От ”Пирогов” обясниха защо не са помогнали на блъснатия мъж

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов обясни в писмо до медиите защо дежурните лекари в болницата не са излезли пред нея, за да окажат помощ на блъснат мъж.

Обратно в новината

Коментари - От ”Пирогов” обясниха защо не са помогнали на блъснатия мъж | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Този мърляв професор - вън от медицината!!! ХИПОКРАТОВОТО КЛЕТВА е над всичко!

А защо лекарите не спазвате Хипократовата клетва???

Вместо да се плюмчеш и оправдаваш постъпи като мъж и си подай оставката!

"Оказва се, че според българското законодателство, ако лекар напусне работното си място в лечебно заведение, за да окаже спешна медицинска помощ на пострадал извън територията на болницата, то той може да бъде наказан" ТОВА е ЗАБЛУДА! В Българското законодателство НЯМА такъв текст. Напротив, има текст СПОРЕД КОЙТО АКО МЕДИК ОТКАЖЕ ДА ИЗПЪЛНИ ДЪЛГА СИ ТОЙ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОДВЕДЕН ПОД ОТГОВОРНОСТ. Директора на Пирогов цитира някакъв техен правилник който не е приложим в случая!

"Оказва се, че според българското законодателство, ако лекар напусне работното си място в лечебно заведение, за да окаже спешна медицинска помощ на пострадал извън територията на болницата, то той може да бъде наказан" 1. А СПЕШНО ОТДЕЛЕНИЕ НЯМАТЕ ЛИ? 2. А АКО ЛЕКАРЯ ГО "ПОВОЗЯТ" 10 метра в ЛИНЕЙКАТА до пострадалия? 3. и КОЛКО ЛЕКАРИ СА НАКАЗАНИ ОКАЗВАНЕ НА ПОМОЩ ИЗВЪН ТЕРИТОРИЯТА НА БОЛНИЦА?

"Свидетелка на катастрофата е влязла в "Пирогов", за да извика лекари, които да помогнат на пострадалия, но медиците са й казали да се обади на тел.112" Значи обаждане на 112 трябва да уведоми "медиците" от Пирогов? А СВИДЕТЕЛКАТА КАКВО Е НАПРАВИЛА БЕ МЪРЛЬОВЦИ? Не ви ли е уведомила бе? Не сте знаели че има пострадал пред болницата ли? Не сте разбрали ли? Ще оставят човека да умре пред болницата, понеже никой не им е звъннал по телефона? А после що има пак пребити лекари?

тя и свидетел може да е, но проблемът е в детаилите които помагат да се дефинира имало ли е умисъл в катастрофаза или си е нещастен случаж....автомобилът може да се превозно средство за едни и оръжние за други....

В НАКАЗАТЕЛНО ПРОЦЕСУЛАНИТЕ КОДЕКСИ В МНОГО ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ ИМА ПАРАГРАФ "НЕOКАЗАНА ПОМОЩ" Която се наказва строго от закона! Ако човек не помогне на друг човек в беда (при пътна или трудова злополука, ако в друга ситуация човек вика за помощ) а вие го подминете, ще изпитате пълната строгост на закона! Явно в Булгаристан подобен закон няма, а за морал да не говорим!

А Хипократовата клетва? Шефа на Пирогов вместо ги уволни дисциплинарно, се излага като кифладжия. Има морал, като на дивак. Затова няма да прокопса България.

Значи,лекарят стои в стаята и през прозореца вижда пострадалия пациент,но според наредбата,няма право да му окаже помощ!?Убийствена логика!

В момента, в който им е съобщено, лекарите се превръщат в "свидетели" и е следвало да направят каквото там е редно според тях! Но все пак десетимата пияни цигани са по-нуждаещи се от някакъв си пенсионер! Те могат и да те набият! И само да попитам, колко медицински лица са пърхали около щастливите обгрижвани пациенти?

