Подхвърлена храна прати в болница мечка от столичния зоопарк

Еколозите призовават посетителите да не подават нищо на животните

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Този мечо, много сладък. Ще го изям!

душичка мила

Не разбрах само в коя болница. Александровска, окръжна...

Във варненския зоопарк бях свидетел как екзотична патица, на която някой е забравил да подреже крилата, прелетя огражденията и попадна при мечката. След секунди патицата беше удушена пред погледа на десетина малки деца, а една служителка се опитваше да разкара мечката с някакво парче пица.

Сигурно сме единствената държава, която има зоопарк, чийто маймуни са извън клетките.

Не, не сме единствените. И другите си имат форумни маймуни.

Нормално, в тази държава останаха само по-прости и от животтните хора. А това вероятно е продукт на възпитаните от тях деца.

Мога ли да ти сера в чалмата ентелегентна?

Бабикян, Дартанян и Хекимян са окупирали клетката на звяра и са заявили, че ще му дават солети и вафли на всеки кръгъл час до оставката на Борисов и Гешев.

Бай Ганьо е писател - бай Ганьо не е читател. Искам и да отбележа, че Зоопарка е оставен на самотек. Новата секция с маймуните вече 2 години я "ремонтират". За толкова време хората по света, че и у нас, метро строят. Те тия 2 тухлени постройки от 200кв/м не могат да вдигнат.

за две години метро правели?? :))))) повервал си си много нещо, а? я кажи колко е билетчето тук и там дето за две години го правят метрото, ма? :)))

Да правят като в други зоопаркове по света - купуваш за 1 левче храна и можеш да я даваш на определено животно. Или да обявят час за хранене и тогава посетителите да могат да дават храна на животното, под надзора на служител от зоопарка - не е толкова сложно. Ама туземците, от друга страна, няма да ги отучат да хвърлят солети и пуканки на горките животинки, докато не започнат да ги глобяват!

Важно за мен е слончето да е добре и да ме очаква с навирено.... хоботче ;)

Зоопаркът да продава храна подходяща за животните, така хем посетителите ще се радват на по-специален контакт, хем дейността ще се финансира частично.

Чул ли си ,че "Дозата прави лекарството"? Дадох /на времето/ на рибите в аквариума /Гупи/ червейчета Тубифекс на корем и... ги намерих със спукани коремчета легнали по гръб.

при правилната организация. Например в колчестърското зоо има часове за хранене на слонове и жирафи, в които е позволено посетители да подадат на слоновете и жирафите храна, която им се раздава от гледачите, същото го има и в залата с папагалите. Посетителите се редят чинно на опашка като за хляб в България през жан виденово, има служители , които следят за реда да няма блъсканици и ексцесии, има други служители, които като ти наближи реда те насочват да си дезинфекцираш ръцете, след което ти дават в ръката две три колелца морков и листо някаква зеленилка , когато ти дойде редът служителите стриктно следят да дадеш само тези две парченца морков и късче зеленилка и в момента в който го дадеш на животното, те отстраняват учтиво но настоятелно от мястото за хранене и те насочват пак да си измиеш ръцете. Цялата атракция по хранене от посетители продължава около 20, не повече от 30 минути, който успял да се дореди , успял.Така , че не се допуска прехранване и количествата на храната, които се дават на посетителите да хранят животните се дозират стриктно и се следи строго да не се даде нещо различно. Имало е случай там преди няколко години, някакви идиоти са дали на един от слоновете ябълка с бръснарски ножчета вътре , от тогава са стегнали организацията почти като на военно учение. Така че опитът учи, важно е желанието и проактивността.

Като направят цената на тази храна висока, хем ще се купува по-малко, хем зоопаркът ще печели повече.

миналата седмица и тъжното чувство не ме напусна през целия ден, след това, може би защото правя паралел с това как изглеждат други зоологически, извън България. Има някои подобрения - като новите ограждения на големите котки например, но огражденията за останалите животни са в потресаващо състояние. Неподдържани, неподходящи за видовете, обрасли с изоставана загниваща и непочистена стара храна да се търкаля наоколо, заедно с ново храна. плесенясала мръсна вода за животните. Чакалите, например пребивават в едно от бетонните огражденията като на мечките - горките проснати под палещото слънце на бетона - без зеленина, без вода с една скалъпена на две на три от дъски колиба, като за селско дворно куче в бетонният ров ,който при мечките е пълен с вода. Бизоните и те газят в един зеленясал, мътен и кален ров с вода също и се опитват да пият вода от него. Стадо зебри затворени в едно изключително малко ограждение. Хипопотамът джудже също беше в едно изключително запуснато бутонно ограждение, басейнът му в трагично състояние . Според мен, тази зоологическа градина има някакъв потенциал, но трябва да се реорганизират загражденията и да се намалят животните, да се разделят с , тези за които няма условия,нито финансиране, нито специалисти, нито капацитет да се грижат за тях. Други зоологически градини приемат да държат ценни застрашени видова, само ако участват в програми по консервацията на вида. Според мен зоологически градини не трябва да има като цяло, независимо дали участват в консервационни програми , или не. Но по-малкото зло, е щом така или иначе ги има , поне да са изградени с условия възможно най-близки до естествената среда на обитателите им и да се полагат адекватни грижи за съществуването им.

