Бебе бере душа, родителите го солили да не мирише

20-дневно момиченце с тежки изгаряния по кожата след осоляване е прието в интензивния сектор на детската клиника на университетската болница в Пловдив "Св. Георги".

Обратно в новината

Коментари - Бебе бере душа, родителите го солили да не мирише | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

браво за изказването сигорно неса ходили на учелище и аз сам против това да си солж децата *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

няколко щипки в едно корито *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

vsis4ko e polezno no v granici q mi kaji ciganite za6to miri6at 6tot ne gi osolqvat. A dat4anite sa beli kato snqg sportuvat ne upotrebqvat cigari no ako se iskapqt bez losioni kojata im miri6e na cigansa pot. Za6to za6tot ne znaqt za osolqvaneto i pak ti kazvam v granici

По-лесно е сега да се гледат бебета - и памперси и специални козметики... Едно време обаче всички сме гледани по бабешки - и мен са ме солили, но начинът не е директно по кожата, а щипка-две морска сол във ваничката и то само се потапя бебето и после се изплаква с чиста вода. Ако се изчисли - концентрацията е по-слаба и от морската вода в Черно море. Та исках да кажа - някои обичаи днес изглеждат безсмислени или глупави, други направо опасни. Ако някои родител иска да спази нещо от бабешките деветини обаче по-добре да попита как точно се прави, а не чул-недочул нещо и да го прилага

Че е дива, дива е, но не котка, а направо идиотка!!!

Абе хора,вие на училище ходили ли сте?Потта не мирише!И да си къпите бебетата и в калиев перманганат и в сол(натриев хлорид)и ако щете и в йод,пак ще мирише като влезе в пубертета.Хората,кои водят здравословен начин на живот-не миришат и няма значение дали са солени и омазани с мас.Хайде пийте по 100-200грама алкохол,пушете по 1 кутия цигари,хапвайте мазно свинско и ще миришите!Миризмата са токсините,които се изхвърлят с потта! Не съм си солила детето,нито съм го мариновала и никога няма да го направя!Когато раждате дете се съветвайте с Педиатър,а не със селската врачка или баячка.Направо съм изумена в 21 век да има толкова неграмотни хора.А се гордеехме,че сме 2-ри по интелигентност в света.Втори-чушки,да и 1000 не сме,щом си осакатяваме така децата.

vsis4ko e polezno no v granici q mi kaji ciganite za6to miri6at 6tot ne gi osolqvat. A dat4anite sa beli kato snqg sportuvat ne upotrebqvat cigari no ako se iskapqt bez losioni kojata im miri6e na cigansa pot. Za6to za6tot ne znaqt za osolqvaneto i pak ti kazvam v granici

Подобни квалификации са малко за теб драга защото с промития си мозък не осъзнаваш какви безмислици говориш и как само окуражаваш другите идиоти да наранявта децата си. Нищо на този свят не ме ядосва повече от невежеството и хора, които защитават някаква позиция без да имат нужното сиво вещество и без да разбират какво става по света около тях. Не всичко било материално ХАХАХАХ за разлика от теб аз не вярвам в магии и прочее приказки за заблуда на лековерните и необразованите. Това, че нещо е минало през вековете не го валидизира и не го превръща в правилно. Защо да не изпозваме кръвопускане след като е било наокооло стотици години??? Сигурно е правилно и доказано. ХАХАХА Вместо да вярваш на безмислици се обърни към наката и прочети някоя и друга книга. Не защитавай неща недоказуеми по своята същност и лесно оборими. Да си чувала за плацебо??? Всичките псевдо научни методи само нараняват или убиват. Благодарение на науката и лекарствата смъртността от болести е намаляла с десетки проценти. Опитай се да погледнеш обективно на това, което казваш, да се видиш отстрани. На хора като теб трябва д абъде забранено да имат поколение, защото невежството убива. Солта щяла да промени миризмата на бебетата????? Знаеш ли от какво се състои човешката пот??? Знаеш ли какво предизвиква неприятната миризмата??? Солта не може да има никакъв ефект върху тези процеси !!! НИКАКЪВ !!!!! Направи си труда да прочетеш малко по въпроса. Има енциклопедии и учебници онлайн. Преди да говориш за векове и как другите не били мислели разбери, че СОЛТА НЕ МОЖЕ ДА ВЪЗДЕЙСТВА НА ТОВА КАК ЩЕ МИРИШЕ ЧОВЕК КОГАТО ПОРАСТНЕ. Не бъди поредната овца в стадото на необразованите. Лековерна очице ходи и прочети нещо по въпроса сега.

