Затвориха летище София заради мъглата

Гъстата мъгла над столицата не позволява да се извършват полети на Летище София, съобщиха оттам.

Обратно в новината

Коментари - Затвориха летище София заради мъглата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Защото не се вижда в мъглата. Но всяко зло за добро - колкото по-гъста, толкова по-приятно и поне раждаемостта ще се увеличи.

Да знаеш, че нещо не става и да продължаваш да го правиш е глупаво, освен, ако не ти плащат да го правиш. Така и със софийското летище. Още преди строежа на новия терминал е било ясно, че тоа не е мястото за строеж. Сега въпросът е кой всепак е решил да е там и защо не се потърси отговорност!

Напротив. Някъде към 25 възможни терени за ново летище за изучавани по методика на Международната организация за гражданско въздухоплаване, при това на няколко "офанзиви", първата от които е била в края на 60-те години. Няма по-добро място от настоящото поради еднаквата отдалеченост от естествените препятствия. Затова и новото летище (полоса и съответно терминал) са тук, финансирани от две крупни международни финансови институции. Лошата видимост е природно явление, за кацане в такива условия си има минимуми съобразно наземни средства (електронни и светотехнически), оборудване на самолета и квалификация на екипажа. Ихтиман... Глупости...Какви самолети могат да изпълнят схема на долитане, заход за кацане и с какъв наклон трябва да е глисадата за кацане в тая котловина с по 1500 - 2000 м. околни планини на толкова малко разстояние? Учете повече и мислете повече преди вярвате на всяка приумица на някой "умник", дето се чуди с какво да си запълни страницата на жълтото издание...

По едно време имаше идеи да се премести летището до Ихтиман, ама явно им се стори много далеч... Иначе както някой друг написа вече, решение на проблема е и бързи железници. Тогава няма да е много неприятно, ако кацнеш в Пловдив, Варна или Бургас. Ще си на 2-3 часа от София най-много.

Има ли някакъв обективен критерии, по който да се оценява дали са възможни полети или всичко е в ръцете на страхливи, презапасяващи се служители?

Всичко друго, но не можеш да наречеш служителите на летище София безхаберни... защо не си насочите питанията към компаниите, с които летите??

Малоумните коментари правят ли ви щастливи?

лошо лошо лошо лошолошо *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Много моля, бате Бойко, като един достолепен супер мен, да бъде така любезен да разкара мъглата, щото в петък се прибирам!!!

Ми той точно за това я е пуснал, защото знае, че си идваш и като съдя по коментара, по - добре не си идвай ;)

ако може още в сряда вечерта, че аз излитам рано в четвъртък!

Сички запукили билети и минали вече чекинга, да се строят отсреща на Стара планина и един по един ще излетят с планери по дестинациите си. Я стия са се глезили. Тва е. БГА Балкан, т.е. БЕГАЙ БАЛКАНски въздушни под налягане линии.

Отново интересни коментари, ами къде да го преместят това летище на Черни връх ли да го качат, в цялата Софийска равнина имаше мъгла, а свободните площи са точно в най - ниската част, където е най - гъста, но то пак правителството е виновно, ама точно това правителство, предните не, те не трябваше да го местят :) доообре

Че то, като че ли едно време го учихме, че е низина - и там е проблема! Зимно международно летища на България да бъде Пловдив.

Ами и двете предположения са грешни, Софийското поле е котловина, но не мисля, че точно това е проблема...той ББ е виновен, че е котловина и се образуват мъгли разбираш ли и всички яко му се натягаме във форумите, защото той по - цял ден чете коментарите на хилядите лизачи :)))

Да няма да е зле някой да каже дали наистина е затворено летището!

Затвориха ли го, кажете моля!!?!?

Да. Не можеш ли да читеш?

Затвориха ли го наистина?

Мутрьо-свинаря и оня негов лакей плезещият се като говори Велико-магистрален строител, вместо да строят магистрали на мутрите да беха съживили железниците ни с влакове дето да стигат до Варна и Бургас за 1.5 часа и каквито влакове са нормални за нормалните държави от ЕС. И тогава няма значение къде е летището на София.

Най напред се научи да говориш, а не да квичиш. Нищо не се разбира

много даже се разбира това че си кух и не разбираш си е нормално....

Е хубаво де.... Само че мъгла има през много малка част от времето - най-много месец-два на година... През останалото време си има чудесна видимост. И ако някой реши да атакува летището точно в мъглата ли ще се навре бе мама му стара.....

Това което е станало преди войната е ясно. По-интересното е защо летището е станало гражданско след войната?! Дали пък целта не е била пак същата да бъде и военно( така да се каже 2 в 1) и кой е посъветвал тогавашното правителство за този правилен избор?

защо направиха и терминал 2 там???, а не ново летище на друго място, не толково мъгливо, т.е. по-далече от Искър, а не сега да пътувам по нощите от Солун седем часа, че и на границата ни претарашиха чантите из основи маляците, независимо от обясненията, че всичко е минало на скенер и сме от самолет и т.н.

До п.: не знам на каква възраст си, но се изказваш тъпо. Истина е, че това летище е построено точно там, точно по посочените причини и точно по време на втората световна война. Любопитното е обаче, защо никой в днешно време не осъзна, че това място не е добро за летище, и че отдавна трябваше да е построено такова на по-друго място около София.

Едно летище се строи, за да кацат и излитат самолети от него. За да кацат и излитат се нуждаят от пространство за изпълнение на схемите за долитане и кацане и за отлитане. Немците са избрали това място заради еднаквата отделеченост от естествените препятствия - Витоша и Стара планина. Полосата е построена по-късно по посоката на преобладаващите ветрове. За да се строи ново летище бяха проучени близа 30 различни площадки. Но това се оказа най-доброто. За да кацат и излитат големите самолети имат нужда от дълга полоса и безопасни подходи. Ако имаше по-добро решение щеше ли Европейската инвестиционна банка да финансира Новото летище? Вие знаете ли как се защитава проект пред такава институция? И не е важно на колко си годи, а какво имаш под шапката.

Ей, как пък не ви омръзна да я пускате тоя глупост за германците и мъглата под линия! Да се бяхте попитали как са строили германците летища там, където няма мъгли... И навсякъде ли, където са строили, има мъгли...