Хиляди се подписаха в защита на Куршум джамия в Карлово

Над 8000 души от Карлово и няколко селища наоколо са се включили в подписка срещу предаването на Куршум джамия на Главното мюфтийство, съобщи кметът д-р Емил Кабаиванов.

Обратно в новината

Коментари - Хиляди се подписаха в защита на Куршум джамия в Карлово | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Абе идиоти, що не се поучите от "дивите анадолци" и вижте те как решават проблема с имотите на малцинствените религиозни общности. В Истанбул връщат на Българската православна общност имот, който по днешни цени е около 600 милиона турски лири - явно "толерантните" християни още не са узрели за адекватни действия в мултирелигиозното и мултикултурното общество в което живеем. Някои хора са с манталитета на средновековни инквизитори.

Ще я върнем, защо да не я върнем. Но само след като Турция ни върне църквата "Св. Екатерина" и манастира "Св.Спас".

слагаме маските и ще ви изгорим джамията, а после почваме и другите джамии в цяла България.ККК.

а какво да кажем за карл което идва от келтското крал .и както на хората учили исторя , и'м е ясно че първо това е долината на гробниците на тракииските царе , второ келтите са били по тези зами доста векове преди турците.дори са били и в днешна турция.наи- голямата джамия , която имате е света софя?

Кмета на Карлово, да вземе да се размърда, да задейства процедури с които да се оспори взетото решение! Да се уточни и кои са другите 23 имота,които са дадени на мюфтийството, да не се окаже, че терена на Стрямската бригада вече е турски!!!!

Абе я да вземем да сметнем- щом Карлово има около 30 000 души население от които 95% са християни, а 5% мюсюлмани. Християните имат 2 църкви, а мюсюлманите 1 джами! Таааа, кой аджеба е ощетеният и на кого тръбва да се строи храм?????

Бачковския манастир има документи от цар Иван Александър, че земите от Карлово до Бачково са негови, СЕГА К'ВО ПРА'ИМ?

Ние пък искаме възстановяване на хриянската църква, която е била разрушена през XV век и това си е, както и възстановяване на манастира св. "Спас", чиито колони са били откраднати и вероятно също е бил разрушен.

Джамията е построена с материали от манастир, който турците са разрушили. Това не е тяхна земя. Българите я населяват тука от 5-6 век. Тогава едва ли някой е предполагал, че племе от получовеци като османските турци, ще разсипе Югозападна Европа.

веселинче весело.много си глупава ама много.снежна ливада е турският превод на карлово-карли ова

Ха сега къде е истината? Аз не желая да приема турския превод. ТОгава да го наречем Снежноливадовград.

Не е луд ,който яде баницата.... ! На следващите избори пак си стойте у дома и не гласувайте, а после ще учим в училище историята на Турция.

волене каде си бе миерда защо не защитиш христянството бе грачеш само дето не трябва капуио неден

ВСИЧКО ,КОЕТО ГЛАСУВАТ В ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ Е С ЦЕЛ ДА ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАТ ТУРЦИТЕ! ТАКЪВ Е И НОВИЯ ЗАКОН ЗА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА. ОСВОБОДИХА ОТ ДАНЪЦИ ДЖАМИИ И ЦЪРКВИ.ГОЛЯМА НЕ САМО ГРЕШКА ,НО ТОВА ОЗНАЧАВА ОТНОВО ДА СЕ РАЗРАСТВА МЮСЮЛМАНСКОТО ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕ КАТО ПРИВЕЛИГИРОВАНО. ТРЯБВАШЕ САМО ХРАМОВЕТЕ ,КОИТО СА ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА ДА БЪДАТ ОСВОБОЖДАВАНИ ОТ ДАНЪЦИ ВКЛЮЧИЕТЛНО И ДЖАМИИТЕ. ТАКАВА ДА БЪДЕ И БАНЯ -БАШИ СЕГАШНАТА ДЖАМИЯ.