какво значи свидетел, кожто не знае къде да гледа...или е със слаби нерви и припада от злополучни глетки....

link

каква помощ искате от медиците след като ги биете жестоко и съдите тежко

Zakona da se ptomeni! V bolnizata kudeto rabotia 250 feet perimeter ili 76.2 metra okolo e nashe zadulzenie i dulg da okazem pomosht.

Coreczia 250 yards ili okolo 230 metra

На болни помагат лекари, тези работещи в Пирогов и не само в по-голямата си част не са лекари, а медици, т.е. търговци на здраве, а не лечители.

случаят наистина е трагичен, но не само заради окървавеният на улицата, лежащ безпомощно пред заведението за спешна помощ. ако всички правила се спазваха така стриктно, то България наистина щеше да е Земен Рай, както се пее в Химна. коментарите са справедливи, но по-важното е дали ще има промяна на тези идиотски правила, или законотворците пак ще проспят възможността за промяна. оправданието, че лекарите не били могли да изоставят другите болни е зле скалъпено оправдание, че липсва персонал. който иска - намира начин, който не - намира оправдание.

Както е тръгнало май наистина НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА, а на Сл.Трифонов трябва да направят паметник на входа на народното събрание./нямам главна буква н, ама може и да е така по-точно/.

Това ли да е новината номер едно? Сарказам, нали!? Социалните мрежи врят и кипят от новината, че Бойко и Цацаров са искали 50 милиона рушвет от една турска фирма. Има го на запис! Може да го проверите в ютуб, разговора е между Цветан Василев и главния меренджей на турската фирма. Туркинята се оплаква, а всички наши медии послушно премълчават новината докато пръглъщат тлъсти пачки с пари. Разочарован съм дори от Би Ай Ти, която първа отвори темата за КТБ.....Но овластените лешояди-престъпници, защото те са престъпници ще се стовари юмрука на закона, но не закона на Цацаров, а нашияТ закон, уличнияТ, така както сме го правили през вековете.....

не виждам къде е проблемът да се спазва закона. назначават се 3 лекари и 3 полицаи 3х8 часа дежурство за всеки такъв случаж в някакъв обхват около пирогов. което означава постоянен 24 h пост в самия пирогов от 112.

Добри или Лоши "Правилата" трябва Да се Спазват, Законите също. Не се ли спазват - НЯМА ДЪРЖАВА. ----------------- А, ако някой се съмнява, че Държава Липсва, нека да попита Министър Председателят д-р Бойко Борисов. Силно се съмнявам, че "Докторът" ще може да му отговори адекватно и Разбираемо, въпреки, че е "Доктор".

Ако лекарите са елита на нацията, дали не беше редно да пооправят нещо в държавата и безумните й закони? Или по-лесно беше и е да се гаврят с редовите пациенти, докато целуват определени задни части? Па макар и на д-р Б. Борисов

КЪДЕ СТЪПИ КОЛХОЗНА СВИНЯ Е ТАКА!

Оня ден, карам си колата и изведнъж гледам на тротоара от другата страна на пътя един човек както си вървеше и се свлече на земята. Не спрях да му помогна щото наблизо нямаше пешеходна пътека. Ако пресека шосето на непозволено място ще наруша наредбата, а наредбите не бива да се нарушават.

И после, ама защо ни бият.

И после, защото са бити не искат да помагат извън работното си място.

Айде стига лъжи, в Пирогов, в спешните кабинети не се плаща, плаща се в спешните приемни на ЧАСТНИТЕ КЛИНИКИ!

Хубава е таз "Наредба" и е точно за "Дебелите Глави" на сешните Ганьовци. Лекарите им били Виновни, щото не го прибрали от паветата, щото не му дали болничен, че не му се работи и учи, щото не му дали лекарството през "касата", щото бил Наркоман, щото хванал СПИН ... Те същите Лекари са тези дето му избраха и Суджука да ги "лекува" толкова години с "Безпарична терапия" на Просещ Народ... ----------------------- Плюйте ги, но без Лекарите НЕ може да минете, даже да ви "минават, като трамвай". Че ходете да се лекувате в чужбина и там да си оправите и изгнилите зъби. Ходите да се Напивате в Гърция, ходете да се лекувате също там - примерно. Човекът обяснява причината. Приели го, прегледали го, на лечение при тях е. Че да му пуснат "за здраве" и един фиш от тото-то или да му купят "нещо за триене" ота Лафка-та.