Виж, драга /предполагам че си жена/ когато някой си позволява да прави подобни квалификации, то той самия явно няма грам възпитание и акъл. От това повече внимание няма да се унижа да Ви обърна. Пак ще повторя, ако хората не се обърнат и към древната източна медицина, ако не заживеят в хармония с природата, добро не ги чака.

Да, права си, че трябва да се мисли, но ти очевидно не го владееш това толкова рядко умение. Ти си поредната нискообразована и невежа убийца на деца. Как хора като теб оцеляват в този живот е непълно неразбираемо.

Ne trqbva da obvinqvame za tova samo roditelite!za6toto ponqkoga roditelite nqmat dumata,kolkoto i glupavo da zvu4i.Kazvam taka za6toto sam go izpitala.Kogato se rodi moqt sin i se pribrahme ot bolnicata go poeha da go kapqt svekarva mi i etarva mi,za6toto spored tqh AZ MOJE BI NQMALO DA MOGA DA SE SPRAVQ!I kakvo stana ot cqlata rabota:kapeha go ptri temperatura 43-44 gradusa i sled tova zaganato vav valneni odeala.....i kakvo se polu4i...po4ti cqloto mu tqlo se za4ervi i dosta vreme ne mojehme da go izlekuvame.Pri opit da se protivopostavim na procedurite sas sapruga mi,polu4ihme otgovor,4e ne trazbirame.No kogato se rodi vtoroto mi dete,povqrvaite mi,ne razre6ih na nikogo da go pipa!!Taka 4e mladi roditeli grijete se sami za decata si!!!!

Като дете живях известно време при моите баба и прабаба. Ясно помня как, когато ми е лошо, старата баба ми завиваше пъпа - с палеца си, посока на часовника. Това помага, повярвайте. И други подобни като да се измият очите против уроки. Защото не всичко е материално, нали. Тя е научила това от нейните майка и баба и знаеше какво и как да направи - умен и добър човек. Не се отнасяйте с пренебрежение към нещо, преминало през много векове. Просто трябва да се мисли. Със сигурност традицията не е бебчето да се осоли като пъстърма.

Милото бебе!!! Дано се възстанови! От тук насетне има нещо важно важно, което трябва да се случи, а то е бебето да бъде опазено от собствените си родители и роднини! Дано Отделът за закрила на детето да е достатъчно адекватен и да се самосезира! Държавната агенция за закрила на детето също!

Всички въэръстни българи и техните родители и баби и дядовци и пра-пра-пра-пра..... са посолявани още при раждането и след това ридовно мазани със свинска мас след изкъпване. Бабите и акушерките са го прилагали без изключение. Тези хора вероятно са ползвали или много или неподходяща сол.

Дано се размине на детето. Свекърва ми преди 30 години искаше да соли синовете ми за да не меришат на турци. Това се правело с готварска сол и мас. Не разрешихме. Обясних ме и, че ще ги водим на море всяка година ще ги осолим естествено. Въпреки това тя се е опитала да ги осолява, но се е изплашила, че са вече големи и може да си натрият очите със солта и маста и се е отказала. Вместо да вървим напред ние се връщаме при прародители си. Не го разбирам.

