Фондовете настояват втората пенсия да се наследява

Хората трябва да имат право на свободен избор за вида и начина на изплащане на допълнителна пенсия от универсален пенсионен фонд. Предлагат се 9 вида пенсии.

Обратно в новината

Коментари - Фондовете настояват втората пенсия да се наследява | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Искам свободен избор да не се осигурявам за "допълнителна" втора пенсия. ПОД не гарантира доходност > инфлация. Парите ми може да се обезценят или дори загубят.... = неравнопоставеност на зажължения.

Защо само 50% от сумата да може да изтеглят при пенсиониране? Нали 100% от сумата е тяхна лична собственост? Задължителните ПОД трябва да се закрият или да се задължат да имат реална доходност > от инфлацията.... Аз не искам ПОД да ми плащат пенсия, не е ясно как ще се индексира.... / след няколко години може да ми дават жълти стотинки и за хляб да няма /

Писанията са само за част от пенсионерите -тези родени след 1959 г. Другите не съществуват - най-добре е да ги няма.

В един момент всички пенсионни фондове ще фалират и хората ще получат по един среден пръст, това ни е ясно. Ако имах избор не бих дал даже и на държавата една стотинка за пенсия. Че то както е тръгнало ще се пенсионираме на 90 години.

На 90 не но след около 12 години ще е на 68.

Просто държавата иска да сложи ръка на парите. Досега основно държавата ни краде, т.е. политиците и чиновниците.

КАКВО ПРЕДЛАГАТЕ БЕ, ИДИОТИ! КОГАТО ЗАПОЧНАХТЕ ДА УДЪРЖАТЕ ПАРИТЕ ЗА 2-РА ПЕНСИЯ, РАЗЯСНЯВАХТЕ, ГОВОРЕХТЕ КАКВИ ЛИ НЕ НЕБИВАЛИЦИ, ЧЕ ПАРИТЕ ОТ ТОЗИ ФОНД ЩЕ НИ НАПРАВЯТ ЕДВА ЛИ НЕ ПЕНСИИТЕ КОСМИЧЕСКИ, СЕГА ЗАЩО ИСКАТЕ ДА ГИ ЗАКРИЕТЕ, ЗАЩО? ЗАЩОТО ПАРИТЕ ОТ ТЕЗИ ФОНДОВЕ ПРОПОКИЕВ И МАНГАЛА КОСТОВ ГИ ИЗРАЗХОДИХА И ЗА ДА ИМ ПОКРИЕТЕ КРАЖБИТЕ ВСИЧКО ЩЕ СЛОЖИТЕ В ЕДИН КЮП, ЗА ДА НЯМА ДИРЯ? НЯКОЙ ДА ИМА ОСЪДЕН ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА ВСИЧКИ НЕЩА В БЪЛГАРИЯ - НЯМА, ВСИЧКО СЕ ПОКРИВА, НЯМА ВИНОВНИ, ЗАЩОТО ВСИЧКИ КРАДАТ И ТО КАТО ЗА ПОСЛЕДНО!

Частните пенсионни фондове рано или късно ще се срутят и тогава държавата /т.е. всички ние/ ще поемем тяхната кражба. Така, че колкото по-рано върнем всичко в НОИ толкова по-добре. След 45 годишното социалистическо безумие когато пенсионните фондове бяха практически унищожени не е възможна друга пенсионна система. Икономическото положение в което се намира страната ни наистина не позволява да се мисли за друга пенсионна система.

Много наивно. След 45 години социализъм, искаме още толкова комунизъм в НОИ. Ако НОИ беше хубаво нямаше да има граница на пенсиите

Ако някой все още смята, че ще получи от частните пенсионни фондове пенсията която е заработил при тях жестоко се лъже. Твърде вероятно е въобще да не получи пенсия.

