Партията на Мелони забранява със закон чуждите думи в италианския език

Предвиждат се глоби от 5000 до 100 000 евро за служители на публичната администрация при употребата им в обществените комуникации

Обратно в новината

Коментари - Партията на Мелони забранява със закон чуждите думи в италианския език | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Браво !

Злоупотребата с чуждици си е за сметка на самите посредствени и некомпетентни ползватели на езика. А иначе, не виждам как тази злоупотреба може да се санкционира? Примерно в този форум би могло да се въведе автоматичен бан, пардон, добре де, извинете, забрана на чуждици, но в словесната комуникация - какво, езикова полиция ли ще назначат?

По стъпките на Мусолини.

Гледам и те са се заели първо с най-належащите въпроси. Първо - посещение на Зеленски като клетва за вярност към ЕС, после чуждиците. Зер само това ги спира да скочат през глава в светлото бъдеще. Едно утешава - идиотизмът в политиката не е само български патент!

А в България кога? От телевизията ни заливат с небългарски думи на мястото на красиви български думи.

Езикът непрекъснато се развива, не съм съгласен.

Кой ще влезе в затвора за чужда дума?

Ще е много порезно, а и забавно и интересно ако и в България се въведе този закон. Тогава как някои говорещи глави ще опитват да демонстрират колко са интелигентни, наметени и успешни:) И как чуждите езици и светове така са пропили съзнанието им, че естествено се изриват от устата им. А ако забранят и просташките думи и нападки (а и поведение) и половината от тази пасмина и т.н. политици ще спрат да досаждат от екраните и микрофонште и току виж и ние сме започнали да се очовечаваме. Но нещо много се размечтах! УАУ!!!

Думата и интересно,демонстрирам, интелигентен, политик и микрофон са чуждици... Пробвай пак. Естествен IQ 155.

Добре, Пешо. Я сега - щом е така - ме осветли кои са им българските заместители. Благодаря предварително:)

Ако случайно се окаже, че италианската дума за колан е чужда, им предлагам да я заменят с италианския еквивалент на "околокръстов панталонодържец". Чудесна работа върши, още повече, че думата "панталон" май си е тяхна...

Италианският език е най-прекия наследник на древния латински, от който са произлезли повечето чуждици в голяма част от останалите европейски езици. Интересно, обаче, как италианците ще забранят гръцки думи като "музика", "хармония", "политика", "католик", "география", "Библия", "библиотека", генетика", всички "-логии"...По логиката (отново гръцка дума) на този закон, и тяхната употреба би следвабо да бъде забранена.

Разбрахте ли КОЙ се е обаждал за БОМБИ в Българските училища ??? Отговор- двама ТУРЦИ !!! През 1985 г. турците взривяваха БОМБИ в БЪлгария и ТОдор Живков има каза да се махат всичките към Турция... Време е да ИЗГОНИМ всички турци, а ПОСЛЕ ще правим ИЗБОРИ !!

Ти пък! Доган, лидерът на етническата партия ДПС е лежал в затвора за тероризъм, и то след пълни самопризнания в съса, като член на антибългарска терористична група, и предаде доказано цялото ни външно разузнаване на турския посланик в България, 74 пъти е получавал значителни суви от турското посолство по данни, снимки, СПС-та и свидетели на българските служби и тези са 3-та ири 4-та партия в Парламента, ти търсиш някой реално да преследва терористи и престъпници в България!

Айде фашистите започнаха с номерата.

Мекотелото Киро може само да се учи, но толкова прост, че едва ли...

А беше време когато на т.н. "работни позиции" им викахме "длъжности".

Ареееее, поредните драсни-пални клечици. :))))))))))

Украински, може! .

И много правилно.

Добре де, как ще наричат мурзилките?

Браво на Джорджа ! Твърда срещу диктатора от Кремъл!

Наишят еизк си е мгоно дорбе и нмяа нджуа от таиква пронеми!

Излишен закон.....тея друг език не разбират....

Италианците без това говорят само с ръце.

Ако въведат глоби за английски (и побългарени английски) думи в българските телевизии, ще се напълни бюджета! Даже и на политиците ни речника е ограничен до този на вестник Труп.

Ако и ние забраним чуждите думи в Българския,ще трябва да си говорим като глухонемите.