Edno vreme kato ce razboleeh mi baeha protiv uroki,vlyu4itelno mayka mi,koyato e sofianka i obrazovana- u4itelka po angliyski ezik.Posle otkrih,4e gore6tite supi,podpraveni s lyut 4erven piper i 1/2limon vur6at 100 puti po-dobra rabota,kakto i morskata sol,nagryata v kesiyka za sinyzita,otkolkoto vsi4ki drugi babini devetini i lekarstva(antibiotit za ka6litza znam ne6to efikasno:ravni koli4estva med,sok ot 1/2 limon i jultuk ot yaytze i ce pie 3/den.Ocobeno ve4er,kogato ka6litzata ce izoztrya.Kogato mi go kazaha ka6kyah ve4e 20-ti den i ni6to ne pomaga6e.Za edna no6t mi ya sprya tazi boleznena ka6litza.Ne si struva spored men za edna nastinka da vzima6 silni lekarctva i antibiotitzi.Te ne pomagat.A daje i doma6nata meditzina ne bi pomognala ako ne ci oble4e6 cyxi i topli drehi i ne si ostane6 v ku6ti pone 4-5 dni.4ovek tryabva da e umeren-nito da zanemaryava grijite za cebe si i detzata si,nito da prekalyava,kakto tezi xopa sus solta.Az kogato imam dete bih go nau4ila da HE polzva takiva vredni ,,kozmetiki,,kakto i da ne pazi svirepi dieti,a da jivee kato normalen 4ovek i da pazi jivota i zdraveto si.

такова нещо за пръв път чувам,но не оспорвам - може. но ако си чул-не дочул и нямаш жива баба,по-добре не рискувай с най-любимото си същество! всичко се прави с мярка....и мозък

Извинете, докторе, но след откриването на пеницилина, какви добрини е направила модерната медицина за човечеството. Всичката химия, която вкарваме в организмите си, не ни ли уврежда. Все повече се увеличават алергиите и т.н. Надявам се, че сте добър лекар, че останаха малко такива, но мисля най-добре ще е докторите да изучават и народна и източна медицина. Трябва да живеем в хармония с природата, иначе ще загинем рано, или късно.

Млък! Срамувай се безмълвно! И си смени родословието.

predi da raztqgame lokumi,neka vsi4ki pro4etat mnenieto na PEDIATER

офффф,стига беееее,как така осоляване?Самия термин ми звучи като за сланина! УЖАС!!! Горкото дете!!! Не може да се защити,милото,а на какви мъки е подложено само! УЖАС!УЖАС!УЖАС!За първи път чувам за подобно нещо и съм ужасена,но като чета коментарите,разбирам това е много разпространен метод за отглеждане на деца и съм още по-ужасена! На тези които защитават бабините методи,ще кажа,че раждаемостта по бабиновреме е била много по-висока от днешната,а преживяемостта на децата много по- ниска! Бабите ни не са имали достъп до бебешка козметика,затова са оперирали с подръчни средства!Вие от какъв зор го правите?Дали е циганче,българче,тур значение има? Детето е страдало и още страда много!И спрете да пишете,че българите били прости хора! Такива обобщения ме влудяват! Нима по света няма прости хора или те са само тук,в България!?Не виждате ли по света какви други примери на изроди има,дето се ядат,изнасилват,кръв и прочие ,ама никоя от другите нации не прави подобни обобщения,просто вземат мерки срещу съответните хора и срещу подобни случки и ....не се самобичуват! На хората,които проповядват,че всяка майка знае какво е най-добро за детето и ще кажа,че не е така! Не всяка майка! Като го е родила на 15,какво ще знае,тя дори инстинкти майчински няма! Затова тук е мястото на лекарите,сестрите,ак на здравеопазването,Зак на детето и тем подобни правителствени и неправителствени организации,да просветят малко хората,да им пращат някакви брошури ли,да ги обучават ли,на място ли да ходят да говорят с тях...нещо да измислят. Нали за това е ДЪРЖАВАТА!Не да ги оставят всеки да се спасява поединично и кой чул,недочул,кой разбрал ,недоразбрал,деца отглежда както му падне??!!!Още повече,че лекарите са знаели за тези методи и това не им е първия случай!И защо не са повдигнали въпроса,защо не са взели нужните мерки?УЖАС!!!Друг е въпроса,че се замислям,дали е редно толкова неорбазовани хора да отглеждат и да възпитават деца???Вярно,че звучи малко антихуманно,ама тоооо и тяхното поведение не е човешко!Ще си осоляват детето,ами да му създадат от малко хигиенни навици и няма да мирише! Божееее,Боже,Боже!Св простота!Какво като не са искали да му навредят,навредили са му и то от простотия!Или да ги научат тея хора как се гледат деца или хич да не им го връщат!!!Боже, пази децата от родителите им!

