Лавина затрупа 4-ма алпинисти под връх Вихрен

Голяма снежна маса е паднала върху четирима алпинисти, докато катерят връх Вихрен по Северната стена, съобщи БТА. Мъжете са оцеляли. Те са с множество наранявания.

Обратно в новината

Коментари - Лавина затрупа 4-ма алпинисти под връх Вихрен | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Природата винаги напомня на самозабравилите се двукраки, че са само едни дребни гадинки, които паразитират върху лицето на Земята. Каквото са търсили са си го намерили...

Хората нямат работа във високите части на планините, без значение от сезона. Алпинистите по принцип не са особено нормални. Каквото търсили такова намерили...

Да ме прощават Алпинистите, ама голяма магария са направили. (Дано са всички живи-И-здрави вкъщи вече !) ------- Разбра се, че Имаме Сериозен Проблем с микроклимата и снега Там. Пролет пукна. Южнякът духна. ... Пък Е Вихрен зер. (Аз-сиромахът ли да казвам, че Планината Ражда Хора ?!)

катерачи са само храбри хора,но все пак сега е април и снегът рабвираемо е неустойчив.

Оздравявайте момчета - и пак нагоре !

Аааа,Дойчине,с Вихрен шега не бива!Не е като да изкачиш Еверест!

Това е някаква лудост.

дано се оправят момчетата. много често се случва опитни хора да подценят определена ситуация, но човека е така устроен. и още нещо, върховете не се покоряват, а изкачват,и то когато планината ни допусне!

Да стнеш на 50 и да не си изпитал удоволствието от приключението е все едно някоя жена на 50 да ми каже, че е девствена и така си е добре, тъй като секса, както знаете крие редица рискове.

Сексът с Икономист крие сериозни рискове! Във всеки момент може да ти поиска сметката и да се издуха да счетоводства насаме! За това - далеч от всякакви счетита и светът е хубав! Обикновено, адреналин търсят недоволните от половинките си и ги разбирам напълно, ако са Икономки-с четки (като теб)!

Сезон: ранна пролет Температура: много над 0 градуса (около 10) Вятър: южен Час: 14ч (най-топлото време от денонощието) Място: лавиноопсно На какво са разчитали?

Valio

Светът на мъжете винаги се е делил на такива дето искачват върхове и такива дето търсят техните грешки!

Има алпинисти има и спортисти. Алпинистите изкачват върхове, спортистите ги покоряват. Алпинистите, когато е лавиноопасно пият чай в базов лагер, спортистите в това време превземат планината. Алпинистите обикновено разказват на внуците за своите приключения, а за спортистите разказват на децата им какви велики хора са били бащите им.

В алпинизма няма никакво мъжество, а най-обикновено изкривено его, комплекси, които се мъчат да избиват и авантюризъм. И често си го отнасят...

Духовит коментар :)).Желая на тези мъже бързо оздравяване и да имат само успешни походи!!

Не се притеснчшайте, мове пък ш хаяа или бридва да сте добър. А за шсеки шлак си има пътници :))

ако се задържат в леглото като теб, ще станат като теб- разплути. И никой няма да ги заглежда.

познавам ги всичките..изкарах си акула от новината, толкова, толкова, толкова много се радвам че всички са добре.на всеки и навсякуде може да се случи времето не беше наи доброто за тренировки, но не подценяваите судбата човешка ! мир *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

"Всички са много опитни алпинисти, но са имали малшанс ''.... Аз пък казвам че са имали голям шанс че са се отървали

Аз по-скоро бих казал, че не са много опитни. Всеки знае, че по това време има активно снеготопене. В прогнозата за времето изрично споменаха за фьон. Ако са опитни алпинисти би трябвало да знаят какво означава фьонът.

я пак я напиши тая дума че не ми стана нещо ясно, опитня :д *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Отстрани е лесно да се коментира, но все пак стената на Вихрен е известна отдавна с падащи камъни и размразяването настъпващо в горната част на стената в ранните обедни часове.Което пък освобождава козирките по ръба с риск да улучат закъснял катерач отдолу.Най-общо правило за там е, че изкачването трябва да е завършило до обед.След това е малко като рулетка!С благодарност към спасителите и пожелания за оздравяване на пострадалите!

