Кой строи крепости през 21-ви век?!

Строителният балон с „възстановяването” на крепости се надува и насочва към църкви и дворци. А като пропагандно алиби се разиграват кичозни ритуали.

Обратно в новината

Коментари - Кой строи крепости през 21-ви век?! | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Няма да спра да цитирам една моя -вече покойна -ултра-синя леля, която беше на ти със всички величия от старото СДС.Тя казваше - " Ако поляците намерянт край Краков едно златно копче, те веднага го обявават за вещ на еди кой си велик крал, свършил еди какво си. А НИЕ ???" Ма сигурно поляците нямат толкова умни и начетени професори.

Отворих само за да видя кой умник е написал тази глупост /съдейки по заглавието й, но и текста няма как да е по-различен от заглавието/. Интелигентурата, така си и знаех.

Не Дисниленд, а Дионисийленд ставаме.

Тия "лицензирани строители" да обиколят да висят как дядовците и прадядовците ни са строили мази,сламници,къщи и хамбари.Може и да научат на нещо освен да крадат.

Обикалям доста из Европа. Харесва ми да гледам исторически места и съм видяла наистина много. На по-големите от тях се изсипват луди пари за възстановяване и пак се получават не много добри неща (например Партенона в Атина). Където обаче не се прави нищо и има останали само един два камъка дори на човек, който много е чел и се интересува му е трудно да си представи картина от миналото. Какво остава пък за желанието ни да привлечем повече туристи и да им разкажем за богатата си история и ако може да им покажем нещо. В главите на хората не остават сухите исторически факти, а митовете, легендите и това, което очите са видели. С уточнението, че крепостта Кракра в Перник и тази в Белчин наистина са далеч от разумното възстановяване на исторически паметници.

Добре че е Дойче Веле да ви го каже. В България не останаха независими медии. Всички промиват мозъци.

Кракра е срам с този полиурета. Но точно авторите на Кракра са в първите редици на атаката срещу почистване и експониране, на каквото и да било, свързано с историята на България. Тоест, те действат, както и авторът на тази статия, за план - или грозни исторически обекти, или никакви. Това е в угода само на враговете на идеята за нормална българска държава. Държава се прави от хора с нацонално самочувствие.

Кладенецът в Плиска не е паднал от небето и то точно когато Борис взел да покръства насила българите. Като говорим за покръстване, сякаш всички сме имунизирани от факта, че то е било насилствено. Който не ставал християнин, бил посичан. А кладенецът е снабдявал народа в Плиска още от самото й основаване. Кога е станало точно, не се знае. Вероятно Аспарух е заварил тук някакво селище и тук той е решил да построи новата си столица с трек (тюркско) -бълграското име Билишка. Само че, Аспарух и неговите българи са били дву-верници. Елитът е бил приел исляма, а простолюдието масово е изповядвало тенгрианството. И два века преди Борис тия хора са пиели вода всеки ден. Така че сега ибрикчията да се напъва, че това е бил християнски кладенец и водата му е светена, е огромна простотия и смешен ритуал, който не отговаря на сана на български учен и директор на НИМ и истината.

На смешниците, които пишат минуси, ми се ще да спомена нещо. Казвам, че съм християнин. Предполагам, че заради някои откровения тук, те като слепци веднага отчитат идеологическата си слепота с минус. В 7-9 век единобожието не е имало все още такива резки различия, които по-късно водят до войни и кланета. И двете религии си имат идентични стойности, с някаква мимикрия в по-късно появилия се ислям. За българската народност няма никакво значение, каква е религията. Поради съседството ни с Ромейската империя, тук се е наложило християнството, а в Източна Европа исляма. Всяка смяна на религия в средновековието си е имало политически причини с оглед укрепването на властта, а не верски. Верските са следствието. По-същественото е себеусещането за принадлежност към народа. Благодарение на това неразбиране, заради предпоставянето на религията пред народността, българският народ е разцепен на няколко съставки и държави от по-големите политически въжеиграчи в Средновековието та до днес. Когато това се проумее и преодолее, България ще пребъде, иначе загива според плановете на глобалната мафия.

