Експерт: С прехвърлените пари в НОИ запушват дупки в бюджета

Има сериозно изкривяване на пенсионната система, а опитите за реформи на модела се правят на парче.

Обратно в новината

Коментари - Експерт: С прехвърлените пари в НОИ запушват дупки в бюджета | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Началото на края на "демоНОкратичното" управление на олигарси и мутри, започна с квалификацията "ЛОШ МАТ'РИЯЛ", от Будата-БХ в Чикаго през 2009 г.. А пък вмирисаният суджук създаде една много ОТРОВНА АТМОСФЕРА за двете "програми": - "ПРОГРАМА ЗА ИЗТРЕБВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД"-1988 г., чрез "ХУМАНЕН ГЕНОЦИД" - "ПРОГРАМА НА РИЧАРД РАН И РОНАЛД ЪТ"-1990 г., за съсипване икономически на България Дай Боже, най-сетне да настъпи УЖАСНИЯТ КРАЙ на безкрайния робски ужас.

Пенсионната система трябва да е пределно проста и справедлива. ПЕНСИОННА РЕФОРМА 1. Всички пенсионери получават еднакви пенсии. Просто се разделят събраните пари за годината на броя на пенсионерите. Така и системата никога няма да е заплашена от фалит. -- За да няма спекулации ще поясня. Някои ще кажат, че работят повече и трябва да получават повече, това не е така. Обикновено тези които работят малко, получават много. Второ, този който уж работи много и получава много, той ще си е взел парите от заплатите докато работи и получава голяма заплата. Но след като се пенсионерат хората стават еднакви, вече не работят и трябва да получават еднаква пенсия. Тия намазаните са си взели келепира докато са работили, няма защо да ламтят и за времето когато няма да работят. Пенсионната система не е бакалски тефтер, внесъл изнесъл. Тя е социална необходимост за подпомагане на възрастните хора и като такава трябва да се разглежда а не като средство за печалба.

В белите страни всеки осигуряващ има индивидуална с/ка. След като му дойде време за пенсия започва да получава пенсия според това колко има в с/ката, а не да чака да го хранят работещите със своите отчисления, както стана у нас. Ако пък средствата по тази инд. с/ка не му осигуряват един жизнен минимум, държавата му го осигурява (примерът с Австрия, където този мин. е 860 евро), като пенсионерът трябва да докаже,че няма никакви други доходи, имоти, пари в банка. А това, което си написал е безумие. Ако беше "умно", австрийците щяха да го прилагат. Я ни светнио защо нашата пенсионна с/ма се нарича "Солидарна" и кое наложи това?!

Виж, повече не прави комунистически бръщолевения по въпроси, от които явно и хал хабер си нямаш.

В статията се апелира, че нещата не трябва да се разглеждат едностранчиво на парче. Но тя прави точно това. Като отделя пенсионната система от останалата държава. Господин Христосков явно не си дава сметка, че пенсиите - парите за тях, не идват от нищото. Те идват от данъците и осигуровките на работещите в България. И че размера на пенсиите трябва да се съобразява с изработеното от икономиката, но и с доходите на работещите. Много по-тежки проблеми на държавата са, че един работещ издържа почти един пенсионер. Че много от синовете и дъщерите на тези пенсионери, работат в чужбина и плащат пенсиите на чужди пенсионери/родители/. Че раликата между най-високата и най-ниската пенсия е 5 пъти. А между най-високата и минималната заплата повече от 10 пъти. Дали това е справедливо? За мен много по-скандално, е че има пенсии 2 пъти по-високи от минималната заплата. При това минималната заплата се облага с осигуровки и данъци(общо 20%). Докато 2 пъти по-високата максимална пенсия е необлагаема. Така работещ младеж на минимална заплата, плаща данъци и осигуровки върху нея. За да може привилигирована групичка от пенсионери да взима месечно 2 пъти повече необлагаеми с данъци и осигуровки пари от младежа, под формата на максимална пенсия. Дали това е справедливо?

По костово време намалиха пенсиите наполовина.От тогава все ги дигат, та стигнахме до това положение!Дигнали заплатите на зам. министри.

Лъжа. Пенсите в България намаляха до $5-$10 заради кражбите и фалита на банките. Това стана 1996-1997г. при правителството на БСП с примиер Жан Виденов. След което дойде служебно правителство с примиер Стефан Софиянски. И чак след месеци дойде Иван Костов. Той стана примиер на една съсипана, нефункционираща и окрадена държава. Хората не приемаха плащания в левове, търсеха марки и долари. Иван Костов и Муравей Радев трябваше да изграждат почти от нищото данъчна система. И да възстановяват икономика, здраеопазване, пенсии ...