_stankow

И кои са тези думи, за които няма съответни български ? Или не могат да се създадат ? Ето, в двете ми предишни изречения - няма нито една чужда, но пак ме разбирате !? :)

юрган фастък хавлия тенджера серсем сарма севда рушвет резил пазарлък пич манджа мерак мекере манаф късмет кюспе каймак кяр кайма ерген дюшек дюлгер дюкян джин джибри диван дирек денк далавера гюрук гюме гюле будала буламач бунар бръкма борч боздуган бичкия беля бахча батак барут ахмак апаш акъл адаш

Пише се "фъстък" а не "фастък" и "бракма" а не "бръкма". Освен това, чуждите думи се делят на чуждици и заемки. Ненужни са чуждиците. Що се отнася до заемките повечето от тях са възприети и утвърдени в езика ни от десетилетия и векове

радвам се, че знаеш турския по добре от мен!

Онзи ден гледах "Ергена" и тая дето я спрягат за умница, се изказа, че нещо си било много "пикторално", като, че ли на думата живописно нещо ú има.

Ти си неграмотен!

Спокойно , ще ви върнем пак в училище , за да научите Български - За другото после ще мислим !!

Любов Подкуп Завивка Дълг Глупак Помия Кладенец Ум Съименник Другите турцизми без заемките, не ги знам, но и те си имат точен превод на български език.

Айде само юрган да не е завивка, а? :))) Иначе и полата е дреха. :))) Юрган е зимна завивка. И оделато е завивка, че може и ковьрче или шал да ползваш за завивка. Драсни-пални клечовец. :)

Хайде, Италия остана без чипове. Санкции бате, санкции и диктатури.

Навсякъде в Европа се вихри чудовищна диктатура на политически идиоти. Слепите медии и политически подлоги са проводници на някаква лудост. Господ да ни е на помощ!

как е драснипалниклечица на италиански??

_stankow

fiammaifero От fiamma (пламък) и -ifero (правя) Тоест - огнеправяч. Ауууууу, веднага да се смени на "мач" ! Мераклии да облекчават американските хемороиди - много !

тъпичъкси нъл си знаеш??? този израз е на иван богоров! знаеш ли кой е това??? явно не! тоя човек е искал да премахне чуждиците от българския, и е измислил това словосъчетание и всички му се смяли, разбира се! е, това е било нейде в по миналия век! та вие сега с това се занимавате! да променяте език, пък на езика му е през дедовия какво искате вие!

_stankow

>>>пък на езика му е през дедовия какво искате вие! Езикът никой не го пита. Наш си е. Наследили сме го от майките си и ще го предадем на децата си в същия вид. И обогатен с термини, ама не от английски, а както винаги е било - от латинския и гръцкия. Не от английския. Така че - долу ръцето от него. Като искате - отивайте обяснявайте на американците кой е Иван Богоров. И не сме против новите термините, а против термините, за които вече има български. Откъде накъде ще ги изместват чужди думи ? Ние 500 години сме били под турско робство и не сме научили езика на поробителите си, та сега за 30 години ще почнем да говорим езика на американците. Как пък не !

А вие знаете ли, че думата влак (от влача се) е измислена от Иван Вазов, за да не се ползва чуждицата трен?

До той и име В действителност авторството на "драсни-пални-клечица" (както всъщност е думата) и на "влак" е спорно. То се приписва не само на Ив. Богоров и на Ив. Вазов, но и на Кирил Христов, а за вероятен техен автор често се сочи и проф. Александър Балан. Мнозина от съвременниците му неведнъж пародират неговото словесно остроумие - достатъчно е да си спомним "Алабаланиади" на Смирненски или Кирил Христов с неговите "писможалба”, „вестопродавници”, „негодие старешко”, „душесмут” - и това наслагване да е довело до объркване в паметта на хората. Но дори и да е грешал спрямо чистотата на езика ни, проф. Балан има много повече заслуги за обогатяване лексикалния му фонд - създател е на думи, с които си служим и днес, без да оспорваме произхода им - такива като усет, творба, възглед, заплаха, поява, украса, дейност, гледище, излет, летовище, хижа, съответен, преходен, верски, общувам, изтъквам и други. А що се отнася до италиянските щуротиите, българинът има една мъдра приказка: "Прекаленият светец и Богу не е драг".

Чужди думи , чужди имена на продукти , фирми , услуги и дори на децата ни ! Филми , музики , обичаи и дори празници ! Чужда армия , чужди пари , чужди паспорти ... останахме една шепа ,пък сме и горделиви !

