Адемов: Големият проблем са ранното пенсиониране и инвалидните пенсии

Големият проблем на българската пенсионна система е т.нар. ранно пенсиониране и инвалидните пенсии, каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов по повод дискусията по второто четене на законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2014 г.

Обратно в новината

Коментари - Адемов: Големият проблем са ранното пенсиониране и инвалидните пенсии | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ПРИ ТРУДОВ СТАЖ 15Г. И ВЪЗРАСТ ПОЛУЧАВАШ 150ЛВ. ПЕНСИЯ. МОЯ ПОЗНАТА ПРИ ТРУДОВ СТАЖ 34Г. И ВЪЗРАСТ 60Г. И 4 МЕС. ПОЛУЧИ ПЕНСИЯ 150,49ЛВ. ОСИГУРЯВАЛА СЕ Е ПОЧТИ НА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА. РАЗСЪЖДЕНИЯТА ОСТАВЯМ НА ВСИЧКИ ВАС....

Г-н министър, като знаете че ранното пенсиониране на определени "привилегировани" социални групи е голям проблем,защо нищо не предприемате за да промените тази ситуация? Както е тръгнало всеки втори пенсионер в България е с привилегии /I-ва или -ра категория/ - т.е пенсионира се на 45-50 години, след това по правило започва работа на държавната суфра, а младите хора бягат в чужбина, защото няма работа за тях!.....и така година след година свършват баламите, които внасят осигуровки, тъй като държавните чиновници, армия, полиция, съдебна система и пр. и пр. не внасят и лев осигуровка, а вечно реват за заплати, пенсии, добавки и привилегии!!! Няма оправия в тая държава, и това е!!!

Bярно е ,че пенсиите са ниски/което не е вина на децата ни/,но и егоизмът на пенсионерите е отвратителен.

В България осигурителната система е тотално пробита и ако не открием нефт или огромни залежи от злато, не виждам как ще се оправи. Броят на хората - първа и втора категория е огромен, без да работят всички във високорискови условия. Пенсионират се рано, голяма частполучават 10+ заплати и пак почват в държавната администрация. А там системата е дин да мине, самун да загине и не се създава никакъв продукт, а се лежи срещу заплащане. Като се добавят и малцинсвата и липсата на работеща икономика, който и да дойде на власт - все тая.

Във всяка една страна има пенсионери и инвалиди и в цивилизования свят тези хора се подкрепят. Големият проблем в България е липсата на държава.

Заменям инвалидната си пенсия в комплект със заболяването си /рак/. Има ли желаещи сред тези които завидяха на инвалидните ни пенсии? А работя защото сама си плащам лекарствата и многото скъпи добавки поддържащи имунната система.

Ами вярно бе Адемов. Един младеж на 20 години влиза в полицията, на 40 след 20 годишна служба се пенсионира и ако живее до 80 , то излиза че 20 години работи и 40 години получава пенсия. Е как да стигнат парите в тази каса.

Ранното пенсиониране е проблем, защото пенсионната система е класическа пирамида. Всички знаем какво се случва като няма повече балами да плащат. Има само един начин да се реформира в страна с отрицателен естествен прираст. Това е всеки сам да си отделя пари от заплатата в банкова сметка. Колкото и както намери за добре. Правителството може само да регламентира някакви правила. Може да бъдат създадени специални сметки, а не нормалните депозитни. Правилата може да са от сорта на това, че от пенсионна сметка да може да се тегли само при настъпване на определена възраст от титуляра. До специфични лихви и т.н. Но това е единственият разумен вариант. Само че господа парламентаристите искат да имат достъп до тези пари и да ги харчат както намерят за добре.

Големия проблем е че НЯМА ИКОНОМИКА!Че некадърници са властимащи.Че се краде законно. Че никога няма да стане по-добре за народа.Че ще става по-зле.Че няма алтернатива-всички са еднакви........че няма изход,освен терминал 2................В съседна Турция пенсиите са в пъти по-високи и възрастта е по-ниска от тук.........