Мила родино, ти си земен рай !

И ти лъжеш.По времето на Иван Костов пе.нсиите бяха намалени наполовина, и затова трябва да се преизчислят тези пенсии до 2007 г.спрамо дохода за2015г.Г-н Христосков говори вярно неща, защото разбира от това,а някои от вас пишат глупости.А какво става с вдовишките пенсии, за които Бойко Борисов обеща че до2015г. ще станат 40%.Защо мълчи по този проблем. А съмотните хора мизерстват, а вие вдигате заплатите на зам. министри и други, защото техните заплати са 20 пъти по големи от една пенсия.УПРАВЛЯВАЩИ , не си играйте с търпението на хората.В Европа има и по високи инстанции относно законодателството и разделението на пенсионерите./на малките пенсии ще дадем ,40 лв., а на другите 6лв.,/Дори не си мислете за тези 3.8% от 01.01.2018г.Направете нещата така че хората да ви вярват!!!

Че те,ако ни дават нормални пенсии, откъде ще има пари за техните заплати?Наясно ли сте колко народ и началници взимат заплати без да произвеждат.

на края

Същосетвуването на втория стълб е узаконена КРАЖБА! Даваме пари на някакви частници от които ефекта е само отрицателен! Премахне ли се втория стълб парите ще са много повече и ! Ми нали такива като тоя "експерт" измисляха тия работи бе!

Христосков ,ти сега какво искаш да кажеш?Кой извърши тази порочна пенсионна реформа?От НОИ да се плаща на хора дето и един лев не са плащали ,да се пенсионират в младежка възраст за "рискова работа"в колите и по кафетата и като охрана на престъпници,атези цял живот блъскат от работа направо в гробищата.Това сте вие.Негодеи.Вие сте за разстрел,но случихте на търпеливи говеда.

Докато кудкудякате и всъщност се надцаквате по политически и властови причини, повечето от българските пенсонери умряха от недоимък и глад.

Истината е една. В държавата има пари, но се разпределят тотално погрешно и без никакъв ефект за обществото. Това е големият проблем на България. Ефектът от събраните от данъци пари е точно 0.

"..от 1 октомври тази година близо 40% от пенсионерите ще получават минимална пенсия.." Нали бяхме за пример в Европа?

Искам парите, които изработвам по време на трудовия си стаж, да се трупат за моята пенсия, а не с тях да се плащат пенсиите на настоящите пенсионери! Ако можех, щях да си прехвърля всичките вноски във втория стълб, за да не може алчната граблива държава да се разпорежда с парите, които заделям за когато вече не мога да работя!

"Солидарна" пенсионна система! Какъв ефимизъм само и как хубаво звучи. А този на снимката е толкова експерт, колкото е и пианист. Достатъчно е да го видиш и не е нужно да си отваря устата. Даже и професор го направиха за вярна служба.

Е, да де ама то втория ти стълб, не ти гарантира пенсия въобще, защото не притежаваш пари, а дялове. Утре ако момчетата, които ти въртят парите фалират, изгаряш. Иначе навсякъде, където има капитализъм, парите ги плащат работещите в момента, просто за да са оборотни парите, както виждаш сегашната глобална икономика иска капитала да е постоянно в движение, за това лихвите по влоговете клонят към 0. Ако искаш тови си пари, заделяй си сам, иначе разчиташ на съответната икономическа ситуация. Да не мислиш, че хората са очаквали, преди 40 години, че комунизма ще свърши и ще получават пенсия, която едвам стига за хляб и мляко?!

Капитализъм + солидарна пенсионна система имам предвид....

Никой не може да ти каже каква пенсия ще вземаш при индивидуален пенсионен фонд, както искаш, друже. Ако живееш повечко, кой ще ти дава пенсията, кагато привършат твоите пари ? Кой те лъже, че ти плащаш днес за днешните пенсионери ? Ти плащаш за себе си, ако не те гепи рака в такава държава. Днешните пенсионери са си внесли в същата сметка парите, когато е трябвало. Държавата на болшевиките, а днес на олигарсите им ги е хапнала и има задължение а плаща пенсиите.

