо е необходимо за да катализира общественното недоволство в СЗ. Ако го закрият и се окаже че пак има замърсяване... тогава какво правим? Подгонваме тецовете и разни други знайни и незнайни цехчета в района. Тогава ще се окаже че замърсяването иде от Винарово и Чирпан /не от тецовете ... да ни си помислите това/. Тогава правите пак референдум и забранявате на тракторите да излизат по нивите и т.н и т.н. докато тецовете си минат жизнения път и бъдат затворени. Е то тогава....

Сакън, не задавай този въпрос, че лошо ти се пише. Отговора е всеизвестен, комините са строени толкова високи, за да не може да се образува облак от замърсителите, а да се разсеят в атмосферата. И когато един директор на ТЕЦ го обясни това нещо, познай дали беше уволнен още на другия ден?!

Аз съм учил химия и знам, когато трябва да се установи нещо , трябва да знаем какво търсим предварително, за да зададем веществото което ще е индикатор, не може да измерваме за едно и да правим заключение че няма замърсяване там , трябва комплексни и периодични замервания не само там, но и на различни точки в целия регион и града и даните постоянно да се сравняват и анализират и то за един период от най малко месец до 1 година , за да се каже със сигурност какво е замърсяването и от къде!

Еми те точно така правят - знаят какво трябва да се мери и "съвсем случайно" точно него НЕ мерят. Също така знаят, какво няма смисъл да се мери и точно него мерят, за да се отчете дейност!

Отделно почти винаги замърсяванията идват от Змеевското дефиле, даже имаше случаи полицията да блокира хората да не отиват натам, докато мините са в точно обратна посока !!! Малоумната идиотична теория на платените "учени", как замърсителите изминавали 60км, събирали се отвсякъде над полигона (щото се удряли в няма и 100 метра висока "планина") и затова идвали от там едва ли има смисъл да се коментира!

Това кога си го сънувал???

Ами когато полицията беше блокирала парка на запад от Бедечка (откъдето идват течениято от Змеево) и не пускаше деца и ученици там заради голямо замърсяване. Ама що ти трябва да знаеш, като не ти плащат за това ( или удобно се правиш на незнаещ)

първо е необходимо да взискаме разсекретяването на нелегалните евреи у нас (министри, "народни" депутати, политици). Да ги осъдим за престъпните закони създадени за унищожаването на България и българите, а после всичко ще си дойде по местата. Не съм против евреите изобщо. Уважавам тези от тях, които не крият произхода си - той е естествен. Те работят за интересите на Родината ни. Гадни са другите, които се преструват - за да могат да нападат в гръб. Мислиш си, че Антония Първанова е ЧОВЕК, а тя криела произхода си??? Защо ли? Някой чул ли е да има у нас преследване на еврей? А от кого и защо крие тя произхода си?

Е как ще излезе, че замърсява като те мерят единствено замърсителите, които не идват от полигона. А за тези, дето идват от полигона "нямат апаратура"! Същия цирк беше и като ни тровеха с ракетите - хората им казват какви замърсители идват от тях(даже имаше разговори с конструкторите на ракетите какво вредни вещества има вътре), ама нашите "еколози" казват, че те ще мерят друго, щото това не ги интересувало. Отделно имаше много замърсявания с азотни окиси, дето уж били от мините и горивата, ама явно или не са учили химия и не знаят или ни правят на глупаци, щото азота не се съдържа в горивата, а във всички взривни вещества!

излез от пещерата и прочети няколко книжки и ще научиш,че най-сериозния замърсител в газовете на автомобилите е азотния окис,а те не горят тротил.

Я като си такъв специалист и си излязъл от пещерата кажи какъв е процента на азота в бензина и какъв е в експлозиви и ракетни горива и как се получава получава "замърсяване" от автомобили, след като цял ден автомобили почти не се движеха? И как от автомобилите азотните окиси отиват тайно над полигона и после се спускат от там?

Най е тъжно, когато напълно неграмотни се изказват разни хора. Ами прочети и виж, че измерваните показатели за полигона точно замерват специфични замърсители - точно такива от утилизиране. Няма ги! Няма такова замърсяване около Змейово!

Ама те всички ТЕЦове в региона си имат работещи сероочистки. Тогава как така ТЕЦовете????????

Ти пък от къде знаеш, че си имали сероочистки? Нямат си. Кои си нямат акт 16, кои (като Брикел) хич си нямат... И другият въпрос е доколко работят изобщо?