ще се радваме на някой млад и успял мамин златен, нищо в природата не се губи

Същото е валидно и за тези, които си мислят, че НОИ ще им осигури пенсиите. При пенсионните фондове, поне има някакъв шанс, заради разпределението на риска и съществуващата засега възможност да сменяш фонда. При НОИ всичко е в една кошница, фалира държавата, фалираш и ти.

Измисления от държавата "таван на пенсията" е узаконено нарушаване правилата, създадени пак от държавата. Това си е чиста проба КРАЖБА!!! И за подигравка се твърди, че таванът "стабилизирал" пенсионната система!!! Джебчията, като ти бърка в джоба и те окраде, също се "стабилизира". Следователно в случая прехвалената "демократична" държава влиза в ролята на долнопробен дребен крадец, защото с откраднатите пари не може да покрие други нужди, освен да ги раздава за пържоли два пъти в годината, на тези, които не са плащали осигуровки.

ако не беше кражба, нямаше да е задължително да се внасят тези осигуровки

Всичко ще лъсне, когато дойде време да се изплащат пенсиите от пенсионните дружества. Ако някой си мисли, че ще вземе поне това, което е внесъл, жестоко се лъже. Ще платят някакви жълти стотинки и ще се оправдават с конюнктурата, международното положение и т. н.

Размери на задължителните осигурителни вноски: за фонд Пенсии: 17,8 % за лицата, родени преди 1 януари 1960г. 12,8 % за лицата, родени след 31 декември 1959 г. 3,5 % за фонд Общо заболяване и майчинство*; 5 % за ДЗПО - Универсален пенсионен фонд за лицата, родени след 31 декември 1959 г.; Почти 1/3 от вноската отива за ДЗПО-следователно от там ще ти изплащат 1/3 от пенсията която се полага,а от НОИ-другите 2/3 или само 2/3 от НОИ-другите пари ти решаваш как да ги харчиш

аз едно разбрах от цялата работа - че и 1/3 и 2/3 ще са от 0.

Винаги ще има данъци! И ДОО като квазиданък, така че и пенсия от НОИ. За ПФ при тези ПОД не се знае. Докато пенсията от НОИ ще бъде политическа - да не умрат хората от глад и без лекарства.

Аз на държавата нямам доверие, че на частните мутри! Я си спестете за едно апартаметче, па макар и малко и си го давайте под наем, па макар и за малко! Така поне може да сте сигурни, че като се гътнете, ще остане нещо. Тия частните ги зае...те, не са нищо повече от например една КТБ. Ще ви върнат парите, ама на Мукавей... В тая държава тъпаците нямат край! Пенсионната система в целия свят в близко бъдеще ще изчезне.

А знае ли се тези фондове чия собственост са?!Да не стане както с Доверие кога се опитаха да го продадат на ошфорка в Англия регистрирана два дни преди това? Аз мисля,че нашите ДС-ри и московските им братушки може да източат фондовете!Каква е гаранцията за парите ни?

Gugnelid

Мдам, московсите братушки ще да са, няма да са случайно краварите от ФАЩ, нали?

Ви изглежда ние сме си на пряко подчинение на КГБ, нищо че вече не съществува, а всички заедно сме на общо подчинение на княза на този свят и понеже ФАЩ са му любимци, така изглежда, че на тях се подчиняваме.

Защо няма един нормален човек да обясни каква пенсия ще получи пенсионер, ако всичките вноски са в основния фонд и колко, ако част са в основния и част в допълнителния? Всякави увъртания за различни условия ще означава липса на компетентност или зависимост от финансовите институции. Условието е просто: средна работна, 40 години трудов стаж и редовно плащани осигуровки.

целия Ви въпрос, но отговорът е 0, кръгла.

Абе тъпанари, ако искам ще плащам за втора пенсия...., какъв е този израз, задължително доброволно???? Ха-ха-ха!! Сега да ни върнат всичко, което са взели, но то съществува само на хартия, а парите ги няма, та за това се чудят какви да ги въртят и сучат...