Ей Луд,хайде по-кротко.Дъщеря ми е пенсионер първа група с придружител,разболя се от МС малко след дипломирането си.На три години ходим на ТЕЛК....тъпа система,и на мен ми е ясно че няма лечение за тази болест само на докторите в ТЕЛК-а не.Не съм луд,а бесен защо не я пенсионираха пожизнено и ме карат на три години да я водя по комисии като трудно я слагам в колата.Все още се оправям....на 60 съм...после какво става.Кой за кого?

понеже министърът се казва ХАсан Адем,ов бих помолила най учтиво да разкаже за пенсионната система в многоуважаемата Република Турция.Като български гражданин искам от служебно лице български гражданин да направи това и да се поучим ,ако можем,а не да се говорят евтини приказки

Абе изобщо не трябва да има ранно пенсиониране на тез шапкари особенно за полковниците дето поцял ден стоят по канцеларийте и сомо лъскат чепиците.

Най трагичното е ,че целият Български народ ще плати жестоката цена на закриването на Българската армия. А ти си приготви кофичка вазелин,че като гледам с едни невъоръжени бежанци не може да се справим,камоли с нещо друго. И само не ми говори че нато те пази

..По време на служебното правителство преди няколко МЕСЕЦА бяха хванали няколко началници на Митницата в Бургас, че крадат и ги уволниха за корупция... А преди няколко ГОДИНИ, при правителството на Станишев, бяха хванали Директорката на Данъчните- Мария Мургина че краде и я махнаха за корупция. Ако Мургина е откраднала 1 милион лева, то тия Началници на Митницата са откраднали поне 10 милиона лева, защото там има много повече за крадене... Та тия началници на митницата завели дело и искали да се върнат в Митницата. И явно, с милионите които са откраднали, са намерили и корумпиран съдия, защото някакъв съдия казал че искал да ги връща в Митницата в Бургас, да продължават да крадат... Въпросът е- ще остави ли правителството на Орешарски, да се върнат всички крадци, които са били хванати в кражба и махнати ??????..

А как е тази. Вземаш пенсия за старост, пенсия за инвалидност и работиш. Каква е тази инвалидност щом в пенсионна възраст работиш . Вие отговорете колко хора имат такива сили.

Големият проблем сте вие и скапаното ви правителство !!!! Значи не единия милион мангали които са увиснали на социалния клон с почти нулев принос към икономиката са проблема, а онези отрудени хора които по един или друг начин са пострадали, и освен инвалидна пенсия или работят, или са пенсионери !!!! Проблема са мангалите бе идиот !!!!! Те ще унищожат Европейския съюз, а България и Румъния са почти унищожени благодарение на политици като вас, които в безконтролното размножаване на циганите не виждат проблем !!!!!

Знаеш ли колко много фалшиви инвалиди има? Хора по на 35-40, платили са на когото трябва, взимат си инвалидната пенсийка, работят си нещо друго на черно. Тази група се визира.

Ти знаеш ли как се взема изобщо инвалидна пенсия? Какво ходене по мъките с години е?! Колко истински инвалиди има, които изобщо не могат да се доберат до нея?! Защо не визират докторите, които произвеждат тия мними инвалиди за сметка на истинските и за сметка на всички ни?!

Всички ,здрави,прави роми ,..са с ИНВАЛИДНИ Бг-ПЕНСИИ ! КОЙ ИМ ГИ ''РАЗДАДЕ''?

Аджамиев, докога и вашето правителство ще шикалкави за пенсионната система, сега пък швейцарско правило, утре занзибарско и така до края на света.Виновни и инвалидите, от тази беднотия народа повсеместно се разболява, а ментетата ги хванете, нали затова сте държавници!! Боклукчиво правителство поредно!!! Причини, причини, а отговорността върху обикновенните хора.!!