Лично мое мнение, като жител на гр. Стара Загора, че причината за замърсения въздух са ТЕЦ-те и мините, а също така и многото автомобили, който цъкат из града денонощно. Праховите частици са също според мен много повече от допустимото, най малкото по колата и прозорците съдя, който ги чистим през ден , а те все са прашни и прашни. Може и да има и други замърсители в индустриалната част на града но всичко е въпрос на измерване и критерии. Може временно да се спре дейноста на полигона и ще се види резултата... , примерно за 6 месеца!

... ама след тези 6 месеца ще трябва да спираме ТЕЦ-те за постоянно, като се види че не е полигона... Аааа не може така , никакво спиране на нищо!

Другарю/ко/ некадърник/Це/ Мините не бълват прах,Тецовете с тях са далече-защо в Раднево и Гълъбово няма обгазявания Много сте тъпи говеда.Елате да чуете в Средна гора как се гърми .Простаци

Напълно подкрепям! Хора, не се поддавайте на манипулации! Ако се закрие полигонът и обгазяването не спре - тогава какво? Нали се сещате, че няма да стане "ей, военните, ето ви го обратно"? Тогава ще видите кой ще се набута там и защо е бил нарочен полигонът за виновен. Мислете!

Съвсем е вярно наблюдението ти. И за фините прахови частици си съвсем прав. И експертите са на това мнение. Сега, ако и гражданите, и експертите са на едно мнение... На кой ли му се е дощяло да се затвори полигона////!!!! Това е въпросът?

Ехе, че кой каза, че е полигона? Замърсител са Мариците я вижте на Gogole maps оголения терен на мината е 16х10км. При това пластовете са нафраскани със слюда. Всичко което се разнася от вятъра влиза в дробчетата. Ми малко рекултивирайте терена де!

Гражданите на Стара Загора не можаха да разберат, че полигонът не е замърсител на техния въздух. Лъже-еколозите продължават да ги заблуждават. Причината е ТЕЦ Марица-изток. Референдумът няма да им реши проблема. Трябва да де затворят ТЕЦовете.

напълно си прав, колега.

Обгазяване има , дали е от полигона в Змеево или на съседния полигон, но има. Обаче доста пара играе и РИОКОЗ и те са в л*айната и покриват информация. Някой пълни гушата за сметка на здравето на нашите деца.

Да обгазяване има и то с много високи стойности нека министрите да дойдат когато въздуха в Стара Загора е сив и децата ни не могат да дишат ,а не да гледат хеито какви данни им дават.ТЕЦ - те ги има от 50 години как досега не зъмърсяваха , а сега когато горат боеприпасите в Змеево, ТЕЦОВЕТЕ започнаха да замърсяват и печките ни .Господа министри как не ви е срам да лъжите нас гражданите на СТАРА ЗАГОРА и да твърдите че въздуха е в града е по чист от другите градове. тези които дават тези информации от РИОС са за ОБЕСВАНЕ ,сигорно някои им пълни гушите зада лъжат, не мислите за децата си господа лъжци или на вас ви е все тази ,важното да сте на работа и да пишите по документите които давате в СОФИЯ това което ви наредят .Срам и позор за най-чистия град ,градът на липите .Те не могат да цъфнат от мрасотията във въздуха, а да не говорим за малките деца непрекъснато са с алергии .ДО КОГА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТЕ С ЛЪЖИТЕ СИ ГОСПОДА.

Много смешно е, когато народът се пени без грам да разбира за какво става дума. Качеството на въздуха се замерва от автоматизирани системи, при това няколко, разположени отвсякъде на този полигон. Тези системи, единствени в България, замерват мнооого показатели. И никоя не показва замърсяване идващо от полигона. Няма дума - замърсяване си има. Въпросът, който се обсъжда тези дни е - дали това замърсяване се причинява от полигона. Не, не се причинява от полигона.

То и от Черобил'86 нямаше замърсяване според министрите.

Много ясно че не замърсява, но нали едни другари искат да си правят ловен резерват защо да не го закрият. А балъците след това пак ще продължат да се питат кой им цапа въздуха.

Те не са спрели самолетите цистерни да разпръскват химикали над българското небе.Нали през 2006 год. Калфин сключи договор за 4 американски бази.Пчелите измират,прелетните птици си променят пътя,боровите гори изсъхват,други дървета също.-особено показателно е като се преминава през Хаинбоаз.Все едно война се е водила.Природата си личи ,че страда.Има доста документални филми,като "Аерозолни престъпления":"Невинни следи или масов убиец"и мн.др.Учените са установили,че барият,стронцият,алуминият и др химикали увреждат имунната система.Изследването правено от какво загиват пчелите ,доказват присъствието на някакъв непознат вирус. На политиците не им пука за здравето на хората и унищожаването на природата. Нямаме производство,а с най унищожена природа и замърсен въздух.Единствено Сидеров нададе глас с/у безобразията,те го изкарват какъв ли не.