Ако бяха аматьори щях да си кажа, че всичко е от незнание да се катери Вихрен от към северната страна в най-лавиноопасното време. Но да го качват професионалисти, за това нямам никакво обяснение - освен с нищо неоправдана самонадеяност. Подобна ситуация с много жертви по действителен случай се описва в книгата на Блага Димитрова "Лавина".

Valio

Информацията Ви е неточна! Дойчин е със счупен ГЛЕЗЕН. Инцидентът е станал при учебни занимания по алпинизъм със студенти от НСА. В момента тече спасителна акция. Единият от студентите е със счупена бедрена кост. Доц. Николай Панайотов е с контузии в главата. Останалите студенти и преподавтели са добре. Това е информация от колегите ....дето се казва "..малкият дявол..." Гърков

Аман от бабаити...

Серсемите край нямат!

Моля ви, познавам тези хора, кажете кои са и останалите трима пострадали освен Дойчин

Скорошно оздравяване на Дойчин.Да се оправят по бързо и другите.Късмет момчета

Защо са решили да катерят точно сега, когато е лавиноопасно. Добре е че са се отървали, но са поели голям риск.

Абе, има ли поне един филолог в тоя дир.бг? Знаете ли правилото за променливо "Я"? Учи се в 8-ми клас. Пише се "Мъжете са оцелЕли", а не "оцелЯли". Еми стига вече неграмотност по българските медии - 25 години неграмотност стигат! Почнете да се ограмотявате вече. Писането не е за всеки, то е изкуство, също като обущарството или автотекенеджийството. Нали не всеки се хваща да ремонтира леки коли? Ами тогава защо всеки се е хванал да пише в тая шибаняшка, малограмотна, скотска страна!!??

Защото собствениците на медиите искат да минат тънко и плащат малко. Защото училището бълва неграмотници. Защото виШите учебни заведения се интересуват само как да съберат семестриалните такси и изобщо не им пука какъв кофти материал бълват. Защото младежите се вълнуват само да вземат диплома, а не да научат нещо. Прекалено малко са тези, които се стараят. И ако го правят, целта им е чужбина. Трябва да си идиот, за да се изучиш и да станеш колега с такива илитерати.

Много точно! Демонстрационен разрез през проблема!

Абсолютно точно. Ако се махната т.нар. делегирани бюджети от студентите ще останат не повече от 20% завършващи. Ако се въведат отново приемни изпити вместо приема по диплома от средно образование, ще бъдат приети най-много 5% от кандидатстващите. Неграмотности и порочно желание да се постигне нещо без усилие е съвременната характеристика на българския студент.

Аз им предложих да се хвана коректор при тях, ама доколкото си спомням ми цензурираха предложението. В България "журналист" отдавна е синоним на "некадърник".

,,автотекенеджийството"-техническа грешка,а не от незнание-предполагам.Прочитайте си коментарите, преди да ги публикувате.Реплика без злоба.Поздрави.

Добре, де, Здравец, кажи сега, правейки тези забележки, в кой клас се учи писането на думата 'автотеКЕнеджийство'.. Просто обожавам да гледам хора, които, съдейки другите, правят подобни на тях грешки.. Може ли да говориш за променливо 'я' и да пишеш думите грешно..

България не е шибаняшка, малограмотна и скотска страна ! Не правете такива обидни обобщения, моля !

Не мислете, че планинската спасителна служба са без техника. Лично съм виждал прекрасен, чисто нов отлизно оборудван хеликоптер на ПСС на Бъндеришка поляна барабар с паркирана до него цистерна с гориво. Машината е руска и сигурно е по проект. Та евала на спасителите и оздравяване на момчетата, пък после пак горе, та и на ски. От северната страна на Вихрен си е зор и трябва да имаш и роднински връзки с Оня дето гледа.

Добре,че няма жертви!

Да се твърди, че вятъра е пречка да бъдат транспортирани пострадалите с хеликоптер е пълна глупост! Въпроса е че мизерната ни държавичка няма тежки морски хеликоптери, а само някакви мижави кугърчета от умрялата ни от скръб армийка, понеже ние винаги се опитваме да ловим маймуни с трици, но това не може да компенсира фаталната липса на мозъчен капацитет! Та това е причината! ;)

Случва се и на най-добрите! Дано скоро се възстановят!

Пожелавам им бързо възстановяване!