Европейският съд: Пътят до службата е част от работния ден

Всекидневният път за работа вече ще се възприема като част от работния ден, реши Европейският съд в Люксембург, предаде Би Би Си.

Обратно в новината

Коментари - Европейският съд: Пътят до службата е част от работния ден | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Когато си си прост... няма кой да ти го вземе... При теб ще е МЕГА бонус - можеш и да работа да не ходиш, то и без това едва ли нещо можеш да свършиш, щом такива са ти разсъжденията.

Бъди корав селяк, муай по 12 часа шест д ни в седмицата за минималка и почерпка от шефа , на 55 като останеш инвалид , без зъби и с муцуна на мутант , а децата зомбита с мечти за пайнерки и мутрагени , живей с двеста лева пенсия и псувай еврогейовете. Така са половината от коравите български колхозници. Минава за субер здраво и патриотично.Един милион инвалиди на до двеста лева инвалидна.

Aй ай ай . Тия испанци след като вкараха сиестата в работното време вече вкараха и туткането до работа за работно време. Ама нека кажат, че не им с бачка. Ганьо ще свърши всичката работа в Европа за без пари. Даже и заеми ще вземем, за да ходим да бачкаме. Пък ония нека не бачкат и да получават заплати.

Няма нищо по-лесно от това, да си наемен работник!

то и Тиквуня е наемен работник на България.

при капитализма има експлоатация на човек от човека. при комунизма е обратното.

При българския социализъм имаше експлоатация на човека от държавата!

А пък държавата беше слуга на Партията. Така че човекът беше слуга или роб на Партията.

Кое е обратното на: човек е експлоатиран от човек... обратното какво ще да е? не е ли малко същото?

тинтири-минтири за работещи в офис с възможност да киснат по форумите. Я влезте във фирма работеща 365 дни по 24 часа....новата смяна трябва да си заеме мястото без да ме интересува дъжд,сняг,поледица....и го правят макар да знаят че докато не дойдат старата смяна не си тръгва и продължава да работи. Как да му сметнеш времето за пътуване на всеки.....в толкова трябва да е на работното си място и баста.

Истината е, че раболепните хора, за които говориш, са към пенсия вече. Новото поколение пет пари не дава за твоето работно място, още повече "365 дни по 24 часа...", "дъжд,сняг,поледица..." и тем подобни глупости :)

може да са глупости но говоря за една могъща фирма в която младите са много....40-50 прицепа се товарят ежедневно с продукция за износ и толкова постъпват със суровини....аз го извадих преди 5 г. но нещата не са се променили:))

смотани,мамини рожби калпави,да сте виждали някъде развита икономика без производство??? Това не е офис с две дългокраки каки.

Разбрал, неразбрал Бай Ганьо-Работник се точи и времето, в което отива да дефекира във ведомствения кенеф, да му се пише работно време. Щото ако си драпаше мандарите вкъщи нямаше да дефекира. Ерго - това не е свързано с работата. Работиш, не работиш. Храневно а*ането си върви с живота, с работа и без работа. Това е част от обедната му почивка - да се наяде, хидратира и де се издефекира. Ако не може да са изака - това са медицински проблеми, или психологически. Какво му е виновен работотдателят. 90 процента от колектива ака, той не ака. Капризен...:)))

У нас за подобна реформа ще се заговори след минимум 100г , и то само са ликвидирани мутрите и баднитизма.

в статията не са писали , че им се плаща смяна на гума .

Тези които работят на Златни Пясъци да се замислят! Аз съм сигурен че през 4568-ма година някой ще ви даде 5 лв. повече ха ха ха ха ха нещастници

на Златните карат само електрокари !

решението е значимо : чухме , че даже при грип в службата , бензин , както и нафт в туби ще е осигурен . Така че , никой да се оправдае с аргументът не е имало гориво да се стигне или до службата , или да си вземе болничен от джипито . И аз да ходя за болничен при джипито ми , естествено , тубата 10 литрова осигурена , без сутрешно кафе , без закуска ..

Aко искаш да знаеш във Великобритания може да отсъстваш от работа до една седмица по болест без болничен от GP-то....

стягам багаж !

Ми ти хубу, ама повечето българи там са самонаети. Демек можеш да отсъстваш от работа без да се обаждаш на шефа, т.е. на себе си. Ама дали клиента, на който слагаш гипскартон ща разбере. Или пък дали ягодите на чорбаджията на който събираш ще те чакат да оздравееш за да узреят.

А у нас Кодекса на труда е санкционирал правната норма, за която говори съдът, преди повече от 30 години.

явно би трябвало там да четат повече правен мисъл .

Е ама факт ли е, че средно до 1 час в най-добрия случай, ни се събира в път. При 8 часов работен ден + 1 час почивка и 1 час път (средно) станаха 10 часа. Тоест почти половината денонощие. Ми то семейство, социален живот, сън са някъде на втори план. Честито.

работа по-скоро е в бракмата , организирана от фирмата и риск при пътуването , съответно .

затова ще си позволя въпрос..вероятна причина за стара новина според вас. е ли е трудова злополука, злополука на пътя от работно място до вашето жилище... може би там е моркова и тоягата по писанията тук.

Редакторът спи.Решението не е общовалидно за всички работещи,би било тъпо.Не бързайте да се радвате.По-долу е обяснено за какво иде реч.

link наистина сте много неинформирани, и заглавието е подвеждащо, и материала е стар. Явно редакторката ви таня тодорова сега е разбрала тази "грандиозна новина" и е решила да ни информира, но за по-достоверно цитира BBC. Нямаше нужда. За тези които се интересуват решението е с номер: Решение на Съда от 10 септември 2015 г. (Дело C-266/14) и наистина засяга служители, които НЯМАТ определен офис.