Главното мюфтийство има нотариален акт от средновековието ли? Къде е точката на броене? Нали преди това е била християнски храм. Разбрах от ТВ, че някой си адвокат от Пловдив е издал нотариален акт на мюфтийството! Ненаситни твари, на мюфтийството имоти, на царя имоти, на европейци-офшорковци имоти, на бежанци имоти. Толкова ли сме богати, бе? Или сме генетично тъпи? Или невиждано алчни?

хехех, двете ръце на един и същи мозък се карат кой да е по, по-най:-) Нито едното , нито другото учение са български. И двете всъщност са донесли само беди на България. И двете са тръгнали от юдаизма- казионни,идеологически опозиции. Всъщност нещата са тъжни, Българите не са християни ( не значи , че са и мюсюлмани или евреи) и вкарването им насила в книжническия хомот води до това винаги да са под чужд контрол. Грешното самоопределение ги прави едни духовни еничари. Тъй че всъщност християнската църква е по- старият и по-основен враг на БГ държавата. Но иначе и ислямът е от същото тесто. Не че формално не се различават. От гледна точка на старите българи са все от един дол дренки. А така наречения тангризъм нека си остане само за Йоло Денев :-)

Прав си и двете са зло за света, проблема тук е и историята ни, мен ме е срам че съм БЪЛГАРИН а покрай мен никнат джамии... Ако дядовците ни са живи, ще ни прокълнат. Борили са се, страдали са и са умирали, за да няма джамии, а ние им пикаем на сълзите от гнусна алчност. СРАМ МЕ Е! Срам ме е от дедите ни, срам ме е от изнасилените баби, от набитите на кол дядовци, от поруганите ни герои, срам ме е че съм БЪЛГАРИН в България!!! Срам ме е от политиците ни.

Волене къде си?

На оная работа на местан и малко е зает

Турцизация в действие! Тихо-мълком нашите политици - родоотстъпници раздават на турците исторически обекти, местности и паметници на културата! Примерите са много - Агушевия хан, връх Момчил, джамии.... необходимо е веднага да се спре това разграбване на държавата, а раздаващите - в затвора!

Да възстановим разрушения християнски храм

Видно е карловци не могат да се грижат за джамията.Вместо да стане на развалина е редно да се върне на собствениците,т.е. на Главно Мюфтийство.

Със заклинания и псувни тези въпроси няма да се уредят.Нямаме мисъл и отговорност към държавата и държавни и народни дела.Защо мислите ни държат с такива мизерни заплати,пенсии и изобщо доходи,за да не можем да погледнем и помислим за нищо друго освен за оцеляването си,което от своя страна си е нещо нормално.През това време обаче вечните управляващи от ДС в няколкото от техните партии забогатяват здраво като не се свинят да продадат интересите на народа и държавата.Вие сами можете да си помислите по-нататък защо и как ни ограбват ,така че в близките няколко десителетия ще останим без държава и без народ.Сигурно веднага тези които не обичат да мислят ще ме заклеймят и отречат,но фактите са си факти и времето и нещата си вървят към такъв край.Горко на тези поколения ,които ще го изпитат на свой гръб.Наистина нашият народ не е узрял да поддържа държава!

ако искат да им се дигне рейтинга, да започнат веднага взривяването на действащи джамии както едо време взривяваха църкви:)

ще ви пламнат брадите мизерници!!!! един е Bога в българия и в църквата му се кланяме а не в джамия!!! мамка ви мрасна и фесовете!!!!!!!!

НА ВСЯКА ДЖАМИЯ ПО ПЕТ ЦЪРКВИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!....НА ВСЕКИ ГОВОРИТЕЛ ПО ПЕТ КАМБАНИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!......какво няма пари ли....братушките ще дадът

...на всеки балкон говорител и петпъти на ден одупени.....това е ....пълно щастие! ....в кой век?...в коя държава? ....

Вместо да се реституира джамията, защо не се бутне действащата, има ли причини да не е така:)

"Бившата джамия е строена върху основите на разрушената християнска църква Света Екатерина през XV век от османския военачалник Карлъ Али бей." Исконния номер на мюсюлманите- където някой е съградил нещо свято преди тях, да го обърнат на джамия. И пред Соломоновия храм в Ерусалим не са се спрели! Обаче България не ви е вече вилает и няма да бъде!