Този вуйчо на снимката явно отдавна се е пенсионирал и какво прави там? Той ли ще ми решава съдбата?

ДРЪтата кака до него му плаща да лъже, за да може тя да краде законно, макар и неморално.

А кога ще започнете да давате заслужената пенсия на хората,които са ви пълнили гушата много години? Говоря за тавана,който изкуствено го държите на 910 лева,но ако бях в частен пенсионен фонд щях да си получавам истинската сума за която съм внасял.

КОГАТО ДОЙДАТ НА ВЛАСТ НОРМАЛНИ ХОПА-САМО ТОГАВА!! НЕ КРАДЛИВИ ИЗРОЗИ ОТ БКП-БСП, НЕ ТАЙНИ КОМУНИСТИ ОТ ГРОБ-ГЕРБ, НА РЕЗАНЯЦИ С ЧАЛМИ, А НОВЕ, ЦЕВЕЛИЗОВАНИ И ОБРАЗОВАНИ М ЕВРОПА ХОПА-САМО ТОГАВА!!!

Ала-бала ! Зорът е т.н. фондове, т.е. правителството да се докопат до ония 30 млрд лева депозити в банките, баламите остава да се вържат на поредното "обезкосмяване" !

Че какъв им е проблемът на управляващите да се докопат до депозитите в банките?! Веднъж вече го играха това упражнение, като успешно докопаха депозитите в КТБ! Сега могат да поизчакат от благоприличие една година - и с начале!

ВСИЧКИ НА 100 % ДА СИ ЗАПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИТЕ !!!!

ИЗМАМНИЦИ. Ще стане същото като ПРИВАТИЗАЦИОНИТЕ ФОНДОВЕ.

Внасяйте ни за пенсия , че ще си я дигаме

все не стигат ...една година

От КФН (18/05/2016): Общите приходи на пенсионноосигурителните дружества през първото тримесечие на 2016 г. възлизат на 37 798 хил.лв. Нетният финансов резултат на дружествата към 31.03.2016 г. е в размер на 13 484 хил.лв.

Кой не е съгласен с публикуваното от КФН и защо? Заради минуса питам?

Една от най - големите измами в Бг са тези пенсионни фондове. Управляващите намериха начин да пренасочват средства към частни фирми, и това го вмениха да е задължително. Пълна измама. Ще чакаме да ни плащат втора пенсия. ама надали. Те отчитат смешна доходност на фона на инфлацията. Един ден, просто ще кажат че лошо са управлявали средствата и толкова. Държавите които направиха този експеримент изобщо, вече се отказаха от него Чехия , Словакия и т.н. Дори, да приемем, че са стриктни и съвестни, разчетите показват че втората пенсия ще е 9 лева на месец. А калкулират в момента милиони само от такси по събиране на тези средства. Смешки просто. За наивен народ български.

Gugnelid

Е, за такива като теб, вече се появява опциата да си прехвърлиш парите в общия кюп на НОИ и да се надяваш, че Боко няма да ги метне в някоя магистрала. Избор, разбираш...

Ще плащат, ама по пет лева месечно.

В Частното пенсионно осигуряване има две ФАЗИ: - 1. Натрупване / преди пенсиониране - 2. Изплащане / след пенсиониране / Във Фаза 2, може да се включат живото застрахователите. Така е в Англия, и не виждам причина в България да не може..!!!! / ПОД не искат конкуренция с застрахователите - това е в конфликт на тяхните интереси ... /

Повече от очевидно е, че управляващите в едно с частните пенсионни фондове, не могат да гарантират неприкосновеността на личните ни пенсионни спестявания. В такъв случай е най-добре да се даде възможност всеки сам да се погрижи за себе си. Оставете ни да си изтеглим парите и да си правим каквото си поискаме, нали са уж "доброволни".

Докато определянето на Размера на пенсията е ПОЛИТИЧЕСКО решение на правителството, а не е икономическо в България ще има само поданици ! Робски народ - робска държава !

