Коментари - Петър Ганев, ИПИ: Едва ли ще има резултат от мерките срещу високите цени | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Винаги е имало и винаги, когато се е намесвала държавата, т.е. държавни чиновници е водило до повече мизерия и изобщо негативни ефекти, но затова пък с дълготраен ефект. Досегашните им "мерки" напомпаха инфлацията, новите вероятно ще ни докарат и дефицити, т.е. празни рафтове. Нищо ново.

Нямам представа каква част от хората нямат пари дори и за най-насъщни храни (и защо?). От моите познати, които най-яко са го закъсали, една част имат огромни кредити, при това не са взимани за щяло и нещяло, а примерно ипотека на единствено жилище, медицински разходи, ремонт на опасна за живеене съборетина и прочие. Също пенсионери и безработни, хора с малки деца и възрастни болни родители - последната група, колкото и да получаваш на месец, колкото и добре да бюджетираш, дори и да си научил/а близките си на "Дупе знае 2 и 200", все си на червено. :) За момента от моите познати или познати на познати не се сещам за някой, който да няма пари дори за най-насъщните храни. Всички малко или повече сме затегнали коланите, аз принципно си умирам от глад (защото съм все на диета :)), но ако примерно 15-20% от хората наистина не могат да си позволят дори най-насъщната храна, може би някакви помощи в натура да трябват за тях? Преди 15-тина години на майка ми някаква леля получаваше такива помощи - примерно кускус, брашно, вероятно захар, нямам идея какво точно е било. С административни мерки наистина трудно ще стане. Единствената пазарна мярка вече я писах: "За Бога, братя, не купувайте!"

Да не се купува е ОК като тактика. Но, само в пазари, близки до конкуренцията. В пазар като нашия, който де факто не е никакъв пазар, а е комбинация от картели и монополи - построени с любезното съдействие на държавата естествено, тази мярка не работи. Имаш една рафинерия, няколко вериги за храна, няколко вериги бензиностанции, регулации отгоре на ток, вода, електричество и парно. Хванали са те за гушата и ще цицат докато не те убият, няма простор за мърдане. Отгоре таванът пада, отдолу подът се надига, докато се срещнат, а ти си смачкан. Демокрация, с други думи.

Ами не знам, ама цените са такива, защото има кой да ги плаща.

Всички зимни курорти, всучки спа хотели, ресторанти с епукат по шевовете. Какво става в тази държава? Къде са парите за възстановяването? Или по скоро за какво са отишли?

Естествено, никога у нас не имало контрол на цените ,няма и да има. А тоя"икономист" на заплата в едно НПО да си ЕПМ.

павета много помагат за корекция на цените. Например, с тези пособия могат да се правят мозъчни гънки особено на полирани и напълно изгладени комунистически тикви, болшинството от които се подвизават на Дондуков 2.

Ако умираш от глад за да отслабнеш, ще постигнеш точно обратното. Като стоиш над 4 часа гладна се активитар гени, които са на глада. И организма минава в режим на натрупване на енергия. Т.е. на сланина. Всичко, което може да се изгори но не е необходимо става на мазнина. За да отслабнеш трябва да ядеш не повече от 600 ккал на ядене, но да не оставяш паузи от повече от 3.5 часа между яденетата. Идеалното е да се яде през 3 часа: нормално яденене (закуска) след 3 часа нещо за запълване на стомаха (ябълка), след още 3 часа обяд, след това лека закуска (плод, малко косело млеко), след това вечеря. И ако не спиш много нещо малко преди легане. За две три седмици гените на глада ще се дезактивират, защото няма да има глад. Важното е никога да не изпитваш глад но да не ядеш извън разписанието.. И ще престанеш да напълняваш. Идеалното е 600-150-600-150-500 калории на яденето и около 600-800 ккал физическа активност (спорт). Ако имаш време може половината да е от аеробно усилие с ниска мощност (100-120 вата). Това хаби предимно мазнина и се губи сланина. При нормално тегло се отслабва около 100 грама на ден. Ако се балансира добре спорта може и повече, защото ако увеличиш мускула той хаби повече енергия на тегло от мазнината и базисната ти консумация се увеличава. А и мускула е по-тежък от сланината, та изглеждаш по-слаба. При физическа трениривка не се чувства глад ако има достатъчно високо натоварване (над 60%).

В България няма демокрация, това е посткомунизъм.