Както се възстановяват и реставрират стари тракийски и римски светилища,бани и крепости, така задължително трябва да се възстанови църквата и манастира, още повече че те са български!

ще възстановят...имаш ли пари?...щото ердогана квото искара в джамия инвестира.....и то работища с тонклони...а ние на една църква музей камбана не можем да сложим

на някои им се пръска жлъчката от злоба, ама не знаят на къде да носочат омразата си. Защо бе пишман българи не отидете пред Синода и не попитате колко нови църкви тия тунеядци построиха и колко възстановиха. Чакат хората да им строят и реставрират. А те после само да събират парасата. Браво на мюфтийството, браво на турците. Тачат си и вярата и храмовете. Тъй че злобата ви е признак на ниския ви статус и личните ви неудачи. Ама по- вискои няма да станете.

Наплю ли клавиатурата и монитора? Ха ха ха, именно от твоя пост лъха такава неистова злоба, че направо настръхнах. За съжаление - такива сте, злобни, дребни душици, които много, много не мислят - каквото каже мюфтията (или там който ви е шефчето, не ви знам и не искам да ви знам йерархийката) - това е! Ние не ви искаме реставрациите, ценете си религията, ценете си църквите, но не на наш гръб. Наша работа си е какво ще искаме да се реставрира, кога и как, след като е в България - българите ще решават, това не ви засяга! Турчеещи се #?+"% - това сте вие, никакви турци не сте - "Ханъма босфора не е минала!" - знаете ли я тая приказка - вярна е, а вие сте потомци на българи от смесени бракове и сте родени в България - българи сте, но предавате и род и родина, т.е. не заслужавате никакво уважение, можем само да ви заплюваме.

Защо българската църква не се намеси и поиска право на собственност на средновековната църква? Повечето джамии са построени върху средновековни църкви и дори тракийски оброчни места-Проблема ще се реши като се погледне обективно-Никой няма право върху постройката само Българската държава и толкова -Основите върху тракийско оброчно място, основи върху средновековна църква и накрая отгоре пляс джамия-Единствен собственик е България-

не говори глупости. Карлово е град след ХІV в. от кр. ХV-нач. ХVІ вр. Там църкви не е имало. Повечето сегашни бълг. села и градове са от османския период. Особено селата. И църквите в тях са строени по време на османската власт.

Пак ли ти , мелиха :))) Не спря да се излагаш с простотии . Не е ли време да се прибираш ?

Олееееееееее,по-голяма тъпотия не бях чела: "църквите били строени от османците"??!!!! А това,че в стените на джамията са вградени колони и камъни от сравненият със земята манастир"Св. Спас" намирал се на същото място сляпа и глуха ли си??? Че по тези места още бродят душите на избитите монаси и българи, а че Карлово е градът на ЛЕВСКИ????? Хейййййййййййй, спрете се, че много ви стана!!!!

знам я. Тя е била малко бижу когато е била в добро състояние. Трябва да върнат на мюфтийството защото от паметник на културата е станалра паметник на разрухата. В Карлово напук на националистите има турци.

с гражданка нямаш. Идеалът ти е 14-15 век. Дано мечтата ти се осъществи ,но само за теб.

джамия ?? В Карлово??? Н И К О Г А !!!!!!!!

Всички пришелци по НАШИТЕ ЗЕМИ,БЪЛГАРСКИ да си ходят от там от където са дошли като ЗАВОЕВАТЕЛИ и ПОРОБИТЕЛИ и да ВЪЗСТАНОВЯТ РАЗРУШЕНИЯ от техните деди ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ!!!!!

По много хлъзгава плоскост тръгват тези мюфтии. Да се заиграват с българското самосъзнание е много опасно , да не им пламнат брадите!

Трябва да се реставрират черквата и манастира, които са били разрушени от турците!

ами да ги реставрират. Мюфтйството си реставрира и строи джамии нашите попове ПЪЛНЯТ САМО СОБСТВЕНИ ТЕ СИ ДЖОБОВЕ.

НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОЗВОЛЯВА СТРОЕЖ НА НИКАКВИ НОВИ ДЖАМИЙ И ТЕМ ПОДОБНИ. ТЕЗИ НОБИ БЕЖАНЦИ СА МЮСУЛМАНИ И ТОЧНО ЗА ТОВА ИМ ТРЯБВАТ. В ЛОНДОН ЗАБРАНИХА ДА СЕ СТРОЯТ НОВИ ДЖАМИЙ ,ЗАЩОТО ОТ ЕДНО РАЗРЕШЕНИЕ ТЕ ЗАПОЧНАХА ДА СТРОЯТ ПОМПОЗНИ ПАЛАТИ -ДЖАМИЙ ДА ПОКАЗВАТ КОЛКО СА ВЕЛИКИ. МНОГО РЕЛИГИОЗНИТЕ ВЕЧЕ СЕ СЪБИРАТ В КЛУБОВЕ И ОБОСОБЕНИ КЪЩИ ЗА МОЛИТВА,МНОГО Е ПРОСТО. НЕ !! НА ДЖАМИЙТЕ. ЗАПОЧНЕ ЛИ ЕДНА ДА СЕ ВДИГА ЩЕ ЗАПОЧНАТ И НАВСЯКЪДЕ !!!! НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ.!! В НАШИЯ ГРАД - РУСЕ СЪБОРИХА СТАРАТА ЦЪРКВА ПРЕДИ МНОГО ГОДИНИ И РЕШИХА ДА ПОСТРОЯТ НОВА ,КОЯТО ВЕЧЕ 15 ГОДИНИ НЕ Е ЗАВЪРШЕНА, БЪЛГАРИНА Е БЕЗ ВЯРА И РЕЛИГИЯ МАЙ , НО ТОВА Е МНОГО ВАЖНО !!! ДАЛИ СИ РЕЛИГИОЗЕН ИЛИ НЕ ЦЪРКВИ ТРЯБВА ДА ИМА !! АПЕЛИРАМ ДА СЕ СТРОЯТ НОВИ ЦЪРКВИ ,А НЕ ДЖАМИИ.

по-скоро трябва да се възстанови средновековния манастир Св. Спас, който е превърнат в джамия, отколкото да се връща на мюфтийството, а най-добре е да се реставрира половината като средновековния манастир, а другата половина като джамия, за да има приемственост в историята.

Днес джамия - утре джихат! /цитат/

В Карлово има доста турци , с български имена и с ключови позиции във властта и бизнеса на града !Така ,че ...!

МЕКЕРЕ........................

Джамиите и храмовете от времето на Османското владичество трябва да се реставрират и съхраняват в знак на благодарност и признателност че именно тази империя е обединила и съхранила в пределите си разпокъсана и разнищена България от 14-ти век когато страната е била под угрозата на пълно унищожение и затриване от страна на варвари и кръстоносци.

Това е точно така. Ако не бяхме под крилото на османлиите, можеше да ни няма вече като държава. Но можеше и да сме по-добре. Кой ще каже?

ами що не я върнете на църквата като е била преди това собственник

Така ми се иска следващите властници да са истински българи и потурчването да бъде спряно!!!!

Странно как разрушени църкви се преправят на джамии особено в последните 5 години все едно едвали не турците се приготвят да се заселват?

Интересно как поповете са се запазили живи за половин хиледолетие и българските чорбаджии-тоже?

май само ти си разбираш коментара (спирай с ракията)

Пените се ..непенитесе джамията си има саибия.И саибията ще прав и с нея каквото си иска.КАЗАХ!!!Простотията и незнанието води до егоизъм и омраза.

Марш бързо там откъдето си дошъл!

Чудя се на нашето правосъдие, колко угоднически подхожда при решаването на подобни "спорове". Престанете да се криете зад нормите в правосъдието и да се правите на толерантни. Тази религия НЕ Е тплерантна (актуална справка - убииството в Норвегия). Нима на тази съдийка не и е минало през ум каква може да е реакцията на местните хора. Бъдете патриоти и покажете на държавата как трябва да се подхожда. С бездействието си държавата само подклажда ксенофобията и дава простор за действие на ултранационалистите. Кое е за п0редпочитане?