По твойта логика ще изкараш, че джамиите в България не са мюсюлмански.

Типично за България - нищо не правя , но ако някой започне с нещо - ще критикувам до дупка! Ами господа професионалисти, погледнете центъра на Хисаря! Само руини, без надписи, без нищо което да привлече вниманието! Направете там нещо. Експонирайте го "професионално". Тогава делата Ви ще говорят сами. Другото са само думи.

И аз това се чудя,защо например Стоунхендж не го възстановят така както го вижда някой си,та камъните са си там.Или пък например Колизеума не го възстановят в първоначалния му вид и да се провеждат футболни срещи и други състезания, а го държат полуразрушен,срамота ,дайте полет на фантазията си ,та него никой не го е виждал в автентичния му вид.Представетe си само колко сергийки за пици ,спагети,бутафорни гладиаторски брони и разни други така любими/на някои/ изделия и дейностти ще се развърнат.Ами туристи бол ,ще лапат пица след пица

Колизеумът е много, ама много възстановен. Не е на 100%, но е много повече от което е било. В момента също възстановяват здраво. За това са строителните скелета и строителните работници (а не археолози) в него. А пици и сувенири около него - бол.

Грешите ? Италия отпуска 60 милиона за възстановяване на Колизеума ?

Ако се качиш на последния етаж на Колизеума, особено от югоизточната страна и погледнеш арките ще забележиш, че всяка си е с различен градеж в зависимост кога е пипана от реставратори. На долните етажи такава цигания няма или поне не видях.

Аз мога да подкрепя частично възтановяване стига да е направено историческо проучване! И добър план! А на автор на статията ще кажа че това дали крепоста е имала 99 или 101 зъбера не е толкова съдбоносно и крепоста с 99 зъбера ще е по-автентична от еднометров зид който трябва да се наведеш за да видиш! Мсля че възтановяване с до към не по-вече от 30-35% надграждане на съществуващото с един най-стина добре осмислен план е нещо което си струва!

ах този автор е много ама много зле.. абе версаил сущо не е автентичен - щото целия изгоря в карая на 19 век или в началото на 20.. в дресден има мозеби само един два камака които издарзаха от 2. световна ама годишно имат по големи посещения от туристи от нас.. а лувара и новата пирамида е наипосещаваната част на него.. абе та е на колко години.. да продлзавам ли да давам примери които прават автора изцяло на 100% смешен..

Забавлението е едно, а историята съвсем друго нещо.Историята изисква да сме сериозни.Да реставрираме и поддържаме останките от славното ни минало, а не да строим бутафорни крепости и дворци с навеси за кебапчета. Това е ужасно.Никого няма да привлечем така. Пътувала съм доста и зная уважение будят древните руини. Така че стига с тези глупости и този кич

Ако си ходил в Мексико, може би си забелязал, че великите им "древни" пирамиди са строени съвсем на скоро. И въпреки това (а може би и точно за това) привличат милиони туристи. Възрастните нямат голямо въображение. Не можеш да им покажеш 2 камъка, и да им кажеш - а сега си представете най-голямата църква в Европа! Не могат... А другият въпрос е - дали средновековните строители на църквата биха удобрили възстановяването и. Пък било то и с промени. Аз мисля, че биха. Иначе и папската катедрала Св. Петър е била разрушена, и правена на ново. По площадът пък и в момента стоят скелетата. Нищо че е исторически.

Когато трошиха, камъните от Плиска и ги полагаха под релсите на железницата на барон Хирш, можеше!А възстановяването на една църква е КИЧ!!! Кича е в главата, Ви?

