Пламен Киров: Вотът на недоверие към служебното правителство не е невъзможен

Президентът няма да е длъжен да назначи на мястото на предложените за смяна министри - нови, обясни конституционалистът

Обратно в новината

Коментари - Пламен Киров: Вотът на недоверие към служебното правителство не е невъзможен | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Сценарият за подмяна на Председателя на НС и гласуване на вот на недоверие би бил чудесен повод за Възраждане и ИТН да докажат, че не са патерица на герб и дпс. Мисля, че определено трябва да се мине по този път.

Дори и депутатите да гласуват с пълно мнозинство от 240 гласа вот на недоверие, това няма да има значение. Министерският съвет няма да е длъжен да подаде оставка. А дори и да подаде оставка, този Министерски съвет ще продължи да работи, макар и в оставка, до назначаването на следващия! По начало служебният кабинет не е необходимо да има подкрепа на партиите от парламента, нито на мнозинство от парламента.

Прав си, но пропускаш, че това би дало възможност на Президента да стъпи на решението на Парламента и да освободи Главчев като премиер.

Ясно е кой с всички сили клати лодката вече трета година. С всякакви компромати и измишльотини. А народът български, който е все по-глупав, необразован, завистлив и крадлив, вярва на всичко, което е близо до душата му. Тъй че избирателят е проблемът, а не тези, които го използват. Иска да живее като бял човек, ама простотията му все повече го тегли на изток и надолу.

Прави военен преврат,арестуваш всички тия боклуци.Даваш им по един бял лист и да пишат,това е лекарството.Това са дебили и продажници.Като Пиночет на стадиона.

да го направи този военне преврат? На боко гавазите са повече от армията ни, там половината за бременни войнички в майчинство и калинкаджийки в сградата срещу Пирогов.

Не е за пръв път народните избраници да вършат глупости, включително да взимат решения с нищожна правна стойност. Повечето са тотално юридически неграмотни и обградени с некадърни юридически съветници. Това ,че нещо е противоконституционно няма да ги спре, ако извлекат макар и временна партийна полза и вкарат в киреча другите магарета- техни колеги. Да се гласува вот на недоверие на служебното правителство ще означава , че те от сега оспорват резултатите от изборите и заявяват , че тези , които подържат правителството са мошеници в предварителен сговор.

забърка тази каша, Христо Иванов и оназ пача Йорданова ли? Бахти неграмотните изруди!!! Студент 1ви курс щеше да се справи по-добре.

Аха, недей така :) Парламентът е колективен орган. Брадатият може и да е предложил някакви идиотски промени, но всички дружно, 240 безделници ги приеха! Те заедно забъркаха кашата

Не са 240, а май бяха 169 - ГЕРБ+ПП-ДБ+ДПС

А всъщност българският народ, "суверена" както му казвате, той забърка тази каша, като изпрати точно тези малоумници в парламента. Няма по добри Ли? Или няма избор? Да де, ама пак причината е в "суверена". Ти самият забърка тази "каша"

Е те безсрамно си излъгаха избирателите

Няма нужда да хвърляш отговорността тук и там :) Ти, конкретно ти си виновен! Избрал си да живееш тук, избрал си да гласуваш или не ! Сега си носи последствията от собствените решения.

Аз приемам последствията на своите решения, но не и на чуждите. Гласувал съм, но не за сглобката, която прие промените в Конституцията.

Не е народът, а избирателната система. При такъв тип избори народът няма избор за конкретни политици, а за предварително наредени списъци.

Проблемът е в ѝконституционния съд, защото не взема своевременни решения. Какво точно правят, че са толкова заети - може би гледат бракоразводни дела или дела за дребни кражби?

"...вчерашните баталии в народното събрание." Ще остане в българската най-нова история това народно събрание - със сглобката и най-голямото и постижение - Бойкикевата конституция! Живеем във времена на титани - Дебелян, Боко, Бойкики, Кокорко, Отворко и кака им... Славни времена!

Борисов иска смяна на външния министър, а Пеевски - на земеделския. И ,,независимият" Главчев веднага се съгласява.

на Главчев???? Не се сещам за нещо реаало, освен на думи... Цялата каша конституционната реформа води до това всеки да си прави каквото си иска.

Аман от розови шамани!

Вотът на недоверие на служебното правителство може да е противоконституционен , но не и невъзможен, така както и промените на Конституцията може да се окажат противоконституционни ! Така че действайте !

Оставка на бутафорното правителство на Главчев !

е цялата ситуация.

В тази смешна държава и с този некадърен народ всичко е възможно.

Да замесваш името на Светия синод е проява на лош вкус меко казано.

Изказаната хипотеза има един голям недостатък - ако свалят Желязков не виждам как ще изберат нов председател. Това е още един начин да се стигне до конституционна криза.

До тези с минусите - наистина ли мислите, че ако свалят Желязков, което е възможно защото всички освен ГЕРБ и ДПС ще гласуват за свалянето му, след това ще се споразумеят за друг председател?!?

гласове да го свалят, сигурно ще съберат и за избор на нов.

Аз не мисля така - в този парламент всеки ще гласува за смяна и после ще предложи свой. Няма мнозинство за да приемат нов. Не помните ли колко трудно се избираше председател. Това, че ще гласуват ЗА сваляне не означава, че ще гласуват за един и същ нов

Значи не е реализирал мандата и президента го дава на следващия служебен премиер, за жалост пак от списъка на Мравояда :)

Говорим за сваляне на Председателя на Народното Събрание, а не на Министър-Председател

Може Тошко Африкански или Копейкин да изберат.

Всичко това е защото оставиха Спондж Боб Квадратни гащи да прави Конституция, а мен пренебрегнаха! Моята конституция беше много по-добра!

Промените в Конституцията доведоха до правен хаос и върнаха на власт Баце, да благодарим на "гениалните" юристи от ПП-ДБ за това!

Накратко казваш, че е противоконституционно, но пък защо не пробват за кеф. Въпросът ми е. Адвокатите, които ще го гласуват това, ще си хвърлят ли дипломите после?

няма да ги хвърлят. Вие да сте виждал/а някога юрист "да си е посипал главата с пепел" поради некадърно или незаконно решение?

И обесването на ДС мафията също е добър вариант.

Не знам дали е невъзможен, но би бил напълно заслужен, най-малкото защото никой не вярва в служебния му характер, не без основания.

Пълни глупости. Как парламентът ще гласува вот на недоверие на някого, на когото не е гласувал доверие и изобщо не е избран от парламента. При редовно правителство е друго, защото то се избира от парламента.

Той го е казал - какво ще ги спре?!? След време КС ще го отмени - до тогава има правна стойност

"... но след време то ще бъде отменено от конституционния съд" ...