Гледам, че все трбява да се напомня на управляващите да приемат най-добрите практики от света. Все ги дърпа да забраняват и да не може, вместо да се доуска свободен избор и да може.

Няма значение кой какво казва. Важното е , че Тиквата, ще ви открадне всичките пари.

Ей, огледаха се в парите ни и сега само се чудят кой по-напред да ги открадне.

без финансови кризи и борсови сътресения....приказката на частните фондове е ОК. Само че светът не е такъв, сметката я плащат осигурените лица ...а частните фондове си имат гарантиран бизнес.

Не подозирах, че правото на избор може да се даде на конституционен съд. Просто не подозирах, че има още толкова мнго комунизъм в главите на хора от управлението на държавата. Но ето че има. Изродена работа!

От асоциацията предлагат законодателни предложения, според които е възможно пенсиите да бъдат едновременно пожизнени и да се унаследяват'' Абсолютни глупости, будалкат ни пак да си правят далавери при толкова много опции да обърката хората. Частната пенсия е в 3 варианта: 1. Като дойде пенсионната възраст теглиш всичките пари накуп от частната сметка 2. Определяш си месечна пенсия и си я получаваш докато има пари. Тази сметка се онаследява, защото е частна, наследниците взимат остатъка по сметка 3. Пожизнена. Тази се изчислява на базата на прогнозната продължителност на живота, напр. 18 години като пенсионер, разделят се парите на тези години и това е пожизнено. Не се онаследява. Парите за пожизнената се събират от тези дето не доживяват до края и от оперирането с парите от фонда /печалба/. При 1 и 2 вариант няма печалба за фонда, защото тя е сложена в сметката.

И колко би била пенсията след 30,40г???

Пожизнена пенсия е различно от доживотна пенсия. Който оправи термините, ще може да прокара правилния път за успешно решаване на пенсионните проблеми. Пожизнената срочна пенсия е по-висока от срочната, но не пожизнена пенсия, защото в същността е преразпределение на парите на починалите за преживелите. Иначе казано, пенсионерът избира да получава пенсия по-висока, отколкото са парите му, в замяна на задължението, ако умре преди срока на пенсията средствата съответстващи на неговата пенсия (т.нар. резерв по пенсията му) да се преразпределят на оставащите пенсионери. Крайният противоположен случай - пенсия, който след смъртта на пенсионера да се предостави на наследниците му и това да бъде във вечни времена - се изчислява много лесно - натрупаните средства се умножават по доходността от управление на средствата, която за България може да бъде 3% годишно най-много. Иначе казано, ако искате да си докарвате 300 лева месечно от втория стълб и те да се дават и на наследниците ви, а след това на тяхните наследници, трябва да натрупате 120 000 (сто и двадесет хиляди) лева. Поискайте пенсионно осигурителните дружества да Ви ги осигурят или ЗАБРАВЕТЕ ТЕЗИ ИЛЮЗИИ.

Термините не се разясняват, за да става каша. Бъркотията помага да се пишат бомбастични заглавия и в края на крайщата дружествата да гепят МНОГО пари - за тримесечие над 17 МИЛИОНА!

ще ти определат размера на пенсията която ще получиш....след 20 години... Дали няма да е равна на един хляб?

Gugnelid

Може и по-малко да е, не се тревожи. Истината е, че след като ти в началото на договора казваш/договаряш, че ще внясаш по 10 лева, няма как да искаш да ти се индексира възвръщаемостта. Това съвсем грубо, разбира се, дяловете в пенсионните схеми са по-сложни, но май нямаш капацитета да разбереш. "Пиша ти бавно, защото знам, че четеш трудно".

Някой може ли да ми обясни като съм си прехвърлил партидата от частен пенсионен фонд вече в нои и пенсията която взимам е преизчислена какво ще се случи

какво да се случи?