Нагледен пример как потискането на християнството през време на соца ни се връща като бумеранг сега .Ако тогава се бяха постарали да пресъградят старата българка църква вместо това натрапено ни творение ,никой нямаше да се противопостави.Сега с помощта на този нееднократно доказал се като корумпиран и зависим съд на това чисто християнско селище ще се натрапва втора джамия само за да се угоди на бившите и бъдещи поробители.Дори местните мюсулмани са осъзнали на къде ги тласкат и се противопоставят на това но нали този модел вече е прилаган и успял в Косово ,стъпка по стъпка го прилагат и у нас с подкрепата на корумпирани съдии и политици ренегати.

Накрая ще ни останат само коментарите и да люпим семки (ако има).

Не една, а две църкви има в града, чети преди да пишеш!

Колко години минаха от края на соца бе келеме? Какво се направи за това време?Докога все с тоя соц ще си търсите оправдание? Като се продават ЕРП -та от соца - тишина!!Като нещо е оплескано със скапани закони след него- соца Ви виновен!

Капка по капка, минута след минута, час след час, ден след ден, седмица след седмица, месец след месец, година след година, така водата побеждава накрая скалата. Първо бе ДПС, след това имената, след това новини, след това език в училищата, след това джамии.

Както в изявлението на Ахмед Д. дали чрез война и нисилие или леко по леко чрез пари ще ни завземат и то съвсем открито в национален ефир а ние си говорим за БСП и СДС,СРС и незнам какво а турсикия керван си минава отзад.

Мафията БСП, ДПС няма да се спре докато не унищожи тотално България. Днес, не утре всички българи на война с предателите. Оставка, забрана на мафиотските партии и нови избори за български парламент. Не турски

Той стигна у тях си безпокоен и сърдит, влезна в собата, прегледа пищовите, които висяха на стената в кобурите си, отвори после един килер, който беше скрит зад вратата, с намерение да тури кремици на два вехти пищова, остали от прадяда му и захвърлени от много години в праха. Килерът беше тъмен и служеше за скривалище. Той побара напосока вътре, но се договеди и взе свещ, за да види по-хубаво. Кога поднесе светилото в килера, колко се почуди! Вместо двата стари пищова, видя наплъстен цял арсенал пушки, пищови и револвери. Това беше цяла оръжейница! Тая оръжейница бе в същото време и нещо като гардероб: в единия ъгъл висяха изкачени чанти, цървули, навуща, чудновати френски дрехи, обточени и нашарени с гайтани, и други неща, странни и подозрителни. Той се развика към баба Иваница, която се подаде: - Мале, мале, кой е отварял скривалището! Кой е вписал тия маскарлъци тука? Баба Иваница го изгледа слисана. - Че кой го е отварял, аз ли?... Всичките: Васил, Димитър, Киро, бърникат тук час по час и обират паяжините... Кой ги знае какво дирят в тъмнината! Марко се разлюти: - Хай да ги вземе дяволът с хайдутаци - каза той, като се чешеше в тила. После подържа още малко свещта пред долапа, погледа и си пошушна с едно неуловимо изражение на лицето: - Лудите, лудите - те да са живи!... И затвори пак врачкта. Па отиде пред куностаса и зачини ниски поклони пред божия образ. Той мълвеше някаква молитва, която не съществуваше в светчето му... Той се молеше за България!...

БЪЛГАРИНО КОМУНИСТИТЕ В ЛИЦЕТО НА БСП НИ ПРОДАВАТ НА ТУРЦИЯ ЧРЕЗ ДПС.ВРЕМЕ Е ЗА ВЪЗМЕЗДИЕ НАД ТАЗИ КРАДЛИВА ПАРТИЯ.ВЪН СКАПАНИТЕ КОМУНЯГИ ОТ БЪЛГАРИЯ.

БСП и всички другите партии клонинги на БКП!

Защо това искане се появи сега, когато БСП отново и отново ни продава на турците, само и само да е на власт. Няма по-предателска, антибългарска партия от БСП. Докато я има тази партия Отечеството винаги ще бъде в опастност.