Само 6500 души прехвърлиха пенсиите си в НОИ

Под 6500 души са се възползвали от възможността да прехвърлят пълната си пенсионна вноска в НОИ. Те са предимно военни и полицаи, на които предстои пенсиониране

Обратно в новината

Коментари - Само 6500 души прехвърлиха пенсиите си в НОИ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Частния фонд е за да ни граби! Искам да имам отношения само с държавата! На нея плащам данъци, тя трябва да осигурява работа и сигурност!

Размер на пенсията Чл. 131. (1) (Предишен текст на чл. 131 - ДВ, бр. 1 от 2002 г.) Пенсията се определя на основата на натрупаната сума в индивидуалната партида от направените вноски и доходите от тяхното инвестиране, намалена с таксите и удръжките, предвидени в този дял, и в зависимост от продължителността на живота след пенсиониране в съответствие с утвърдените биометрични таблици. (2) (Нова - ДВ, бр. 1 от 2002 г.) Когато размерът на пенсията е до 20 на сто от социалната пенсия за старост, сумата се изплаща на пенсионера наведнъж или разсрочено при придобиване на правото. КОЕТО ИДВА ДА НИ КАЖЕ, ЧЕ НЯМА ВТОРА ПЕНСИЯ. ПОЧТИ ВСИЧКИ СА ОСИГУРЕНИ НА ПО-НИСЪК ДОХОД ОТ ОПРЕДЕЛЕНИИЯ ОТ НССИ СРЕДНОМЕСЕЧЕН ДОХОД. КАТО ДОЙДЕ ВРЕМЕ ЩЕ ПОЛУЧИШ ЕДНА СМЕШНА, СЛЕД УДЪРЖАНЕ НА ТАКСИ И КОМИСИОННИ, А В СЪЩОТО ВРЕМЕ ПЕНСИЯТА ТИ ОТ НОИ ЩЕ БЪДЕ ИЗЧИСЛЕНА НА ПО НИСЪК ПРОЦЕНТ.

Лъжат ви, че това е допълнителна пенсия. Вместо 17.8%, в НОИ внасяте само 12.8%, а останалите 5% отиват в частните фондове. Само дето частника удря едни 5% такса още при постъпване на сумите плюс още 1% такса управление годишно. И при цялото това упражнение, доходността при частника за периода 2000-2016 година е по-малка от доходността (индексирането) от НОИ. "Две пенсии" са по-малко от една. Втора заблуда - нямате лични партиди. Имате дялово участие в ПФ, като дяловете са с променлива цена взависимост от портфейла и доходността. Цена 0лв. не е невъзможна! Трета истина - доходите в УПФ не се индексират с инфлацията! Четвърта истина - доживелите до пенсия т.е 65-годишните имат още 16 години живот средно статистически т.е по-вероятно е да не ви стигнат парите до края на живота, отколкото някой да наследи нещо.. Извод: Бегом в НОИ да спасите парите си!

Въпрос на гледна точка. Мога да опонирам по всичко, което си написал, но няма смисъл - имаме различни виждания. Само че ти имаш възможност да си прехвърлиш парите в НОИ, а пък на мен никой не ми даде възможност да си извадя парите от НОИ и да ги прехвърля в друг пенионен фонд. Просто защото това беше направено, не за да получават повече пари хората, а да се попълват дупки в бюджета. Извод: Трябва да си доста късоглед, за да разчитеша на гладни политици да ти защиват финансовия интерес. По твоята логика - да направим държавни банки

Целта на прехвърлянето е да се спаси кожата на УПФ-тата. По този начин като им лъснат далаверите със свързани фирми и некадърни "меринджеи", хората вместо да ги избесят по стълбовете на Цариградско ще им се предложи да минат към НОИ и работата да се размине като пак Държавата поеме негативите като с КТБ. Ти от твоята гледна точка как ще обясниш, че вторият по големина фонд има отрицателна доходност за 2015 година (-0.03% - на сайта на fsc го има) и затова ти е събрал 5% на входа и 1% годишна такса??? Световна финансова криза ли имаше 2015 година що ли? Или може би ще обясниш от твоята гледна точка "Средноаритметична доходност: -21.137934123998%" за 2008 година??? Аз мога да ти го обясня от моята гледан точка - работиш 40 години и накрая ти казват, че заради ЕДНА такава "доходност" всъщност все едно си работил 31 години!!! Ами ако два-три пъти в този период от 40 години се случи такава "доходност"??????