Gugnelid

Не, никой това не може да ти го обясни, парите ти изчезват срещу някакво мъгляво обещание за светло бъдеще след пенсионирането.

в личните партиди....са големи по размер средства....в частните дружества за 40 години. Има някакъв смисъл да си ги изтеглиш на куп и да ги инвестираш в нещо... Ако чакаш от тях да живееш...си направо за мустака.

А тавана ?

Новата министърка казва, че ще водят социална политика, което НЕ значи социалистическа. Добре, НО: 1. Слагат таван на пенсията. 2. Ще индексират всички без максималните с таван. 3. Таванът няма да се вдига. 4. т.е. постепенно ще се изравнят всички пенсии, независимо от индивидуалния принос в осигурителната система. Ако това не е социализъм - сасво е ? 5. След кото се индексират всички пенсии, логично и справедливо е да си индексира и "тавана" със същия процент, не изчислената от НОИ дължима пенсия. Изобщо в министерството приказват, предлагат и гласуват нелогични неща.

Роенето на пирамидите... епизод пореден... Не лъжете хората! И не е необходимо втората пенсия да бъде пожизнена! Достатъчно е само да се наследява, ако останат средства по партидата. Като свършат - спира изплащането и. Допълнителното осигуряване е като средства по сметка в банка. Като изчерпите средствата по сметката - банката НЕ продължава да ви изплаща от вече празния ви влог, нали?! Все пак - дори да свършат средствата за допълнителна пенсия - човекът ще продължи да получава пенсия от НОИ. Така че не е необходимо СИЛНО да драматизирате въпроса за втората пенсия - и без това към нея се насочват малки по размер средства.

Не е точно като пари в банка! Те са гарантирани от държавата, докато тези във фондовете - не ;)) В банката не можеш да имаш отрицателна доходност - докато във фонда може. Банката не може да е ОХшорка - фондът може...

Gugnelid

И в банката вече може да имаш отрицателна доходност - когато "лихвата" е по-ниска от сумата, която плащаш за поддържане на сметка. Което пък вече е почти навсякъде в България, че и в повечето страни в Европа-та.

Каква файда има държавата да се дават грешни пари от народа за пенции на паразити и търтеи,като бастуните на бсп ги фърлят през балконите на мангалите,а лепиларите от атака ги харчат за трева! Спирайте им парите и жандармерията да ги изкарва с прикладите на магистралите да грухат с кирките - по 3 синджира колониални роби!

Добре, че си имам само една пенцее, баба! Другите си ги наврете отз..!! Ко баба получава толкова мого пенции - ша земе да изайлази/ изхайлази/ на стари години, па спазвам поста и девствеността!!.............

Бабо, и сама не подозираш колко си на прав път!!!?

Сега вече се открехнахме, защо го докарваш главно от приказките , бабо!

никой не казва като свършат парите в индивидуалната партида...как пенсията ще е пожизнена във втория стълб? Втори въпрос..за колко години и в какъв размер се предвижда изплащането на пенсията от личната партида към момента?

Вторият ти въпрос дава отговор на първия.

Gugnelid

Като се пенсионираш би трябвало да се договориш по колко пари да получаваш и за какъв период, увеличението на едното води до намаление на другото. Респективно, на база на изчисления, би трябвало да може да се договориш и да получаваш фиксирана (индексируема) сума доживот. Това последното обаче няма как да се прехвърли към наследници.

Може. Може. Много неща могат да бъдат предложени и избиране. Най-разнообразни са пенсионните продукти. Част от избора е и какъв е РАЗМЕРЪТ на пенсията. А за размера в годините след отпускане много е важна ДОХОДНОСТТА. ДОХОДНОСТТА е важна както в периода на натрупване, така и в периода на изплащане. ДОХОДНОСТТА е главният въпрос. Който не дава доходност, той е намерил начин да се облагодетелства. Необходимо е таксата за управление да е процент от дохода на фонда (разпределяното на осигурените и пенсионерите), а не процент от управляваните активи.