Ти гледай да не стигнеш до мен, че тогава ще видиш! Как може да се изказваш от името на всички лекари? И без мен не можеш и затова се моли да не ми дойдеш на крака или лазейки, щото сега разбрах как да се държа с такива като теб!

за депутатите ли говориш?

Лошото е, Хане, че е душевно много бедно.

Честито, българи! 2016 година сме на 2 място по смъртност в света, след Лесото! Догодина първи!

А дано, ама надали! А защо ще оправя ЗИЛа? Да не сте в комбина и със застрахователя на камиончето? За аптеките знаем.

Хане, много ти смотано племето! Що така? То затова и хановете са .... Пък и кой от кой по с потекло! От сой, така да се каже

ако човек паднеше на улицата, веднага се намираха ХОРА, които да му помогнат, ЛЕКАРИ, които да го лекуват, при все че нямаше толкова точно и подробно разписани закони и правила, просто повечето хора на времето бяха ХОРА, А лекарите ЛЕКАРИ, на днешно време всичко е ПАРИ, а законите и правилата са създадени в полза на хората с пари

"Но дали сте чували за долекарска помощ" Да, чувал съм. Знам че в САЩ има парамедици, които се придвижват с бързи мотори за да преодоляват задръстванията. Те оказват бърза долекарска помощ и носят със себе си ограничен набор, но все пак най необходимото за първа помощ. Докато дойде линейката. Това че у нас не сме организирали нещо подобно си е по наша вина и няма какво защо да искаме от лекарите в Пирогов да влизат в роли, които не са за тях.

ще дойде, ако имаш здравна застраховка, иначе идват ония с черните чували

Те сигурно и при тях са на комисионна. Я как зор си не дават. А и застраховка да имаш, се тая! Тва - лекар, адвокат, съдия, застраховател, банкер - са тия дето дават власт на тези дето са на власт!

И какво излезе - че всъщност са му помогнали и даже са го спасили. А в заглавието - точно обратното !? Дойчевелци, сър !

Че то, може ли някой да посочи поне едно разумно нещо след извършения от другарите бесепари антинароден проамерикански преврат на 10.11.1989г.?!

Хипократовата клетва НЕ задължава лекарите да помагат на всички болни и ранени. Това е по тяхно усмотрение и морална преценка. Докторите най много се дразнят когато не са на работа и ги види техен познат, приятел и започва "Абе чакай да те попитам - тук ме боли нещо, какво ми има?" Не бъркайте докторите с Бог. Това са хора като нас, с малко повечко познания от нас кое и как може да се излекува, но нито са факири, нито могат да спасяват неспасяеми случаи. И това че са доктори не ги прави наши длъжници. Не очаквайте ако на улицата ви текне носа и двама-трима загрижени доктори измежду минувачите да ви обградят с топли грижи.

В Хипократовата клетва нищо не пише и за тарифата на лекарите, ама вие сигурно четете между редовете, щото от всичко, нея най-добре сте научили и спазвате!!!

ти лично каква клетва си дал..., щото не е редно едни да дават клетва, а други не

Напротив пише-Задължавам се да не вземам пари от моя учител и децата му.Потърсете оригиналният текст на старогръцки и не ми размятайте измишльотините на БКП.

"Хан Тукту" е паднало от небето зелено човече с необикновен умствен капацитет под желязната шапка.

социализма. Докторите на алкохол ухаят, медицинските сестри нехаят, санитарите прости, пациентите... бог да ги прости.

Да, ама се радваха на кутия бонбони, а сега паст ненаситна! Поне учеха като студенти та пушек се дигаше. Сега иди да те лекува някой завършил с триста зора и тарифа мамммата си ее..