В село радиново има един новопостроен "средновековен" замък. Замъкът е пълна измислица, кичозен, нищо общо с истинската история на мястото... И пак е 10000 пъти по-добър от тинестият гйол, който беше там преди това. В момента Плиска няма кого да впечатли с каманаците си. Но ако "възстановят" църквата ще има нещо. И няма значение колко точно е достоверно. Никой не е виждал и жив динозавър, но всички сме гледали с интерес филми за динозаври. В Тайланд има парк на динозаврите. И никой турист не се оплаква, че макетите на динозаври може и да не са баш като истинските. Всички се забавляват и си плащат.

Равадиново!

Равадиново е увеселителен парк, бе. Няма нищо общо с това, за което говорим.

Едно е да се реставрират и консервират оригиналните археологически разкрития, съвсем друго върху тях да се градят някакви неща, които никой не знае как са изглеждали. Подмяната на историята на един народ, процес започнал през 1944г. и продължаващ и до днес е най-лошото нещо за него! Измислиците за Ванга пък са още по-отвратителни! Позволихме да се сложи паметник на англо-американските военни престъпници, хвърляли бомби върху мирните жители на София, избивали жени, деца и старци! Нещо , което правиха и в съседна Югославия. Но за българските пилоти сражавали се за живота им нито дума!

В Б--я има 450 руски паметници да ни натякват за "освободителката". Всички главни улици носеха имената на изродите Ленин и Сталин. Къде е паметника на ОПЪЛЧЕНЦИТЕ?Къде са паметниците на Макгахан, Ю.Скайлър , Удро Уилсън и Гладстон.Русия разруши Русе ,Добрич и Силистра. През ПСВ съсипа крайбрежните ни градове. Натресе ни и ПЕЮЕРНИЯ комунизъм.

ДИР-а,просто не е за вярване!!!!!!!!!! Най-после да публикувате нещо наистина стойностно!Браво на автора!

Събрали се тука по нареждане на партийните шефове десетина седесаро-герберисти и пишат глупости,да пушек се вдига! А бе идиоти!Колко от вас са ходили в Плиска и знаят за какво иде реч? Аз лично бях в същият ден ,когато "Жрецът"Божо подмиваше вожда Тиквун!Не бях на "свещенодействието" и слава Богу!Бях преди това и гледах как на бързо разкараха туристите от обекта заради НЕГО! Та какво възстановяване ,бе чукундури?Защо Турция,Гърция,Италия и всички останали страни по света не "възстановяват"?Или това е поредната стъпка към изграждане на светлия МУ образ и крачка към НЕГОВОТО канонизиране? ЕХ ,виждах как народът изтъпява, ама чак до такава степен да изпростее-просто не е за вярване!Хваща се на думите на един изкукуригал професор и един мутро-пожарникар и е готов последните гащи да си даде ,за да им угоди!Всъщност на вас гащи не ви трябват-вие и без това постоянно сте надупени!

Да дичев е срам за България и за баща си

Ясен Бояджиев, идете някъде и се гръмнете.Антибългари не са нужни на България.

Като кажат "Ванга казала..." сякаш чистата истина излиза от устата на демона който я е обладавал...

Божо Димитров удари в земята даже и македонците!!! Срам !!!

Велине, Б. Д. има мисия да възстанови три държавни църкви. А ти каква мисия имаш?

Не става въпрос за мисии! Той е историк и най-добре трябва да знае, че не може да се възтановява обект, за който няма дори скица! Всичко, което ще бъде построено ще бъде само приумица на някой архитект! Ще бъде като тунингован Москвич!

Навремето, когато мутрите си напълниха куфарите с мръсни пари, започнаха да строят такива измишльотини, като замъци, пищни къщи и вили с балюстради в стил мутро-барок. Сега, когато начело на държавата е една тъпа мутра, вие какво очаквате? С ресурса, с който разполага може да построи всички крепости и калета, но какъв е смисъла? Резу/илтатът ще бъде същия, какъвто е резултатът от бетонирането на Черноморието. Евтина и глупава чалга-архитектура, която гони истинските ценители и богатите туристи, от които всъщност се печели. Вместо да се инвестират тези пари в индустрии, в хай-тек, в хората и в крайна сметка в бъдещето. Но какво е учила и от колко разбира една мутра от производство и от икономика?