Боже господи направо щях да падна.И това са млади хора през 21.век.Сега поне има стохатна бебешка козметика.Направо не е за вярване.Върнахте ме векове назад......

да се радвам ли, че съм нямала баби? а като бях малка така ми тежеше. ЧЕТЕТЕ какво е написал педиатър!!!! Беден и прост народ сме.....

А научи ли български, писна ми от непоправимия ви акцент и след 50 години живот в България, какво демонстрирате с това?!

:(

Боже, колко идиоти(ки) има в България, Боже!

Господи, престанете да пишете щуротии, защото хората го четат...Какво значи осоляването било да се намали стреса на детското телце? Това да не е говежда пържола, та ще я осолявате? Давате ли си сметка какво пишете въобще? Как може откровено да препоръчвате осоляване на децата? Учили ли сте химия в училище, знаете ли какво всъщност представлява солта, за да продължавате да настоявате за тази простотия? Ако не знаете, ще споделя - солта е NaCl. За справка белината е NaCl + NaClO. Ейй, друг път не съм писала толкова много тук, но от такива откровени глупости се изстрелях в космоса. Педиатър толкова добре е обяснила до какво водят всичките тия идиотщини, прочетете и вникнете поне... И една безплатна препоръка за хората, които искат да намаляват стреса на детското телце, като го сгряват - използвайте конвенционални източници на топлина - парно, печки, климатици, като не поставяте детето директно върху топлоизточника.

предлагам на тия, които се осоляват да се метнат после на един ченгел в двора и ето ти прошуто! Ама с децета недейте, за Бога!!

Господи, престанете да пишете щуротии, защото хората го четат...Какво значи осоляването било да се намали стреса на детското телце? Това да не е говежда пържола, та ще я осолявате? Давате ли си сметка какво пишете въобще? Как може откровено да препоръчвате осоляване на децата? Учили ли сте химия в училище, знаете ли какво всъщност представлява солта, за да продължавате да настоявате за тази простотия? Ако не знаете, ще споделя - солта е NaCl. За справка белината е NaCl + NaClO. Ейй, друг път не съм писала толкова много тук, но от такива откровени глупости се изстрелях в космоса. Педиатър толкова добре е обяснила до какво водят всичките тия идиотщини, прочетете и вникнете поне... И една безплатна препоръка за хората, които искат да намаляват стреса на детското телце, като го сгряват - използвайте конвенционални източници на топлина - парно, печки, климатици, като не поставяте детето директно върху топлоизточника.

kakvoto i da govorite koito e solen ne mirishe

Защото просто няма господ.

боже господи! вече нямам никакви съмнения, че трябва да се махнем с жена ми от тая мила циганска европейска родина.

Прочетете коментара на Педиатър (05.12.2008 г. 12:15ч.). Мнениетой е важно и полезно. Всичко останало са обичайните глупости за-против на дежурните коментатори в дир-а.

боже господи! вече нямам никакви съмнения, че трябва да се махнем с жена ми от тая мила циганска европейска родина.

Pazi Boje slqpo da progleda, mislq 4e dobre 6te pasne na tazi tema. I na vsi4koto otgore roditelite oponirali.....Ah 6to za hora ima,ama po-lo6o ot nevejieto nqma.