Taka e. Тъжно е, че малко хора го разбират и си мислят за конспирации, когато отровата се ръси директно над главите им

Ах точно, сега същия този Калфин ще ви е министър председател, като подарък от БКП/БСП и ДС! Да ви е честит!

Е, няма угодия - нали искахме американците да са ни братя?

Тези министри са големи простаци.Ако им предложа да влезат в ковчези ,дали ще им е приятно.Не бива да си продавате задниците за пари от този полигон.Премахнете корупцията и ще има пари за всичко.Лайна миризливи.

да се затваря! после и централите и мини и секви тарикати! КЪДЕ Е ЕКОГЛАСНОСТ СЕГА, А? ви сера у устенцата алчни макар

Ей служебни апльовци, Змейово е възможно да не е замърсител, но е УБИЕЦ! Какво трупате актив върху нещастието на хората?

Да се провери тази Баритна мина какво става там и този михлюз Владко Славков ще изкарва пари върху здравето на целия град

Не е слух, в бившата Баритна мина е фирмата на сина на Иван Славков, имат строително разрешение и за утилизиране на оръжия, съгласувано с МОС.Вечер в събота и неделя/ когато никой не контролира / замирисва на ДДТ. Отделно на полигона се унищожават стари оръжия от къде ли не, там изгориха през 2003г и главите на ракетите СС заедно с горивото, защото никоя друга държава не пожела да се замърсява с такова нещо, пък и пари струва това. И ние си го издишахме. На дърветата посред юли и началото на август им окапаха листата, заболеваемостта нарастна. Ама кой се интересува. Уволниха шефката на РИОС Пенка Начева, която отричаше като комунист на разпит, че няма обгазяване. Последното правителство пак я назначи. Явно много убедително лъже.А ветровете преобладаващо духат винаги от североизток, евентуално от северозапад . няма как от ТЕЦовете да дойде насам. Ако се проследяват обгазяванията, първо са в Стара загора , а след 1/2 до 1 ден са в Гълъбово. Така че е ясно, че е идва от север на юг към тецовете.

Да бе да ...взех че ти повярвах- я напиши колко хиляди старозагорци работят в ТЕЦ-овете...и какви заплати взимат и тогава пиши онова дето снощи си сънувал....

Сигурно чужди държави ползват полигона да не си цапат те природата,което прави референдума предизвестен - дупедавци !

Обгазяването на Ст.загора след "успешната" за екс-министъра АНЮ сделка за утилизация на 40 000 тона боеприпаси от Тайланд...

Значи двама министри признаха, че не е от полигона до Змейово, а от ТЕЦ-овете на лигнитни въглища Марица Изток. Вярвам им. ТЕЦ-овете на лигнитни въглища Марица Изток са основния замърсител и основната причина за белодробни заболявания в района.

Ами къде забравихте Габровница, бълва нон-стоп серни газове и замърсява постоянно розовата долина.

И по общо европейската система за мониторинг на въздуха е така: Марица-Изток е ней-големият замърсител за цялата територия на ЕС.

ДНЕС СЕ НАЧЕТОХ НА ПОРЕДНА ТРАГИЧНА ИНФОРМАЦИЯ.ДЪРЖАВАТА НИ Е РУХНАЛА,А ПОЛИТИЦИТЕ ГИ Е ЕНЯ САМО ЗА ВЛАСТТА.БЕЗ ИЗВИНЕНИЕ ДА ПУКНАТ ДАНО!!!ВРЕМЕ Е ЗА КАРДИНАЛНА ПРОМЯНА В БГ.

По какъв начин ще бъде обяснено, как по-някога, сутрин от югоизток започва да се стеле сиво-бяла лепкава мъгла с миришеща на сяра и гипс.

Не е ОПАСНО и ОТРОВНО за тези дето не го ДИШАТ!У нас всичко е наред , само дето живеем като скотове и мрем като такива! Иначе всичко ни е наред..в Европа сме/географски/ членки на НАТО сме-охранители и теляци...чужденци ни грабят и манипулират щото сме толерантни/страхливи/ и още 1001 неща който не са от приказката!!!! ех НАРОДЕ????..справка Божидар Димитров

Правилни са ти наблюденията и източникът е в Марица-Изток.