Нацизмът се надига ! и горе долу отново в същите държави.

_stankow

По-скоро патриотизмът се надига. Нацизъм е когато искаш да завладееш чужди страни - Албания, Либия, Етиопия - тоест Мусолини. А когато искаш да се освободиш от Австрия - това е Гарибалди.

викаш рассия са нацисти, щото искат да завладеят украина?!

Браво! Подкрепям!

Евала, браво или по добре ПОХВАЛНО.

Булшит. Wtf??? Как ще обясниш на някой, че си на кол или че си му форлърднал месиджа като няма такива думи на български? Шит, мен. Дъ фък.

Можеш да кажеш, че си на среща или че разговаряш в момента и че си препратил съобщението

Мелони, откак е на власт, се занимава все с най-важните неща - Украйна и премахването на чуждици от италианския. А колко големи бяха обещанията й ...

Италианският, кастилският испански, френският и ред други езици, произлизат от латинския. Как точно ще ги забраниш? И къде ще бъде границата? Всеки закон трябва да е прецизен. Иначе пада в съда. За една буква прилика, за две букви прилика в думата? Хубаво е, че не само у нас политиците са неграмотни. :D

“Паламарка” на къф език е ... да ми ядеш паламарката.

Те понеже са едни полиглоти и без това

Ся латинския да го броим ли сред чуждите за италианския езици? А иначе тази веднага става като буйната Гергана с големите пъпеши

"ще следят броенето на бюлетините", те и с целия хай тек на САЩ един емаил не могат да проследят.

искат да натикат онуй теле Петков в парламента. Инветирали са в него.

Тя държи за заложник Еврозоната- не могат да вдигнат лихвите от ЕЦБ и с един процент без Италия да изгърми като просеко! А инфлацията ни ограбва…. Но ако Италия гръмне…. Несериозна държава няма как да се заеме със сериозни въпроси! Тези въпроси вече не зависят от италианците!

Ами... ЕЦБ вдигна лихвата март с 0.5%...

А трябва с поне 3-4…, но при италиански дълг над 150% спрямо БВП значи обслужването на дълга да е първо перо в бюджета!

Абе как ще увеличат лихвата с 3-4 % наведнъж бре?!? За сега ЕЦБ си вдига лихвата по план с по 0.5%

То ако италианският бъде изпразнен от чуждиците, ще остане само мученето бе глупаци Вие сте взели половината гръцки заемки от Ренесанса, половината Френски... Главите са ви празни. Направете то тва и след няколко години в ИТ бранша ше трябва заедно с компютрите и ОС да си купувате и учебници по английски за 4-ти клас Охлюви!

И по-големи глупости бях чел, но ти се отличаваш със специфична миризма! ... Ха-ха-ха!

"Министерство Made in Italy" Подходящо за 1 АПРИЛ.

"Евала", "кеф", "комшия", "кютек" + Връх муслла, ..всичките там "тепета"... и т.н.

Аферим, евалла, ашколсун, машалла, ефенди!

Апропо, как ще кажеш "боя" на български? Вапцилка, оцветител? А? А е ли пердето завеса и пешкирът кърпа? А? За "лак" нема да те питам, щото е в друга езикова група.

_stankow

Багра, багрило. Искаш ли да говориш на български - винаги ще можеш. Искаш ли да говориш английски - не си за тази езикова среда, отивай другаде.

Браво на Мелони, Италия е прекрасна страна и заслужава да си запази езика и културата, заради която 70 милиона туристи я посещават годишно. Има цели италиански области, които са като приказка.

Там си нямат ДПС.

Русия.

Бях там за седмица и не помня по пицарии и ресторанти някой да ми даде касов бон!!

В No Go зоните не дават.

Като прочетат тая новна могат да разберат (поне донякъде) колко дебилно изглеждат отстрани.

В смисъл?? За сега ултра-дебилно изглеждаш само ти... тук има Италия, италиански език... какви копейки ти се привиждат в кухата кратуна остава тайна и за психиатъра ти...

Ако в България се приеме такъв закон, първо трябва да глобят Президента, а след това всички други политици! Те не владеят българския език, и за тава ползват зазубрени чужди думи!

и ние да забраниме чуждите за нас думи нато и ес,а и също да забраниме сръбските чуждици в македонския диалект на северна македония

По- добре да забрани правенето на дългове от държавата!