Много бъркаш. Парите, които заделяш за пенсия трябва да стоят някъде. Възможностите са: банка или пеннсионен фонд, който купува с тях акции. Има и други - купуваш си имот, злато, произведения на изкуството,... Само че банките фалират - провери какво се случи в България 1996-1997г. А и да не фалират има инфлация и парите на влог се обезценяват примерно за последните 10 години в България са се обезценили 2-3 пъти. Борсите/икономиката също преживяват крахове и рецесии Голямата депресия в САЩ 1928г. Или кризата от 2008г., която още не знаем как ще свърши. Имотите и другите ценности може да ти ги откраднат или пък да мине пожар, наводнение, земетресения. Или пък да гръмне някоя атомна централа и да зарази всичко с радиация и го нарави неизползваемо.

На експертът Йордан Христосков да му се конфискува вилата и всичко дето е окрал от НОИ.

НОИ да се закрие, и без това над 50 % от пенсиите са от бюджета, т.е от данъци. Изчезва ДОО и се увеличава ДОД. И 3000 чиновника по-малко....

Да не говорим че "социална" пенсия не е пенсия, а социална помощ и трябва да се дава не от НОИ а от социалното министерство, т.е пак от бюджета

Христосков е един от ползваните "експерти" на модела за втория стълб. Това е една измама, облечена в популистки предположения, зад което се акумулират милиарди в частни фондове. ППФ фалира, в УПФ има "отрицателна доходност". Парите изчезват и няма начин да се проследят престъпните схеми. След 2006 год.промените в КСО дадоха възможност да се краде безогледно и то законово. Христосков е хитрец, но предсказуем....представител на лобистите !!!

Изравниха пенсиите работил = не работил. С 15 год . стаж 200 лв. С 38 год. стаж 219 лв. ??????????????? На 100% да си заплащат осигуровките.

АБСОЛЮТНО СЪМ СЪГЛАСНА С ВАС.НЕ МОЖЕ С 10 ГОДИНИ СТАЖ ДА ВЗЕМАШ ПЕНСИЯ КОЛКОТО СЪССТАЖ ЗА 30 ГОДИНИ.

Моля, НЕ ЗАБЛУЖДАВАТЕ хората. Минималната пенсия от 200.00 лева е за пълен трудов стаж и навършена пенсионна възраст , или 38-40 години тр.стаж и навършени години 63-65.Пенсията за 15 год.трудов стаж е около 130.00 лева и тя сега не се вдигна.

Минималната пенсия от 200.00 лева е за пълен трудов стаж и навършена пенсионна възраст , или 38-40 години тр.стаж и навършени години 63-65.Пенсията за 15 год.трудов стаж е около 130.00 лева и тя сега не се вдигна.

Бъркаш разбира се. Объркването ти идва, заради това, кето сега наричат пенсии, а всъщност половината от така наречените пенсии, са социални помощи. Социална помощ е примерно разликата между минималната пенсия и определената за човека пенсия. Има още доста такива социални помощи, които незнайно защо се наричат пенсии.

Въобще не бърка всички пенсии в България в действителност са социални помощи. Работещите плащат осигуровки, но те са недостатъчни и от тях идва само 50% от пенсията. Останалите 50% са от нашите данъци - като ДДС, акциз... Които всички ние плащаме без изключение и работещи, и пенсионери дори децата и безработните също плащат данъци на държавата. Всеки път когато купуват нещо в магазина.

Ами това с 40-те процента минимални пенсии и възможността да се прехвърлят индивидуалните партиди в НОИ са два съвсем различни проблема. Освен това първият е породен заради политически имидж, а вторият заради поредната тъпотия на синдикатите.

да ви пикам на пенсиите

Глътни нещо за простатата. Стига си пикал през 20 минути.

"..от 1 октомври тази година близо 40% от пенсионерите ще получават минимална пенсия..". Още един показател, по който бием останалите страни и трудно ще ни стигнат, дори и американците!

Винаги не сме доволни, от каквото и да е. Винаги ругаем и виновните не сме ние. А пенсионерите са повече от гласувалите на референдума на Слави Трифонов. И не съм видял един от тях да недоволства на улицата. И си гласуват редовно за някой си, стига да им обещае поредната лъжа. После, защо се вързват на телефонните измамници... Ясно е защо!

Тука един дрОгар дава добра идея - за естествен подбор при пенсинерите! Наистина мнооо добра идея! Може да се организират и гладиаторски борби с награда за победителя - получаване на пенсия. А по тях може и и залагания да се правят, филмови поредици да се снимат нещо като "Игрите на глада (пенсиите) - сойка - пенсионерка"... Ще закрпваме бюджетя и ще спестим за подаръци за гостите на България по време на председателството на ЕС!