По моята логика, всеки трябва да има свободата да избира дали, къде, кога и с колко да се осигурява за старини. Но все още сме много далече от такова мислене, а има и много безделници за изхранване в държавата..

Не се лъжете хора.

Като излючим военни и полицай, които не се осигуряват във втори стълб (неясно защо Държавата не ги осигурява и реално от пенсионирането им до 65 години ако всички пари не са им в НОИ получават по-ниски пенсии) другите няма за къде да бързат да прехвърлят. Прехвърляне може да стане най-късно 5 години преди да се пенсионираш. Като станеш на 60 си правиш сметката и решаваш.

РИСКОВЕТЕ НЕ ТРЯБВА ДА СА ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ. Ти от къде знаеш кога точно ще има "рецесия" или криза за да решиш 5-г преди това дали да ги прехвърлиш в НОИ или не - АМИ ако си на 64г и има рецесия/криза, т.е. паритети в Частни ФОНД ги няма, какво правиш?

Според мен като станем на 60 и като видим какво има в УПФ-то, няма нужда да предвиждаме ще има ли занапред рецесия/криза ами "на бегом" ще се изнесем към НОИ. Просто няма смисъл да го правим сега. Пенсията от НОИ не зависи от това колко пари ще постъпят в НОИ при прехвърлянето, а от това на колко си се осигурявал. Пример - може да се осигуряваш на макс, а УПФ-то да изфука всичко. Като се прехвърлиш в НОИ на 60 години, няма никакво значение за пенсията ти, че в НОИ са влезли 0 лева при прехвърлянето. НОИ ти смята пенсията въз основа на това на колко си се осигурявал. Това с възможността за прехвърляне към НОИ е начин УПФ-тата да спасят кожата и Държавата да поеме негативите от "меринджейските" им изпълнения. Ако тази възможност я няма всичките участници в бордове на директори на УПФ-та малко след като почнат да "изплащат" пенсии ще "увиснат" по стълбовете на Цариградско шосе.

Конституционният съд взема решения, които винаги са в услуга на управляващите. Така беше и с решенията им за тавана на пенсиите!! При това за тях точно няма таван на пениите!!! Интересно какво тълкуване би дал КС на едини от основните принципи в КСО - принципът на равнопоставеност !!!!

Категория 3-та масово ще започнат да се пенсионират 1959 + 65 = 2024г, та едва тогава ще се разбере колко реално РАБОТИ този Капиталов стълб. т.е. имаме 6500 от 6500 пенсионери / или 100% / от имащите право на втора пенсия Т.е 6500 са военни и полизаци, те са единсвените които са осигуряват след 59г и имат право на пенсия. ДО МОМЕНТА В СВЕТА НЯМА РАБОТЕЩ ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН СТЪЛБ, доказал ползата си и стабилноста си, има голяма вероятно да бъде ограбен както КТБ... / И къде са парите от КТБ???????

ВАС или са абсурдни или КОРУМПИРАНИ / от Лобито пенсионни дружества / ЛОГИКА: Ако въведетени пенсионни промени са противоконституционно, ->то следователно и ВЪВЕЖДАНЕТО ПРЕЗ 2000г на вторият пенсионен стълб СЪЩО е противоконституционно!

Защо мислиш така? Пенсионната реформа от 2000 г. учреди ЧАСТНИ осигурителни партиди. Без да се променя задължението за внасяне на пари за пенсия, част от парите станаха лично твои. Промените на Горанов правят нещо различно - ОДЪРЖАВЯВАТ частни средства. Еми това е против конституцията на всяка държава, в която има право на частна собственост :)

Горанов даде избор къде да се осигуряваш, или само в НОИ или в НОИ и "фонд за източване". Избора е на човека с парите....

И кои пари са твои? Парите не може да ги бутнеш, докато нямаш право на пенсия, .т.е. да си се осигурявл най-малко 15г и да си на 67г / или осигурявал 40г и да си на 65г. , та до тогава КТБ дружествоподобните разполагат С ПАРИТЕ ТИ....

ЗАЩО ДА ГИ ПРЕХВЪРЛЯМ, СЛЕД КАТО ИМА ТАВАН НА ПЕНСИИТЕ.

Защото може да поживееш дълго. Ако ще живееш много кратко след пенсиониране и внасяш близо до максималния размер, би било по-добре да оставиш да те краде частнотото пенсионно осигуряване. Ще живееш ли?

Не се лъжете хора. Преди 2 мес. почина съпруга ми внезапно на 50 год. бивш полицай .Внесените пари не се наследяват по никакъв начин не поже да ги вземете.