Да но строи, музеи. Завършва магистрали.Спортни зали.Позитания заля, черноморския бряг с бетон?С крадени пари и малко акъл, многоооо бетон!Агата от сараите има замък.А за производството!!!През 89г. др. си направиха преврат!? И от държавно планово стопанство минахме на ЧАСТНО конкурентно .

Не е важно: колко ленти е отрязал Бойко Борисов, колко първи копки е направил, колко журналистки е ощипал, колко масажистки и чалгаджийки е из-чукал, колко магистрали и спортни съоръжения е обещал че ще построи, какъв голям каратист е и какъв точно колан по карате има, колко помия е откраднал от почивните станции за да си нахрани прасетата и кокошките, колко бой е изял от майка си, колко писма и е написал от казармата, колко книги за Винету е прочел, колко листя е прелистил, колко яйца изяжда на закуска, колко гола е вкарал на мачлета в работно време,колко пари е спечелил на вързано от игра на тенис, колко му е голям рейтинга и колко дълъг маркуча, колко маркуча е развил по пресечена местност, колко голям приятел му е Берлускони, колко тениски, грамоти и шапки е получил от партньорските служби, колко пъти е закусвал или обядвал с Обама (заедно с други 5-6 хиляди други като него), колко бивши свои другари от тъмния период е изпържил, колко шамара е ударил на Стенли и колко котарака сега примъркват сладко в скута му, колко сделки с негов фалшив подпис ала брат Драшков са минали незабелязано в Общината, колко е сложил на бюрото си, колко много мрази тройната коалиция, какъв голям пич е, колко трупа е изровил с фадромата, колко показни ареста е извършил, колко пъти на ден и по колко телевизии се е показал за да напомни за себе си и т.н. Всички тези циркаджилъци, маймунджулуци, евтини селски тарикатлъци, тъпи бабаитлъци нямат никакво значение. Важното е, че този човек е неук и некомпетентен (търся подходящи думи, които да не са чак толкова обидни, колкото тези, които ми хрумват в момента). Той не може (и не бива) да управлява държавата. Не е верно, че няма алтернатива. Алтернатива има дори само заради факта, че всеки друг би бил по компетентен от Бойко Борисов.

автора на статията, както и цитирания в нея измислен професор са от кръга на хората обслужващи руските интереси.Интересите на тези, които са наредили където и каквото има свързано с българската история да бъде унищожено, та потомците на Велика България да учат, това което е угодно на "големия загрижен брат"Тези, които бяха разпоредили 3-ти март да се отбелязва просто, като някаква дата - не като Национален празник, виж за сметка на това празнувахме, като "национални" - 9-ти май и 7-ми ноември, които всеки нормален българин знае,че нямат нищо общо с българската история, а наложената пак от големия брат дата 9-ти септември,си е чиста окупация от руснаците и извършване на национален преврат от българските им подлоги.

Харесвам дейността на проф. Б.Димитров,но ме вбесяват тикви като Вас, които всичко политизират . Не сте гражданка, а агентка. Спорът е нормален и го има навсякъде,в страните с древна история.

Крепостта на Плиска е десетки километри. Това, ще е проблем дори , за китайската армия (не че няма да се справят) но действително е гигантска. Става дума, за Голямата Базилика най-голямата сграда до 17 век. Ще я възстановим. Решено е. От нас.