социализма. Докторите на алкохол ухаят, медицинските сестри нехаят, санитарите прости, пациентите... бог да ги прости.

vasil

Вариант: "Докторите- скарани. Сестрите-издокарани. Санитарите-прости. Болните_Бог да ги прости!" Знам я от 70-те години.Факт.

Българската полиция ни "пази". Българските лекари ни "лекуват". Българския съд "раздава /срещу па...и/ правосъдие". Българските политици ни"мислят доброто". Да живее "независима" България.

А на тебе и хиляда пъти да ти се повтаря,няма нищо да схванеш,защото не носиш глава ,а каска на чугунена глава.Ако в автобус човек изпадне в критично състояние и вътре има лекар,сигурно трябва да не се отзовава,щото не е на работа в момента.За това в белите държави със адекватно здравеопазване лекарите носят баджове на дрехите си и червен кръст на личните си коли и във всяко време,на всяко място,при всеки тежък случай да се отзоват и то без животоспасяващи лекарства и апаратура,защото в много случай първите минути са най-важни в трагичните случай и всяко медицинско лице преценява ситуацията преди да дойде прословутата линейка.Анадъмо,каско.

Май се опитваш да го накараш да си размърда мозъка. Трудна работа, даже невъзможна.

Май мнооого ти куца логиката и елементарната връзка с реалността!!! Лекарят в автобуса е на мястото на инцидента!!! Има огромна разлика с това лекар "на метри"??? от мястото на инцидента!!! Като нямаш хал хабер, а не можеш и да мислиш нормално недей да драскаш повече!

Пожелавам ти да те блъсне ЗИЛ пред някоя болница и да чакаш два часа линейка.

А нима не можеше да го пренесат до болницата ако не граждани поне санитари и така нямаше да излизат докторите... Просто не са искали иначе не е проблем да се прати санитар да го докара

Кой да изпрати санитари бе? Жената, която е влязла в Пирогов, защото видяла пострадал човек ли? Ти да не си мислиш, че санитарите са без работа и чакат само някой да им свирне и да хукнат по улиците? Абе вие мислите ли поне малко като мътите тези безумни дивотии?

Санитарите да не са луди да тръгнат да спасяват. По добре да седят там за да изпуснат някой лев.

Една носилка. И след минута пациента е в шокова зала където има ВСИЧКО необходимо за спасяване на животът му. Други въпроси имаш ли?

То човек, когато е некомпетентен всичко му е лесно! Морето му е до колене.... Та една носилка и готово, а? Спасен е човека?!!! Как може да сте толкова тъпи бе? Поразителна войнстваща простотия бушува в тази изостанала държавица!!!!

Къде видя, че съм написал, че трябва всеки да си излиза, когато поиска? Просто давам съвет, да не се използва като аргумент и защита - клетва! Някак си много е примитивно!

някак си много е примитивно

Да ти пикам на закона щом оставят хората да агонизират и умират под прозорците на здравното заведение и освен това уведомени докторите за тежкия случай да нехаят и се оправдават по най-нелепия начин.А ако е паднал човека на стълбището пред"ПИРОГОВ",а не на 50 метра,както е в случая,докторите пак ли ще се оправдават със закона.Когато не им отърва се оправдават все със закона и държавата,когато нарушават законите все били ощетявани,незаплатени,пренебрегвани,все недоволни и мърморещи.Айде да бягат в Европа и САЩ,че да ги научат на работа и адекватно медицинско отношение към пациентите си.