Кой измисли пенсия за старост и инвалидна пенсия. Дори при тато ги нямаше. Много ясно че щом си стар, в по голямата си част си и болен, Само че хората със връзки и пари си осигуряват оше една пенсия а другите кучета ги яли. Нека всеки си взема пенсията за инвалидност или за старост, по избор,но не и двете. Другото е кражба разрешена от управляващите за определени хора.

ти колко човека познаваш лично, които взимат едновременно 2 пенсии, за възраст и за инвалидност. Такова животно в България няма и не си отваряй смрадливата уста. Ако имаш да кажеш нещо за менте инвалидите, кажи го, но това е обществена тайна.

Нещо не си наясно. Няма две пенсии, определя се по-изгодната за човека. Определят се и няколко привилегии, но две пенсии не се плащат. Друг е въпросът, че дори и това е спорно....

Този става единствено до 100 години да реди тютюн

еми адемов пенсионирай полицай и военни на 60 и всичко е точно

Можели при 25000 Армия да имаме 500 000 пенсионирани полковниции генерали с пенсия над тавана /примерно защото е държавна тайна/

НАД ТАВАНА ВЗЕМАТ И ПЕНСИОНЕРИ ---СЪДИИ !?!?!? СЪЩО Е ДЪРЖАВНА ТАЙНА !

Единствено не вземат пенсии до тавана депутати (70% от текущото възнаграждение на депутат) и съдиите и прокурорите... Всичко останало - военните пенсионери също, са до тавана.

Ако възрастта за пенсиониране се съобразява с продължителността на живота, то в България годините за пенсиониране трябва всяка година да се намаляват. За това огромен принос има и здравната система тук, но не само разбира се.

идете и проверете ТЕЛК Етрополе как работи и защо най -много техни решения се обжалват пред НЕЛК.А циганите и техните авери нямат проблеми с пенсионирането и то твърде прилично .Проверете само решенията издадени на 13.07.2010 год. от уважаемата комисия и от 05.06.3012 год. и ще видите за каква корупция в тази комисия става въпрос, а да не коментираме нейния състав пълен цирк но цирка е изкуство а те се гаврят със съдбите на страдащи хора.

Де да беше само Етрополе...

А, добро утро. Тази бомба е заложена от Живково време още. 2/3-ти бяха категория в държавата и се пенсионираха на 42-58год.,без да мислят че този народ някой ден ще трябва да се държи за главата в търсене на пари. От 2000 г. ги махнаха,но вече е късно.

За инвалидните не знам,по-скоро може би фалшификациите там,но за ранното е прав човека-тия жандари се изхлузват с една торба пари и си работят по банки и охранителни фирми,узаконена далавера

Дай Боже на Адемов да му дадат по-скоро инвалидна пенсия,ама I-ва група,та да спрат да му пречат инвалидите.Един друг министър комунист на соц.дело вече получава такава.Господ бави,но не забравя.

Няма ткова понятие инвалидна пенсия. Пенсията се формира на база индивидуалните ОСИГУРОВКИ. Инвалидната пенсия е точно социално подпомагане.

Пишеш глупости бе.

Тогава защо с коалиционните боклуци не увеличите възрастта на жадарите и накарате държавните лентяи да си плащат осигуровките?

Големият проблем е, че тия гадове не мрат веднага след пенсиониране и нагло си искат обезщетенията, които са внасяли през целия си трудов, съзнателен живот...

Той говори за тези който не са внасяли, а точат системата. Какво е внасял един кибик военен пенсионирал се на 50, какво са внасяли стотиците хиляди престъпници взели инвалидни пенсии с документни измами и подкупи?

Е, гати идиота си пък ти. И куките и фатмаците, дето се пенсионират на 42 и те са внасяли сигурно. А, животът им е трудов и съзнателен......

Аз предлагам да се изтрепат всички пенсионери! Така де , полза от тях вече няма !Това е начин да се замогне страната . Който е :" ЗА" моля да гласува с плюсче !