Гледам какви родолюбци са се извъдили тук и се хващам за главата. Прав беше оня, дето каза че сме малък, ама много прост народ. Ще дострояваме крепости??? За какво - да ни пазят от византийците? Ами да ги достроим с итонг, че е по-евтино и да ги облицоваме с китайски варовик. И какво общо има тази крепост с крепостта на княз Борис? Който иска да строи крепости да си ги строи на голата поляна, защо трябва да съсипва развалините на старите. Между другото до Враца има някаква такава крепост - минават хора, гледат я и се чудят на простотията на тоя дето я е сътворил. Хайде сега слагайте минуси и псувайте патриотарчета български.

Става дума, за Голямата Базилика.

Подкрепям възстановяването на стари крепости, църкви и други значими паметници от миналото,така правят и в други европейски страни - по описания от хроникьори, очевидци и др. Иначе колко хора биха се стекли за да видят четириъгълен зид с височина 1 метър с устно обещание, че е 20 метровия дворец на еди-кой си.

Ако ние българите не възстановим на 100% базиликата в Плиска действително ще докажем ,че не сме народ ,а безпаметна "мърша" ...,а такава измет май има много ...!!!!!

Дичев, налягай си парцалите и не вдигай врява! Крепости се строят през 21 век и в Европа и в цял свят за да се покаже нагледно на хората как са изглеждали нещата едно време. От тебе, Дичев нищо не се иска - нито да плащаш, нито да влачиш камъни. Само да траеш.

За 134г.от старата столица Плиска са разкопани едва 5%!!! След колко още ...стотин години ще бъдат разкопани, следващите 5%?Някой упорито се "борят," българите да не опознаят миналото си и значимостта си като първа,национална европейска, държава .

Толкова разреши бай Тошо и БКП за 50години ...., защо ли ?

Не ме интересува кой е автора. Всички наши руини са унищожени от такива като него. За да могат потомците ни да виждат нещо в историята ни освен порутени камъни нека има възстановяване. Има запазени подобни постройки на разрушените, има и описания, знае се за какво са служели. Няма престъпление в това да покажеш подобие на това което са построили дедите ти. То никога, не може да бъде оригинал. В течение на годините всяка сграда губи своя първоначален облик, престроява се, достроява се и пр., за да отговаря на новите нужди. Нека не се срамуваме и да ги представи ни е във вида в които смятаме, че са били построени от предците ни. Мисля, че няма да ни се разсърдят!

Не е за вярване, че е останал и някой ниормален и интелигентен човек като авторът на горния текст. Разбира се, нормалните и интелигентни нямат право на думата според чалгарите фенове на крадливите ченгета боко и божо.

Краденето на държавата е едно, тя се краде на много фронта. Тук някакви драскачи и псевдо историци се опитват да убедят "простия", според тях, читател, че не трябва да се отделят средства за реставрация на исторически паметници. Е, няма как да ме убедят, просто няма как!

европейски пари, българи! Парите са български, никой не дава пари за черните ни очи. Ако ни "дават" нещо, това значи, че преди това са си го взели в десеторен размер. Разграбиха ни държавата, взеха без пари всичко, дето представляваше някаква ценност, сега ни били "давали" пари. А пък и вноски правим, които не са малки, и които са твърди и не могат да бъдат окрадени. Докато това, което ни "дават", не е ясно колко от него си го взимат обратно и колко го крадат нашите политици и американските мекерета от фондациите и НПО-тата. И да се прекъсне тази практика навсякъде да се поставят табели, че парите били дадени от еди-кой си. До кога ще стоят тези табели, има ли регламент колко века ще стоят навсякъде из държавата? Няма ли някакъв срок от няколко месеца, след което да се премахват?

яСЕНЕ, ти си тъпак!!!

Е, че ясен е 1 /един/ голям балон, надут , сещате се с какво. Ей, човеченце, когато прародителите на сегашните английски благородници са живели по землянки в горите, във Велика България са се строили дворци, църкви, замъци и крепости. Моите прародители - ти си навлек, аз съм потомствен прабългарин - са се били за тази държава, пазили са я, страдали са от нейното унищожение и унижение. Да, в ХХІ век умните хора българи ще строят дворци и цитадели и църкви, а некои амебитрябва да стоят настрана от тези величествени строежи, да не би някой бачкатор без да иска да им пукне балона с някоя кирка и да изпръска всичко с лайна. Бъди щастлив в панелната си колиба. Да живее Велика България на три морета.