боже господи! вече нямам никакви съмнения, че трябва да се махнем с жена ми от тая мила циганска европейска родина.

Малко неща ме учудват в тоя живот, но да си толкова тъп, прост, необразован и див, че да вярваш на подобни идиотски и научно недоказуеми техники е престъпно. Обичаите може да се спазват ако не вредят на никой. Нямам нищо против да боядисвам яйца но не бих се подложил на кръвопускане ако съм болен от грип. Хората, които пишат, че тази идиотщина има ефект са неграмотни простаци, които не заслужват да предават гените си на следващото поколение.

Малко неща ме учудват в тоя живот, но да си толкова тъп, прост, необразован и див, че да вярваш на подобни идиотски и научно недоказуеми техники е престъпно. Обичаите може да се спазват ако не вредят на никой. Нямам нищо против да боядисвам яйца но не бих се подложил на кръвопускане ако съм болен от грип. Хората, които пишат, че тази идиотщина има ефект са неграмотни простаци, които не заслужват да предават гените си на следващото поколение.

Не мога да повярвам, че в 21 век има толкова прости хора. Миризмата на потта не се обуславя от къпането, съответно некъпането със сол. Разберете, че това е до организъм. А, да не забравяме и въпросът за хигиената. Ами ако баба ти ти каже, че е много полезно за черния дроб да ядеш стрити говежди л.йна, ще го направиш ли, защото суеверията са си доказали действието през годините???

Бабини илачи + пълна неграмотност опит за убийство !!! Добре би било ,ако и тях ги заровят до гуша в морска сол за ден - два. Тя простотията ходи по хората,но при някои направо тича!!!!!!

Във вашите писания има една голяма заблуда - миризмата. Осоляван се прави най-вече за да се даде възможност на стресираното детско телце да поддържа температурата си(солта сгрява) така наистина се намаля стреса за тялото от резките температурни промени. А иначе - Дремеми на малката, че щяло да мирише. Противо естествено е живо същество да не мирише, нали това е и средство за комуникация м/у животните, а ние всеоще се водим някакъв животински вид... Хайде стига сте си губили времето да спорите за глупости ами се съсредоточете върху живота около вас вижте как съсипват държавата закоято плащате с потта и здравето си. Борете се за правото на добър живот, за вас, децата и внуците си. Непозволявайте да ви разсейват от това с инциденти и злополуки. Такива винаги ще има защото, ако не грешим ние и другите околонас, какще разберем кое е правилно. ВАЖНОТО Е ДА СТЕ ТАКА НЕПРИМИРИМИ КЪМ ПРОСТОТИЯТА КОЯТО НИ Е ПРЕВЗЕЛА И УПРАВЛЯВА БЪДЕЩЕТО НИ, КАКТО КЪМ ГРЕШКИТЕ НА ТЕЗИ НЕЩАСТНИЦИ, КОИТО НЯМА ДА ВИ НАПРАВЯТ ЖИВОТА ПО-ЛОШ.

Терапията на бебето щяла да продължи20 дни.Докато трае терапията родителите да чакат хубаво осолени в морска сол,за обица на ухото и за да внимават после какво прилагат на детето.

Като гледам не само родителите на това нещастно детенце са прости като албански селяци, но и голяма част от тук коментиралите също.

тате, ти формулата на солта знаеш ли я бре? Химия някога в училище учил ли си? Или караш на легендите от миналото, вкл. че земята е плоска. Каква киселина, какво нещо?! А и ти нали имаш статистика колко бебета са пострадали някога...и въобще те хората нявга въобще не са миришели (и кожни проблеми не са имали)...и това го знаеш от личен опит . Това като ония дето си хвърлят бебета от някаква кула, за да са здрави...то винаги е имало хора, които вярват в чудеса...Да ама не.

тези родители защо не осолят ама яко та да видят какво му е на бебето. сигурно са някои невежи идиоти!защо господ дава на такива да раждат деца?

Живея в България вече повече от 20 години, но не преставам да се изненадвам!!!

AMAN OT SELIANI