Супер тъпо и подвеждащо заглавие. Това се отнася само за хора, които НЯМАТ фиксирано работно място или то бива променяно по инициатива на работодателя. Освен това тази практика е нормална в Западна Европа и само Испански роми могат да правят магарии. Седалището на фирмата в която работя се премести на 40 мили от града, в който беше и който е записан като месторабота в договора ми. В следствие на това ни беше позволено да съкратим работното си време с час и половина и ни се плащат транспортнте разходи в дните, в които трябва да сме в офиса. Това са нормални неща. Не става въпрос да се цаниш в друг град на 200км и да работиш по 2 часа на ден, понеже имаш 3 часа път оф вкъщи...

Грипен ли , бензинен ли , нафтен ли : Шефен платен , платен работен ден , платен отпуск, платен болничен . това е основен .

Решението не е съвсем честно. Имам колеги от Горна баня и Костинброд, а аз съм на 15 минути от фирмата. Значи ли, че аз ще работя на работното си място с час, час и половина повече оттях.

това засяга служители, които НЯМАТ определен офис. в статията пише - търговски пътници и подобни.

ааа , значи всичките в гората и на околовръстният , стар път ли?

Тоя ,,тъп,,ЕС,,не вземе мерки,че в Б-я се работи всяка събота/особено в провинцията/ и заплатите са толкова мизерни.

Сега вече може и властващите да почнат без коли да ходят на работа за да им се зачита и разходката до там за работно време:))))))или просто повечко ще да се отчита ''извънредния им труд'' че сега стигаще до още един месец за месец и им беше малко..

Не е важно , каква работа ще свършиш, а колко време ще пътуваш?

Че защо ще слушаме европейците ,след като това правило си бе ....ЗАКОН ОЩЕ ПРИ СОЦИАЛИЗМА...Работил съм и знам ...даже работата ми бе свързана с пътуване и командировки и цялото време за което важеше командировъчното ми се считаше за "работно",без значение дали е обяд , сутрин или полунощ ...

Досега никой не е зачитал пътуването като работен процес.... Веднага се сещам за ей тоя текст: Според чл.55, ал.2 от КСО, трудова е и злополуката, станала с осигурено по чл.4, ал. 1 и 2 КСО лице по време на обичайния път при отиване или при връщане от работното място до основното място на живеене или до друго допълнително място на живеене с постоянен характер; или до мястото, където осигуреният обикновено се храни през работния ден; или до мястото за получаване на възнаграждение.

Това е само за мобилните работници без офис

или по време на командировка

link НОВИНАТА ВИ Е СТАРИЧКА

Аз тръгвам на работа в 5:00 а започвам в 8:00 и свършвам в 20:00 и се пребирам в 22:00 . плащат ми 40 минути -ангажирано време ако трябва да ми плащат някаква сума за 5 часа на смяна или 15х 5 =75 ,но съм съгласен с това. Така ще се подкрепи и ще има стимул работодателя да избира за работници колкото може повече от месните.

Ами ти защо въобще се прибираш и какво точно правиш, като се прибереш - къпеш ли се, готвиш ли, гладиш ли, ядеш ли, имаш ли близки и т. н. Защо работиш такава работа по 12 часа плюс 5 часа за път?

докато пише "пребирам" ще работи и по 24 часа

Живко ,не всико е път а само 2 от 5-те часа. Другото е преобличане и назначение 30 минути а другото туткане и закусване.

раята требе да е заета с нещо, иначе какво прави бедният човек, кат нема работа? сички знаем отговора! ЛЮБОВ прави, кво друго да прави?!?

Новината е отпреди почти две години? link

А какво да правят дирниците, като днес никой не е рипил от балкона? Да си вземат неплатена?

По конментарите ще разберете кокло хора изобщо не са прочели текста на новината и колко са прочели, но са разбрали грешно.

ФЪФ Бе-ГЕТОТО , ВЕДНАГА ЩЕ ИМА И ЗЛОУПОТРЕБИ , КАКВИ ? Държавните чантаджии , ще тръгват /така ще казват/ , още в 04 часа , и докато стигнат до 08.00 , вече ще имат половин работен ден , след това ще си тръгват , 09.00 часа , за да си стигнат НАВРЕМЕ в къщи ,още 4 часа ,....което се равнява , на 8 часов ''работен'' ден . Това ще се случи в Бе-ГЕТОТО на Европа .

Нещо смислено от EU...Finally !!

Да обърна внимание, че 48 часова работна седмица е 6 дни по 8 часа....Гледайте ги малко тея неща!

И пътят от работа обратно до вкъщи също. Ама само за брюкслелски чиновници.

моля да ми се увеличат годините за трудовия ми стаж с времето, през което отивам и се връщам на работа! Благодаря!

И сега ,както винаги ,разни чиновници и чиновнички от ЕС и администрацията в България ще се възползват максимално от това....

Това е дискриминация спрямо тези,които имат фиксиран офис-:))))

Аз например пътувам около 40 минути на ден в една посока за работа. Сумарно това е около час и половина от работния ми ден. Едва ли тук така ще се възприеме радушно тази новина от нашите работодатели, за които и половин час обедна почивка е твърде щедро отклонение от работа...

да ти серем и на властта и на работодателите... и на овчите работници също!

Абе то лесно ще се приеме от работодателите - ще си търсят хора в квартала ;)) Ама хората как ще си намират квартали с работа не знам ;)

Ха ха бе те в България не могат да намерят работници ти пишеш за квартала ха ха ?! Па се канели и от Украйна да внасят работници нека се пробваот за 200 -300 евро да видим кой ще стане от дивана !!!???