Слушах глупостите на тримата,факти лоито всеки журналист и специалист от старА загора запознат с тях през последните години борба ще обори. Куп хартии и много важничене.Много пари получава всеки докоснал се до този полигон.Нали всеки си има цена по веригата ,затова и нямаобгазяване,ако тези могат да дишат по време на обгазяването няма толкова леко независимо от парите да говорят.съсипаха климата на един прекрасен град,да не говорим за околните потърпевши селаняма място за подобни. Блестящи управляващи

Личи си, че нито си от Стара Загора, нито разбираш от обсъжданата тематика.

Сега двама министри пък се опитват да ни баламосват... Е да ама не. Въздухът е замърсен, данните от РИООС са манипулирани. Аз не вярвам на този етап военни, работещи в поделението да горят бракуваният арсенал на цяла ЕВРОПА. Това са малки часни фирнички за утилизиране на БИВШИ ВОЕННИ под шапката на ВКР. Но ползват част от огроминят терен на полигонът. ДА СЕ ЗАКРИЕ!!! ДА ГЛАСУВАМЕ!!! ДА СПЕРМ ГЕГОЦИДЪТ!!! ДА ОСЪДИМ ГОРЯЩИТЕ КАТО НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И ТО С ЕФЕКТИВНИ ПРИСЪДИ!!!

На теб някой ти е манипулирал мозъка - извадил ти го е, да знаеш. Данните са от автоматична система за мониторинг - ще да рече машина ги мери, и няма как да измери стойности, които не съществуват. А институцията е РИОСВ и си върши работата професионално.

Май проблемът е по-скоро политически, отколкото екологичен.

не знам дали някои от коментиращите е от сз но не ни дават избор освен да закриваме едно по едно. много искам на референдума да се гласува за затварянето на полигона в змеево, после и полигона в ягодите. темата е доста сложна и не мисля че военните са света вода не напита. но замарсяването не е от тец-а. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

То е като да те боли гърлото, а ти ги да си отрежеш крака... и да се чудиш защо не ти минава гърлото. По твоята система има да се резе много и все без резултат, докато се сетиш, че от гаргара би ти минало...

Те като летяха самолетите цистерни над северозападна България пак нямаше замърсяване, а пък що така доста дръвчета във врачанския Балкан се изродиха след това.

КАК ДА ОБЯСНИМ ОБЛАЦИТЕ ОТ БЯЛ ДИМ НАД ПОЛИГОНА . ВИЖДАТ СЕ ТАКА ЯСНО ОТ СЕЛАТА ОТ СЕВЕРНАТА ЧАСТ НА ЗМЕЕВО Ягода,Кънчево Тулово и други. Сигурно си правят гигантско барбекю служителите на полигона. Или облаците гъст бял дим изригващи внезапно от полигона. За всички е ясно че от Марица Изток не отделят азотни съединения. Те са характерни само за боеприпасите. Също - така наречените Зелени от Стара Загора да не се хвърлят да защитават платените интереси за бахчите от никога не съществувалият парка Бедечка а да отидат в Змеево и около него и да видят кой трови цялата флора и фауна в региона. Един 250 хиляден район и обречен на геноцид от шепа интересите на шепа хора които изгарят там най опасните боеприпасите на половината свят. Нашите предприятие от ВПК почти не правят там изпитания на боеприпаси или дори и да ги правят те са минимални , на балистика и не отделят почти нищо.

Не е бял, а синкав и слиза по северните склонове на Средна гора - на 5-6 км от Змеево. И това беше преди няколко години 6-8 по времето на Евгени Желев. Не са ТЕЦ-овете, а Змеево. Сегя няма обгазяване защото ракетите свършиха и не знам какви са тез локуми. Като свършиха ракетните двигатели даже Евгени Желев оглави протестите против обгазяването, щото знаеше че няма да има повече и ролята му е фиктивна и PR-ска. Голямо лъгане падна тогава, щото е много труфно да се види по сателитни снимки от къде идва обгазяването.

Всестранно си неосведомен. По-добре млъкни и не се излагай.

Ами щом полигона не е замърсител, значи аз съм замърсител. И още повече ще се замърси, когато им се из....ра в устите на тези държавни многознайковци.

Не си далеч от истината: един голям замърсител са определено гражданите на града с начина си на живот. Истина.

Господа има изследвания и разработки на Института по космически изследвания на БАН. Има и сателитни снимки в този свят. Нещата са видни.