И кво пускате разбойници да ги разстрелват от упор, както във Варна

Вече дойде време да си ходите щом пенсии и инвалиди са ви проблем. Имахте половин година да намерите парите, които се измъкват от българите от банки застрахователи енерго, фармация и други по дребни монополи. Освен това намалете си разходите на администрацията и ще освободите 2-3милиарда. 7 милиарда от банките. Милиард от застрахователи и два милиарда от търговци на лекарства. Като се прибави и един милиард разхищение от лекарския съюз и се получават 14 милиарда измъкнати от българите. Ако тук се приложи американското или европейското законодателство тези пари ще останат в населението. Следователно всеки българин ще има да харчи повече 1500 лв/год. Т. е. едно семейство ще има повече 5-6хиляди повече. И ще има скок в потреблението, а само ДДС -то ще е 3-4 милиарда повече. За 6-7 месеца ще има скок в икономиката и съответно глад за работна ръка, което ще вдигне заплатите по естествен път. Това е пътя Хасанееее. А всичко останало е вятър работа.

Браво по добре от мен казано, аз също съм радетел но това коетго казваш...поздравления!

Не става дума за инвалидните пенсии, а за пенсии взети с имама и подкупи. Инвалидите я имат, я нямат 50 000 човека, а инвалидните пенсии са 413 758.

Големият проблем е че преди 24 години "пропуснахме" ЛУСТРАЦИЯТА".

Дааааа, сега ще си плащаме яко

Хасане, не ранното пенсиониране е проблема, а циганите, точещи от бюжета на държавата по всички линии, а не внасящи НИЩО!!!

Писна ми да плащам и да не получавам нищо в замяна. Щом инвалидните пенсии са "социално подпомагане", предлагам нов вариант: - държавата поема инвалидните пенсии като социално подпомагане; - спираме да плащаме пенсионни осигуровки; - връщат на хората внесените осигуровки (може да се направи преизчисляване за стойността на парите през годините) И от тук нататък - няма пенсии и всеки да си мисли как ще си осигурява старините. По същия начин и с медицинските осигуровки.

От кога тоя калъф взе да разбира от социална политика!! Бивш член на БКП, некадърен доктор от Исперих. Другарю Адемов бе те за кмет у Разград не те избраха, ма министърче стана. Аман от такива боклуци!

Адемов: Големият проблем са ранното пенсиониране и инвалидните пенсии Големият проблем е че преди и след 10 ноември 1989 г. пенсионният фонд се ползваше за покриване на загуби на държавата от умело водена политика на закона е врата в полето.

Петров, преди 1989 г нямаше пенсионни фондове. ДОО-то беше структурирано по друг начин и тогава имаше финансова дисциплина, кадърни икономисти и точни правила. Тогава предпоставките за криза бяха предварително елиминирани. А проблемите започнаха, когато тройкаджията Иван Костов вкара закона за счетоводството и настъпи хаос. Лошото е, че след 1991 г некадърнита канцеларски плъхове започнаха да диктуват вкарани във властта от недоразумението Костов, Ф. Димитров, Ж. Желев и други боклуци...

Нямаш ли малко от малко и втора сигнална система, че си започнал да ми обясняваш какво е имало преди и след десети ноември. Каквото и да е било наименованието, парите за пенсиониране са си пари за пенсиониране. И ако си силен в главата поне си пиши името, че от толкова компетентни анонимници аман.

60% от инвалидните пнсии са взети "под масата" Преди години в Пазарджик една циганка обикаляше по улиците и когото срещнеше му предлагаше срещу 500 лв. да го направи пенсионер по болест. И го правеше. ТЕЛК в Пазарджик беше неин. Но се издъни и я окошариха. А тези в ТЕЛК са си по местата. И вероятно друга циганка им води клиентелата. Така е в цяла България. Предлагам за една година да се направи ревизия на всички инвалидни пенсии с пълни медицински изследвания. И ще видите ефекта. Има пенсионери на инвалидни пенсии, които събират пенсиите си на влог, а работят в Италия, Гърция, Испания... Бедна ми Българио....

