"Пластмасовата лудост" достига и най-отдалечените места

Наличието на отпадъци в Антарктида разкрива мащаба на разрастващия се проблем със замърсяването с пластмаса

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Кво беше казал известният но вече покоен комик Карлин " Ще спасявате планетата? Планетата не и трябва да бъда спасена. Тя си е тука от милиарди години и е преживяла много по лоши неща от пластмасата и човека. И с този проблем ще се справи. Виж, ние може да изчезнем, но планетата ще се оправи с пластмасата. А пък от къде знаете....може пък планетата да ни е създала само заради едно нещо...да и направим пластмаса :-)". В шегата има истина. Нито едно човешко действие няма да затрие планетата. Може само да предизвикаме промени които да не са в наша полза, но планетата ще се справи с пластмасата и нашите действия - просто резултата може да не ни хареса на нас хората.

Проблемът е решим, ако всички производители на пластмасови изделия бъдат задължени де ги произвеждат от разградими материали, както и задължително изискване за събиране на специални места и рециклиране!

Пак е прав чичко Айнщайн, че само Вселената и човешката глупост нямат край, но за първото не е сигурен! Освен това , отново проблемът се търси на грешното място. Както твърди една древна мъдрост: едно място е чисто не защото се почиства, а защото не се цапа! Да сте видяли някъде замърсяване с ...долари, лири, евро или други валуту или злато и сребро...нама! Защото всеки си ги пази и съхранява най-старателно! Проблемът не е в производството на пластмаса, а в нейното рецеклиране и съхранение на правилните места и по подходящ начин!

Отскоро в България торбичките се заплащат. КЪДЕ ОТИВАТ ПАРИТЕ ???

Държавната хазна и от там в "Екобулпак" - тези, които НЕ си вършат работата. Затова е необходимо да се забранят еднократните опаковки, особено на напитки - вода, бира, безалк. напитки. На снимките не се вижда почти нищо друго освен точно такива бутилки.

Ами спрете я де. Първо почнете да учите примитивните азиатци да си хвърлят боклука на определените за целта места.

За съжаление не са само азиатци, че и араби (те държат много мръсно навън), ами и българи. Бил съм свидетел на много пъти как от автомобилите хвърчат боклуци било то в движение или на местата за почивка покрай пътя (там е пълна кочина). Също така съм виждал тинейджъри да хвърлят пластмасови торбички от автобуса директно на пътя. Културата не е само до цвят на кожата и местообитание.

Е, добре де, какъв е проблемът да започнат да се правят торбички от разградими материали. Например знам, че китайците правят торбички от оризови трици или нещо подобно. Виновни са производителите.

На Всички производители на пластмасови опаковки да им наложат санкции с парите от които да се финансират мероприятия за събирането им от водите на океаните и моретата. Сигурно има начини да бъдат изработени приспособления към плавателните средства, с които да могат да ги събират.

А каква санкция за тия дето оставят бутилки по плажа?

Време е да се спре с тази пластмаса. Само дето на някои страни не им е изгодно. щото няма къде да си пласират петрола.

От петрола за пластмаси отиват 5%, останалите 95% са за горива. Айде почетете малко.

1

И пак - проблемът е един и същ - хората! И решението е просто, но по обесними причини няма кой да се изпълни - по-малко хора = по-малко проблеми

1

"пластмасова лудост" - По-скоро човещката безотговорност породена от алчността

1

Круиз от Сингапур до Тайланд в Малакския проток. Красиво, но много често във водата могат да се видят плаващи пластмасови боклуци. От бутилки, до всякакви неочаквани по едрички неща. Така че нещата наистина не са твърде розови със заплахата от пластмасите.

1

Може ли някой да ми обясни защо пластмасовите опаковки за яйца трябва да са за еднократна употреба! Днес опитах да си купя бира в стъклени бутилки ,но имаше само 6 от желаната марка. Щели да докарат най-рано след седмица... имало в пластмасови...до тогава.Какво да коментирам?

Преди 1989 година,у нас нямаше пластмасови изделия,имаше в Македония,и ние,като невидели,им се нахвърляхме!У нас сега,дори домовете ни опаковат с отрова,храната,въздуха /химическите опашки от самолетите/,барикадирани сме с отрови,,,,,Докога!?

Как ги пишете тия работи и отде ви намират не ми е ясно? Нямало било пластмасови изделия пред 1989-та? Суек, най-големите предприятия за пластмасови изделия на Балканите преди 1989 бяха София Пласт, Асенова Крепоост, Момина Крепост, Капитан Дядо Никола и няколко други.

"Химическите опашки на самолетите" кърти мифки. Дядка, а разправят че при бай Tошо образованието било на много високо ниво. :-)