ДА ВИ ПИКАМ НА РЕФОРМИТЕ!

а защо никой не пита къде са парите за пенсиите на тези хора? И защо никой не държи сметка на крадците ограбили всички пенсионери? Пари има, но са в нечий сметки разпределени /на бивши комунисти и ченгета и децата им/, които в случая пак са във власта за съжаление.

Грабежът го направиха демократите след 1989-та година и грабежът продължава и сега с пълна сила, само се менят способите, чрез които демократите на грабят. След 1989-та години мутрите демократи започнаха грабежа с мизерни заплати и пенсии, както и източване на предприятията. После дойде ред на приватизация за 1 лев на активи за милиони и милиарди. После акцентът на грабежа на демократите се прехвърли върху обществените поръчки, както и грабеж чрез външният ни дълг. Заплатите и пенсиите са все така мизерни вече 28 години, благодарение на демократите.

След няколко години 90% от пенсионерите ще са с минимални пенсии,защото увеличават само минималната,

Я си припомни с колко се вдигна тавана на пенсиите и с колко минималната.

........"Я си припомни с колко се вдигна тавана на пенсиите и с колко минималната". О.К. тавана от 910 лв. ще стане на 1040 лв. растежа е с 14.28 % и е на 4 год. веднъж. Минималната пенсия от 162 лв. стана на 200 лв. или повишението е с 23.45 %. И още нещо: Минималната се актуализира всяка година а тавана на 4 год ! Ако можеш смятай с %. Кои е облагодетелствания, този дето е работил по-малко, внасял е по-малко и малко се е осигурявал по-малко или работилия, внасащия и получаващ тавана на пенсията.

За управляващите, пенсионерите са напълно излишни и са оставени на самолечения, икономии на най-необходимите средства за съществуване и на оцеляване - който до когато издържи, ... самозабравиха се с власт и пари.

Държавата ме задължи да внасям втора осигуровка, но не ми гарантира, че като се пенсионирам тези фондове ще ги има. Ще ми каже: Да не си се осигурявал, нищо че тя ме е задължила. При такова калпаво управление, липса на коректив и ясна визия за бъдещето на страната нищо чудно тези фондове проста да изчезнат с парите, както стана с КТБ.

Прехвърли си парите от втория стълб в НОИ.

Моята пенсия е над 160 лева , а именно , 161 лева !? За кой ли път , все още в България , ще има пенсии под 200 лева ? ПОЛИТИК = ЦИГАНИН !

Пари за пенсии няма, това е. Но на военни и полицаи трябва да се плащат доби пенсии, щото те пазят властта и за другите ептен не остава. Е, вярно че наместо за изтребители може да се парите на пенсионерите. Вярно е и че няма да стигне за много, но поне парите ще останат в икономиката на България, а няма да излязат за безполезни ламарини.

Самата идея за минимален размер на пенсиите е порочна и насърчава укриването на доходи и неплащането на осигуровки. Правилното решение е всеки пенсионер да получава пенсия според годините трудов стаж и размера на внесените осигуровки. Ако се е осигурявал за 10 лева пенсия, 10 лева пенсия да получава, а не 180 лева примерно. Така ще се насърчат хората да се осигуряват и пенсиите на тези пенсионери, които сега са над минималната пенсия, биха могли да се вдигнат 2-3 пъти - те ги заслужават.

voknid

НОИ = благотворителна фондация.

Ако някой разчита да получи нещо от частни пенсионни фондове значи е пълен глупак.

няма пари за пенсии, но хотели и комплекси се настроиха много през демократичните години....... и всички работят на загуба горките!

Да премахват задължителното осигуряване и държавните пенсии! Който иска пенсия, да си заделя и инвестира докато работи. Всичко друго е пунтамара.

Тогава забрани и благотворителността. Тя е крайната форма в другата посока.

Да се забрани не, но като я правиш задължителна, отвращаваш хората от нея и произвеждаш морални уроди.

Не забравяй да спреш стройтелството на пътища, пожарната, библиотеките и други достижения на обществото.

С което остане неоткраднато от парите за пенсии, нали?