Съгласен.

обаче трябва телковете да са от чужбина-НЕПОДКУПНИ!

ТРЯБВА ХОРАТА ОТ ПЪРВА И ВТОРА КАТЕГОРИЯ ТРУД ДА ПОЛУЧАВАТ СУМАТА , КОЯТО ИМ СЕ ПОЛАГА ЗА КАТЕГОРИЯТА . ПЪЛНАТА ПЕНСИЯ ДА Я ПОЛУЧАВАТ ПРИ НАВЪРШВАНЕ НА НЕОБХОДИМАТА ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ НА ТРЕТА КАТЕГОРИЯ . ТАКА ЩЕ СЕ СПЕСТЯТ ДОСТА СРЕДСТВА В СИСТЕМАТА - ТОВА СЕ ОТНАСЯ ЗА ВОЕННИ , ПОЛИЦАЙ, МИНЬОРИ И ДРУГИ ПЪРВА И ВТОРА КАТЕГОРИЯ

АЗ ПОЗНАВАМ ПЕНСИОНЕРИ, УЖ ИНВАЛИДИ, КОИТО СА ПЛАТИЛИ НА ТЕЛК, И СА ВЗЕЛИ ПЕНСИЯ. НАПРАВЕТЕ ПЪЛНА РЕВИЗИЯ, ГАРАНТИРАМ, ЧЕ ПОНЕ ПОЛОВИНАТА(най малко) ще отпаднат!!

Още по-голям проблем е 'некачествения материял'. Колко от властимащите обаче си зададоха някои от следните въпроси: 'Кой и как държи медиите' , 'Какви модели на поведение се изсипват върху българските граждани от медиите и средствата за масова комуникация, ' Какво да правим, за да спрем моралната деградация сред хората'. Това са фундменталните въпроси, чиито отговори предопределят успешни реформи. Резултатите от политики по такива въпроси не идват веднага. Не се измерват и с пари. Но са всъщност истински важните и ценните. Една държава не е само стопанство. Едно стопанство не е само пари. Поне това да беше разбрал Адемов. Иначе има вид на протип на Санчо Панса. А това пък дава надежи , че може да има и прагматизъм в действията му. :-)

бадемов вече 50 % от инвалидите са от твоита народност. по голямата част от ромите боледуват от слепота, ама на книга га взимат парите от банкоматите виждат всичко

Бухахахахахаха Екстра

Ами кой се пенсионира рано - ами всички държавни служители като почнеш от тъпите полицаи и военни. Който за нищо не става - става полицай, па накрая и ранна пенсия му плащаме. Ами спрете да ги пенсионирате, че като ги пенсиорате хем плащаме заплата на нов полицай, хем ранната пенсия на тоя дето се пенсионирал. Тъпаци недни! Сусам Бадемов!

Да не говорим, че държавните служители и осигуровки не плащат. Е то ебати, те от всякъде влачат. Взимат заплата от парите на тия дето плащат данъци, не плащат осигуровки, а накрая и рано ги пенсионират. И за какво - да бичат айляка, и да взимат подкупи. Е нема такава държава. Сусам Бадемов! ОСТАВКА!

ОПРЕДЕЛЕНО Д-Р АДЕМОВ ЗАСЛУЖАВА МЕСТОТО СИ!

Абе вие идиоти ли сте бе ..та нали това е проблема ,че отричате правилното . Колко месеца ти трябваше да го осъзнаеш? Управляват ме бавно развиващи! Поне средно интелигентни да бяха!

Проблем, е че бюджетните хрантутници не си заплащат осигуровките и работещите пенсионери в БЮДЖЕТНИЯ СЕКТОР. Не в частния там може. Фалшивите инвалидни пенсии ?????