Моля те, сравни цените на зоопарковете в които си бил/а със софийския и тогава прави такива заключения! За 4 лв. вход зоопарка си е направо чуден!

Другите зоопаркове са частни, а този е общински. Разлика правиш ли?

Така е г-н Марин Петров, напълно съм съгласен с Вас относно цените. Но, когато общината, или собственикът на зоо-то, не могат да осигурят необходимите средства и условия за поддръжка и издръжка на зоологическа градина и благосъстоянието на обитателите й, би трябвало да направи необходимите постъпки, или да осигури средства и условия, или да намали капацитета на зоопарка до сърнички, прасенца, козички, морски свинчета и тн, животинки, които не изискват специализирани и скъпоструващи грижи, или директно да го закрие.

Зоологическите градини са нехуманни места за насилствено задържане на животни и поставянето им в условия компрометиращи нормалният им живот. Мисля, че зоопарковете трябва да бъдат забранени със закон. А хората да изучават животните чрез медии.

Понякога могат да бъдат убежище за спасени от хората животни.

Преди няколко години точно при мечките възпрях едно дете, което с ентусиазъм загреба пълна шепа от чинийката си с пържени картофи и понечи да я хвърли на мечката. Казах му да не хвърля, защото мечката не яде това и може да се разболее. И всичко пред безкрайно непукисткия отегчен поглед на бащата. Вероятно детето щеше да оцени, ако той му беше прочел информацията за мечката от табелката. За какво си водиш детето в зоопарка, ако ще си статист до него?

Представям си го - някакъв селски мухъл с грозната си жена или тем подобни, са давали храна която са купили от близкия павильон, щото на село така са давали на животните квото има и те от там си знаят.

Животните не ядат като хората (в влагам отрицателен смисъл). Затова,че някой дебелак е направил сеир, не означава,че е сторил добрина. Ако беше така кучето ми щеше да муа дюнери и торти.

Бай Ганьо не спазва табелките, щото "знае най-добре" кой кво ше яде! Тъпа държава от тъпанари!

Ако това те успокоява, тази черта е универсална. В лондонските паркове редовно хранят катериците току до надписа "не хранете катериците".

Смърдящи форумни боклуци, можете ли и един ден да изкарате без да се изсирате под всяка новина? Лайномети прости!

Жалко е, че хората не отбират от дума, макар и да има табели на всеки метър. Наистина не мога да разбера що за дебил трябва да си, при положение, че от години протяжно се обяснява защо не трябва да се хранят животните там, че не гладуват и пр., но да продължаваш да им даваш солети и всякакви боклуци.

Тези, дето го правят, са купили тези боклуци за собствените си деца...Не може да очакваме, че имат мозък.

При енотите е МАЗАЛО от солети, бисквити, чипс и зрънчо. Те са много контактни и забавни животинки и народът се забавлява да им подхвърля какво ли не. Даже си насърчават децата "Дай му, дай му, виж как протяга ръчичка! "

Това показва и липсата на желание на възрастния да запознае детето с това с какво се храни животното. Реално никой от обитателите на зоопарка в естествена среда не преживява от бързи въглехидрати, бъкани със сол и консерванти. Да не говорим за поразиите от бактерии и вируси, които можеш да нанесеш, давайки с мърляви ръце храна на животното. Миналата есен водих сина ми в зоопарка в Белград, който е по-малък от нашия. Силно впечатление ми направи как на никой и през ум не му минаваше да дава каквото и да било на животните. Въпрос на възпитание може би, а сърбите уж ги дават близки до нашия манталитет....

Навсякъде има табели да не се дава храна...Но наводнение и прост народ не можеш да спреш.

Концентрирани храни с много въглехидрати са вредни и за хората...но няма никой достатъчно откровен специалист, който да излезе и да го каже!

Така е, затова сума ти възрастни хора са с диабет. И вместо лекарите да им кажат да минат на нисковъглехидратна диета, им изписват лекарства. Това е тотално грешно. Да ядяли черен хляб вместо бял и други дивотии.

Хора, вси§ки го знаят, няма нужда някой да им го казва непрекуснато. Аз вече не си оставям детео без надзор дори със собствените ми родители, които не разбират защо не искам да го тъпча, "горкото дете" с гнусните понбонки тип хамбургерче и фавлички и солетки...