Ся, ти-и-и-и мнооо грешно подхождаш към въпроЗа! От Брюксел отмениа принципа: Който не работи не трябва да яде! Сега за младите е обратното - Който не работи, той яде! А който работи - яде, колкото да не умре. Но като се пенсионираш за тебе пак почва да важи приципа Който не работи нямя да яде! Ти тогава не работиш и следователно - не трЕбЕ да получаваш! А на тебе лично, ще ти отговоря политически коректно: Ти си отвратителен ксенофоб, расист, ислямофоб, крайно ляв, нацист, фашист и враг на евроатланическите ни цинности! Как само се осмеляваш да предлагаш нещо, което ще ощети нашите възлюблени братя роми, горките бягащи от насилия, войни, природни бедствия, климатични проблеми и други такЪвИ бежанци, с техните 2-3 съпруги и 15-тина дребни дечица?! Нали сме солидарни бре?! Такава ни е и системата - солидарна!

Ъхъм. Ама тези ппроблеми имат едно естествено решение, към което и ние вече сме се орентирали. Ние в ЕССР го даваме по сталински - Има пенсионер - има проблем (с отвратителното му и нахално искане да получава пенсия, че и по-висока да бъдела). Няма пенсионер - няма и проблем! И парите за пенсии могат да отидат за къде по-важни неща - напр. спортни зали, трамваи втора ръка, изтребители трета ръка... Вдигаме пенсионната възраст на около 90-95 години и няма да има никакъФ проблем.

Това е жестоко... Виж, редукция по способа за естествения подбор е хуманно.

"да се вземат едни пари да се запушат дупки в бюджета" - а вчера Бойко каза , че сме пример за другите страни...

Проблема не е вдигането на минималната пенсия. Все пак има една голяма са хора които разчитат на тези минимални доходи. Проблема е че когато вдигаш минимума трябва да преизчислиш всико останало по веригата нагоре за да не се приближават границите и да се създава напрежение и случаи в който човек който получава пенсия с която стига да си купи хляб и млеко да бъде упрекван за това от други хора на които не е преизчислена пенсията. Сикаджията нарочно създава това напрежение м/у хората а не хората са виновни за това. Просто за сетен път тоя български народ неможе да разбере че подобни дървеняци като ГРОБ чиито членове са 90% бивши членове на други разпаднали се или невлезли в парламента партии , подобни кръпки оформени в партия не създават нищо добро за народа си. Отделно от всичко в Бустаня има един голям проблем...Няма Полотик който да загърби личният си интерес в името на народа и държавата и политик който да има желязна ръка за да не се поддава на влияния. Затова хората все по малко ще гласуват , просто който и да изберът е все едно. Вчера гледам Сикаджията как говори по ТВ че сме имали 6% безработица , щото видиш ли всички работели ама Тъпата кратунка не казва колко Българи годишно напускат Бустаня и че това е основната причина за ниската безработица

Нали , ама ''УЖ'' , няма да има минимална пенсия в Бе-ГЕТОТО на Европа , под 200 лева . Да , ама не , все още и днес майка ми получава 160 лева месечна пенсия ....., ЗАЩО ?

Защото е внасяла малко осигуровки

Предполагам, че майка Ви не е на минимална, а на социална пенсия /при стаж под 15год./

Съмнително ми се вижда 40% да получават минимална пенсия. Че то тогава НОИ ще пее и прелива от пари?!

НОИ би преливало от пари в една нормална икономика, но когато две трети се осигуряват на минималната заплата това няма как да стане.

Този е "червен", нали?

Не! Грамотен! За разлика от тиквеното ти гуру!

То целият западен свят са "червени". Ама за да си получиш пенсията в реален размер това точно дясна политика - да вземеш точно това за което си работил. Ами ти си питай! (що съдебни дела срещу крадливата ни държава се чакат само заради окрадените пенсионери...)

В България няма млади хора, които да изплащат/заработват пенсиите. При тази изключително тежка демографска катастрофа в България има ли изобщо пари за пенсии?

И да има заплатите са малки а отчисленията са направо нищожни

Дали след 10 години изобщо ще има такова понятие като "пенсия"?! Аз не съм сигурен.

Ти по назад ли мислиш да ни докарат?

Ти пък да не си мислиш, че е я стигнем Африка бре...

Аз не мисля и не искам да "ни докарат" по-назад, но ти виждаш ли някакъв икономически подем, дори някаква макар и далечна цел в икономическото и оттам социално развитие. Да виждаш някаква разлика, икономиката на страната, във време, когато имаме правителства и когато нямаме?