В това най-голямо здравно заведение за спешна и неотложна помощ в България нямат ли линейка да излезе на 50 метра до пострадалия,да му окажат първа и неотложна помощ и вкарат в шокова зала... на една ръка разстояние,а случайни граждани да звънят на тел.911/знаем как се осъществява връзка на този номер/,че да дойде линейка от няколко си километра през супер натоварения транспортен трафик в София.А защо например от Регистратурата на болницата не са звънали до Бърза помощ например?Или и това не им влиза във работата.И след това рИват що ги биели близките на пациентите.Пък и имат наглостта вече да искат и безотчетни пари от потребителските такси за децата и учениците.Срам,срам за българското здравеопазване,както и за по-голяма част от всеотдайните,честни,трудолюбиви,хуманни,човечни и състрадателни мъже и жени,носещи гордо своето призвание ЛЕКАР.Другата,по-малката част можем да я определим като алчни,безкрупулни,безчовечни,нехайни,мързеливи,безхаберни ДОКТОРЯ,на които мястото им не е във здравните заведения.Те са опасни даже и за ветеринарни доктори.

Айде стига дращи глупости бе! нямаш ли си работа? И какъв е този тел 911? Май прекалено много гледаш телевизия, та си загубил връзка с реалността!!! Велики глупости витаят в главата ти. От регистратурата на болницата да се обадят на Бърза помощ?! Ти дали си чувал, че вече всеки има телефон в джоба? Обаждането трябва да е от мястото на инцидента! Обаждания на тел.112 от типа една жена дойде и каза ... не се приемат на спешният номер!!!

Тарикатче,сосализма умре преди 30 години,да не говорим че тези утопии никога не ги е имало!!!

Добре ще бъде, тук пишещите с някакво медицинско образование, да спрат да кълнат като влашки цигани, когато се защитават един друг, защото клетвите се връщат!

в тази най-голяма болница за спешна и неотложна помощ в България. На 28.07.2015 г. на спирката до "Пирогов" припада възрастен мъж,като граждани са влезли в болницата да сигнализират.Реакцията на "лекарите" е била същата както и в днешния случай.Само че възрастния мъж е бил адекватен цели 30 мин. и чак тогава се размърдали докторята/има и доктори в България/ и го вкарали в шокова зала ... мъртъв.Министъра е пратил да се разледва случая,както и сега за този случай от понеделник тръгва проверка.В"ПИРОГОВ" това става вече рецидив.Управителят на това здравно заведение от"национално" значение трябва да се уволни моментално.

Какво значи рецидив бе? Хората ти обясняват, че законът е определил ясно кой оказва помощ на мястото на инцидента! Естествено, че лекарите от една болница не може да хукнат по улиците, да спасяват пострадали. Какво значи на метри от Пирогов? Колко метри 100- 200- 500....? Нито е допустимо, нито има съответната организация и оборудване за това. Именно за това е създадена Спешна помощ, която се грижи за тези случаи. ТОВА НЕ Е РЕЦИДИВ! Това е спазване на закона! Тъй, че колкото и пъти да се повтори такъв инцидент ще процедират по същият начин.

Само не ми обяснявай че ако бяха блъснали бащата на шефа на Пирогов тоя толуп нямаше да си мръдне дебелия задник от удобното кресло и нямаше да отиде да го спасява въпреки правилата.

Нито държавата нито законите са създадени в интерес на хората.Целта на законите е да запазят властта и статуквото.В Бг. Медицината все още е много по напред от старите европейски страни.Говоря за тази по здравна каса..и ще става много по зле.Просто капиталистическата държава дори не се преструва, че и пука за теб ако нямаш пари.Плащаш лекуват те.Не плащаш умираш.Сега някой ще реват ама ние плащаме осигуряваме се.Да ама не ,плащате за услуги по каса.В цяла Европа за преглед при специалист чакаш няколко месеца за операция над година.Е вярно на повечето места ако дочакаш прегледа лекарствата са безплатни, ама в Европа.В Щатите не плащаш умираш като куче. Докато българинът не разбере , че не лекарят е врагът, а системата и политикът който я поддържа.Така ще е и по зле.А дано всички да сме живи здрави и да можем да плащаме.Защото хубавото в здравеопазването свърши.

платени тролове чужди агенти тука имат наглост да говорят за морал и на фона на страданието да печелят пари и да критикуват нагло все едно не получават съответните грантове