Напълно подкрепям всяка дума, включително за амебите :)))))

БЛАГОДАРЯ ТИ.

дир.бг преди поне слагаше едно каренце, а сега представя мнението на най-българофобския журналист от най-българофобската медия като свое. Но така е в днешно време, купуваш продаваш и пишеш каквото ти заповядат.

Проф. Ивайло Дичев е за мен доста спорен авторитет от момента, в който постави под съмнение честването на 3 март като национален празник. Боя се, че макар и историк, е лишен от всякакви национални чувства. Няма да се учудя, ако прибира пари от някое НПО, след като непрекъснато говори какво били казали "колегите от Запад". А нас, българите, какво ни интересува това? Ако имаме крепости, защо да не ги експонираме по подходящ начин?? От всичко, казано от И. Дичев, остават само някакви критики, без нито едно разумно предложение как да се реставрират и експонират археологическите обекти в България. След като критиките му не са градивни, те НЕ НОСЯТ И НИКАКВА ПОЛЗА. На практика този човек предпочита НИЩО да не се прави.

Е, колкото Стефан Дичев е голям писател, толкова професорчето е малък писател. Това е положението. Природата си почива.

Как само успявате да изопачите положителната традиция да се реставрират и облагородяват околните пространства на исторически обекти! Било посегателство! В крепост "Туида" преди реставрацията районът беше буренясал, роми пикаеха във вкопаните делви и никой не припарваше до там. Елате сега да видите какво е направено. За какво предлага да се дават европейски пари господин автора, ако не за история и съхранение на ценностите? Или просто господин авторът няма желание да се запазва българщината и да се сещаме за миналото си... Друг е въпросът колко от реставрираните паметници са добре направени. Все пак нещо се случва, и то положително. Но ще се намери някой пишмян "журналист" да плюе, без да съзнава колко труд на колко хора стои зад тези обекти!

" ... Или просто господин авторът няма желание да се запазва българщината и да се сещаме за миналото си..." Българка, мисля, че сме на едно мнение. Както авторът на жалката статийка, така и г-н професорът-историк, са зле прикрити безродници.

хич не са зле прикрити, напротив, открити безродници са, водещи очевидна и безспорна анти-българска политика.

Аз

Ванга казала... България ще почне да се оправя когато Българите спрат да вярват на видиотени неграмотни мошенички и на доказани крадливи и некадърни политици.

Автора явно иска само чалга и простотия да се вихри в тая държава! нека има история за да видят нещо децата и внуците и да се гордеят. Има държави с едно копче и създават история и я разпрострнявят.

Аз

Историята е история. Ритуали с Боко Боклука са чалгия и kypвалък.

да напишат кой е унищожил плиска.....султан паша я е натрошил за строеж на железници не ние ще плюем......зяпайте великолепният век и ходете на избори по байрям ---РАЯ ДОЛНА....а тия дето мряха за род и родина да го дух.т

А на теб са ти унищожили малкото останал ти мозък.За да се гордее с миналото си българинът има нужда от настояще и бъдеще,а с кражбата на милиони за строителство на дворци в стил мутробарок ни обричат на глад и мизерия и ни унищожават бъдещето.Това ли искаме,на гол тумбак чифте пищови и крепости и църкви в стил чалга.

една джамия в центъра на плиска за рождения ден на ердоган

Първата железницата в България (Русчук-Варна) я построих аз с много камъни, но не и от Плиска (бяха останали малко, а и имам акъл за да не унищожавам историческото ви минало). А ти с твоето телевизионно образование (смесвайки султан и паша) не ми говори за Род и Родина и тези дето Умряха за България (а не "мряха" докато забогатяха)